Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
|
2398
0

Битва за Кубок Стенлі. Потужний Бостон, Едмонтон Макдевіда, досвід Колорадо

Відзначаємо головних претендентів на Кубок Стенлі

Битва за Кубок Стенлі. Потужний Бостон, Едмонтон Макдевіда, досвід Колорадо
Getty Images/Global Images Ukraine

Завершився регулярний сезон НХЛ, а це означає, що стартує найцікавіша частина чемпіонату. У плей-оф вийшли 16 команд, які зроблять усе, щоб виграти Кубок Стенлі. Оцінимо деяких претендентів на трофей.

Бостон

Не завжди найкраща команда регулярного сезону підходить до плей-оф однозначним фаворитом, але Бостон, як і Колорадо в минулому чемпіонаті, зараз вважається головним претендентом на Кубок Стенлі. Команда, якій багато хто передбачав невелику перебудову та середній сезон, видає неймовірний результат. Ведмеді зі старту сезону захопили лідерство, завершивши регулярку з найкращою обороною та другою найкращою атакою. Відмінний сезон несподівано проводить воротар Лінус Уллмарк, а Хампус Ліндхольм перетворився на топ-1 захисника команди.

Серед форвардів у НХЛ класно повернувся Давид Крейчі, який минулий сезон провів у Чехії, але відповів згодою, коли клуб покликав його назад до Ліги. Черговий класний сезон видає Патріс Бержерон, хоч здавалося, що вічний претендент на Селке Трофі поступово рухається до завершення кар'єри. І, звичайно, топ-результат показує Давид Пастрнак, у якого 61 шайба та 113 очок. Якби не Коннор Макдевід, то Пастрнака можна було б вважати реальним претендентом на MVP чемпіонату.

Крім того, Бостон має глибокий склад, який генеральний менеджер у трейд-дедлайн посилив захисником Дмітрієм Орловим і форвардом Гарнетом Хетевеєм. Загалом експерти вважають, що зараз у Брюїнз просто немає слабких місць. Першим тестом для Брюїнз стане Флорида, яка влізла у плей-оф у боротьбі з Піттсбургом і Баффало.

Нью-Йорк Рейнджерс

Можливо, Рейнджерів ще нещодавно не розглядали серед головних фаворитів плей-оф, але клуб активно провів трансферний час та значно посилив атаку. Спершу Нью-Йорк виміняв Владіміра Тарасенка, а потім забрав Патріка Кейна. Навіть без них атака команди виглядала яскраво з огляду на гру Зібанеджада, Панаріна та Крайдера. Плюс так звана Kid Line за участю першого номера драфту-2020 Алексіса Лафреньє та другого номера драфту-2019 Каапо Какко.

В обороні топ-сезон проводить Адам Фокс, який претендує на Норріс Трофі, а самі Рейнджери загалом справляють враження команди, здатної мінімум вийти у фінал Сходу. Допомогти має і воротар Ігор Шестеркін, який завершив сезон у топ-3 за кількістю перемог.

Проблема в тому, що першим суперником стане Нью-Джерсі, який теж провів класний сезон. Хороший тест для обох команд.

Кароліна

Урагани четвертий сезон поспіль вийшли до плей-оф. Клуб не дуже швидко, але впевнено збирав склад, здатний реально претендувати на Кубок Стенлі. Можливо, у ростері немає суперзірок або неймовірно яскравих хокеїстів, але у Харрікейнз надзвичайно глибокий і рівний склад. Кароліна завершила регулярку з другою найкращою обороною Ліги, де виділяється міцна топ-4 Бернс, Шей, Пеші та Слевін.

Атака, звісно, не така яскрава, а головною втратою стала травма Андрєя Свечнікова, який вибув до кінця сезону. Напевно, лінію нападу варто назвати головною проблемою команди перед стартом плей-оф. У першому раунді Урагани зіграють з нестабільними Айлендерс, які в останній момент заскочили у пост-регулярний чемпіонат.

Нью-Джерсі

Дияволи не грали у плей-оф з 2018 року, але клуб поступово вибудовував команду, яка може стати претендентом. На тлі деяких команд Сходу Девілз не виглядають надто потужно, але здатні пошуміти в плей-оф. Відзначимо топ-форвардів Джека Х'юза та Ніко Хішера, а також провідного захисника Дагі Хемілтона. Крім того, у команди глибока атака, зокрема, нещодавно після травми повернувся форвард Ондрей Палат. Чех, який виграв два Кубки Стенлі з Тампою-Бей, точно допоможе команді у матчах на виліт.

Можливо, питання викликає воротарська бригада, де першим номером є Вітек Ванечек. Кіпер майже не має досвіду у плей-оф (три матчі) і проводить перший повноцінний сезон у НХЛ. Нью-Джерсі було важливо виграти дивізіон, щоб у першому раунді зіграти проти однієї з команд wild-card, а не з Рейнджерами, але команда програла Кароліні один пункт, тож почне плей-оф саме з Рейнджерс.

