Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 19 березня 2023, 00:21
1811
0

Долідзе отримав першого суперника з іменем. У цьому поєдинку немає фаворита

Хоча букмекери не згодні з цим

| Оновлено 19 березня 2023, 00:21
1811
0
Долідзе отримав першого суперника з іменем. У цьому поєдинку немає фаворита
Getty Images/Global Images Ukraine. Роман Долідзе

Ввечері 18 березня у Лондоні на турнірі UFC 286 грузинський боєць ММА Роман Долідзе (12-1) зустрінеться з першим по-справжньому іменитим суперником. Італієць Марвін Ветторі (18-6-1) зустрічався фактично з усіма топами середньої ваги.

Долідзе прийшов в UFC з України. Там же вперше у кар’єрі програв

Перший поєдинок у кар’єрі Роман Долідзе провів в Україні. На турнірі RFP 53 в Одесі грузин піймав на прийом Олександра Ковбеля.

Потім почався період WWFC, в якому Долідзе був одним з найяскравіших бійців. Він приїздив на арену на дорогому автомобілі, на відміну від більшості спортсменів турніру, що добирались автобусами та метро, і яскраво перемагав суперників.

Титул WWFC та плідна робота організаторів турніру, які в один момент почали відправляти своїх чемпіонів у найвідомішу промоцію світу, дала плоди. Долідзе дебютував в UFC перемогою. Влітку 2020-го Роман нокаутував росіянина Хадіса Ібрагімова у першому раунді. Потім була ще одна перемога рішенням суддів, за якою прийшла перша поразка у кар’єрі.

В андеркарді поєдинку Брансон – Холланд грузин зустрівся з Тревісом Гайлсом та програв – одноголосним рішенням суддів. А вже за чотири місяці повернувся – перемогою рішенням суддів.


Getty Images/Global Images Ukraine. Роман Долідзе

Бився Долідзе і в андеркарді майбутнього суперника. Взимку 2020-го Марвін Ветторі зустрівся з Джеком Херманссоном на турнірі UFC on ESPN 19. Перемогли обидва. Долідзе – Джона Аллана розділеним рішенням суддів. Ветторі – одноголосним рішенням суддів.

Минулий рік для кар’єри Долідзе – справжній прорив. Три поєдинки, три перемоги, три нокаути і тільки один бій, що закінчився у другому, а не першому, раунді. Саме на цей, останній у році бій, грузинський боєць вийшов на короткому сповіщенні. Буквально за десять днів до виходу у клітку отримав пропозицію, погодився і примудрився підготуватись. Хоч і отримав деякі проблеми – важку згонку ваги, через що буквально погано бачив суперника у клітці. Принаймні, зі слів самого Романа.

Але і тут Долідзе переміг – того самого Джека Херманссона, якого долав Ветторі, коли грузин бився у них в андеркарді. Його Роман нокаутував у другому раунді. Двох попередніх суперників за 2022 рік – у першому. Це були Кайл Даукаус та Філ Хейвс.

Суперник Долідзе на чотири роки довше в UFC. Італієць дебютував у 2016 році та встиг побитися ледь не з усіма верхніми строчками рейтингу. Двічі з Ісраелем Адесаньєю, але двічі програвав. Ті ж Джек Херманссон, Кевін Холланд. Обидвох переміг рішенням суддів. Пауло Коста – переміг рішенням суддів. Роберт Віттакер – програв рішенням суддів.

У останніх трьох поєдинках у Ветторі не така весела статистика, як у Долідзе: дві поразки у трьох поєдинках. Але і рівень опозиції інший – Коста, Віттакер та Адесанья. Не вистачає тільки Алекса Перейри для повного комплекту. І не дивно буде, якщо Ветторі і з ним у підсумку поб’ється.

Цей бій – важливий для обох. Не дивлячись на впізнаваність, поразка невизнаному топу сильно вдарить по реноме італійця. Попри те, що він все ще молодий – на п’ять років молодший за того ж Долідзе.


Getty Images/Global Images Ukraine. Роман Долідзе

У свою чергу Роман впевнено йде по рейтингу та збирається претендувати на титул у разі перемоги. Про це заявив сам Долідзе:

«Я завжди просив UFC давати мені опонентів сильніше, і я вдячний, що до мене прислухалися. Не чекав отримати Марвіна в суперники, але це сталося, і я готовий до майбутньої зустрічі.

Звичайно, я попрошу бій за пояс, якщо пройду Ветторі. У цьому є сенс. Усі топові бійці вже побилися один з одним, так що чому ні? Дивізіону потрібна нова кров».

Хто фаворит?

Ні, не Долідзе.

За котируваннями букмекерів перемога Романа оцінюється у 2.65. Його суперника з Італії – в 1.49. Так, Ветторі – фаворит і це логічно.

Марвін – вкрай досвідчений боєць. Але важливо не тільки це. Ветторі дуже міцний. У нього непогана стійка, але головна фішка все ж боротьба та клінч. Італієць вміє працювати від ударки, але здебільшого намагається перевести, контролювати та шукати сабмішн.

Ветторі – молодший. Йому 29 років, а Долідзе – 34. А ще італієць ніколи не був нокаутований. Боксуючи проти Віттакера, Кости, двічі Адесаньї, у нокаут не відлітав жодного разу. Там і з трималкою все добре, і з захистом, щоб не допустити надважкі удари в голову чи тулуб.


Getty Images/Global Images Ukraine

У свою чергу, Долідзе кращий за суперника в стійці. Не значно, але візуально це відчувається. Роман і точніший, і більш жорсткий. Цей елемент у нього точно виходить краще. Але і боротися вміє. Проте, попередньо здається, не так вдало, як майбутній суперник.

Якщо подивитись статистику, більшість перемог Ветторі – сабмішном: таких 9, а ще 7 – рішенням суддів та 2 – нокаутом. У Долідзе більше перемог нокаутом: таких – 7, а ще 3 перемоги сабмішном та 2 – рішенням суддів. Але це не поєдинок однозначного ударника проти однозначного борця. Обидва достатньо міцні у всіх компонентах. Просто у одного все ж краще йде ударка, а у іншого – боротьба.

Дуже міцне та конкурентне протистояння. Долідзе – хороший суперник для Ветторі, щоб вибиратись із серії поразок. Ветторі – хороший опонент для Романа, щоб прориватись у топ дивізіону. Що тут вирішить – покаже час.

Тепер грузин готувався нормально, час на скидання ваги був, і проблем з цим може не бути. Навряд він нокаутує суперника, але може статись будь-що, якщо зможе не давати себе бороти. Якщо не зможе – програє рішенням суддів.

Класна, збалансована сутичка, в якій взагалі незрозуміло, кого однозначно вважати фаворитом.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.