Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 12 березня 2023, 01:57
3435
1

Йока повертається після поразки. Такам може створити йому проблеми

Тоні має повернути статус одного з головних проспектів

| Оновлено 12 березня 2023, 01:57
3435
1
Йока повертається після поразки. Такам може створити йому проблеми
Getty Images/Global Images Ukraine. Тоні Йока

Олімпійський чемпіон 2016 року у надважкій вазі француз Тоні Йока (11-1, 9 КО) повертається після першої поразки в кар’єрі. Новим суперником стане ветеран Карлос Такам (39-7-1, 28 КО).

Співвітчизник Йоки схожий габаритами на попереднього візаві, який вперше переміг одного з головних проспектів хевівейту. Чи є шанси на інтригу та до чого може готуватись Тоні?

Йока впевнено розбивав одного суперника за іншим, а потім зупинився на спаринг-партнері Усика та Джошуа

Тоні Йока донедавна вважався одним з головних проспектів надважкої ваги. Олімпійський чемпіон, хороший боксер, медійно виглядає дуже гарно, попри те, що француз, а Франція – точно не боксерська країна. Перемагав Джо Джойса на тій же Олімпіаді, хоч і доволі близько та спірно. Там же перемагав Філіпа Хрговича. Тобто резюме досить потужне.

Окрім цього, в професіоналах Тоні видавав якісний бокс, хороші результати і перемоги над суперниками з гідними іменами. Звісно, без зірок, але все одно добре. У п’ятому поєдинку Йока переміг Девіда Аллена – технічним нокаутом у десятому раунді. Спаринг-партнера Усика і десятка топових супертяжів. У шостому – Олександра Дімітренка – технічним нокаутом у третьому раунді. Наступний бій – технічний нокаут у тому ж третьому раунді Міхаеля Валліша. Наступний – нокаут у першому раунді Жоана Дюапи, з яким цілих одинадцять раундів возився Деонтей Вайлдер. Після цього був ще непоганий бій проти Крістіана Хаммера.

Резюме, як на одинадцять поєдинків вражає. Якщо вас ні, то хоча б імена ви точно чули, а це рідкість для багатьох спортсменів. Навіть вихід вже у п’ятому поєдинку на довгий бій проти бійця рівня Девіда Аллена – хороша ознака. Це значить, що бійця довго не маринуватимуть, а бачать у ньому можливості та потенціал.

Так воно і вийшло. Навесні 2022 року Тоні Йока зустрівся з Мартіном Баколе. На той момент 28-річний боксер із ДР Конго мав одну поразку – від Майкла Хантера технічним нокаутом у десятому раунді, також міцний рекорд (Маріуш Вах, Каміль Соколовськи, Кевін Джонсон – перемога над кожним), хоч і не такий потужний, як у Йоки.

Звісно, Мартін не був фаворитом. Йока мав перемагати його, якщо не достроково, то хоча б впевненим рішенням суддів. Букмекери не зважали на фактор підготовки з найкращими – Баколе спарингував і з Усиком не один раз, і з Джошуа. І просто був мотивований. А у Йоки не склалось нічого.

Мартін стартував швидко та впевнено. Не дивлячись на різницю в габаритах, менший Баколе скорочував дистанцію і постійно влучав. У першому ж раунді Йока отримав нокдаун. Він піднявся, аде нічого не міг протиставити опоненту. Баколе регулярно виходив на комфортну для себе середню дистанцію, сипав ударами, а Тоні все ніяк не міг зрозуміти, як це зупинити. П’ятий раунд – знову нокдаун. Це взагалі перші нокдауни в кар’єрі Тоні.


Twitter. Тони Йока в нокдауні після удару Мартіна Баколе

Йока все ж зібрався. Хід поєдинку переламати не вдалось, але виправити дещо ситуацію – так. Все ж рівень француза дозволяє виходити з багатьох ситуацій у кращому вигляді, ніж на то вказують обставини.

