Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 07 червня 2023, 23:00
2788
10

В гонитві за титулом, або Огляд головних контендерів НБА

Як змінився розклад сил, коли склади вже сформовано

| Оновлено 07 червня 2023, 23:00
2788
10
В гонитві за титулом, або Огляд головних контендерів НБА
Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончич

Дедлайн на обміни минув. Топові гравці, чиї контракти були списані, вже розбрілися по інших командах. Клуби завершуватимуть регулярний чемпіонат і поведуть боротьбу в плей-оф тими складами, які є на даний момент. Поговорімо про організації, котрі весною розіграють між собою кубок Леррі О’Браєна.

Сподівання про фінал конференції

Даллас

«Мевз» потужно підсилили напад, отримавши Кайрі Ірвінга цієї зими. Фанат твердження, що земля пласка і відомий антивакцинатор перевіз свої таланти в Техас і гратиме з Дончичем. Ну, як гратиме, намагатиметься ділити з ним м’яч.

Відслідкуємо мету «Далласа» - отримати апгрейд Джейлена Брансона, який знаходитиметься на паркеті від 35 хвилин і більше, а також здатен розігрувати, брати на себе важкі кидки і підміняти Луку, коли той відпочиватиме. Тому що, дивитися на «Маверікс» в таких ситуаціях без сліз неможливо.

Щодо Брансона, він літом втік до «Нью-Йорка». Чому втік? Не хотів стояти в кутку і чекати, доки Дончича закриють троє, щоби той, врешті, віддав м’яча.

Тільки є одне «але»: команда Джейсона Кідда має 22-й рейтинг ефективності захисту, віддала свого найкращого захисника, Фінні-Сміта, а отримала гравця, який прийшов з найгіршої захисної організації в НБА. І якого протягом усієї кар’єри всі тренери намагалися, як могли, ховати в захисті, як найслабшу ланку в оборонних побудовах команди.

То чи зможе «Даллас» вигравати за рахунок лише нападу? В плей-оф? Здобувши відверто проблемного гравця?

Клівленд

«Кевз» без ЛеБрона - в плей-оф. І вони мають доволі непогані шанси подолати перший раунд. Якщо збережуть четверту сходинку, а «Нью-Йорк» - п’яту. «Клівленду» не обов’язково було щось змінювати перед закриттям вікна обмінів, що вони з успіхом і виконали. Склад команди молодий і добре укомплектований. Має високий потенціал. Але чому би не вистрілити вже в цьому постсезоні гучною сенсацією?

Команда має елітний (третій в НБА) рейтинг захисту і йде першою за пропущеними м’ячами. Баскетболіста, який не вміє захищатися, Кевіна Лава, генеральний менеджер Кобі Альтман вже позбувся.

Четверте місце команди в Східній конференції і досвід здобутих звитяг над «Бостоном», «Мілуокі», «Філадельфією» і «Маямі» надасть необхідну впевненість у власних силах під час матчів на виліт. Отже, чому б не спробувати помріяти про фінал конференції?

Маямі

Здається, Пет Райлі і цього разу витиснув максимум з наявних можливостей організації - посилив команду Кевіном Лавом (24 хвилини, 10 підбирань і 3 передачі за два перші матчі в складі команди). Атака «Хіт» іноді має здатність просто зупинятися і там відсутня ідея, а очки набираються через надскладні кидки і індивідуальну майстерність окремих виконавців. І це проти не найсильніших команд. В плей-оф, зазвичай, набирати очки ще важче.

Додайте сюди часті пошкодження Хірро, Лаурі, Робінсона, Оладіпо, Батлера. Погану форму того ж Робінсона, який отримав чималий контракт і перестав грати. І як, виходячи з цього, пояснити, що «Маямі» не зробив жодного обміну - того, що Пет Райлі вміє робити найкраще?

Ерік Споельстра сподіватиметься на прогрес Бема Адебайо і на те, що Джиммі Батлер кожен раз покращує свою гру саме в постсезоні. Але чи достатньо внутрішніх резервів у «Хіт» для перемоги над «Бостоном» або «Мілуокі»?

Лос-Анджелес Лейкерс

Роб Пелінка зробив усе від себе залежне, як і постійно це обіцяв, щоби гідно підтримати ЛеБрона при завершенні його кар’єри. Та чи не можна було отримати більше? За топовий пік драфту.

Отже, «Лейкерс» обміняли Расселла Вестбрука. За рахунок свого драфт-піку 2027 року, команда покращила позицію розігруючого - Ді’Анджело Расселл, атакуючого захисника - Малік Бізлі, бігмена - Джарред Вандербілт. Додайте сюди підписання Хачімури і Бамба, прогрес Рівза, а також впевнену гру Шредера і Вокера, і ми отримаємо непоганий ростер на заключний етап сезону.

