Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 25 квітня 2023, 19:40
880
0

Дмитро НІМЕНКО: «Потрібно більше розмовляти один з одним на льоду»

Ветеран головної команди розповів, для чого Україні знадобиться режим «нахабства та настирливості»

| Оновлено 25 квітня 2023, 19:40
880
0
Дмитро НІМЕНКО: «Потрібно більше розмовляти один з одним на льоду»
ФХУ. Дмитро Німенко

Легіонер збірної України 34-річний Дмитро Німенко, котрий виступає на ЧС-2023 у Таллінні в ролі ветерана, розповів сайту Sport.ua для чого нашій команді необхідно включити режим «нахабства та настирливості», а також назвав джокера та інших помітних фігур у складі «синьо-жовтих» на форумі в Естонії.

- Вже завтра, 26 квітня, на нас чекає наступний суперник на ЧС-2023 збірна Естонії. Чи немає побоювань за результат?
- Ми не чекаємо на «прохідний» матч, адже на чемпіонаті світу банально немає слабаків і в будь-якому поєдинку потрібно викладатися. Але за всієї поваги до Естонії та їхнього статусу господарів чемпіонату світу, ми повинні спокійно обігравати балтійців. Як торік... Можу додати, що Україна не підлаштовується «під конкретного суперника», а грає згідно своїх схем та переслідує свої завдання та цілі.

- Для Дмитра Німенка нинішній чемпіонат світу вже десятий (!) у кар'єрі. Що зі свого багатого досвіду порекомендуєте молодшим партнерам для досягнення результату?
- Хіба що порадою можу підбадьорити, підтримати. Із цим проблем не буде (посміхається). Хлопці повинні усвідомлювати, що ми приїхали на чемпіонат світу не на прогулянку, а відстоювати честь країни, яка у стадії великої та кровопролитної війни. У принципі, кожен член нашої команди розуміє, які ігрові функції від нього вимагають: вивести шайбу із зони, зробити силовий прийом або зловити шайбу на себе! Молоді не слід хвилюватися, важливо підбадьорювати парнерів, більше розмовляти та підказувати один одному під час матчу, особливо на льоду! І якщо кожен викладатиметься на 200 відсотків, тоді досягнемо позитивного для себе результату.

- Збірна України у двох стартових матчах закинула 11 шайб, але не змогла набрати максимальної кількості очок.
- Результативність непогана, а ось з Китаєм могли перемагати в основний час, але здобули непотрібні вилучення та провалили другий період… Втім, після двох ігрових днів наша збірна залишається «у грі» і для виходу до групи A нам необхідно здобути три перемоги у трьох матчах!

- Японія захопила лідерство на ЧС-2023 у Таллінні. Яке враження справляє ця команда?
- Сильна, швидка, дисциплінована команда, яка чітко діє за схемами. Цікаво буде з ними позмагатися за перше місце. Вважаю, якщо всі хокеїсти нашої команди викладатимуться на кожному сантиметрі майданчика та включать режим «нахабства та настирливості», тоді ми зможемо діяти з позиції сили! Ну і розкутіше слід виходити на гру з Японією, адже в останні роки ми якось скуто виглядаємо в поєдинках з азіатами.

- Хто із гравців цього скликання додає збірній України драйву?
- У роль джокера чудово вписався Олексій Ворона, який закинув три шайби у ворота сильної збірної Китаю, яка рясніє натуралізованими північноамериканцями. Навіть і не згадаю, хто з гравців нашої команди останніми роками закидав три шайби за головну команду країни! Тож Ворона молодець у будь-якому разі, що забив і залишив нас у грі, закинувши рятівну четверту шайбу. Із нападників також добре себе виявляє Данило Трахт – бойовий хлопець. Він - універсальний гравець, котрий не боїться під шайбу «сісти», виконати силовий прийом, кинути відразу або віддати пас. Також у великому порядку наш «напівнападник» Ігор Мережко. Наш капітан часто підключається до атаки і тим самим сильно допомагає форвардам створювати перевагу попереду. Таких майстрів у своєму амплуа немає у жодній команді на ЧС-2023!

- Тож як вам загалом «картинка» гри збірної України?
- У нас багато молодих виконавців, які додають нашій команді швидкості та руху, але водночас є і метушня. Нічого, через це всі проходять. Підкреслю, що збірна України у Таллінні – це єдине ціле! У нас чудовий кістяк команди – немає угруповань, всі дружно спілкуємося, влаштовуємо тімбілдінги і разом рухаємось до нашої мети!

- Як прокоментуєте клубний сезон, який ви розпочинали у «Соколі», а закінчували у французькому «Бріансоні»?..
- У Франції у мене пішло багато часу, щоб адаптуватися до тамтешніх умов. По-перше, я жив на висоті 1800 метрів над рівнем моря і дія висоти відчувалася. По-друге, зовсім інший хокей та підхід до тренувального процесу. Теж треба звикати. Наша команда йшла у «хвості» чемпіонату Франції, тому ми дуже багато працювали. «Бріансон» багато оборонявся, тож тренер просив мене більше діяти в «тилу», тому результативно себе проявити не вийшло. При цьому я отримав неоціненний ігровий досвід в одному з цікавих і сильних чемпіонатів, побачив свої можливості і зрозумів, що є порох у порохівницях і ще можу приносити користь. І навіть у моєму віці можна прогресувати та рости в майстерності!

- Які особливості запам'яталися у ігрових аспектах у Франції?
- Дуже швидка перебудова та вихід із оборони в атаку… Довго не міг звикнути до цього. Скажімо, захисник за воротами взагалі не зупиняється на перепочинок/перезмінку, тому що йому зазвичай де дають там пригальмувати: гравці суперника грають активно двома або навіть трьома форвардами. Якщо в нашій лізі можна взяти тайм-аут за воротами і потримати шайбу до 5-6 секунд, то у Франції – цей процес не триватиме довше, ніж секунду. У цьому велика різниця. Гравець за воротами не чекає на своїх партнерів і сам приймає рішення, як розпочати атаку. Так що французький хокей справив на мене враження! Не знаю, чи вийде там виступати надалі, але досвід я там отримав неоціненний!

В'ячеслав ВОЛКОВ із Таллінна

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.