Колорадо

Так склалося, що східна конференція у нинішньому сезоні виглядає сильнішою, а багато хто впевнений, що Кубок Стенлі у результаті повернеться на Схід. Однак перед плей-оф не можна скидати з рахунків діючого чемпіона. Хокеїсти Колорадо пройшли регулярку не без проблем, особливо через травми. Лідер команди Габріель Ландеског через операцію пропустив весь сезон, а в клубі буквально днями сказали, що швед у плей-оф не зіграє.

Провідний захисник Кайл Макар отримав травму та вибув на невизначений термін, частину матчів пропустив Натан Маккіннон. Втім, це не завадило Маккіннону вперше у кар'єрі НХЛ набрати 100+ очок. Суперсезон проводить форвард Мікко Рантанен, у якого 55 шайб та 105 пунктів. Загалом склад порівняно з чемпіонським плей-оф майже не змінився, натомість додався потрібний досвід. Однак і конкуренти серйозно посилилися, зокрема, на Заході.

Команда виграла Центральний дивізіон і у першому раунді зіграє з дуже незручним Сіетлом.

Едмонтон

Коннор Макдевід видав неймовірний регулярний чемпіонат, набравши 153 очки. Проте всі ці показники на якийсь час будуть забуті, коли почнеться плей-оф. Чи зумів Едмонтон зібрати досить глибокий склад, щоб за Кубок Стенлі боровся не лише Макдевід? Якщо говорити про атаку, мало хто може конкурувати з Ойлерз. Окрім Макдевіда, позначку у 100 очок подолали Леон Драйзайтль та Райан Ньюджент-Хопкінс, а Нафтовики стали першою з 1996 року командою, у якої одразу три хокеїсти мають 100+ пунктів.

Природно, у Едмонтона з величезним запасом найкраща атака чемпіонату, з якою суперникам доведеться справлятися в плей-оф. Інше питання, що є проблеми в обороні. Ойлерз середняки за кількістю пропущених шайб, а оборона не вражає стабільністю. Є думка, що у плей-оф вирішує саме оборона, але у Едмонтона з'явився чудовий шанс показати, що суперрезультативна атака здатна приносити результат.

Перший раунд та битва з незручним Лос-Анджелесом – чудовий шанс підтвердити свої амбіції на трофей.

Вегас

Золоті Лицарі не надто вдало провели минулий сезон, залишившись у кількох очках від зони плей-оф. Досить дивно, але зараз Вегас виграв західну конференцію, показавши не яскравий, але стабільний хокей. Лицарі увійшли до топ-7 конференції за забитими голами та пропущеними шайбами. Цікаво, що ніхто з гравців Вегаса не набрав навіть 70 очок, а найкращим бомбардиром став Джейк Айхель, який відновився після численних травм та провів перший за три роки повноцінний чемпіонат.

Є питання до воротарської бригади, оскільки під час регулярки тренер використав п'ятьох різних кіперів. Основну частину матчів провів Логан Томпсон, один з претендентів на Колдер Трофі. Цікаво, що у трейд-дедлайн Вегас виміняв відомого воротаря Джонатана Квіка, який виграв із Лос-Анджелесом два Кубки Стенлі. Не виключено, що Квік буде основним у плей-оф.

Інші претенденти: Торонто, Лос-Анджелес

На Сході не можна не відзначити позитивний сезон Торонто, який в Атлантичному дивізіоні поступився тільки неймовірному Бостону. Впевнений, що хтось навіть поставив Кленових у число головних претендентів від Сходу. Сильною стороною канадського колективу є атака: чотири гравці набрали більше 80 очок, а Мітчелл Марнер має 99 пунктів. Класний сезон проводять досвідчені Меттьюз та Нюландер, а менеджмент явно потребує успіху вже зараз, враховуючи обміни. Ще до трейд-дедлайну Торонто виміняв Райана О'Райллі, наддосвідченого центрфорварда оборонного плану, який допоміг виграти Кубок Стенлі Сент-Луїсу.

Слабкою ланкою не можна назвати оборону, яка входить до топ-4 найкращих у конференції. Питання можуть виникнути хіба що до основного воротаря Іллі Самсонова, який у плей-оф відіграв лише 8 матчів. Так чи інакше, а Торонто, мабуть, залишається головною (разом з Едмонтоном?) надією Канади перервати серію без Кубків Стенлі, яка триває з 1993 року.

А ось на Заході серед претендентів на непоганий плей-оф опинився Лос-Анджелес. Команда лише раз за останні чотири роки вийшла у плей-оф, а той кістяк, який формували Дауті та Копітар, здавалося, вже потроху відходить у минуле. Однак вливання молодих гравців допомогло Королям ожити і знову бути конкурентоспроможними. Той же Анже Копітар видав найкращий за 5 років сезон, а в атаці йому допомогли молодші Арвідссон, Кемпе, Фіала та Дано. Відзначимо 41 шайбу Адріана Кемпе, а також 52 очки Дрю Дауті. Захисник не показував таких результатів із 2018 року.

У першому раунді Королі потрапили на Едмонтон, тому саме Макдевід та його партнери покажуть, на що в цьому плей-оф можуть розраховувати каліфорнійці.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.