Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інше
| Оновлено 05 квітня 2023, 04:21
534
2

Фінляндія офіційно увійшла до НАТО. Зеленський привітав фінів

Влада Хельсінкі приєдналася до 30 членів Північноатлантичного Альянсу

| Оновлено 05 квітня 2023, 04:21
534
2
Фінляндія офіційно увійшла до НАТО. Зеленський привітав фінів
Twitter

Фінляндія офіційно стала повноправним 31-м членом НАТО (Північноатлантичний альянс). Фінами було передано ратифікаційні грамоти до Вашингтона, де розташований депозитарій Альянсу. Цим кроком завершилась офіційна процедура вступу.

Під час формальної процедури в Брюсселі генсек НАТО Єнс Столтенберг передав запрошення про вступ усіх країн-членів НАТО голові МЗС Фінляндії. Той, у свою чергу, передав ратифікаційні документи держсекретарю США Ентоні Блінкену, який, прийнявши їх, оголосив, що Фінляндія офіційно стала членом НАТО.

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбулася урочиста церемонія підняття прапора Фінляндії поряд із прапорами інших країн-членів. Церемонію супроводжували гімни Фінляндії та НАТО; крім того, одночасно фінські прапори підняли у двох стратегічних командуваннях Альянсу.

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг: «З сьогоднішнього дня 31 прапор майорить як символ нашої єдності та солідарності. Фінляндія як член НАТО приєднається до значних і вкрай здатних збройних сил. Замість «менше НАТО» путін досяг протилежного – «більше НАТО». І наші двері залишаються відчиненими».

Президент Фінляндії Саулі Ніїністе висловив сподівання, що дуже швидко кількість членів Альянсу зросте з 31 до 32, натякаючи на майбутній вступ Швеції.

Вступ Фінляндії до НАТО ознаменував кінець епохи нейтралітету країни, яка була позаблоковою з здобуття незалежності у 1917 році і зазнала збройної агресії СРСР на початку Другої світової війни. Недавнє вторгнення рф в Україну спонукало фінів шукати безпеки в угоді про колективну оборону НАТО.

Приєднання Фінляндії приблизно вдвічі збільшує довжину кордону НАТО з Росією. Незважаючи на те, що приєднання Фінляндії тривалий час блокувала Туреччина, ратифікація фінського вступу до НАТО стала найшвидшою в історії на фоні війни в Україні і тривала менше ніж рік.

Президент України Володимир Зеленський привітав у Твіттері Фінляндію та її президента Саулі Ніїністе зі вступом до Північноатлантичного альянсу:

«Вітаю Фінляндію та президента Саулі Ніїністе зі вступом до НАТО у 74-ту річницю його заснування. В умовах російської агресії Альянс став єдиною ефективною гарантією безпеки у регіоні. Розраховуємо, що Вільнюський саміт НАТО наблизить Україну до нашої євроатлантичної мети».

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Тепер у карелів найкращі шанси розпочати розпад путінської імперії, тим більше етнічно 
вони близькі до фіннів. 
⬆️
 Как то у них молниеносно получилось. Въехали в рай на нашем горбу.Теперь действительно получилась почти прямая линия обороны от Северного моря до схождения границ Венгрии, Румынии и Украины.   А потом с юга под Украиной как бы Румыния неплохо смотрится.  Беларусь и Украины выглядят буферными зонами между потенциальными противниками в реально возможной войне.
Теперь Порошенко поставят памятник, как когда то Ленину? Ведь это ПП перед самыми провальными для него выборами протянул через  полностью свою Раду  курс в НАТО, кроме ЕС, и в феарале 2019 года подписал этот законопроект. Без всяких  всенародных обсуждений и референдумов. Как это было в 1991 году.  И птн хло понял что может потерять базу в Севастополе.
  Маємо те, що маємо. А що?