Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 13 червня 2023, 18:12
2855
0

Вегас за крок від Кубка Стенлі: чи є у Флориди шанси?

Блогер Sport.ua Ігор Яслик – про фінальну серію Кубка Стенлі

| Оновлено 13 червня 2023, 18:12
2855
0
Вегас за крок від Кубка Стенлі: чи є у Флориди шанси?
Getty Images/Global Images Ukraine

У ніч проти 13 червня відбудеться п'ятий матч фінальної серії Кубка Стенлі. Вже за його підсумками, трофей можуть вручити команді з Невади.

«Вегас» передує 3-1 у серії. Причому є повне відчуття, що все реально вже могло завершитися свіпом, тобто виносом «Флориди» всуху – 1996 року «Пантерз» програли фінальну серію «Колорадо» якраз з рахунком 0-4. А є це відчуття, тому що «Вегас» на більшості відрізків контролює перебіг матчів, тоді як «Флорида» просто із запізненням реагує на події і іноді, простіше кажучи, відбрикується. Тут і згадується, що «Голден Найтс» входили у плей-оф як найкраща команда Заходу, а «пантери» - з найгіршим посівом серед усіх 16-ти учасників Кубка Стенлі.

Стислий зміст попередніх матчів

Матч №1. «Флорида» відкрила рахунок, причому забила в меншості. На початку другого періоду «пантери» за рахунку 1:1 втратили супершанс, коли неймовірний сейв створив Едін Хілл. Після 40 хвилин гри рахунок був 2:2, але навіть на цьому відрізку виникало відчуття, що «Флорида» надто захопилася силовою боротьбою та залякуванням суперника, поступаючись «золотим лицарям» у системності.

«Вегас» традиційно у цьому плей-оф додає після першого періоду. Так вийшло і цього разу – 3:0 у третьому періоді (з явною помилкою Меттью Ткачука, яка призвела до четвертого голу), 5:2 у сумі.

Матч №2. «Вегас» виграв 7:2, за рахунку 4:0, який був встановлений у середині другого періоду, тренер «Флориди» зняв свого воротаря, який грає під №72 і відгукується в США на прізвисько «Боб». Здавалося б, гра в одну хвіртку. Але й у ній були нюанси.

Справа не лише у показнику очікуваних голів, з якого випливав ледь не рахунок 4:4. Просто перед кожною пропущеною шайбою у «Флориди» реально був шанс забити.

Втім, це саме нюанси, не більше. «Вегас» виглядав цільною командою, яка чітко дотримується обраного плану. «Флорида» ж розплескувала багато злості, агресії та бажання, але навіть із силовими прийомами виходило щось не те. Ткачук жорстко, але чисто хітанув Джека Айкела – зірковий форвард «Вегаса» явно опинився в стані гроггі, але повернувся у гру. Максимально агресивний Радко Гудас хітував опонента і в результаті отримав ушкодження сам.

Матч №3. «Флорида» сильно провела перший період, відкрила рахунок, але через погану гру в меншості пропустила і перед першою перервою, і в другій 20-хвилинці. І все ж «пантери» згадали, що вміють грати у хокей. За це і були винагороджені. Їхній фінальний штурм, у якому було дуже багато від серця та характеру, призвів до голу Ткачука вже за порожніх воріт, а в овертаймі нарешті забив і Картер Верхаге.

Матч №4. Зрівняти рахунок у серії «Флориді» не вдалося. Результат 2:3 говорить про близький характер матчу, але насправді «пантери» помітно поступалися «Вегасу», який знову чудово виконував план на гру. Коли «Флорида» скоротила відставання до мінімуму, то це було про фарт та індивідуальні дії. До 4:2 «Вегас» був ближчим, ніж «Флорида» до 3:3.

Для Вегаса виграти серію – справа техніки

Дуже легко пояснити, чому «Вегас» має довести протистояння із «Флоридою» до перемоги та кіл пошани кожного гравця з Кубком Стенлі в руках. Причому, не обов'язково з першої спроби. Наприклад, у фіналі Заходу проти «Далласа» «Голден Найтс» вели 3-0, але у підсумку лише у шостому матчі закрили серію.

Очевидно, що за невадців говорить історія. З 0-3 у фіналі Кубка Стенлі відігравалися – у 1942 році «Торонто» проти «Детройта». А ось щоб із 1-3, коли після трьох матчів було 1-2 – такого не було ніколи. Але грець з нею, історією, останніми роками її в плей-оф переписували часто.

