Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 17 сiчня 2023, 04:56
827
0

Тріумф норвежців у Венгені та лотерея у Закопане. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 17 сiчня 2023, 04:56
827
0
Тріумф норвежців у Венгені та лотерея у Закопане. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl. Гранеруд і Кубацкі

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Субота, 14 січня

Закопане (Польща), HS 140, командні змагання

Неділя, 15 січня

Закопане (Польща), HS 140, особистий турнір

Кубацкі залишився без домашньої перемоги

Стрибки з трампліну після Турне чотирьох трамплінів вирушили на культовий етап у Закопане, де відбувся перший у сезоні командний турнір. Закінчився він максимально банально: перемогою збірної Австрії. І це при тому, що лідер команди Штефан Крафт виглядав за своїми мірками слабо. Але загальний командний рівень та збалансованість складу австрійців перекрили яскраві виступи лідерів інших колективів.

Підсумок командного турніру був передбачуваним та закономірним, але сам перебіг змагань зовсім не тривіальний. Збірна Польщі, яка фінішувала другою, програла лише 1 бал, а Німеччина, яка замкнула топ-3 – лише 7,1 бала. Лише одного разу в історії командних турнірів на Кубку світу розрив між переможцем та третім місцем був меншим – у лютому 2020 року в Лахті:

До речі, для збірної Польщі це друге місце стало першим потраплянням на подіум командних змагань на Кубку світу з етапу в Лахті 23 січня 2021 року. А не перемагають поляки взагалі із 14 грудня 2019 року (Клінгенталь).

Збірну Німеччини після провалу на Турне чотирьох трамплінів не критикував лише лінивий, і третє місце у командному турнірі стало доволі несподіваним успіхом команди Штефана Хорнгахера. На тренуваннях дуже сильно виглядав Андреас Веллінгер, проте в командному турнірі він виступив суттєво нижче за тренувальний рівень. Покажи Веллінгер у змаганнях свій максимум – і німці цілком могли б і перемогти.

Розчарував Андреас і у недільному особистому турнірі, де посів лише 11-те місце, хоча вважався явним претендентом на подіум. Хоча тренувальні стрибки явно показують, що форма Веллінгера зростає, а значить, повернення на подіум не за горами. Ну а найкращим із німців у неділю став Маркус Айзенбіхлер, який замкнув топ-6 – найкращий результат у сезоні. Загалом недільний особистий турнір проходив за лотерейних погодних умов: вітер переважно був попутним, але часто змінював свою силу та напрямок, через що стрибуни були у нерівних погодних умовах. Наприклад, у першій спробі не пощастило Карлу Гайгеру, але він зумів у другому раунді здійснити рейд із 24-го місця на 14-те. Він, як і Айзенбіхлер, схоже, від дна вже відштовхнувся.

Втім, невдача Гайгера у першій спробі – прямо скажемо, далеко не найвагоміший вплив вітру в недільному турнірі. Давід Кубацкі після першої спроби впевнено лідирував, випереджаючи Яна Хьорля (ось кому вже дуже пощастило з вітром у першому раунді) на 8,7 бала, а свого головного суперника, Халвора Егнера Гранеруда – на 15,8. Хьорль у другому раунді передбачувано відступив, і завдання Кубацкі здавалося простим: утримати величезну перевагу над Гранерудом.


Skijumping.pl. Стох втішає Кубацкі після поразки

Немає сумнівів у тому, що в нормальних погодних умовах Давід би це впевнено зробив, але домашні вітри не дозволили поляку перемогти. Коли він вийшов на старт, вітрові умови були цілком нормальними, і суддя на світлофорі Борек Седлак дав зелене світло. І буквально відразу після цього вітер раптово різко помінявся на сильний попутний, і зробити з цим уже нічого не можна було – вже спалахнуло зелене світло. У Кубацкі стрибок не вийшов – всього 124 метри і друге підсумкове місце з відставанням всього в 1,1 бала. Перша перемога на домашньому етапі у Закопане знову вислизнула від лідера Кубка світу – дуже образлива поразка.

Звісно, після змагань на Седлака вилилася величезна порція критики з боку польських ЗМІ та вболівальників. Але звинувачувати чеха нема в чому: у той момент, коли він дав зелене світло, умови були абсолютно нормальними, і різко змінилися вже після цього – майбутнє він, на жаль, передбачати не навчився.