Getty Images/Global Images Ukraine. Денніс Шредер

Чи стане ЛеБрон гейм-ченджером в плей-оф після настільки виснажливої регулярки (29.6 очок за матч)? Чи Дервін Хем здатен бути ефективним тренером в постсезоні? Чи не «зламається» знову Ентоні Девіс? Чи буде сприятливою сітка плей-оф? І чи «Лейкерс» туди, врешті, потраплять? Якщо все піде добре для ЛАЛ, то їхні мрії про фінал конференції можуть бути цілком обґрунтованими. Але чи можуть стільки факторів зійтися одночасно?

«Залізні» претенденти на фінал конференції

Мемфіс

«Ведмеді» виміняли собі снайпера для ротації - Люка Кеннарда. Але їхній основний центровий - Стівен Адамс - травмований. А ще «Мемфіс» - другий в потужній Західній конференції і має перший рейтинг ефективності захисту при третьому темпі в лізі.

Тобто, команда біжить, але команда вміє захищатися при цьому. У команди індивідуально сильний і впевнений у собі лідер - Джа Морент. Вони обіграли «Денвер» нещодавно і з високою долею вірогідності займуть топ-2 позицію за результатами регулярного сезону. А значить, отримають собі більш втомленого супротивника з турніру плей-ін.

Захист «Гріззліс» виглядає солідніше за будь-який напад наразі. Проте Дюрант вже адаптується у «Санс», а «Голден Стейт» - на 7-у місці в таблиці. Але це може бути гарною перевіркою тези, що: «Матчі виграються нападом, але серії плей-оф - захистом».

Лос-Анджелес Кліпперс

У «парусників» ледь не найдовша лава запасних в лізі. Коли всі здорові. Повернувся до гри Кавай. А Мейсон Пламлі, Ерік Гордон та Боунс Хайленд виглядають суттєвим покращенням порівняно з Воллом, який розчарував,не захисним Кеннардом і випавшим зі «старту» Джексоном.

До речі, чи знаєте ви, що Расселл Вестбрук нікуди не їхав з Лос-Анджелеса? Так, він тепер виступає за «Кліпперс» і вже встиг відзначитися 17 очками в дебютному матчі.

Багато чого залежатиме від здоров’я лідерів ЛАК. А менеджмент щороку намагається зібрати найкращих виконавців до свого ростеру. І дійсно: команда з Каваєм, Полом і Таєм на чолі виглядає (знову) головним фаворитом Західної конференції. Але правда завжди знаходиться десь посередині. А «Кліпперс» завжди не вистачає якоїсь дещиці для здобуття титулу.

Філадельфія

На диво, найкращі генії обмінів НБА синхронно провалили цей дедлайн. Після Пета Райлі осоромився і Деріл Морі. Потреби «Філи» очевидні - сильний бек-ап для Ембіда. Схоже, Джоель і надалі має грати більше 35 хвилин в середньому за матч і мати найвищий з відривом в команді відсоток задіяння - 37%. У Хардена - 25% для порівняння.

Проте, Морі спромігся обміняти не кидаючого 3-очкові Тайбулла на спливаючий контракт непоганого скорера Макденіелса з «Шарлотт».

Отже, «Філадельфія» - третя на сході і виглядає найбільш слабкою організацією з-поміж топів своєї конференції. Чи здатен втомлений Ембід стати гейм-ченджером? Чи Харден підвищить свою результативність до звичної (з 21 очка до 31). Чи «Бакс» і «Селтікс» відверто проваляться? Виконання кожного з цих пунктів буде достатньою причиною для проходження «Філадельфії» до фіналу конференції. А це не так вже і неймовірно.

Денвер

Не слід забувати постійні провали в плей-оф топових команд в регулярних чемпіонатах. В «Наггетс» є все: елітний тренер, МВП регулярки, укомплектований склад, Мюррей, нарешті, одужав. Бек-ап для Йокіча з’явився - Томас Брайант. Але «Денвер» постійно провалюється у вирішальних матчах. Чи стане цей сезон виключенням?

Команда впевнено йде до виграшу західної конференції і отримання найслабшого/найбільш втомленого суперника в першому раунді плей-оф. Другий раунд? Оскільки серед можливих суперників лишаються «Ворріорз» і «Санс», Йокіч і компанія не зможуть заснути спокійно. І саме через ці дві причини «Денвер» залишається за крок до наступного етапу рейтингу.

