Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Шахи
| Оновлено 20 грудня 2023, 05:21
4167
1

Шевченко під румунським прапором та вірменські фаворити. Анонс ЧЄ з шахів

Блогер Sport.ua анонсує шаховий чемпіонат Європи серед чоловіків

| Оновлено 20 грудня 2023, 05:21
4167
1
Шевченко під румунським прапором та вірменські фаворити. Анонс ЧЄ з шахів

2 березня у сербському місті Врнячка-Баня (це – знаний 10-тисячний бальнеологічний курорт, що має прізвисько «Королева СПА-туризму») буде урочисто відкрито індивідуальний шаховий чемпіонат Європи серед чоловіків.

Майже два десятки українців

Континентальна першість цьогоріч відзначається півтисячним загалом учасників, численним російським представництвом, закамуфльованим під прапори ФІДЕ, й участю цілої низки, без перебільшення, шахових легенд.

Повноцінний континентальний чемпіонат у Старому Світі проводиться фактично від початку нинішнього сторіччя. Поодинокі спроби оформити турніри за участю європейських шахістів у чемпіонат Європи були й набагато раніше. Приміром, у 1939 р. переможцем так званого Європейського турніру став уродженець Київщини, який виступав під прапором Німеччини, Юхим Боголюбов. Натомість у 1942 р. на змаганні вже під назвою «чемпіонат Європи» першість виборов світовий чемпіон Олександр Алехін, який репрезентував Францію. Проте організаційно вициркльовано й стало на європейському континенті заходилися виявляти саме чемпіона Європи лише 23 роки тому.

Двічі переможцями континентальних чемпіонатів ставали українці: в 2004 р. в турецькій Антальї звитяжив Василь Іванчук, а в 2013 р. в польській Легниці тріумфував Олександр Моїсеєнко. Ще по одному разу Руслан Пономарьов і Василь Іванчук фінішували на 2-му місці. Й цьогоріч найтитулованіші українські шахісти сучасності Василь Іванчук (багаторічний лідер національної збірної!) і Руслан Пономарьов (ексчемпіон світу!) візьмуть старт у змаганнях. Іванчук має 12-й рейтинг серед учасників чемпіонату, Пономарьов – 19-й.


Facebook. Антон Коробов

Назагал згідно з попередніми заявками та якщо не трапиться якогось нежаданого форс-мажору, Україну репрезентуватимуть у Врнячці-Бані 18 шахістів. Серед них і чемпіони Європи-2021 у складі збірної України Антон Коробов і Юрій Кузубов, і юна надія українських шахів Ігор Самуненков, і досвідчений учасник Шахової олімпіади-2002 у складі нашої національної збірної, 4-разовий чемпіон країни Валерій Невєров, й інший талановитий юнак Святослав Базакуца, й, як то кажуть, не торішнього літа досвідченець 65-річний представник Запорізького краю Сергій Смолін, й уродженець Чернівців Віталій Бернадський, який, схоже, стабільно вже вийшов на рейтинг 2600+ і прагне дальшого прогресу. Одне слово, нам буде за кого повболівати на європейському шаховому форумі.

Як росіяни переписують географію

Особливістю турніру стане, вочевидь, те, що росіяни, які переходять під юрисдикцію Азійської шахової спільноти, певно, беруть участь в європейських шахових змагах востаннє. Власне, останнього дня цьогорічної зими новинні стрічки принесли несенсаційну, натомість очікувану новину: федерація шахів росії офіційно стала азійською. Перехід набуде чинності з 1 травня. Запоребрикові любителі переписати історію тепер уже й опікуються переписуванням географії. Зважаючи на панування росіян у керівництві світовими шахами, здавалося би, чого їм лякатися якихось гіпотетичних санкцій від продовження участі в європейських змагальних подіях?

Однак, вочевидячки, на болотах прорахували, що дальша європейська шахова одіссея представників країни-агресора не принесе вагомих моральних дивідендів, адже доведеться стикатися з прохолодним, а з боку представників нашої країни й відверто презирливим, інвективним ставленням до себе. Відтак – до Азії, до тамтешніх джерел! Таким ото робом від імовірних проблем! Сподіваюся, не сумуватиме за ними шахова Європа. Наші співвітчизники так точно (не буде кому, принаймні, на континенті кидати калюмнії у бік українців щодо незбагненного для більшості представників заболоття прагнення жити вільно). Хоча, звісно, логічнішим було би не перебазування Z-вірян до Азії, а дискваліфікація представників цього державного утворення з усіх змагань, що проводяться під егідою ФІДЕ. Однак годі й сподіватися на таке, допоки у світових шахах правлять бал соратники військових злочинців.

…Й лози, й верболози

Звертає на себе увагу участь цілої низки шахових легенд на змаганнях у Врнячці-Бані. Крім названих вище українських титулованців, у Сербії гратиме й експретендент на світову шахову корону Борис Гельфанд з Ізраїлю, й 67-річний серб Стефан Джурич, який грав на командному чемпіонаті Європи в складі збірної колишньої Югославії ще далекого 1983 р. У тому самому турнірі лише в складі збірної ФРН грав і ще один учасник індивідуального чемпіонату Європи-2023, чемпіон ФРН 1982 р. Манфред Глінке. Ті сивочолі чолов’яги за свою спортивну кар’єру достоту дізнали, що кий, а що палиця! Візьме участь у цьогорічному змаганні й пара справжніх фанатів шахової гри з Франції Іса та Люсі Орловичі. Їм уже добре-добре за 80 (бачили й горох, і сочевицю, й лози, й верболози!), але вони продовжують активну ігрову кар’єру, сповна віддаючи себе своїй пристрасті.