Просто «Вегас» дуже логічно йде до тріумфу. З моменту своєї появи в НХЛ у 2017 році «Голден Найтс» у плані успішності та стабільності гри у плей-офф поступаються лише «Тампі». Вони поки що не взяли трофей, але це вже їхній другий фінал. Лише двічі «Голден Найтс» не дісталися фіналу конференції. Їхній баланс серій у Кубку Стенлі – вражаючі 10-4.

Як у такої команди виграти три матчі поспіль? Але шанси у «Флориди» є, нехай і мінімальні, - букмекери оцінюють їх коефіцієнтами від 9,0 і вище.

Пояснимо, у чому вони полягають.

Флорида вже рятувалася з 1-3 у цьому розіграші Кубка Стенлі

Getty Images/Global Images Ukraine

До фіналу «Флорида» підійшла у чудовій формі, вигравши 11 матчів із 12-ти. Але вже не всі одразу згадають, що у першому раунді «Пантери» врятували серію з «Бостоном», програючи 1-3. І тоді вони виглядали ще більшим аутсайдером дуелі, ніж зараз. Цікаво, що «Бостон» - колишня команда тренера «Вегаса» Брюса Кессіді.

Флориді треба згадати про свою більшість

«Вегас» історично не вражає у плані гри в більшості. Нічого принципово не змінилося під керівництвом Брюса Кессіді. «Голден Найтс» протягом плей-оф не виходили за 20% реалізації. Однак у фінальній серії спецбригада більшості «Вегаса» просто домінує – шість закинутих шайб (три з них – на рахунку Джонатана Маршессо, якого «золоті лицарі» шість років тому на драфті розширення забрали якраз у «Флориди»), 33,3% реалізації .

Навіть такі цифри були б не смертельними для «Флориди». Зрештою, проти «Бостона» її спецбригада меншості була ще більш безпорадною. Проблема в тому, що у фіналі у «Флориди» жодної реалізації за 13 спроб. І це тотальний аномальний жах.

Флориді потрібно виявляти більше самовідданості

Воротарський фактор мав стати чи не головним козирем «Пантерз» у фіналі. Однак цей козир поки що не грає. Бобровський зміг вкрасти лише один матч для «Флориди».

Але справа не в тому, що Едін Хілл зненацька став елітним воротарем, хоча очевидно, що він із себе вичавлює все і іноді творить дива. «Вегас» чудово розуміє, що його голтендер потребує допомоги. І тому «золоті лицарі» зібрали аж 97 заблокованих кидків – порівняйте це із 54 блок-шотами у виконанні «Флориди».

Це значно більша проблема, ніж авантюризм та квапливість «пантер», які вже допустили 53 втрати проти 37 у «Вегаса». Нагадаємо, що «Голден Найтс», хоч і змінювали тренерів неодноразово, але з перших днів у НХЛ будують гру на вмінні організовувати швидкі атаки після перехоплень.

Меттью Ткачук має забути про травму та хуліганські навички

Юкі був як мінімум найкращим польовим гравцем «Флориди» на шляху до фіналу. Лише переможних шайб він закинув чотири.

У серії з «Вегасом» Меттью Ткачук залишається найкращим бомбардиром своєї команди з трьома (2+1) очками. 1+1 він набрав у третьому матчі, а також класно закрив огляд воротареві, коли «Флорида» забила в овертаймі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Втім, коли ви подивитися на 50 хвилин штрафу, набраних Юкі за чотири матчі, то зрозумієте, що він часто займається не тим. Меттью Ткачук - хлопець із хуліганським нутром, вміє зіграти брудно. Проте фінал доводить, що він повинен діставати із себе максимум форвардського та мінімум тафгайського. Тим більше, тактика жорстких хітів і провокацій не працює.

Додамо, що Меттью Ткачук у третьому матчі сам потрапив під хіт Кігана Колесара і явно зазнав пошкодження. Йому доводиться пропускати тривалі відрізки під час матчів та тренувань.

Якщо Ткачук не зможе вичавити все, то «Флорида» фактично залишиться без козирів і не зможе навіть повернути серію до рідного штату.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?
Футбол | 27 квітня 2024, 09:42 16
Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?

«Королівський клуб» не хоче платити українцеві бажану зарплату

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.