Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 25 червня 2023, 05:41
721
0

Вінгегор готовий до захисту титулу. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 25 червня 2023, 05:41
721
0
Вінгегор готовий до захисту титулу. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine. Йонас Вінгегор

Гонки тижня

4 – 11 червня – Критеріум Дофіне (Франція)

Минулого тижня відбулася багатоденка Критеріум Дофіне, яка традиційно вважається головною репетицією Тур де Франс. Так було і цього разу: на гонку приїхала більшість майбутніх претендентів на високі місця на «Великій петлі». Але головної дуелі ми не побачили: Тадей Погачар через наслідки травми зап'ястя вирішив готуватися до Туру поза межами великих гонок.

А ось Йонас Вінгегор за відсутності свого головного суперника покуражився на славу. Данцеві на Дофіне не було рівних: дві красиві перемоги на етапах і впевнений тріумф у загальному заліку з перевагою в 2 хвилини і 23 секунди над найближчим переслідувачем – дуже серйозний розрив за мірками тижневої гонки. Дуже сильний виступ капітана «Jumbo Visma» і дуже серйозна заявка на другий поспіль титул на Турі, особливо з урахуванням того, що у Погачара через травму підготовка йде не зовсім за планом.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йонас Вінгегор

Критеріум Дофіне взагалі перетворився на бенефіс «Jumbo Visma»: крім успіхів Вінгегора, ще дві перемоги на етапах і перемогу в спринтерському заліку здобув Крістоф Лапорт. На третьому етапі, який завершився другою перемогою Лапорта, стався невеликий скандал. Сем Беннетт досить відверто заблокував у фінішному створі Ділана Груневегена, і був справедливо релегований за порушення прямолінійності руху на фінішній прямій.

Тільки ось судді чомусь вирішили за компанію релегувати і Груневегена. Так, нідерландець теж порушував прямолінійність руху, але саме для того, щоб уникнути зіткнення з Беннеттом, який здійснював небезпечні маневри перед ним. Дуже дивне рішення.

Повертаючись до Лапорта, він дійсно вразив своїми фінішними швидкостями, і зараз цілком може позмагатися з Воутом Ван Артом за статус головної спринтерської ставки «Jumbo Visma» на Тур де Франс. Тим паче, що у бельгійця в липні має народитися дитина, і він уже попередив керівництво команди, що може будь-якої миті знятися з «Великої петлі» і поїхати до дружини.

Як мисливець за етапами, Лапорт зможе гідно замінити Ван Арта, але ось як гірський грегарі – звісно ж, ні. А по ходу Дофіне це питання для «Jumbo Visma» стало ще більш актуальним. Важко впав Стівен Круйсвейк, який через травми пропустить Тур. На «Великій петлі» його замінить, найімовірніше, Аттіла Вальтер.


Getty Images/Global Images Ukraine. Адам Єйтс

Другим у загальному заліку Дофіне став Адам Єйтс, який на Турі має виступити як головний зброєносець Погачара. При цьому британець показав, що, в разі, якщо словенець не зможе оптимально підготуватися до Тур де Франс, то він готовий і підстрахувати його як капітан.

Слідом за Вінгегором і Єйтсом у загальному заліку розташувалися одразу три австралійці. Топ-3 замкнув Бен О'Коннор, який не дає приводів засумніватися у своєму потенціалі як генеральщика. Четвертим став Джей Хіндлі, і букмекери зараз вважають саме його фаворитом №3 Туру, хоча і на величезному віддаленні від дуету грандів.

А ось п'яте місце на Дофіне зайняв Джек Хейг, який зовсім недавно провалив Джиро д'Італія, і чия участь на Тур де Франс спочатку не планувалася. Хоча, з урахуванням провального виступу на Дофіне Мікеля Ланди (лише 22-ге місце в загальному заліку), в «Bahrain Victorious» можуть і замислитися над тим, щоб все-таки відправити Хейга на Тур.

Провалив Дофіне не тільки Ланда. Дуже слабко виступив і його співвітчизник Енрік Мас, хоча він якраз із тих гонщиків, хто вміє добре підвестися до Гран туру навіть за слабких результатів на «розігрівних» гонках.

Дуже сумно виглядала на Дофіне «Ineos». Знову провалився Дані Мартінес, який в останній день взагалі вилетів за межі топ-20 загального заліку. І це людина, яка на папері планується на роль капітана «Ineos» на Тур де Франс! Провалилися й інші потенційні претенденти на цей статус: зокрема й Еган Берналь, навіть незважаючи на всі об'єктивні чинники, які сковують його можливості в нинішньому сезоні.

У результаті найкращим з «Ineos» у загальному заліку Дофіне став Карлос Родрігес – дев'яте місце. Тож, цілком імовірно, що 22-річному іспанцеві доведеться на своєму дебютному Турі звалити на свої плечі роль капітана найбагатшої команди світу.

Порадував французів на цьогорічному Дофіне не лише Крістоф Лапорт. Другий етап виграв Жуліан Алафіліпп, та й в горах він захищався дуже гідно, в результаті замкнувши топ-10 загального заліку. Перші проблиски колишньої форми 2-разового чемпіона світу після провального півторарічного відрізку.

Наступний тиждень

11 – 18 червня – Тур Швейцарії

Ще вчора 13-кілометровою розділкою в Айнзідельні стартував Тур Швейцарії. Перший етап виграв домашній улюбленець Штефан Кюнг, але основна частина гонки відбудеться цього тижня. Маршрут Туру Швейцарії, як зазвичай, дуже складний: три поспіль високогірних етапи і ще одна, 26-кілометрова розділка в останній день.

У Швейцарії побачимо ще одного потенційного претендента на капітанство в «Ineos» на Турі, Тома Підкока. Виступить на цій гонці і Ремко Евенпул, хоча бельгієць уже підтвердив, що на Тур де Франс він цього року не поїде.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ремко Евенпул

Сильний склад у «Jumbo Visma» – тут і Воут Ван Арт, і Вілко Келдерман, і Роан Денніс, для якого Тур Швейцарії – улюблена гонка в календарі Світового туру. Також серед претендентів на високі місця в загальному заліку відзначимо Хуана Аюсо, Ромена Барде, Рігоберто Урана, Йона Ісагірре, Серхіо Ігіту, Макса Шахманна, Пельо Більбао, Джорджа Беннетта, Джея Вайна і Алекса Аранбуру.

Зі спринтерів і мисливців за окремими етапами приїхали Петер Саган, Арно Демар, Тім Мерлір і Кейден Гроувз. У складі «Arkea Samsic» виступить українець Андрій Пономар. Перший етап у його виконанні був слабким – лише 110-те місце в розділці.

Дайджест новин

– 1 серпня все ближче, а це означає, що прийшла пора великих порцій трансферних новин. Цього року головним ньюсмейкером на ринку має стати «Trek Segafredo», який нещодавно отримав нового титульного спонсора – німецьку мережу супермаркетів «Lidl», і тепер команда називається «Lidl Trek».

З чуток, поява «Lidl» як титульного спонсора призведе до дуже істотного збільшення бюджету команди і, відповідно, активної роботи над посиленням складу. Перші кандидати – Тао Геогеган Харт, Мікель Ланда і Джонатан Мілан.

– З'явився новий додатковий спонсор і у норвезької «Uno X» – компанія «Rema 1000». На майках команди на Тур де Франс стане ще більше червоного кольору:


Uno X

– «Israel Premier Tech» продовжив контракт з одним з відкриттів Джиро-2023, Дереком Джі. При чому, нова угода розрахована аж до кінця 2028 року.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.