Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 24 квітня 2023, 13:22
4907
1

Україна стартує на юнацькому ЧС з хокею. Все, що треба знати про турнір

Анонс змагань, крізь які наша команда збирається вийти в топ-дивізіон

| Оновлено 24 квітня 2023, 13:22
4907
1
Україна стартує на юнацькому ЧС з хокею. Все, що треба знати про турнір
Іван Вербицький. Збірна України U18

Сьогодні, 23 квітня, починаючи з 17:00 матчем проти господарів турніру французів юнацька збірна України стартує на чемпіонаті світу в дивізіоні 1А з хокею. У другий за силами ешелон першості планети українці повернулися після чотирирічної в ньому відсутності і поїхали в місто Анже, на захід Франції з амбіційними планами. Президент Федерації хокею України Георгій Зубко поставив перед командою завдання – бути у трійці. В той же час тренерський штаб на чолі з Олександром Бобкіним і самі хокеїсти налаштовуються боротися за перемогу і вихід у топ-дивізіон.

Такої високої конкуренції за місце в складі юнацької збірної не було вже дуже давно. В торішньому розширеному списку Бобкіна було близько 80 прізвищ. Напередодні весняного збору, який став заключним етапом підготовки до чемпіонату світу, обойма скоротилася до 45-ти гравців, а в самих зборах, які стартували 4 квітня в столиці Угорщини Будапешті і продовжилися з 16 квітня в Анже, загалом взяли участь 32 хокеїсти. Цей список наразі скоротився до 24-х прізвищ. То за умови, що в кінцеву заявку команди для участі в чемпіонаті світу потрапляє 23 хокеїсти. Річ у тім, що впродовж усіх зборів плани тренерів перекроював вірус, який зачіпав по одному-двох хокеїстів практично щодня. В підсумку станом на 23 квітня перехворіли практично всі гравці. Окремим виконавцям хвороба завадила зарекомендувати себе з ліпшого боку і вони випали з обойми. оскільки деякі перебувають у лазареті досі, тренерський штаб вирішив притримати одного резервного гравця до дня старту чемпіонату.

Наразі склад команди на чемпіонат світу-2023 в дивізіоні 1А

Воротарі

1. Олександр Левшин («Торонто Аерос» U17, Канада)
20. Єгор Жуков (колледж Сент-Ендрюс U18 AAA, Канада)
25. Роман Батіг («Кралове Пішек» U17, Чехія)

Оборонці

3. Богдан Трущенко («Турґау» U20-Top, Швейцарія)
4. Микита Боднар («Поруба» U17, Чехія)
5. Микола Косарєв («Ставанґер» U18, Норвегія)
6. Артем Іщенко («Краковія», Польща)
9. Микита Бондарєв (Rocky Mountain Roughriders U16 AAA, США)
21. Микита Полоницький («Сокіл» Київ)
22. Андрій Пуздрановський («Кошице» U20, Словаччина)
24. Руслан Здоровець («Давос» U20-Elite, Швейцарія)

Нападники

7. Іван Сафронов («Esmark Stars» U16 AAA, США)
8. Микита Яловий («Esmark Stars» U16 AAA, США)
10. Олексій Євтехов («Поруба» U17, Чехія)
11. Гавриїл Сімчук («Паркленд Рейнджерс» U18 AAA, Канада)
12. Михайло Шелудченко (Delta Ice Hawks PIJHL, Канада)
13. Данило Шульга («Турґау» U20, Швейцарія)
14. Артем Чепіль (Хокейна академія Бостона, U16 AAA, США)
15. Микола Кравченко (Salisbury School USHS-Prep, США)
16. Михайло Гапоненко («Ставанґер» U18, Норвегія)
17. Микита Іващенко («Стрьомсбро» U18 Region, Швеція)
18. Ілларіон Купріянов («Дукла» Їґлава U20, Чехія)
19. Володимир Захаревич («Дунауйварош» Liga OB2, Угорщина)
23. Степан Герасименко («Айс Хокс» U20, Австрія) – капітан



Прикметно, що з 24-х хокеїстів, які залишаються в Анже, є лише один представник чемпіонату України – оборонець Микита Полоницький, якого не було в розширеному списку з 45-ти хокеїстів, але який сподобався тренерам збірної під час переможної для його «Сокола» серії плей-оф. Решта виступають у клубах Західної Європи, США і Канади. Більшість цих хлопців виїхали з України після 24 лютого 2022 року. Це якраз той випадок, коли не було б щастя, та нещастя допомогло. Адже опинившись у конкурентому середовищі в добре розвинених у хокейному розумінні країн, ці гравці суттєво додали в майстерності і психологічній стійкості.

