Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 04 вересня 2023, 02:17
5295
1

Стівенсон vs Йошино: Шакур дебютує поєдинком із непереможним японцем

Яскравий бій з невеликою інтригою

| Оновлено 04 вересня 2023, 02:17
5295
1
Стівенсон vs Йошино: Шакур дебютує поєдинком із непереможним японцем
Getty Images/Global Images Ukraine. Шакур Стівенсон

Шакур Стівенсон вривається у 2023 рік передчемпіонським поєдинком. Непереможений американець з рекордом 19-0, 9 КО зустрінеться з таким самим непереможеним японцем Шуїчіро Йошіно (16-0, 12 KO).

Майже гарантовано, що переможець вийде на поєдинок за всі пояси у легкій вазі. Або на гучне протистояння проти Джервонти Девіса чи Райана Гарсії. Другий варіант все ж більш реальний для Шакура, ніж для його суперника.

Шакур перейшов у легку вагу після тріумфу у попередній категорії. Це буде його дебютний бій

Шакур Стівенсон – одна з головних молодих американських зірок у боксі на цей час. Не наймолодша – Девін Хейні з абсолютним чемпіонством на рік молодший, але все ж. Шакуру 25 років і у другій напівлегкій вазі (до 58, 97 кг) він не став абсолютом хіба через те, що не захотів.

Минулий рік склався для американця просто шикарно. Він продовжив естафету, яку розпочав наприкінці 2021 року, коли перебоксував та відправив на пенсію колишнього капітана збірної США з боксу Джермейна Херрінга. У десятому раунді Шакур здобув перемогу технічним нокаутом та підтвердив статус одного з найперспективніших бійців світу.

Наступного року Стівенсон продовжив перемагати найкращих. У мегафайті проти Оскара Вальдеса навесні 2022 року Шакур не залишив шансів супернику. Якщо у випадку Херрінга все можна було списати на вік, то тут – ні. Оскар вийшов у ринг непереможеним молодим чемпіоном, а пішов переможеним та розбитим на класі.

Останній, хто був битий за попередні три поєдинки – минулий суперник Вальдеса. Робсона Консейсао можна вважати, якщо не другим за силою бійцем другої напівлегкої ваги, то в топ-3 точно. Технічний та довгорукий бразилець, швидкий та сильний. Розумний та має потужну аматорську базу. У підсумку Шакур не показав свій найкращий поєдинок у кар’єрі, але переміг упевнено.

Getty Images/Global Images Ukraine. Шакур Стівенсон (ліворчуч) проти Робсона Консейсао

Далі був шлях до абсолютного чемпіонства. Стівенсон мав два титули – WBC та WBO - і мав час, щоб за два бої взяти ще два пояси, а потім влаштувати битву абсолютних чемпіонів з тим, хто б володів усіма титулами у легкій вазі. Якби такий на той час був би, звісно. Але Шакур обрав інший шлях.

Йому з його габаритами все важче було триматись в рамках попереднього дивізіону, тож фактично, хоч і не формально, затвердившись у статусі найсильнішого бійця другої напівлегкої ваги, Стівенсон перебрався у легку. В одну з найбільш конкурентних, складних та зіркових вагових категорій у боксі зараз.

З одного боку, поєдинок двох абсолютів – звучить круто. З іншого, ми і так всі знаємо, що Шакур Стівенсон був там найсильнішим. Тому треба було переходити, поки пояси не розбіглись по руках і можна скористатись моментом, що титул у бійця його ж промоутерської компанії – Top Rank. З Бобом Арумом співпрацює чинний абсолют Девін Хейні. На контракті Василь Ломаченко. І, відповідно, Стівенсон. Арум може крутити своїми бійцями, як захоче, і завжди буде у плюсі.

Для дебюту був обраний японець з нулем у графі поразок. Шуїчіро Йошіно ще й переможець Масайоші Накатані – колишнього опонента Теофімо Лопеса та Василя Ломаченка. Накатані програвав достроково тільки двічі – Ломаченку у 2021 році і Йошіно у 2022-му.

