Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 26 вересня 2023, 00:17
1673
0

Дві перемоги і раптовий схід Евенпула. Підсумки першого тижня Джиро-2023

Sport.ua підбиває підсумки першого тижня Джиро д'Італія

| Оновлено 26 вересня 2023, 00:17
1673
0
Дві перемоги і раптовий схід Евенпула. Підсумки першого тижня Джиро-2023
Getty Images/Global Images Ukraine. Ремко Евенпул

Евенпул: перемоги з тривожним присмаком

На перший день відпочинку Джиро-2023 Ремко Евенпул пішов у рожевій майці лідера і будучи єдиним гонщиком з двома перемогами на етапах. Здавалося б, у головного фаворита все йде за планом? А ось не зовсім.

Так, перемога в розділці на стартовому етапі Джиро справді була вражаючою і домінуючою, але ось далі почалися проблеми. На дощовому п'ятому етапі Ремко двічі падав, після чого лікар «Soudal Quick Step» активно намагався переконати всіх у тому, що у Евенпула ушкодження, хоча наступного дня на стартовому подіумі в Неаполі бельгієць, як ні в чому не бувало, бадьоро набивав м'яча, демонструючи, що не забув свої футбольні навички.

Жодних пошкоджень Ремко, схоже, на п'ятому етапі не зазнав, але суботній восьмий етап показав, що самопочуття у бельгійця далеко не ідеальне. Після абсолютно пасивного заїзду на Гран Сассо д'Італія в п'ятницю наступного дня «Ineos Grenadiers» вирішили влаштувати важку гонку на горбистому етапі, і на останньому підйомі в атаку пішов Прімож Рогліч.

Евенпул не одразу зреагував на атаку свого головного конкурента, але почав доволі бадьоро переслідувати його в практично рівному темпі, не дозволяючи словенцю збільшувати ту перевагу, яку він здобув завдяки ривку на початку. Однак після цього Ремко спіймав кризу: відставання почало зростати, а самого бельгійця почали проїжджати суперники.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ремко Евенпул

На фініші Евенпул програв лише 14 секунд, але набагато важливішим є той психологічний ефект, який справив цей результат. Суперники побачили, що в підйомах лідер «Soudal Quick Step» вразливий, і боротися з ним можна. У великих горах чемпіону світу буде несолодко.

А для того, щоб забезпечити собі вагомий запас перед горами, Евенпул мав у розпорядженні недільну довгу 35-кілометрову розділку. Але і тут нічого не вийшло: Ремко перемогу здобув, але з мікроскопічною перевагою над прямими суперниками - абсолютно не те, на що сподівався і розраховував бельгієць перед стартом.

Ось так буває: дві перемоги на етапах і рожева майка лідера на плечах, але дуже туманні шанси довезти цю майку до Риму. А слабкий вік-енд у виконанні Евенпула дав привід знову поговорити про його проблеми з відновленням. Але тут Ремко пощастило з маршрутом: кінцівки наступних двох тижнів не такі складні.

Рогліч: підготовка з ухилом у гори

Перед стартом Джиро головним суперником Евенпула називався Прімож Рогліч, але і він видав дуже неоднозначний перший тиждень. На першій розділці довжиною в 19 км він показав лише шостий результат, програвши Ремко цілих 43 секунди – дуже невдалий початок. Таке ж місце він посів і в неділю на другій розділці, але, як не парадоксально, програв там набагато менше – лише 17 секунд.

Причому почав лідер «Jumbo Visma» взагалі жахливо і після подолання першої третини дистанції програвав півхвилини. Але Рогліч зумів дуже добре розкластися по дистанції з акцентом на другу половину, і в підсумку програв дуже мало, особливо порівняно з першою розділкою.


Getty Images/Global Images Ukraine. Прімож Рогліч

Але загалом два шостих місця в розділках – результат за мірками Рогліча невдалий. Невже він готувався до цієї Джиро з прицілом на гори? Успішна суботня атака дуже вдало лягає в цю теорію, хоча чисто візуально словенець не виглядає більш сухим, ніж зазвичай.

Але тут виникає проблема з тим, що, по-перше, Рогліч раніше ніколи не був сміливим атаканте, а по-друге, у Пріможа не дуже сильна команда в розпорядженні, і готувати плацдарм під атаки в горах буде складно – основні надії на Сеппа Кусса. І на те, що, як і на восьмому етапі, можна буде скористатися зусиллями «Ineos Grenadiers».

«Ineos Grenadiers» – головна сила в гонці

Беззаперечно найсильнішою командою в гонці зараз виглядає «Ineos Grenadiers». Після перших семи днів Джиро дуже багато хто справедливо відзначав дуже пасивну боротьбу в гонці, і саме команда Дейва Брейслфорда в суботу розворушила цей сонний мурашник, влаштувавши серйозний просів на підйомі, після чого Герейнт Томас і Тао Геогеган Гарт поїхали разом з Роглічем.

А вже наступного дня британський дует вразив своїм виступом у розділці. Так, другого місця від Томаса можна було чекати, але не того, що він буде на рівних боротися з Евенпулом і програє йому всього 1 секунду. А ось третє місце Харта з відставанням у дві секунди – це абсолютна сенсація і, безумовно, найкраща розділка в його кар'єрі. Тепер у «Ineos Grenadiers» два претенденти на перемогу в Джиро, і, відверто кажучи, зараз їхні шанси виглядають не нижчими, ніж шанси Евенпула чи Рогліча, особливо з урахуванням фактора команди.


