Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олівейра vs Даріуш. Останній шанс вийти на чемпіона для обох?

Оглядач Sport.ua Лев Кравців анонсує яскраве протистояння у легкій вазі UFC

Олівейра vs Даріуш. Останній шанс вийти на чемпіона для обох?
Getty Images/Global Images Ukraine. Чарльз Олівейра

На турнірі UFC 289 бразилець Чарльз Олівейра (33-9) повертатиметься після попереднього поєдинку за чемпіонський титул. Його опонентом стане американець Бенеїл Даріуш (22-4), який, попри те, що суперник – колишній чемпіон, бачиться більшістю фанатів однозначним фаворитом зустрічі.

Олівейра яскраво дійшов до титулу, але програв його достроково. А Даріуш не програє вже декілька років

Чарльз Олівейра в UFC вже понад десять років. Бразилець дебютував у найвідомішій промоції ММА у 2010 році, упіймавши на прийом Даррена Елкінса. З того часу Чарльз потрошки йшов до титулу, але постійно йому щось заважало.

Формування Олівейри, як бійця, якого ми бачимо зараз, відбулось не за один день чи навіть рік. Чарльз поступово ставав кращим в ударній техніці, додавав у боротьбі і розвивався. А ще змінював перемоги на поразки.

Довгий час бразилець поступався топам. Так було з Дональдом Серроне, Максом Холловеєм, Ентоні Петтісом. Однак із часом Олівейра прогресував і все ближче підбирався до титульного шансу.

З 2018-го по 2022 роки бразилець провів серію переможних поєдинків, у які увійшли зокрема і перші номери рейтингу легкої ваги UFC. Кевін Лі, Тоні Фергюсон, Майкл Чендлер, Дастін Пор’є та Джастін Гейджі – ось так виглядала лінійка перемог Олівейри перед недавнім поєдинком.

Getty Images/Global Images Ukraine. Чарльз Олівейра (праворуч)

У 2022 році бразилець зустрівся з Ісламом Махачєвим і програв. Чарльз не був схожим сам на себе. Всі звикли до того, що йому важко даються старти зустрічей – часто саме тоді стаються і нокдауни для нього, і розсічення. Але цього разу впоратись ніяк не вдавалось. Габаритний суперник-шульга добре виглядав у стійці, був сильно масивнішим та вправно боровся. Олівейра програв титул сабмішном вже у другому раунді, взагалі нічого не продемонструвавши.

Серія Бенеїла Даріуша практично повторює картину Олівейри. Після дебюту в UFC у 2014 році, американець пройшов складний шлях формування. Він видавав поєдинки, отримав свою, нехай і не гігантську, базу фанатів і розвивався. Ставав кращим у базовій для себе боротьбі і додавав в ударці. З цим він впорався не гірше за майбутнього суперника, хоч і пішов своїм шляхом. У той час, як Олівейра – це жорсткий тайський бокс, Даріуш добре працює у боксі та частково кікбоксингу.

У них навіть майже ідентичні серії перемог. Обидві почались у 2018 році, але для Даріуша вона все ще не закінчилась. І вони навіть били одного і того ж бійця протягом цієї серії – Тоні Фергюсона. Хоча, Тоні, який вже явно здав фізично, зараз перемагає кожен другий.

На відміну від Олівейри, у Даріуша немає суперзіркових імен у рекорді. Дієго Феррейра, Скотт Гольтцман чи Матеуш Гамрот – це добре, але не звучить. Хоча останній – особливо цікавий, як суперник для аналізу можливостей Бенеїла у наступному поєдинку.

По-перше, Гамрот – потужний польський боєць. Він майстерно та агресивно бореться, дуже сильний фізично. Такого навіть просто зупинити – не найпростіша задача. Проте американець впорався і не просто так. Він відправляв поляка у нокдаун, перебоксував того рішенням суддів, і боров його у партері. По-друге, цей бій – останній наразі для Даріуша. Тобто саме його варто розглядати, як те, якими можливостями зараз володіє боєць.