Головні контендери на чемпіонство в НБА

Фінікс

Коли команда за, хай і елітного, але все ж рольового баскетболіста отримує Кевіна Дюранта, то одразу стає фаворитом чемпіонської гонитви. Це може бути елітним атакуючим поєднанням з Букером. А Кріс Пол може не переживати за набір очок для команди, коли напад зупиниться. А цього сезону напад «Фінікса» показує доволі посередні по лізі в цілому показники: 22-і за набраними очками і 16-і за рейтингом ефективності атаки.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кевsн Дюрант

Але до чого зараз статистика? Дюрант в Арізоні. Команда Монті Вільямса починає новий цикл. Швидше за все, короткотривалий. Зважаючи на вік Пола і Дюранта. Але за всю свою історію ближче до чемпіонства «Санс» були лише в фіналі 2021 року за рахунку 2-0 на власну користь.

Хоча, тоді у ГСВ були травмовані гравці. Зараз всі здорові. А отже, на нас може очікувати найцікавіший плей-оф за останні роки, де чемпіон не є фаворитом, а кількість команд приблизно однакового рівня більша, ніж здатні вмістити в себе навіть фінали конференцій.

Бостон

Минулорічний фіналіст змінив тренера, але продовжує знаходитися серед фаворитів чемпіонської гонитви в НБА. А ще «Селтікс» шукали собі бігмена з кидком в ротацію. І знайшли його в обличчі Майка Мускали. Це той білий хлопець, який грає розтягуючого четвертого і здатен 20 хвилин тримати в напрузі захист супротивника своїми 40% реалізації 3-очкових кидків.

За три гри в новій команді Мускала набирає 13.3 очок в середньому за 25 хвилин на паркеті. З огляду на дефіцит подібної позиції в лізі і результат - цей маленький обмін може стати ключовим для «Бостона» в прагненні перемогти у фіналі сильнішої ліги світу.

Таким чином, команда Джо Меззалли має найзбалансованіший ростер в НБА. І якщо Тейтум, Браун і Хорфорд лишатимуться здоровими, прагнення «Селтікс» перевершити результат минулого сезону виглядають цілком реалістичними.

Голден Стейт

Чемпіони цьогоріч геть не показують чемпіонського результату. Весь сезон перебуваючи поза зоною прямого потрапляння в плей-оф, команда Стіва Керра сміється з ліги, немов, робіть що хочете, а ми ввімкнемо звичні швидкості в березні, і цього вистачить для перемоги в чемпіонаті. А найголовніше, що в це з легкістю віриться.

Каррі пропустив 23 гри, Віггінс - 24, Томпсон - 12, Грін - 8. Ігудала зіграв аж три гри. У «Ворріорз» відчутні проблеми зі складом. Здебільшого грають резервісти. Але навіть цього вистачає команді, щоби мати позитивний баланс перемог/поразок на такому конкурентному Заході.

Можливо, їхні лідери просто втратили мотивацію. Але будьте певні, чим ближча атмосфера плей-оф, тим зібранішими будуть Каррі з Томпсоном. І хай вас не вводять в оману показники регулярного сезону. ГСВ лише в одній перемозі від прямого потрапляння до матчів на виліт, фронт-офіс виміняв корисного Геррі Пейтона ІІ замість Вайзмена, а Джонатан Кумінга все сильніше стукає у двері основної ротації (8.5 очок по сезону). Чемпіони повертаються. І це буде цікаво.

Мілуокі

Проблеми зі складом і у головного фаворита Сходу. Міддлтон пропустив 39 матчів і доволі повільно набирає форму. Холідей - 11 матчів, і з ним завжди є ризик травми. Але команда, в якій грає Янніс (32.3; 12.4; 5.4 в середньому за матч), автоматично потрапляє до пулу претендентів на чемпіонські персні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннsс Адетокунбо

Тим паче, нарешті «Бакс» виміняли собі захисного форварда на заміну Такеру. Минулого року їм не вистачало такого баскетболіста. Цієї зими був отриманий Джей Краудер, що дозволяє говорити про цілковиту доукомплектацію ростеру.

Цей «Мілуокі» здатен перемогти в фіналі НБА. За умови, якщо всі гравці команди будуть в строю. Янніс ще ніколи не був настільки потужним на обох боках паркету. І він ще ніколи не мав настільки збалансованого і глибокого оточення на шляху до чемпіонського титулу.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Zub
А як же Нью-Йорк? Вони зараз набрали неймовірну форму. За статистикою одна з найкращих команд НБА за останні 25 матчів. Нехай там старт був не вдалий і вони бовтались між 7-10 місцями, але зараз мають усі шанси опинитись в топ4 своєї конференції. Я вірю в Нікс, впевнений, що вони тіньовий фіналіст у цьому році! 
romeoboss
Фінікс Санс 🏀🏆🥇
Віталій Яценко
Лейкерс виявляється вже у зоні плей-офф