Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 29 квітня 2023, 14:00
5616
0

ЧС з хокею U-18. Японія – Україна. Завдання – жити

Анонс заключного матчу збірної України на юнацькому чемпіонаті світу

| Оновлено 29 квітня 2023, 14:00
5616
0
ЧС з хокею U-18. Японія – Україна. Завдання – жити
ФХУ. Юнацька збірна України

Сьогодні, 29 квітня, в французькому Анже завершується чемпіонат світу серед юнаків у дивізіоні 1А. Перед трьома заключними матчами ситуація заплуталася настільки, що годі й уявити. Збірна Данії, розгромивши в третьому турі казахстанців 8:3, у наступному матчі втратила очко, спромігшись на перемогу над французами лише в овертаймі. Оскільки ж данці поступилися в першому турі також японцям, тепер вони мають тільки примарні шанси на чемпіонство і відповідно на підвищення в класі. Казахстану вони поступаються одним очком (вісім проти дев’яти) і щоб опинитися на вершині, мусять не лише перемагати угорців, а й сподіватися, що Казахстан програє в основний час Франції. Більше того, якщо це станеться, на перше місце в разі перемоги в основний час над Данією може вийти й Угорщина, в якої сім очок.

Збірна України завдяки двом перемогам в овертаймах над французами й угорцями має чотири очки і посідає п’яте місце. Сьогодні, починаючи з 13:30 граємо на льоду Icepark в Анже з японцями, які перемогли Данію та Францію і мають шість очок. У разі перемоги в основний час українці наберуть сім очок і у випадку невдачі угорців можуть стати в першому за чотири роки сезоні в дивізіоні 1А третіми. Поряд із тим, хоч про це не хочеться думати, але існує варіант, за якого команда Олександра Бобкіна може понизитися в класі. То якщо ми програємо в основний час, а французи в основний час переможуть Казахстан. Виглядає малоймовірно, але щоб не дочікуватися результату матчу, який закриває чемпіонат, українцям треба мінімум не програти японцям в основний час.

Зауважимо, що збірні України і Японії грали між собою в Анже напередодні чемпіонату світу в рамках товариського матчу. То було 16 квітня, в перший після приїзду в Францію української збірної день. Підопічні Бобкіна тоді виграли 6:2 і ця перемога стала для нашого хокею першою звитягою над японцями на рівні усіх збірних за останніх п’ять років. Якось так складається, що цей суперник стає для України непрохідною скелею всюди, де би ми з ним не грали. Достатньо сказати, що навіть на переможному для нашої збірної юнацької чемпіонаті світу-2018 у дивізіоні 1В, який відбувався в Києві, перший матч японцям ми програли 0:1. Торік мала шанси підвищитися до дивізіону 1А молодіжна збірна України. Але після чотирьох перемог у заключному турі були 4:7 від Японії.

Олександр Бобкін зі своїм тренерським штабом сприйняли перемогу над японцями в товариському матчі стримано. «В ході підготовки до цього чемпіонату ми розібрали цього суперника досконало, знаємо, як вони біжать, хто й куди, - коментував тоді тренер. – 16 квітня хлопці грали за цим завданням. Але головне, щоб так само було й 29 квітня, в заключному матчі чемпіонату світу».

Збірні Японії і України – наймолодші команда цього чемпіонату. Японці навіть трохи молодші в порівнянні з нами, адже з 22-х гравців їхньої заявки – дев’ять представників 2006 року народження і двоє з 2007 року. При титульному для цього чемпіонату 2005 році. У нас десять хлопців – 2006 р.н., один – 2007 р.н. Мабуть, ця молодість впливає на стабільність виступів команд. Українці чергували важкі перемоги над французами і угорцями (по 3:2 ОТ) з безнадійними загалом поразками від данців (1:5) і казахстанців (0:5). Японці відкрили чемпіонат сенсаційною і феєричною перемогою над данцями (5:3), поступилися 0:5 казахстанцям, впевнено перемогли Францію (4:2), але також без варіантів програли угорцям (2:4).

Головним козирем усіх збірних Японії з хокею є вражаюча швидкість, яка стає щораз ефективнішою в поєднанні зі зростанням індивідуальної майстерності і тактичної виучки хокеїстів. Ця, очолювана Кеї Тоносакі з канадським спеціалістом Семом Лібкіндом у штабі команда – не виняток. Більшість шайб на турнірі японці провели з допомогою швидкісних випадів, які найчастіше завершував реактивний Тайсецу Ушіо. На його рахунку – чотири голи (по два у ворота данців і французів). В матчі з Казахстаном Тайсецу шанси забити теж мав, зокрема коли виходив один в нуль, вигризаючи шайбу на червоній лінії в лідера суперників Аділа Бейсембаєва. Однак воротаря суперників не перегравав. Практика показує, що стримавши Ушіо, опонент стримує збірну Японії загалом.

Ушіо – один із семи представників японської збірної, хто виступає в північно-американських хокейних лігах. Причому його статистика в попередньому сезоні за клуб ліги ААА U18 «Літтл Цезарз» вражає: 80 очок (41 гол + 39 асистів) у 59-ти матчах. Для порівняння: на рівні північно-американської юнацької ААА не виступає жоден український хокеїст.

…Після поразки 0:5 від Казахстану в роздягальні збірної України панувала гнітюча тиша. Вислухавши за гарячими слідами емоційні промови з вуст президента Федерації хокею України Георгія Зубка, консультанта команди, екс-гравця, а нині скаута клубу НХЛ «Веґас Ґолден Найтс» Олександра Годинюка, гравці перебували в понурому стані. Збадьорив їх після тривалого заціпеніння голос оборонця Микити Полоницького, котрий наприкінці березня став чемпіоном України в складі «Сокола»: «Хлопці, що ви сидите, повісили носи? Нічого не сталося. Підіймайтеся, післязавтра виходимо і розй…буємо Японію!»

Інший оборонець Микита Бондарєв вчора, на тлі чергових варварських дій російської терористичної федерації, додав: «В нашій команді всі злі на цю фашистську країну, яка бомбить наші мирні будинки, через яку гинуть діти, які сиділи вдома і вже ніколи не прокинуться. Завтра, в матчі з японцями ми будемо виходити і битися за ЗСУ, за Українців і Україну».

Сподіваємося, так і буде. Благодатний вогонь над Севастополем сьогодні вранці вже зійшов.

Початок зустрічі Україна – Японія на юнацькому чемпіонаті світу – 13:30 за київським часом. Трансляцію можна переглянути за посиланням.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.