Ну а Кубацкі, незважаючи на поразку, зберіг лідерство у Кубку світу. Він залишається єдиним стрибуном цього сезону, який у 13 особистих стартах жодного разу не випадав за межі топ-6. Подібне раніше вдавалося лише Янне Ахонену, Томасу Моргенштерну та Грегору Шліренцауеру – непогана компанія!

Потраплянь на подіум у 13 стартах у нинішньому сезоні у Кубацкі 11 штук, і за цим показником він поступається лише тому ж Ахонену, який у першій половині сезону 2004/2005 з подіуму взагалі не злазив – 13/13.

Не пощастило в неділю не лише Кубацкі, а й Пьотру Жилі, який навіть не пробився у другу спробу та перервав свою серію потраплянь до топ-10, яка тривала із самого старту сезону. Не пробився до топ-30 і один із лідерів збірної Словенії, Тімі Зайц. Каміл Стох після Турне чотирьох трамплінів перехворів, але до домашнього етапу встиг одужати. Йому з вітром також не пощастило, і, поряд з Кубацкі, він за дві спроби назбирав найбільшу сумарну позитивну поправку на вітер. І сьоме місце за таких обставин – не найгірший результат.

Був і позитив для збірної Польщі. 21-м став Ян Хабдас: для 19-річного стрибуна це перше в кар'єрі потрапляння в очки на Кубку світу. Він став першим поляком, народженим у 21 столітті, який набрав очки на Кубку світу. Тим не менш, на наступний етап Кубка світу в Саппоро він не летить: поляки вирушають до Японії вп'ятьох.

Перед етапом у Закопане багато уваги було прикуто до Халвора Егнера Гранеруда, і не тільки тому, що він щойно виграв Турне чотирьох трамплінів. Усі пам'ятали, що в попередні роки норвежець мав дуже великі проблеми зі швидкістю на горі розгону в Закопане, через що на «Велька Кроєів» він виступав невдало. Але недільна перемога – яскраве свідчення того, що ці проблеми залишились у минулому. Хоча, загалом, це було зрозуміло ще в п'ятницю, коли в тренувальних стрибках у нього зі швидкістю на розгоні все було гаразд.

Гранеруд завдяки цій перемозі вирвався на друге місце у загальному заліку Кубка світу, обійшовши Анже Ланішека, який фінішував лише четвертим. Лотерея лотереєю, але «велика четвірка» нинішнього сезону знову забрала перші чотири місця – яскрава ілюстрація того, що вони зараз помітно сильніші за решту.

Третім став Штефан Крафт, і він виявився саме тим стрибуном, якому найбільше пощастило з вітровими умовами в неділю. І сам він цим скористався по максимуму – чого тільки вартий розкішний політ на 145,5 м з ідеальним приземленням у другій спробі. Якби змагання проходили без поправок на вітер, австрієць би їх впевнено виграв:

Тепер Кубок світу зі стрибків вирушає у далекий вояж до японського Саппоро, де у ці вихідні вже проходили змагання Континентального кубка. На них у тому числі відбувався відбір до національної групи збірної Японії на домашній етап Кубка світу. Це питання багатьох цікавило тому, що мав шанси потрапити до нацгрупи на домашній етап Кубка світу легендарний Норіакі Касаї. Але, на жаль, 51-річний суперветеран відібратися не зміг. Натомість після 3-річної перерви повертається на Кубок світу Таку Такеучі.

До речі, в етапі у Закопане збірна Японії участі взагалі не брала. Підопічні Кенто Сакуями достроково полетіли до себе додому в Саппоро, де проводили додаткові тренування у спробах вийти з глибокої кризи, в яку команда потрапила цього сезону.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Вівторок, 10 січня

Флахау (Австрія), слалом, жінки

П'ятниця, 13 січня

Венген (Швейцарія), супергігант, чоловіки

Субота, 14 січня

Венген (Швейцарія), швидкісний спуск, чоловіки

Санкт-Антон (Австрія), швидкісний супергігант, жінки

Неділя, 15 січня

Венген (Швейцарія), слалом, чоловіки

Санкт-Антон (Австрія), супергігант, жінки

Кілде зробив переможний дубль у Венгені

Після Адельбодена гірськолижники вирушили на ще один, ще більш культовий етап до іншого швейцарського курорту – Венгена. Щоправда, через погодні умови швидкісний спуск на легендарній трасі «Лауберхорн» пройшов укороченою трасою. Стартували перед знаменитим трампліном «Хундшопф», що позбавляло швидкісний спуск у Венгені його традиційного статусу найдовшої траси на Кубку світу. Натомість супергігант, навпаки, вийшов найдовшим у сезоні. Через погані погодні умови (найбільше організаторів та спортсменів турбував сильний вітер) довелося скасувати одне з тренувань. Довгий час також розглядався варіант, за якого суботній швидкісний спуск та недільний слалом поміняють місцями.