Рекорд Шуїчіро виглядає потужно, але за межами Японії він боксуватиме вперше. Здебільшого він боксував вдома проти домашніх бійців або проти гостей його країни. Серйозних титулів не мав. Хіба що WBO Asia Pacific і місцеві третьосортні титули.

Але назвати його поганим боксером точно не можна. Шуїчіро Йошіно, як і всі японці, дуже потужний, коли атакує. Невідомо, що приносить японцям ті нокаутуючі удари – чарівні водорості, стиль чи природня сила, але Йошіно лупить не гірше за інших представників японської школи боксу.

У трьох його останніх поєдинках – три дострокові перемоги. Щоправда, варто відзначити, що Масайоші Накатані та Шуму Наказато Шуїчіро нокаутував, а от з Масаюкі Іто довелось постаратись.

Іто виявився достатньо розумним, щоб не тільки пропускати, а й доносити удари у відповідь. Протистояння вийшло доволі конкурентним, з важкими ударами з обох боків, але закінчилось технічним рішенням – через травму Масаюкі бокові судді порахували бали на момент зупинки і переміг Йошіно з рахунком 107-102, 107-102, 106-103.

Хто фаворит?

Американець і з відривом. На нього можна поставити за 1.06, а на його японського суперника – за 8.0.

І не дивлячись на те, що це стилістично цікавий поєдинок, все розумно. Шуічіро Йошіно – яскравий боксер. Йде вперед, наносить багато силових ударів і намагається буквально зачавити суперника. Окрім цього, він достатньо габаритний: має на п’ять сантиметрів вищий зріст (175 см проти 170 см) та такий же розмах рук – 173 см, як і в американця. Але технічно значно слабкіший за візаві.


Boxing Scene. Шуїчіро Йошіно

Занадто хороший у всіх компонентах Шакур Стівенсон. Швидкий? Так. Має таймінг? Чудовий. Сильний? Безумовно. Тримає на джебі, б’є влучно силовими. Все так.

Шакур і сам любить попрацювати першим номером, коли він провокує візаві, дає тому помилитись і знищує. Але у випадку поєдинку проти японця може віддати ініціативу і зробити з ним те ж, що і з Оскаром Вальдесом – розібрати на деталі.

Чи є інтрига? Звісно. У тому, чи не влучить японець. Б’є він міцно, рукавички аж прилипають до суперників. Але Стівенсон не дав цього зробити ні Консейсао, ні Вальдесу. Чому ж він дасть зробити це японцю, який, нехай і в іншому дивізіоні, але не кращий за цих двох.

Бій буде цікавий. Бо бійці - дві протилежності, а за таким завжди весело дивитись. І це хороша перевірка для Стівенсона у новому дивізіоні проти більших суперників. Але у світі, де японець та американець готові на всі сто, другий гарантовано перемагає щоразу. Або майже щоразу.

А далі для Стівенсона вже заброньований поєдинок. Проти переможця пари Девін Хейні – Василь Ломаченко. Або останній шанс для Василя. Або ж початок величезної історії для Девіна. Аруму вигідніша історія номер два.

Поєдинок Шакур Стівенсон – Шуїчіро Йошіно відбудеться в ніч з 8 на 9 квітня в Ньюарку (США).

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Збірна України стартувала з розгромної перемоги
Хокей | 27 квітня 2024, 21:52 21
ЧС з хокею. Збірна України стартувала з розгромної перемоги

Україна спокійно обіграла Естонію

Забарний очолив цікавий європейський рейтинг у категорії до 21 року
Футбол | 28 квітня 2024, 12:05 13
Забарний очолив цікавий європейський рейтинг у категорії до 21 року

Український захисник «Борнмута» не пропустив жодної хвилини в цьому сезоні АПЛ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Oleksandr Kelym
Хвалений Йошіно в рингу був просто ніякий! - явно недоставало прицільности ударів...... та й вправності взагалі!