Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 11 березня 2023, 03:21
1076
0

Едуард ЗАХАРЧЕНКО: «У Дніпра та Сокола буде напружена дуель»

Воротар херсонців та збірної України поділився очікуваннями від плей-оф, який стартує 12 березня

| Оновлено 11 березня 2023, 03:21
1076
0
Едуард ЗАХАРЧЕНКО: «У Дніпра та Сокола буде напружена дуель»
ФХУ. Едуард Захарченко

В українському хокеї настає найцікавіша та вирішальна пора – старт плей-оф та час розігрувати медалі. Вже 12 березня відбудеться гра №1 першого півфіналу між херсонським «Дніпром» та київським «Соколом». Напередодні битви другої та третьої команд регулярного сезону на ексклюзивні запитання нашого сайту відповів основний воротар «щук» 27-річний Едуард Захарченко.

- Едуарде, в регулярці поточного сезону «Сокіл» виявився сильнішим за «Дніпро» в особистих зустрічах (4-2). Це дає киянам перевагу перед початком плей-оф?
– Можливо, на якомусь підсвідомому рівні. Вони знають, що частіше перемагали у очних матчах і цей факт дозволяє їм їхати до Калуша з позиції лідера у нашій парі. Ми ж у свою чергу, випередили «Сокіл» у таблиці, отримали вищий номер «посіву» у півфіналі і тому маємо свої козирі та переваги. Має вийти цікаво.

- На чому «Дніпру» варто акцентувати свої зусилля, аби покращити статистику сезону в іграх проти «Сокола»?
- Насамперед, сконцентруватися на матчах і стерти з пам'яті згадану вами статистику, тому що плей-оф – це окремий час сезону та своєрідна вирішальна війна! Інший розпал пристрастей, самовіддачі та битва за титул. Що було у регулярці, потім ніхто й не згадає. Тому починаємо із чистого аркуша. Важливо відкинути у серії своє «я» і робити так, щоб результат здобували «ми»! Тобто, спільно битися на кожній ділянці майданчика, не програвати свої мікроматчі і не помилятися, тоді все буде добре.

- Який із шести матчів сезону проти «Сокола» найпам'ятніший для тебе?
- Добре пам'ятаю усі п'ять зустрічей, які зіграв проти киян, а в одному я не брав участі через травму. Матчі із «Соколом» пам'ятаю в деталях, бо – це особливі, статусні матчі, де пристрасті та емоції зашкалюють. Зворотний бік матчів проти киян – це завжди напружений, я б навіть сказав «брудний» хокей. Не в плані вилучень, а в плані словесного пікірування на льоду, усмішок, знущань один над одним, злого емоційного тла.

- Ах ось воно що! Тоді стає зрозумілою твоя агресія в одному з матчів регулярки у Києві у Палаці спорту, коли Едуард Захарченко «зірвався» на Вадимі Мазурі, якого взяв на абордаж і буквально зніс із ніг грубим прийомом мало не на синій лінії.
- Тільки не подумайте, що у мене з партнером зі збірної України Вадимом Мазуром якісь особисті рахунки! Так, після епізоду він мені саркастично поаплодував на публіці, але там історія в іншому: доля матчу вже була вирішена не на нашу користь і я хотів завести свою команду, яка чомусь не грала в «тіло». Своїм вчинком намагався показати, що навіть воротар може зіграти жорстко, тому йшов на зіткнення з гравцем «Сокола», а не цілився безпосередньо в Мазура. Після гри я пояснив Вадиму свою позицію, вибачився, і ми потиснули один одному руки. На цьому конфлікт було вичерпано.

- У чому сила «Сокола» та кого слід побоюватися у складі киян?
- У «Сокола» дуже збалансована команда: молоді хлопці можуть утримувати високий темп проти «Дніпра» та «Кременчука», а досвідченіші за рахунок швидкості мислення та вміння забезпечувати партнерів передачами спроможні вирішувати епізоди. Окремо я б виділив чіпкого Олексія Янішевського, а також Володимира Чердака та Романа Благого. Це три гравці, які можуть вплинути на результат матчу. Можливо, ще Артема Бондарєва можна сюди дописати. У чисельній більшості у нього дуже непогано виходить (гравець «Сокола» Бондарєв відзначився хет-триком у грудневому матчі проти «Дніпра», - Прим.авт.).

- Здається, Янішевського ти не просто згадав. Ще свіжа у пам'яті його переломна шайба у ворота «Дніпра», коли Олексій «обікрав» тебе за воротами та допоміг своїй команді зробити камбек. Як пережив свій «привіз»?
- Гадаю, акцент треба зробити не на тому, як я втратив шайбу за воротами, а як допрацював епізод нападник. У чому я прорахувався? У нестандартному мисленні форварда. Янішевський не проїхав повз на віраж, як це відбувається в більшості випадків, не купився на хибний замах, а пригальмував і забрав шайбу. Зіграв епізод до кінця та заробив показовий гол для всіх!

- Твоя реакція одразу після тієї шайби? Що сказали тренери після помилки, яка надломила команду та призвела до поразки?
- Реакція була стримана. Подумав про себе: «Як так можна було?» І все. Жодних переживань не було. Я себе чудово відчував у тій грі, але поступово увійшов до ейфорії, коли уявив, що того дня я найсильніший на льоду і можу все ловити і робити! У результаті сам себе переграв із цією шайбою. Після зустрічі ми поспілкувалися з тренерами та зробили висновки, що такі фінти треба мінімізувати. У плей-оф необхідно діяти від простого, тому що будь-яка помилка може стати фатальною.

- Ти двічі грав у фіналах плей-оф України. Чи допускав у своїй багатій кар'єрі подібні «пінки» зі втратою шайби?
- Ні, тому що тренери мені забороняли грати ключкою у всіх командах, де я виступав! Такий український хокей – старої закваски. «Дніпро» – перша команда, де мені дозволено імпровізувати на льоду з ключкою, як я хочу! Вважаю, що це сучасний підхід. І у збірній України теж хотів грати ключкою, але мені теж заборонили!

- Хто фаворит у півфіналі: «Дніпро» – «Сокіл»?
- Все залежатиме від того, яка команда першою захопить ініціативу на льоду та в рахунку. Втім, навіть за рахунку 2:0 у серії на користь будь-якої з команд, на мою думку, не можна буде ставити крапку в протистоянні. І «Дніпру», і «Соколу» під силу відіграти фору у два матчі, що робить протистояння інтригуючим та непередбачуваним.

В'ячеслав ВОЛКОВ

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.