Цікаво, що Полоницький – один із десяти хокеїстів з заявки української команди, хто народився в титульному для цього чемпіонату світу 2005 році. Інші хлопці молодші на рік, а оборонець Микола Косарєв і нападник Михайло Гапоненко, які цьогоріч стали чемпіонами норвезької юнацької ліги в складі «Ставанґера», взагалі народилися в 2007-му. За середнім віком українці – наймолодша збірна турніру.

Підсилити команду міг би також 16-річний нападник Ігнат Пазій, який виступає у США, в лізі U16 AAA за «Вінді Сіті Шторм». Однак Ігнат травмувався незадовго до початку зборів і допомогти збірній України не зможе.

Фаворитами чемпіонату світу U18 у дивізіоні 1А фахівці найчастіше називають збірні Казахстану і Данії. Українці з цими суперниками не зустрічалися. Зате встигли зіграти в процесі підготовки до чемпіонату з трьома іншими опонентами. Усіх трьох наша команда перемогла: угорців 10 квітня 4:0, японців 16 квітня – 6:2, французів 19 квітня – 4:3 в овертаймі. В матчі з «Ле бльо» наші земляки знаходилися на грані поразки, але поступаючись 2:3, змогли врятуватися за секунду до завершення основного часу, коли Україна мали чисельну більшість, воротаря замінив додатковий польовий гравець і команди діяли в форматі 6х4. Шайбу, яка перевела гру в овертайм, закинув, зігравши на добиванні, Гавриїл Сімчук, вихованець «Сокола», син іменитого в минулому голкіпера збірної України, а нині наставника киян Костянтина Сімчука.

Саме з протистояння з господарями турніру сьогодні чемпіонат світу українська збірна й розпочинає. Згадуваний товариський матч попри позитивний підсумок був визнаний тренерським штабом нашої збірної невдалим. Через велику кількість помилок, допущених командою. Цікаво, що хет-триком у цій зустрічі відзначився нападник Ілларіон Купріянов, який прибув у Анже лише за добу до того, відразу після того, як його «Дукла» завершила серію плей-оф чеської Екстраліги U20. Микита Іващенко в кожній з чотирьох гольових ситуацій записав до свого активу по асисту. Тріо Купріянов – Євтехов – Іващенко має стати на цьому чемпіонаті провідним для збірної України.

Французька збірна, крім нашої команди, поступилася у товариській грі також казахстанцям (2:7). Втім, наші тренери підкреслюють, що надавати цим результатам серйозної уваги не варто, адже під час чемпіонату світу господарі обов’язково додадуть. Їхня гра в атаці будується навколо центрфорвардів двох перших ланок – Маттіаса Шапюї і Томи Бойссона. Індивідуальними діями виділяється ще один нападник Тео Тубан-Бесньєр.

Також цікавою виглядає персона форварда Лілі Йокінена, який виступає за клуб з історичної Батьківщини – фінську «Ювяскюлю». Під куполом льодового палацу Icepark в Анже, де відбуватиметься чемпіонат, поміж легенд місцевого клубу, за якими навічно закріплені ігрові номери, висить джерсі з номером 76 і прізвищем Йокінен. То – на честь Юги Йокінена, батька Лілі, колишнього гравця юнацьких і молодіжної збірних Фінляндії, який провів за «Анже» вісім заключних сезонів професійної кар’єри і допоміг команді у 2007-му здобути Кубок Франції.

А над мерією Анже поруч зі стягами Франції і Євросоюзу висить після 24.02.2022 наш, синьо-жовтий стяг. Таким чином, влада 150-тисячного міста висловила свою солідарність з країною, яка вже понад рік знаходиться в стані повномасштабної війни. З неприховуваною прихильністю до українців ставляться й мешканці Анже. Чимало людей, помічаючи наші національні кольори, висловлюють слова підтримки, бажають стійкості і терпіння. Хочеться вірити, що в такій теплій атмосфері проявить себе й наша юнацька збірна.

Календар матчів збірної України на чемпіонаті світу U18 в дивізіоні 1А

23 квітня, неділя

17:00 Україна – Франція

24 квітня, понеділок

13:30 Данія – Україна

26 квітня, середа

17:00 Україна – Угорщина

27 квітня, четвер

13:30 Казахстан – Україна

29 квітня, субота

13:30 Японія – Україна

Трансляції матчів будуть доступні на Youtube-каналі ФХУ.

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Score Pion
З трійки Косарєв, Полоницький, Сімчук- в заявку на ЧС потраплять лише двоє