Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 12 травня 2023, 13:05
9876
2

Як Леброн та Каррі книгу рекордів плей-оф НБА переписують?

Оглядач Sport.ua зібрав разом нові досягнення двох зіркових гравців Ліги

| Оновлено 12 травня 2023, 13:05
9876
2
Як Леброн та Каррі книгу рекордів плей-оф НБА переписують?
Getty Images/Global Images Ukraine. Стефен Каррі та Леброн Джеймс (праворуч)

Не секрет, що після того як стала відома сітка плей-оф НБА нинішнього сезону, одним із найбільш очікуваних протистоянь для всіх шанувальників баскетболу була гіпотетична битва між «Лос-Анджелес Лейкерс» та «Голден Стейт Ворріорз». І після того, як підопічні Дарвіна Хема та Стіва Керра в першому раунді обіграли «Мемфіс Гріззліс» та «Сакраменто Кінгз» відповідно це протистояння стало реальністю.

Насамперед воно цікаве очною дуеллю між Леброном Джеймсом і Стефом Каррі, які є одними з найкращих (якщо не найкращими) баскетболістами свого покоління та визнаними зірками НБА. Топові гравці не розчаровують. По дорозі до очної дуелі і вже безпосередньо під час неї лідери, а також їхні команди загалом за безпосередньою участю Леброна та Стефа, встановили/повторили/оновили цілу низку рекордів плей-оф НБА. Всі ці досягнення виглядають дуже солідно, тому перед ендшпілем серії саме час зібрати їх разом.

Рекорди «Голден Стейт Ворріорз»

Рекорд 1. Стефен Каррі – перший гравець, який набрав 50 очок у сьомому матчі серії плей-оф

У першому раунді постсезону чинні чемпіони НБА та «королі» із Сакраменто подарували любителям помаранчевого м'яча справжній баскетбольний трилер. Суперники були гідні один одного, і володар путівки до наступного раунду визначався у вирішальному сьомому матчі. «Сакраменто Кінгз» мали перевагу свого поля, але в основи команди із Сан-Франциско був інший козир – їхній величезний досвід подібних матчів. І він відіграв свою вирішальну роль. Стеф Каррі показав, як має грати головна зірка команди у вирішальний момент. Чотириразовий чемпіон НБА замучив оборону суперників і зробив ключовий внесок у перемогу «Голден Стейт». Математично він знайшов вираження у просто неймовірних для зустрічі з таким напруженням 50 очок + 8 підбирань + 6 передач.

Каррі став першим гравцем в історії НБА, який набрав щонайменше п'ятдесят очок у сьомому матчі серії плей-оф. До нього рекордним показником індивідуальної результативності у сьомих матчах постсезонних серій було 48 очок від Кевіна Дюранта у 2021 році, які він закинув у кошик «Мілуокі Бакс» і тим самим забезпечив вихід до фіналу конференції своєму колишнього клубу «Бруклін Нетс».

Рекорд 2. Стефен Каррі – перший баскетболіст, який закинув 600 триочкових у матчах плей-оф

Після вражаючого перфомансу в Сакраменто, вже у наступному матчі Стеф Каррі зробив ще один великий крок до історичного визнання своїх талантів. У першому поєдинку півфіналу Західної конференції лідер «Голден Стейт» закинув шість триочкових. І п'ятий результативний дальній кидок від Стефа став шестисотим для нього за період виступів у серіях плей-оф НБА. А станом на зараз в активі лідера діючих чемпіонів НБА 614 точних триочкових.

Варто зазначити, що навіть із показником у 500 точних триочкових Каррі був би на першому місці в історії Ліги за даним показником, а після подолання позначки у шість сотень, він взагалі виглядає недосяжним. У Клея Томпсона, що йде на другому місці (його одноклубника, що цікаво) 499 влучань, а замикає трійку Леброн Джеймс, на його рахунку 451 точний дальній кидок.

Рекорд 3. «Голден Стейт» – перша команда у плей-оф із трьома гравцями, які закинули щонайменше шість триочкових в одному матчі

Але завдяки не Каррі єдиному перемагає «Голден Стейт». У Стіва Керра реалізовувати дальні вміє більша половина його підопічних. Ця аксіома знайшла своє підтвердження у тому ж першому матчі проти «Лос-Анджелес Лейкерс». У даному поєдинку одразу троє баскетболістів «Ворріорз» закинули шість триочкових: Стеф Каррі (6 з 13), Клей Томпсон (6 з 16) і Джордан Пул (6 з 11).

Звичайно, відсоток реалізації не вражає, але попри це команда із Сан-Франциско стала першою в історії постсезонів НБА, де одразу троє одноклубників реалізували щонайменше шість дальніх. До речі, сам матч «Голден Стейт» програв – 112:117.

Рекорд 4. «Голден Стейт» – найбільша кількість триочкових у перших двох матчах серії плей-оф

І знову «Голден Стейт», і знову дальні кидки. Підопічні Стіва Керра на старті серії з «Лейкерс» реалізували рівно по 21 точному триочковому в кожному із двох стартових поєдинків протистояння. Із загальним показником у 42 кидки вони переписали історію НБА та посунули «Клівленд Кавальєрс», які у сезоні 2015/2016 (також у півфіналі своєї конференції) реалізували на старті протистояння з «Атлантою Хоукс» рівно 40 триочкових.

