Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 06 березня 2023, 19:35
1959
0

Дедлайн обмінів: як підсилювалися претенденти на Кубок Стенлі

Блогер Sport.ua Ігор Яслик – про дедлайн обмінів в НХЛ

| Оновлено 06 березня 2023, 19:35
1959
0
Дедлайн обмінів: як підсилювалися претенденти на Кубок Стенлі
Getty Images/Global Images Ukraine. Патрік Кейн

У НХЛ завершилася найгарячіша пора перед фінішем регулярки та стартом плей-оф. Дедлайн обмінів – це час, коли команди визначаються з найближчими перспективами та зазвичай діляться на продавців та покупців.

До перших себе віднесли «Вашингтон», «Сент-Луїс» та «Нешвілл». У «Кепіталз» мінімальні шанси пробитися у плей-оф вдев'яте поспіль. Після тріумфального 2018 року «Вашингтон» не виграв жодної серії, віковий кістяк команди п'ять років тому вичавив із себе все. Бажаємо постаріти якнайшвидше капітану-путіністу «столичних», бо не повинні такі особи встановлювати історичні снайперські рекорди НХЛ.

«Нешвілл» все ще зберігає реальні шанси пробитися в плей-оф дев'ятий раз поспіль. Однак у керівництві «Предаторз» вбачають необхідність змін. Після фіналу Кубка Стенлі 2017 року та Президентського Кубка 2018-го «Хижаки» не наближалися до таких здобутків. Влітку залишить свою посаду Девід Пойл – єдиний генеральний менеджер в історії «Нешвілла», який обіймає цю посаду 26-й і тепер уже останній сезон. Його замінить Баррі Троц, який тренував «Предаторз» 15 сезонів, виграв у 2018 році Кубок Стенлі з «Вашингтоном», повернув на провідні позиції «Айлендерс», але генеральним менеджером у НХЛ ще не працював.

«Сент-Луїс», за іронією долі, міг піти на перебудову ще у 2019 році, але тоді клубний менеджмент виявив витримку та дочекався Кубка Стенлі. З того часу «Блюз» виключно деградують. СЛБ має гарний склад, просто команді потрібні нові лідери, які будуть мотивовані добиватися успіху тут.

Втім, нас більше хвилюють команди, які розраховують на довгий шлях у Кубку Стенлі. Як вони посилювалися перед плей-оф?

Схід

Нью-Йорк Рейнджерс

«Синьосорочники» завершили перебудову у минулому сезоні та дійшли до фіналу Східної конференції. У дедлайн саме вони вели себе найактивніше – за якістю та ажіотажем, а не кількістю.

Обмін Патріка Кейна будь-коли вважався б гучною подією. Адже мова про триразового володаря Кубка Стенлі з повною колекцією індивідуальних трофеїв («Конн Смайт», «Арт Росс», «Колдер», «Тед Ліндсей»), який за свою кар'єру в НХЛ набрав 1225 (446+779) очок у 1162 матчах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Патрік Кейн

Більше того, Кейн настільки хотів саме в «Рейнджерс», що, по-перше, був вкрай стурбований тим, що менеджмент «синьосорочників» перед тим виміняв із «Сент-Луїса» Владіміра Тарасенка (теж правого вінгера, досить зіркового – для Патріка після цього трейду місця могло і не вистачити), по-друге, недвозначно давав зрозуміти, що інші варіанти його не цікавлять. Якщо не «Рейнджерс», то більше ніхто – спокійно залишаюся у «Чикаго» до кінця контракту, який спливав за кілька місяців.

«Нью-Йорк» зібрав приголомшливий комплект вінгерів, адже до обмінів Кейна і Тарасенка ці позиції закривали Панарін, Крайдер, а також перспективні Лафреньєр та Какко. При цьому Кейн і Панарін мають відмінні плеймейкерські таланти.

Однак лінійка центрів «рейнджерів» не вражає. Міка Зібанеджад, при всій повазі до нього, в елітну категорію ще не увійшов, а він у команді безумовно кращий на своїй позиції. Також можна відзначити, що захисники «Рейнджерс» у своїй зоні не такі сильні, як на чужій синій лінії.

Якою б крутою не була атака, але великі турніри зазвичай виграє оборона, а елітні центри (яких «рейнджерам» не вистачає) приносять величезну користь на обох кінцях майданчика.

Бостон Брюїнз

«Ведмедики» видають приголомшливу регулярку. Забити у них здатний навіть воротар – Лінус Уллмарк нещодавно вразив ворота «Ванкувера». «Бостон» може побити історичні рекорди НХЛ (деякі вже побив), але Президентський кубок у плані перспектив у плей-оф зазвичай виступає поганою прикметою. Втім, «Брюїнз» точно перебувають серед головних претендентів на Кубок Стенлі.


