Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 11 червня 2023, 18:28
4617
0

Теофімо побив Тейлора. Це було розумно і красиво

А от що далі – невідомо

| Оновлено 11 червня 2023, 18:28
4617
0
Теофімо побив Тейлора. Це було розумно і красиво
Getty Images/Global Images Ukraine. Теофімо Лопес

Американець Теофімо Лопес (19-1, 13 КО) став новим чемпіоном за версією WBO у першій напівсередній вазі. У поєдинку проти шотландця Джоша Тейлора (19-1, 13 КО) він продемонстрував, що сумніватися все ж було зарано. Не завадили ні габарити опонента, ні ледь не провалене зважування, ні сам дуже і дуже майстерний суперник.

Дивно, але після такої яскравої перемоги Теофімо сказав, що йде з боксу. Але про все по порядку.

Лопес переміг Тейлора у красивому поєдинку. До бою він був аутсайдером та ледь зробив вагу.

Боксерські фанати, експерти та й просто боксери по-різному ставляться до Теофімо Лопеса. Є ті, кого злять його коментарі. Теофімо іноді заявляє дуже дивні речі, як от про темношкірих боксерів чи про те, що хоче вбити суперника.

Звісно ж, є ті, кому він страшенно подобається. Бо перемагає, яскравий і взагалі колишній абсолютний чемпіон у легкій вазі. Але загалом у більшості щодо нього є невпевненість. Неначе переміг Ломаченка, а наче і травма була у Василя, тож якась неповноцінна перемога. Потім програв Джорджу Камбососу, якого Хейні доволі легко розбив. Після цього побив Педро Кампу – класно та яскраво. А з Сандором Мартіном возився весь бій і ледь-ледь переміг.

Тому не дивно, що більшість ставила у протистоянні проти Джоша Тейлора саме на чемпіона. Справа в тому, що він більш стабільний, хоча останнім часом і мав певні проблеми: змінив тренера, так само ледь-ледь переміг попереднього суперника Джека Кеттерола.

Але один збій у системі – норма. А от коли їх серія і вони змінюють один одного, звісно, що фанати та експерти починають сумніватись. Ще й дивний батько поруч. Молодший каже, що той – прекрасний чоловік і майстерний тренер. Можливо, це так, але емоції, що б’ють старшого, точно занадто сильно впливають на його адекватність, у тому числі, і під час поєдинків.

Додамо сюди ще й суто об’єктивні ознаки. Тейлор переміг майже всіх топів першої напівсередньої ваги. Принаймні, тих, що були доступні до 2022 року. Він вигравав Всесвітню боксерську суперсерію, де забрав нулі в графі поразок у трьох боксерів –Раяна Мартіна, Івана Баранчика та Реджиса Прогрейса. Дуже потужно. Потім був Хосе Карлос Рамірес, який падав у нокдаун двічі і взагалі програв без шансів.

Тому, говорячи про бій проти Лопеса, всі згадували, що Джош більш габаритний, швидкий та досвідчений. Теофімо ніхто не скидав з рахунків у форматі того, що шотландець обов'язково має його знищити. Але оцінювали його шанси, як не такі високі.

Але у ринзі склалось все інакше. Джош Тейлор забрав стартові раунди, але потім почав сипатись. Теофімо неочікувано підлаштувався, пристрілявся і почав влучати. Спочатку правим боковим та правим прямим. Потім додав удари в тулуб. Потім аперкоти назустріч. І все заходило. Вся активність чемпіона не працювала, тому що розбивалась об контратаки від суперника.

Здавалось, що Лопес заряджається від кожного влучання в суперника. Як Халк – чим сильніше розігрівається, тим страшнішим стає.

У відповідь Тейлор пробував різне. Це не бій з Кеттеролом, де Джош боровся у клінчі майже весь поєдинок. Він закидав лівий боковий, намагався зустрічати – все це не працювало.

Важко знайти епізод, в якому Тейлор був не однозначно, а хоча б просто кращим. Заходить Джош на ближню дистанцію – там Лопес тисне його передпліччям, б’є боковими та встигає швидше, бо руки коротші. Йде Джош на дальню чи середню дистанцію – не встигає, бо суперник бачить все наперед. Теофімо майстерно захищався і так само контратакував. Просто прекрасно.

Робота Теофімо проти шульги – еталонна. Він так боксував проти Василя Ломаченка, але влучати так само чітко не вдавалось. Тоді він бив прямий по тулубу та правий аперкот. Це ж робив і цього разу, але жорсткіше, точніше та більше. Тейлора відкидало після ударів постійно.

Перед чемпіонськими раундами Лопес трішки відпочив, а потім остаточно закрив бій перемогою. У дванадцятому раунді Тейлора знову штормило. Він витримав, почав боротись з суперником, але це не дало нічого, окрім декількох раундів.
Джош Тейлор врятувався і не програв достроково, але повністю програв поєдинок. Хто б міг подумати до бою, що доведеться писати саме таку фразу. Судді дивно насудили, тому що побачили у дуже впевненій перемозі рівний бій – 115-113, 115-113 та 117-111. Третій рахунок – в точку.

Що далі?

На диво, обом можна йти з боксу. Точніше, Тейлор може йти. По-перше, бо його тренер казав, що він може йти з боксу, бо вже все довів. По-друге, тому що сам Джош не вірив в омріяне чемпіонство у другій ваговій категорії у разі поразки від Теофімо. Так собі налаштування перед продовженням кар’єри.

Неочікувано і Теофімо зібрався на пенсію. Заявив, що йде, бо стикається з несправедливою політикою у боксі. Доволі цікаво, враховуючи, що він молодий і дуже перспективний. Зараз його поєдинок проти інших чемпіонів необхідний, як ніколи.

А тут ще й чемпіон Роландо Ромеро, якого не переговорить ніхто. Едріен Броунер повернувся і збирається боротись за титули. Реджис Прогрейс – теж варіант. Найкращий з усіх, хто був приведений вище.

Цікаво, як скоро відпустить Теофімо і чи відпустить загалом.

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.