Рекорди «Лос-Анджелес Лейкерс»

Рекорд 1. Леброн Джеймс – найбільша кількість команд, яким гравець протистояв у плей-оф НБА

Ще до старту постсезону у найсильнішій лізі світу Леброн Джеймс встановив дуже оригінальне та водночас феноменальне досягнення. У першому раунді плей-оф «озерні» мали зіграти з «Мемфіс Гріззліс» і цей клуб для «Короля» став двадцять третім, з яким він суперничав у плей-оф.

Звичайно, цьому досягненню сильно посприяв переїзд Леброна зі Східної конференції до Західної і те, що «Король» ніколи не був вірний одній команді під час своєї кар'єри, але це все нюанси. Враховуючи, що в Лізі всього тридцять команд, таке досягнення справді виглядає дуже потужно.

Рекорд 2. «Лос-Анджелес Лейкерс» – найбільша перемога в окремо взятій першій чверті у матчі плей-оф

Третій матч серії проти Мемфіса розпочався для «озерних» ударно. Леброн Джеймс та компанія повністю зім'яли захисні побудови «ведмедів», які при цьому просто жахливо грали в атаці, і вже після дванадцяти хвилин гри оформили для себе більш ніж комфортну перевагу – 35:9.

Різниця +26 стала найбільшою для стартових чвертей в історії плей-оф НБА. Не дивно, що після такого раннього спурту підопічні Дарвіна Хема довели матч до логічної перемоги – 111:101, а мінімальним відривом для «Лейкерс» стали «лише» +9, коли долю зустрічі вже було вирішено.

Рекорд 3. Леброн Джеймс – найбільше виграних серій плей-оф (повторення досягнення)

Завдяки перемозі в першому раунді поточного постсезону над «Мемфіс Гріззліс» команда з Лос-Анджелеса зробила крок у півфінал Західної конференції, а їхній лідер Леброн Джеймс просунувся вперед у списку баскетболістів, які найчастіше відчували смак перемоги в серіях плей-оф. Якщо до нинішнього сезону Джеймс ділив друге-третє місце з Робертом Оррі (по 39 виграних серій), то тепер Леброн знаходиться на вершині списку разом із Дереком Фішером. В обох баскетболістів рівно по чотири десятки успішних протистоянь у постсезоні.

Втім, якщо порівнювати загальний внесок у підсумковий командний успіх для Фішера та для Джеймса, то перевага буде на боці «Короля». Звичайно, нинішній голова профспілки гравців НБА був відмінним гравцем і приніс чимало користі своїм командам, але Джеймс - гравець зовсім іншого калібру і обходить Фішера практично за всіма можливими статистичними показниками.

Поки Леброн ділить перше місце, але підсумкова перемога над «Голден Стейт» виведе його на чисту лідерську позицію. Враховуючи, що ні в кого з діючих гравців НБА немає навіть 30 виграних серій, то індивідуальне лідерство «Короля» ризикує залишитися таким на дуже тривалий період часу.

Рекорд 4. Леброн Джеймс – найбільша кількість точних двоочкових у плей-оф

У четвертому поєдинку поточної серії проти «Голден Стейт» Леброн зробив ще один значний внесок у свою історичну спадщину. «Король» реалізував у ньому вісім двушок і вийшов на перше місце в історії НБА за кількістю результативних двоочкових кидків у постсезонних серіях найсильнішої ліги світу. Після фінального свистка на рахунку Джеймса стало 2364 закинуті середні кидки. Він обійшов Каріма Абдул-Джаббара, який завершив свою кар'єру з показником у 2356 точних двохочкових.

У п'ятому поєдинку серії Леброн покращив свій результат і на даний момент у нього рівно 2370 успішних середніх кидків. Варто зазначити, що поки що лише чотири баскетболісти в історії НБА подолали рубіж у дві тисячі вдалих кидків. Крім вищезгаданих Леброна Джеймса і Каріма Абдул-Джаббара, це Шакіл О'Ніл і Майкл Джордан, а з діючих гравців найближчим переслідувачем йде також вже немолодий Кевін Дюрант - 1278 кидків. Просто прірва порівняно з результатом Леброна.

***

Стефен Каррі та Леброн Джеймс у нинішньому плей-оф просто чудові. Хочеться й надалі бачити їхні яскраві перфоманси та відзначати нові встановлені рекорди, але час іде вперед і протистояння «Голден Стейт Ворріорз» та «Лос-Анджелес Лейкерс» входить у свою вирішальну фазу. Вже найближчої ночі серія може фінішувати, а може й перейти в максимально можливий сьомий матч. Для когось із топ-зірок постсезон завершиться вже зовсім скоро, але у будь-якому разі і Стеф, і «Король» вкотре підтвердили свій статус одних із найкращих гравців в історії НБА.

Олексій Коляго

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
WChs
правда, в Конфереции Лейкерс тоже несладко приходилось соперникам ... у озёрных в 1,5 раза больше финалов НБА, чем у кельтов ...
WChs
еще бы не переписывали ... у Билла Расселла не было 28 матчей (4 серии по 7 игр/максимум) в по за сезон, особенно если ты находился в Конференции Бостона, то одна-две серии и до свидания(