У «Бостоні» розуміють, що Патріс Бержерон і Давид Крейчі проводять у команді останній сезон, а Бреду Маршану незабаром виповниться 35 років. Це та стара гвардія, яка вигравала Кубок Стенлі ще у 2011 році – останній для франшизи. Без них «Ведмедики» мають витратити час, щоб знову зібрати команду, яка здатна на великі звершення. Тож за Кубком треба йти вже зараз.

Посилення в дедлайн виглядає правильним, проте перед «Бостоном» може постати та сама проблема, що у трьох останніх розіграшах плей-оф. У вікової команди елементарно рано чи пізно закінчується бензин.

Торонто Мейпл Ліфс

«Листки» працювали як над глибиною складу, так і здійснили обмін, після якого тільки за трофеєм йти.

Райан О`Райллі у свій перший же сезон привів «Сент-Луїс» до Кубка Стенлі, причому став найкращим гравцем плей-оф. Цей елітний двосторонній центр потребував нового виклику. «Торонто» - ідеальний варіант для нього. Адже тут не бачили Кубка Стенлі з 1967 року і навіть другого раунду плей-оф - з 2004-го.

Лінійка центрів «Мейпл Ліфс» зараз виглядає найкращою у НХЛ – Меттьюз, Таварес, О`Райллі. А на флангах «Торонто» має Марнера, який ефективний що в атаці, що в захисті, і Нюландера, який проводить дуже потужний сезон.

В обороні «Мейпл Ліфс» багато травм, тому для глибини буде в пригоді Люк Шенн (дворазовий володар Кубка Стенлі у складі «Тампи»). А заради Еріка Густафссона, одного з небагатьох гравців нинішнього «Вашингтона», який був на хорошому рівні цього сезону, «Торонто» навіть пожертвував перспективним атакуючим захисником Расмусом Сандіном.

Нижнім ланкам атаки цілком здатні допомогти Ноел Аччарі та Сем Лафферті.

Тампа-Бей Лайтнінг

Володар Кубка Стенлі 2020 і 2021 років, а також торішній фіналіст має проблеми зі стелею зарплат, а тому розраховує на перевірений кістяк.

Втім, генеральний менеджер Жюльєн Брісбуа вміє вгадувати з форвардами для нижніх ланок. Менеджмент «Тампи» настільки не розраховує найближчими роками на драфти, що віддав «Нешвілу» аж п'ять «піків» (щоправда, лише один – першого раунду) та «проспекта» Кела Фута за аж ніяк не зіркового, але працьовитого Таннера Жанно.

Нью-Джерсі Девілз

Головна сенсація цього сезону. «Дияволи» лише один раз за попередні 10 років потрапили до плей-оф. Але в «Нью-Джерсі» дочекалися дозрівання проспектів (Ніко Гішира та Джека Х'юза, в першу чергу), дуже доречно підписали для захисту Дагі Гемілтона та усвідомили, що можна пройти далеко у Кубку Стенлі вже зараз.

Під дедлайн «Девілз» провернули лише один обмін, натомість масштабний – за участю дев'яти гравців та трьох драфт-піків. Головним же його фігурантом став дуже цікавий снайпер Тімо Маєр, який розуміє, що у «Джерсі» є його співвітчизник Ніко Гішир, а ось «Сан-Хосе» продовжить перебудову без шансів на плей-оф.

Також менеджмент «Дияволів» явно усвідомлює, що майже зі 100-відсотковою ймовірністю їм доведеться рубатися в першому раунді з зірковими «Рейнджерс» - фронтменами дедлайну обмінів.

Кароліна Гаррікейнз

У Ролі зібрали команду, яка вп'яте поспіль зіграє у плей-оф після десяти років смути. Механізм «Кароліни» чудово працює в регулярці, проте після сенсаційного виходу до фіналу Сходу у 2019 році «урагани» навіть не змогли просто повторити той успіх.

«Гаррікейнз» у дедлайн придбали непоганих гравців - атакуючого захисника Шейна Гостісбіра (в обороні він якраз не дуже сильний) і вінгера Ессе Пулюярві, який так і не розкрився в «Едмонтоні», але має потенціал. Втім, «Кароліна» так і не знайшла снайпера. Влітку у цій ролі бачили Макса Пачіоретті, тим паче «Вегас» віддавав його практично без компенсації. Проте досвідчений форвард вже більше року не може вибратися із травм.

Захід

Колорадо Евеланш

Генеральний менеджер «Евс» ​​Джо Сакік дуже вдало сходив на ринок рік тому. Виміняні в дедлайн-2022 Джош Менсон, Арттурі Лехконен, Ендрю Кольяно та Даррен Хелм досі у команді.

Але володар Кубка Стенлі все одно знайшов можливість розширити склад. Захисник Джек Джонсон допоміг «Колорадо» взяти трофей минулого сезону. А Ларс Еллер вигравав Кубок Стенлі у складі «Вашингтона» - більше того, закинув золоту шайбу у фінальній серії. Данець зробить більш варіативною лінію центрів. У зірковості Натана Маккіннона сумнівів немає, але за ним є певна порожнеча. Для другої ланки немає гравця рівня торішнього Назема Кадрі, адже Алекс Ньюгук ще недостатньо досвідчений, а Габріель Ландескуг взагалі не зрозуміло, коли вилікує травму.