Getty Images/Global Images Ukraine

Як «Ineos Grenadiers» буде використовувати свою перевагу як команда? Варіантів два: або з позиції сили, як на восьмому етапі, або розігрувати чисельну більшість із почерговими атаками. Хоча другий варіант впирається в той факт, що Томас упродовж усієї своєї кар'єри був виключно захисним гонщиком у горах.

Найімовірніше, ми побачимо якийсь гібридний варіант спочатку зі спробами відчепити Евенпула, а потім, у разі виконання цього завдання – почергові атаки на Рогліча. І, всупереч статусу і титулам Томаса, головною ставкою «Ineos Grenadiers», на нашу думку, має стати Геогеган Харт. Обидві «чисті» розділки позаду, він програє Томасу всього 5 секунд, і з точки зору гір виглядає набагато перспективнішим і готовим до атак варіантом.

Що стосується третього номера команди, Таймена Аренсмана, то тут дива не сталося, і після провальної весни якогось різкого стрибка форми на Джиро у нього не відбулося. І сьоме місце в недільній розділці – його найкращий перфоманс на нинішній «Корса роза». Але, з огляду на ситуацію в гонці, особистими амбіціями нідерландцеві цього разу доведеться пожертвувати.

Спринтерські баталії: хоч десь перемагає Мілан

Незважаючи на складну за рельєфом Джиро, перший тиждень подарував нам три з половиною спринтерських етапи. «Половиною» став третій етап, але про це пізніше.

Головним спринтерським героєм першого тижня став 23-річний італійський трековик Джонатан Мілан. На своєму дебютному Гран турі в кар'єрі гонщик «Bahrain Victorious» уже на другому етапі здобув перемогу. Після цього він ще двічі фінішував другим, і на перший день відпочинку пішов у Малья чикламіно лідера спринтерського заліку. Хоча зі здатністю терпіти рельєф у Мілана проблеми є, тому довезти майку до фінішу в Римі йому буде непросто.

Найближчим переслідувачем Мілана у спринтерському заліку є Кейден Гроувз з «Alpecin Deceuninck», який відстає лише на 13 очок. 24-річний австралієць виграв п'ятий етап у Салерно, і загалом був дуже стабільний: на всіх чотирьох спринтерських етапах фінішував не нижче четвертого місця.

Ще однією важливою дійовою особою був Мадс Педерсен, який виграв шостий етап у Неаполі. Це дозволило йому стати 104-м в історії членом клубу гонщиків, які за кар'єру вигравали етапи на всіх трьох Гран турах. При чому зробив він це на трьох супербагатоденках поспіль. Сумарно на те, щоб зібрати повну колекцію, Педерсену знадобилися 300 днів. Швидше збирали перемоги на всіх трьох Гран турах тільки Даніеле Беннаті і Дейв Забріскі:

Незважаючи на всі досягнення Педерсена, варто відзначити, що рельєф датчанин за своїми мірками зараз терпить далеко не ідеально. На третьому, досить горбистому етапі, його команда, «Trek Segafredo», влаштувала просів в підйомі з метою скинути чистих спринтерів. Зробити це вдалося, але ближче до вершини відстав і сам Педерсен. Недалеко, і на рівнині екс-чемпіон світу за допомогою партнерів по команді зумів повернутися в пелотон. Але свіжість була вже не та, і у фінішному спринті він програв Майклу Меттьюзу.

Від героїв переходимо до невдах першого тижня, і тут варто виокремити Марка Кевендіша, який вже кілька разів падав. На фініші в Салерно він став четвертим, але впав буквально перед фінішем через контакт з Альберто Дайнезе. Винним у зіткненні був саме італієць, за що і був релегований на останнє місце в групі. З огляду на кількість падінь, яку переніс Кевендіш на першому тижні, а також складність рельєфу нинішньої Джиро, є дуже великі сумніви в його здатності дістатися до фінішу. Хоча не факт, що він взагалі ставить перед собою таке завдання.

Не щастить і ще одній зірці, Фернандо Гавірії. Хоча одного разу, на шостому етапі в Неаполі, здавалося, що сьогодні для гонщика «Movistar» усе зійшлося: гарне самопочуття, відсутність падінь та вигідна позиція в пелотоні. Але біда в тому, що на тому етапі до останнього лідирував дует втікачів Алессандро Де Маркі/Саймон Кларк, яких наздогнали лише на самій фінішній прямій. Довгий час здавалося, що вони взагалі втримаються, і, щоб цього не допустити, Гавірія почав спринт дуже рано. Як виявилося, занадто рано, і в підсумку Фернандо фінішував тільки п'ятим. Хоча за своєю швидкістю, напевно, був готовий перемагати.

UPDATE: Буквально перед публікацією цього матеріалу в інформаційному просторі з'явилася новина, яку ніяк інакше, окрім як інформаційною бомбою, не назвеш. Ремко Евенпул здав позитивний тест на коронавірус і з Джиро сходить.

Варто зазначити, що протокол Джиро зараз вже не вимагає гонщиків з коронавірусом зійти з гонки. А ось внутрішньокомандний протокол «Soudal Quick Step» цього вимагає. Так чи інакше, хвороба Ремко змушує по-іншому поглянути на його кризу на восьмому етапі в суботу. Ну а нам залишається лише вкотре згадати про таке марновірство, як «прокляття райдужної майки» чемпіона світу.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 25 квітня 2024, 03:40 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Найдорожчого гравця в історії Шахтаря можуть оштрафувати на 10 млн євро
Футбол | 24 квітня 2024, 22:05 13
Найдорожчого гравця в історії Шахтаря можуть оштрафувати на 10 млн євро

«Атлетіко Мінейро» не збирається погоджуватися з тим, що Бернард залишиться в «Панатінаїкосі»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.