Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 09 березня 2023, 18:51
341
1

Українські федерації вимагають від МОК не повертати атлетів із рф і рб

Узгоджено текст звернення до МОК

| Оновлено 09 березня 2023, 18:51
341
1
Українські федерації вимагають від МОК не повертати атлетів із рф і рб
Twitter

Представники українських федерацій з олімпійських видів спорту підписали звернення до Міжнародного олімпійського комітету із закликом залишати в силі усунення російських та білоруських спортсменів від міжнародних змагань. Текст звернення оприлюднив очільник Федерації бобслею та скелетону України Михайло Гераскевич.

«У зв’язку із розпочатою Президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом дискусією щодо можливого допуску російських та білоруських атлетів до міжнародних змагань, ми, представники українських спортивних Федерацій, звертаємося до керівництва МОК щодо наступного.

Понад рік в Україні триває війна, розв’язана росією за підтримки білорусі. Для всього українського народу, у тому числі й нас, представників спортивного руху, світогляд поділився на життя до війни й життя під час війни, коли бомблять наші міста, руйнують будинки, цивільну та спортивну інфраструктуру, а головне гинуть люди.

Українські спортсмени, не маючи можливості тренуватися і змагатися в Україні, вимушені були роз’їхатися по всьому світу. Для багатьох війна стала особистим болем через втрату рідних, близьких, друзів. Понад 250 спортсменів загинуло і вже ніколи не зможуть боротися за спортивні нагороди з іншими спортсменами з усього світу.

Разом із цим російські та білоруські спортсмени коштом країн-агресорок готуються в комфортних умовах та з активними учасниками політики керівництва цих держав, публічно підтримують військові дії в Україні та лише для участі Міжнародних змаганнях обирають маску нейтральності, що одразу знімуть після завершення змагань.

Саме тому нашою принциповою позицією стало відсторонення від участі у міжнародних спортивних змаганнях та всього спортивного руху представників росії та білорусі.

Запровадження санкцій проти порушників Олімпійської міжнародного спортивного порядку є справедливим обмеженням прав атлетів та антуражу, яке може бути зняте лише після усунення причини – завершення війни росії за підтримки білорусі проти України.

На підтримку цієї війни виступають керівники НОК росії й білорусі, переважна більшість федерацій з різних видів спорту цих країн, судді, тренери та атлети. Рекомендації Виконкому Міжнародного олімпійського комітету від 28 лютого 2022 року з цього приводу були логічними та справедливими.

Наразі незрозумілою є зміна позиції щодо можливого допуску спортсменів росії й білорусі до міжнародних змагань, особливо до Олімпійських ігор.

Така позиція Виконкому МОК обурлива для всього українського народу, а особливо для спортсменів, яким доведеться виходити на один ринг, на одну доріжку, на один майданчик із російськими та білоруськими спортсменами-представниками країн-агресорок, військові яких вбивають рідних і друзів наших атлетів.

Як представники української спортивної спільноти ми вважаємо, що не важливо, чи російські та білоруські спортсмени виступатимуть під своїм національним прапором, чи нейтральним.

Спортсмени цих країн – яскравий приклад, як за замовчуванням політика прилаштовується до вибіркових ситуацій: влада одночасно фінансує участь у змаганнях і витрати на військову зброю, а більшість членів олімпійських збірних мають окрім спортивних досягнень ще й військові звання.

З огляду на вищезазначене, ми дотримуємося позиції, що допоки триває російська збройна агресія, ми не бачимо можливості повернення російських та білоруських спортсменів на міжнародні змагання.

Просимо підтримати нашу позицію та залишити чинною рекомендацію Виконкому Міжнародного олімпійського комітету від 28 лютого 2022 року щодо недопуску спортсменів росії і білорусі до міжнародних змагань до завершення збройної агресії в Україні», – йдеться в тексті звернення.

Раніше Міжнародний олімпійський комітет отримав майже 30 листів із Національних комітетів із закликом роз'яснити позицію організації щодо визначення нібито нейтралітету представників рф та рб у прагненні МОК допустити їх до участі в Олімпійських іграх.

Джерело Facebook
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
олег инкогнито
Непроста справа