Вегас Голден Найтс

Травми не оминають «Вегас», але вже хоча б не живуть у нього вдома, як минулого сезону, коли невадці не пробилися до плей-оф. Тому «золоті лицарі» явно повернуться до топ-8 Заходу.

Склад «Вегаса» укомплектований, місця під стелею фактично немає. Тому «Голден Найтс» у дедлайн обмежилися локальними придбаннями – наприклад, збільшили глибину в атаці за допомогою Івана Барбашова і Тедді Блюгера.

Ще років п'ять-шість тому обмін Джонатана Квіка став би великою сенсацією. Проте через вік та травми дворазовий володар Кубка Стенлі навіть у фактично рідному «Лос-Анджелесі» перестав бути основним. А «Вегас» має проблеми з воротарями. На роль основного півтора року тому запланували Робіна Ленера, але швед постійно лікується, ще й збанкрутував – не до хокею йому. Тож досвід Квіка точно не буде зайвим.

Едмонтон Ойлерз

Минулого сезону Коннор Макдевід та Леон Драйзайтль дотягли «Едмонтон» до фіналу Заходу. Нинішнього сезону «нафтовики» за такої форми Макдевіда можуть і далі зайти, бо Коннор здатний обігравати суперників навіть сам.

Getty Images/Global Images Ukraine. Маттіас Екхольм

І все ж таки в дедлайн «Едмонтон» провернув гучний обмін, скориставшись розпродажем у «Нешвіллі». Маттіас Екхольм – досвідчений та надійний захисник. Заради нього можна було пожертвувати Тайсоном Беррі (не так і крутий він на синій лінії, щоб пробачати численні помилки у захисті), і двома драфт-піками, зокрема першим раундом 2023 року.

Даллас Старз

Техасці у лютому пригальмували, але їхнім позиціям нічого особливо не загрожує. Фіналіст Кубка Стенлі 2020 року – команда досить збалансована і непомітно пройшла період омолодження. Втім, «Даллас» все-таки збільшив глибину в атаці, придбавши Євгенія Дадонова і Макса Домі. Останній звик грати за команди, які плетуться поза зоною плей-оф. Проте бійцівські якості (син відомого тафгая Тая Домі, нагадаємо), мотивація та універсальність Макса цілком стануть в нагоді для «зірок».

Лос-Анджелес Кінгз

Від «Лос-Анджелеса», який вигравав Кубок Стенлі у 2012-му та 2014 роках, зараз залишилися лише Дрю Дауті та Анже Копітар. Але обидва ветерани в дуже добрій формі і готові вести за собою команду, що стрімко омолодилася і змінилася ще минулого сезону, коли повернулася в плей-оф після 4-річної перерви.

«Королі» під делайн повністю відмовилися від сантиментів. Джонатан Квік 16 років захищав ворота «Лос-Анджелеса», виграв Кубок Стенлі, але його спад був настільки очевидним, що менеджмент в останній рік контракту вирішив обміняти 36-річного американця на Йонаса Корпісало. Фінн ніколи не знаходився на рівні топового Квіка, але це хоч якесь вирішення воротарського питання. Адже Фінікс Коплі у плей-оф здатний потягнути команду на дно.

Міннесота Вайлд

«Дикуни» по ходу сезону перетворилися на команду, якій важко навіть дві-три шайби народити, але вона все одно регулярно збирає очки. Втім, з такою результативністю у плей-оф буде важко, хоча у матчах на виліт захист зазвичай виходить на перший план.

Тому «Міннесота» вимінювала форвардів, хай і незіркових – Маркуса Юханссона, Густава Нюквіста та Оскара Сундквіста. І навіть захисник Йон Клінгберг, хоч вже не на піку кар'єри, але може допомогти саме у чужій зоні.

Вінніпег Джетс

«Вінтерпег» свій явний шанс на Кубок Стенлі втратив у 2018 році, коли програв фінал Заходу «Вегасу». Ближче до фінішу регулярки «Джетс» почали здуватися, але у них все ж таки зберігається запас за очками. «Вінніпег» розуміє, що проблеми у нього зараз в атаці – ця лінія начебто й укомплектована добре, але за середньою результативністю команда йде лише на 20-му місці в лізі. Тому «Джетс» скористалися розпродажем «Нешвілла» та забрали Ніно Нідеррайтера.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Роналду після 30 років забив 424 голи. Скільки у Мессі?
Футбол | 01 травня 2024, 23:38 0
Роналду після 30 років забив 424 голи. Скільки у Мессі?

Кріштіану оформив дубль за «Аль-Наср» у ворота «Аль-Халіджа»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.