Однак бій було програно. Два нокдауни, більшість програних раундів і загалом програний поєдинок. На диво, не всі судді були з цим згодні. Баколе переміг рішенням більшості суддів. Тобто, двоє віддали перемогу йому – 96-92 та 95-93, а один дав нічию – 94-94. Так, різниця між перемогою 96-92 та нічиєю 94-94 величезна. Куди дивився той третій суддя – загадка не меншого масштабу.

Мартін з того часу в ринг не виходив, хоча тренувальні табори топів відвідував. Йока також не боксував, а бій-повернення призначили проти ветерана Карлоса Такама, який нижчий за Баколе, але має довжелезні руки.

Хто тут фаворит?

Безумовно, Тоні Йока. З великим відривом, але не таким, як міг би бути. На нього можна поставити за 1.14. На суперника, що значно менший, вже давно битий різними топами і старший на дванадцять років, дають 5.0. Якби не та поразка рік тому, могли б дати і всі 12. Але тоді і цей бій навряд відбувся б.

Чи може Такам щось протиставити Йоці? Тільки, якщо Тоні допустить це. Карлосу 42 роки. Його найкращі роки далеко позаду, та й під час них Такам ніколи не був у топі. Так, у період між 2018-м та 2020 роками Карлос тримався знову на диво добре: після дострокової поразки від Дерека Чісори Такам не програвав протягом чотирьох поєдинків, побивши Сенада Гаші, Джеррі Фостера, Крейга Льюїса та Фабіо Мальдонадо. Але чи кращі вони за Такама? Точно ні. Перемоги, які й так мали б статись.

Далі сталось так саме те, що і мало – поразка від Джо Джойса технічним нокаутом у шостому раунді та поразка рішенням суддів від Арсланбека Махмудова – псевдоканадця російського виробництва, який до того йшов зі ста відсотками нокаутів. Нічого дивного.

Так, Такам все ще тримається і тримає удар. Умовно, звісно. Завдяки стилю та стійці, коли голова сильно захована в плечі. Бо, коли удари долітають, Карлосу так само важко, як і всім – чотири з семи його поразок були достроковими. Довжелезні руки та невисокий опонент – явне намагання пропрацювати помилки командою Йоки, що були допущені у ринзі з Баколе.

Чи буде молодому французу зручно? Якщо буде робити все чітко та вірно, як це було в більшості (не рахуючи одного), поєдинків – так. Жодних проблем для 201- сантиметрового Йоки розбити 187-сантиметрового Такама немає. Тоні достатньо дисциплінований, технічний та розумний. У нього важкий удар та чітка робота з дистанції. І головне, Такам – не Баколе. Він непоганий суперник для повернення, але не більше того.

Чи буде питання Мартіна закрите у разі перемоги? Точно ні. Тільки у реванші, але він може відбутися згодом у цьому ж році. А зараз Йока має повернутись і обов’язково зробити це яскраво. Іншої перемоги для боксера його рівня і надій фанати та експерти не приймуть.

А далі вже можна йти закривати питання проти Баколе. Але про перспективи успішності реваншу можна буде говорити лише після перемоги, якщо така буде, проти Такама.

Поєдинок Тоні Йока – Карлос Такам відбудеться у суботу, 11 березня, в Парижі. Орієнтовний початок бою – 23:00 за київським часом.

Parimatch
  • 1.14
  • 17.0
  • 5.00
Сделать ставку Зробити ставку
Melbet
  • 1.15
  • 17.0
  • 5.00
Сделать ставку Зробити ставку
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 12
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика
Футбол | 24 квітня 2024, 14:37 6
Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика

Форвард «Жирони» може продовжити кар'єру в «Наполі»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сміх
А чому це Мартін француз?
Народівся у Конго, живе у Британії і там б'ється.
Має виїзд у Францію - це бій з Йокою.
Швидше Британець