Перестановки у календарі Кубка світу, до речі, таки відбулися, але торкнулися вони не етапу у Венгені. Етап у Гарміш-Партенкірхені, який був запланований на останній вікенд січня, скасували через брак снігу. Гігант, який мав відбутися в Га-Па, перенесли до Шладмінга на середу, 25 січня (наступного дня після класичного слалому), а ось швидкісний спуск, схоже, скасовано остаточно. Натомість в останній вікенд січня чоловіки вирушать у Кортіну д'Ампеццо, і вперше за 33 роки змагатимуться на жіночій трасі «Тофане». Там проведуть два супергіганти: один - той, який мав відбутися в Гарміші, другий - який був скасований на початку сезону в Лейк Луїсі.

У центрі уваги у Венгені був Беат Фойц. Жива легенда та кумир швейцарських уболівальників завершить кар'єру за тиждень на іншому культовому етапі, у Кітцбюелі, а у Венгені востаннє виступив перед домашньою публікою. І прощання вийшло дуже гідним: сьоме місце в супергіганті і п'яте - у швидкісному спуску. До речі, про завершення кар'єри оголосила ще одна зірка збірної Швейцарії, Мауро Кавіцель, який вирішив не грати з долею після другої поспіль черепно-мозкової травми, отриманої на старті сезону у Бівер Кріку.

А головним героєм етапу у Венгені став Александер Омодт Кілде, який оформив переможний дубль у швидкісних видах. До того ж, у швидкісному спуску норвежець переміг із великою перевагою в 0,88 секунди над Марко Одерматтом. Швейцарець знову став другим – до своєї першої у кар'єрі перемоги у швидкісному спуску він ніяк не може дістатися. У супергіганті Одерматт став третім - рух до другого поспіль ВКГ продовжується повним ходом.


Getty Images/Global Images Ukraine. Александер Омодт Кілде

Збірна Швейцарії загалом виглядала дуже сильно у швидкісних гонках на домашніх етапах, обидва рази делегувавши у топ-10 по 5 своїх представників. Другим у супергіганті став Стефан Рогентін, який у 28 років дістався до першого в кар'єрі подіуму на Кубку світу. Топ-10 у швидкісному спуску замкнув Алексіс Монне, для якого це найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу. 23-річний швейцарець до цього і в очки заїжджав всього 5 разів. Дев'ятим у супергіганті став Лоїк Мейяр, який після цього ледь не дістався до першої в кар'єрі перемоги у слаломі на Кубку світу, але став другим.

Але ще сильніше здивував інший спеціаліст технічних дисциплін, Марко Шварц, який уперше виступив у швидкісному спуску на Кубку світу і одразу став шостим. У своєму улюбленому слаломі, до речі, австрієць виступив гірше – сьоме місце.

Третім у швидкісному спуску несподівано став Маттіа Кассе. У 32 роки італієць проводить свій найкращий сезон у кар'єрі. Для нього це другий у кар'єрі подіум на Кубку світу, і обидва були завойовані цього сезону: у грудні Кассе став третім на домашній трасі у Валь Гардені. Свій найкращий етап у сезоні провів Домінік Паріс: п'яте місце у супергіганті та дев'яте – у швидкісному спуску. Це два найкращі результати італійця в нинішньому, провальному для нього сезоні. Крок у вірному напрямку, але все одно далеко не те, на що від Паріса всі чекають.

Слалом у Венгені також удалося провести не без проблем. Так, безпосередньо проведенню гонки нічого не загрожувало, але стан снігового полотна на трасі був відверто поганий. Траса дуже швидко розбилася, через що гонщики з-за меж перших 10-12 стартових номерів не мали жодних шансів поборотися з лідерами і програвали дуже багато. На першій спробі розриви взагалі вийшли величезними: Шварц, який замкнув топ-10, програв 2,43 секунди, а топ-30 вписалися аж у 5,65 секунди.