panorama.am. Габріел Саркісян

Хто буде серед фаворитів? Згідно з рейтингом, головні пошукачі цьогорічного єврозолота – вірмени Габріел Саркісян та Айк Мартіросян. Саркісян, до слова, на попередньому європейському шаховому форумі посів 2-ге місце, й сповнений бажання дістатися нарешті й євровершини. Вельми серйозно налаштовані на боротьбу за медалі поляк Радослав Войташек (двічі віцечемпіон континенту, до слова) і чех Давид Навара (однораз був віцечемпіоном Старого Світу). Потужно в шаховому стосунку виглядає і ціла низка безпрапорових шахістів, яким варто стидатися стягу своєї рідної країни, що творить злочини в країні сусідній. Здебільш ті росіяни, що візьмуть старт у Врнячці-Бані, публічно не артикулюють свою позицію щодо війни. Натомість, коли з ними намагаєшся завести розмову на цю тему, прагнуть перевести бесіду на інше. Й виходить, що ти їм про цибулю, а вони – про часник.

Ще один, може, не надто явний, більше прихований, а все ж таки фаворит, – колишній українець Кирило Шевченко, який нещодавно перейшов під румунський прапор і вже встиг наприкінці лютого стати чемпіоном цієї країни у вельми представницькому змаганні з 83-ма учасниками (додам, що й талановита юнка Марія Манько від цього року репрезентуватиме на змаганнях не Україну, а Швейцарію, зіграє вона зокрема й у Врнячці-Бані). У 9-ти турах за швейцарською системою Шевченко набрав 8 очок (в останньому турі виграв чорними за 28 ходів а аж ніяк не слабкого й, до речі, так само учасника нинішньої європейської першості Александру-Василе Давіда в такому, сказав би, домінувальному стилі!), жодної партії не програв і на 1,5 очка випередив найближчих переслідувачів.

До слова, ставши чемпіоном Румунії, він приєднався до історичного списку кращих шахістів цієї країни, куди свого часу входили Віктор Чокилтя (помер за шахівницею під час турніру в іспанській Манресі в 51-річному віці), Флорін Георгіу (9-разовий чемпіон Румунії), Міхай Шуба та Лівіу-Дітер Нісіпяну (нині не без успіху грає за Німеччину). Кирило (чи то пак, уже, певно, Кірілл, та й раніше він якось без пієтету ставився до літери «о» наприкінці свого імені) перебуває нині в непоганій формі й цілком здатен посісти високе місце в Сербії. Може вистрілити й 32-річний хорват Іван Шарич, який уже має досвід перемоги на континентальній першості (ставав кращим в Європі в 2017 р.), а на торішньому чемпіонаті Європи став 3-м. Й ще порадив би звернути увагу в контексті претензій на медалі на 29-річного шведа Нільса Гранделіуса. Свого часу, до речі, він ставав чемпіоном Європи в категорії U-18, а чотири роки тому дістався євросрібла вже серед дорослих. Одне слово, список фаворитів є вельми довгим, і передбачити хід подій вкрай складно.

Поділ 100-тисячного пирога

Призовий фонд чемпіонату становить 100 000 євро. Переможець дістане 20 000, 2-й призер збагатиться на 15 000, 3-й призер поповнить свій рахунок сумою в 10 000 євро. Посівши місця з 19-го по 23-тє, можна буде розраховувати на заохочення в 1000 євро. Буде пошановано грошима й переможців у спеціальних номінаціях. Приміром, кращий з юнаків до 18 років (2005 р. народження й молодші) дістане 1000 євро, 2-й і 3-й гравці в цій номінації збагатяться відповідно на 600 і 400 євро. Із такого самого розрахунку преміюватимуться й кращі серед сеньйорів (старших за 50-річний вік, народжених раніше 31 грудня 1973 р.). Не забули й про жінок, які змагатимуться в чоловічому чемпіонаті. Для кращих із них передбачено 6 грошових призів – від 1200 до 300 євро. Дрес-код? О, це важливий пункт, якому голова європейських шахів Зураб Азмайпарашвілі (чемпіон Європи-2003, до речі) надає неабиякого значення. На чемпіонаті буде заборонено грати в шортах, капцях, сонцезахисних окулярах, головних уборах тощо. Не можна й споживати їжу під час партій. Арена змагань – готель «Цептер», контроль – 90 хв. на 40 ходів плюс 30 хв. на решту партії з додаванням 30 с на хід, починаючи з першого ходу. Передбачено 11 турів, змагання відбуватиметься за швейцарською системою, а фінішувати турнір має 13 березня. Шахісти, які за підсумками чемпіонату, опиняться на перших 23-х місцях, дістануть путівки на Кубок світу ФІДЕ-2023, який своєю чергою запланований на серпень у Баку.

Сумною ознакою цьогорічного чемпіонату Європи є відсутність «семисотників», себто шахістів із рейтингом 2700+. Менше з тим, боротьба від цього не обіцяє бути менш цікавою, адже чимало учасників чемпіонату є колишніми «семисотниками» й мають достатньо спортивних амбіцій, аби повернутися до елітного шахового клубу. Сподіваюся, що свої шанси в цій боротьбі знайдуть й українські шахісти.

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 22
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 50
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

Socca: курс на Кубок Європи 2024
Інші види | 18.04.2024, 11:20
Socca: курс на Кубок Європи 2024
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Обсервер Влад
А яка причина переходу Шевченка саме в Румунію? Що такого Румунія змогла запропонувати кращого, ніж інші більш престижні і в шаховому, і у фінансовому плані європейські країни, не говорячи уже про США?