Порівнювати попередні поєдинки бійців – не найкраща витівка для фанатів Олівейри. Чарльз безвольно поступився російському бійцю, хоч і лідеру дивізіону. Даріуш побив дуже і дуже міцного поляка, який може створити проблеми для всіх у дивізіоні. Але тільки теоретично, тому що до топового рівня той ще не підібрався. Геть різні результати і геть різні поєдинки.

Але протистояння чудове. Бійці, що пройшли та подолали дуже схожий шлях. Бійці, які розвивались протягом нього і дістались до головних поєдинків у своїй кар’єрі виключно завдяки тому, як сильно та довго працювали. Обидва розуміють, що це може бути останній, або передостанній шанс для них, щоб потрапити до чемпіонського поєдинку.

Так а хто фаворит?

Букмекери бачать фаворитом американського бійця. На Бенеїла Даріуша можна поставити за 1.65. На його суперника із Бразилії – за 2.30. Насправді серйозний розрив, враховуючи, що аутсайдер ось тільки недавно був чемпіоном UFC, а фаворит не боровся за титул раніше.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бенеїл Даріуш

Проте, це – логічно. Справа в тому, що оцінювати попередній виступ бійця – найбільш правильний підхід до ситуації. А тут все не на користь Олівейри. Як мінімум, він виглядав бійцем, в якого немає плану дій проти Махачєва. Так, немов він сподівався відбоксувати, як завжди – а там, як вийде. І вийшло доволі погано.

З іншого боку, Даріуш та команда явно проаналізували дії поляка Гамрота, підготувались тактично та стилістично під нього і зробили свою справу. Бенеїл і боров суперника, і пробивав, і навіть відправив у нокдаун. Ідеальна робота.

Але не менш важливо розглянути стилістику бійців. І тут прекрасний для уболівання паритет. Даріуш міцний в ударній техніці. Нічого скаженого, але дуже чітко, точно та жорстко. Він вміє почекати, розібратись у суперникові і пробити того навіть до нокауту. Олівейра теж прекрасний ударник. Вкрай небезпечні лікті та коліна, робота у тайському клінчі, прямі удари руками – точні, жорсткі та небезпечні ще й через довжину рук. Але Чарльз забагато пропускає останнім часом. Всі його останні перемоги, як з бойовика, тому що він спочатку пропускає багато, а потім повертається перемогою.

З боротьбою тут все рівно. Обидва майстерні, розумні та технічні. Вміють працювати по-різному, але, здається, тут саме Даріуш намагатиметься диктувати умови агресивною боротьбою, а слизький Олівейра відповідатиме.

Витривалість в обох на рівні. А, враховуючи, що бій йтиме максимум три раунди, переживати не варто. Хлопцям до снаги відпрацювати всі раунди в одному темпі, не провисаючи ні в ударці, ні у боротьбі.

Виходить, рівне протистояння з невеликою перевагою Бенеїла Даріуша – бо менше пропускає і має чудову серію перемог. А ще виходить, що бій може стати головним протистоянням UFC 289. Тому що стилістично вони ідеально підходять одне одному для яскравого протистояння.

Поєдинок Чарльз Олівейра – Бенеїл Даріуш відбудеться на турнірі UFC 289 у ніч із 10 на 11 червня у Ванкувері. У прямому ефірі двобій покаже телеканал Setanta Sports.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали нового фаворита Ліги чемпіонів 2023/24 після 1/4 фіналу
Футбол | 18 квітня 2024, 08:05 0
Букмекери назвали нового фаворита Ліги чемпіонів 2023/24 після 1/4 фіналу

Після вильоту Манчестер Сіті головним претендентом на трофей очікувано є Реал

Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду
Футбол | 18 квітня 2024, 12:44 1
Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду

Тренер воротарів «Реала» вважав, що не стрибати варто лише в одному випадку з трьох можливих

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.