Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Художня гімнастика
| Оновлено 22 квітня 2023, 04:12
2362
1

Єва МЕЛЕЩУК: «Росіяни та білоруси представляють агресію»

Гімнастка збірної України дала ексклюзивне інтерв’ю Sport.ua

| Оновлено 22 квітня 2023, 04:12
2362
1
Єва МЕЛЕЩУК: «Росіяни та білоруси представляють агресію»
Instagram

Член національної збірної України з художньої гімнастики Єва Мелещук в ексклюзивному інтерв’ю Sport.ua розповіла про найважливіші старти художниць у цьогорічному сезоні, поділилася думками про можливість допуску представників росії та білорусі до міжнародних змагань та розповіла про свою найголовнішу мотивацію.

– Єво, розкажіть, будь ласка, до чого зараз готуєтеся? Які найближчі змагання?
– Наразі ми готуємося до Кубка світу з художньої гімнастики в Баку, столиці Азербайджану. Наша команда буде брати участь у цих змаганнях із 21 по 23 квітня. Після цього ми лишаємось у Азербайджані на збір для підготовки до чемпіонату Європи, який пройде там в травні.

– Якщо говорити більше детально про цьогорічний сезон, які ваші головні цілі?
– Для мене кожен старт дуже важливий, тому я завжди викладаюсь на максимум. Після Кубка світу, як я вже сказала, на нас очікує один з найголовніших стартів сезону – чемпіонат Європи. А наприкінці серпня відбудеться світова першість, там нашим завданням буде вибороти ліцензії на Олімпійські ігри.

– Розкажіть трішки про тренування в умовах повномасштабної війни: повітряні тривоги, відключення світла, з якими ми всі зіштовхнулися, як справлялись із цим?
– Це надскладний період. Особливо – морально. Взимку у нас відбулися збори в Японії, які дуже допомогли нам підготуватися до змагального сезону. Напередодні цих зборів почалися масові відключення світла. Було холодно, не працювала музика, не було світла – ми декілька днів тренувалися в темряві. Проте ми не здавалися. Розуміли, що всі наші конкурентки вже повноцінно готуються до змагань, і готуються в зовсім інших умовах.

– Як вам вдавалося виходити з цих критичних моментів? Можливо, якісь загальні збори та розмови з дівчатами, тренерським складом?
– Допомагало те, що ми були єдині. Були разом і постійно підтримували одна одну.

– На жаль, дедалі частіше звучать розмови про потенційне повернення до змагань представників росії та білорусі. Як ставитеся до цього?
– Ми працюємо заради своєї Батьківщини, наших мрій та цілей. Проте, кожного разу коли ми чуємо ці дискусії, що от-от спортсменів цих країн мають допустити – це важко для всіх. Я пам’ятаю, взимку, під час одного з тренувань з’явилася інформація, що їх мають допустити. Ми були спустошені, просто не могли зібратися з думками і на очах з’являлися сльози. Не розуміли, як будемо виступати, де будемо змагатися.

– Стосовно саме художньої гімнастики. Як вважаєте, є вірогідність допуску представників країн-агресорок до змагань?
– Наскільки я знаю, рішення має прийматися в травні. Сподіваюся, що бан на виступ росіян та білорусів продовжиться. Як можна допускати цих людей до змагань? Я не розумію. Вони представляють агресію. Такого не можна допускати.

– У вас точно багато знайомих гімнастів з інших країн. Як вони реагують на російську агресію? Відчували додаткову підтримку України?
– Так, особливо відчутною підтримка була в перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну. Постійно писали: «як ви?». Зараз, на жаль, цієї підтримки менше. Вважаю, що потрібно постійно та активно доносити правду про агресію росії в Україні. Люди не мають забувати про це і звикати до такого.

– Як гадаєте, що мають робити саме спортсмени, щоб усе більше людей в світі дізнавалися правду про війну в нашій країні?
– Я бачу, що багато українських спортсменів гучно заявляють про реалії українського життя. Публікації в соцмережах, публічні заяви, інтерв’ю – це дуже важливо. Максимально це підтримую і думаю, що такої діяльності багато бути не може.

– Наостанок, хочу запитати: що наразі є вашою найбільшою мотивацією?
– В першу чергу – честь представляти Україну. Гордість за українців та нереальне бажання підіймати наш прапор на міжнародних спортивних аренах. На початку повномасштабної війни я ще не була у складі збірної, мені траплялися всілякі коментарі росіян, що ми нібито «прибираємо конкурентів і хочемо, щоб нам було простіше змагатися». Тоді у мене виникало нереально сильне бажання виходити і демонструвати найкращі з усіх можливих виступів, показуючи, що таке Україна. Зараз у мене є цей шанс. Окремо зауважу, що наша збірна – найкращий мотиватор. Ми одна команда і спроможні на чудовий результат.

Зауважимо, що етап Кубка світу з художньої гімнастики відбудеться з 21 по 23 квітня в Баку. Україну представлять: Вікторія Онопрієнко та Поліна Каріка в індивідуальній першості. Також за медалі боротиметься національна збірна команда у групових вправах, у складі Анастасії Возняк, Єви Мелещук, Марії Височанської, Діани Баєвої, Дарини Дуди та Єлизавети Аззи.

Чемпіонат Європи з художньої гімнастики теж відбудеться у столиці Азербайджану. Запланована континентальна першість на 17-21 травня.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Галичанка зазнала 14-ї поспіль поразки в чемпіонаті Польщі
Інші види | 22 квітня 2024, 21:40 0
Галичанка зазнала 14-ї поспіль поразки в чемпіонаті Польщі

У львівської команди вперше за довгий час з'явилася Діана Дмитришин

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
⬆️
Ну вот и попробуйте в Баку выйти с плакатами ПТН ХЛО и лала лала.