Перемогу в слаломі здобув ще один норвежець, Хенрік Крістофферсен: для нього це вже третя у кар'єрі перемога у Венгені. І другий успіх у нинішньому сезоні. 4 січня він виграв слалом у Гарміш-Партенкірхені, після чого не потрапив у другу спробу в Адельбодені. Третім став його партнер по команді Лукас Бротен. Рік тому молодий норвежець у Венгені здобув епохальну перемогу, прорвавшись із 29-го місця після першої спроби.

Восьмим у слаломі став Томмазо Сала, а топ-10 замкнув його партнер по команді Алекс Вінатцер. Двоє людей у топ-10 – непоганий результат в слаломі для збірної Італії, враховуючи, що останніми роками у «Скуадри Адзурри» у цій дисципліні є великі проблеми.

Збірна Франції приїхала до Венгена в ослабленому складі. Віктор Муффа-Жанде та Матьє Бале вибули до кінця сезону через травми, а ветеран Йохан Кларе не виступав «з особистих причин». Що саме стоїть за цим формулюванням – поки що невідомо. Кадрові втрати і у збірної Австрії: Крістіан Хіршбюель переніс операцію і також вибув до кінця сезону.

Годжа поїхала із Санкт-Антона з порожніми руками

У жінок тиждень почався з, мабуть, найпрестижнішого старту сезону в жіночому Кубку світу – нічного слалому в Флахау. Мікаела Шиффрін на ньому могла здобути свою 83-тю перемогу на Кубку світу, і випередити Ліндсі Вонн, ставши одноосібним рекордсменом за цим показником. Але американку до рекорду не пустила її вічна суперниця, Петра Влхова, яка нарешті дісталася до своєї першої перемоги в сезоні. Дивно, що чекати на неї словачці довелося аж до середини сезону: такого з нею не було ще з далекого сезону 2016/2017, коли становлення Петри як одної із суперзірок жіночих гірських лиж тільки починалося.

Топ-3 замкнула Лена Дюрр. Раніше цього сезону ми не раз зазначали, що у німкені проблеми з другою спробою, але цього разу вона, навпаки, показала найкращий результат у другому заїзді. І те, що зробила це спортсменка, яка стартувала четвертою з кінця, – яскрава ілюстрація того, що траса тримала дуже добре. Загалом слалом у Флахау для збірної Німеччини вийшов дуже вдалим: уперше в кар'єрі у топ-10 на Кубку світу потрапили Джессіка Хільцінгер та юна Емма Айхер, які посіли восьме та дев'яте місця відповідно. Приємно, що у Айхер розширення спеціалізації у бік швидкісних видів відбувається без втрати якості в слаломі.

Збірну Австрії та її лідера, Катаріну Лінсбергер, цього сезону не критикує лише лінивий. Але на домашньому етапі у Флахау чинна чемпіонка світу в слаломі принаймні стала шостою. Для Лінсбергер це найкращий у сезоні результат у слаломі. Крім нього, було лише п'яте місце у гіганті у Кіллінгтоні. Дедалі частіше на передових ролях з'являється Пола Мольцан. На цей раз другий номер збірної США прорвалася з 10-го місця на 5-те.

А ось для збірної Хорватії слалом у Флахау вийшов провальним: ні Зрінка Лютіч, ні Леона Попович до фінішу не дісталися. Особливо прикро за юну Лютіч: після першої спроби вона йшла третьою та могла вперше у кар'єрі піднятися на подіум на Кубку світу. Але Зрінка, таке враження, просто перегоріла, і припустилася дитячої помилки вже на верхній частині траси.

Ну а на вихідних за справу знову взялися фахівці швидкісних дисциплін, які вирушили до Санкт-Антона. Протягом усього нинішнього сезону в Європі страждають через високі температури і брак снігу для проведення змагань, але в Санкт-Антоні все було навпаки: через сильні опади перед гонками снігу було дуже багато.

Через це довелося вносити зміни до програми змагань. Суботній швидкісний спуск замінили на ще один супергігант, а наступного тижня в Кортіна д'Ампеццо, навпаки, проведуть два даунхіли. На цьому зміни календаря не обмежилися. Скасований другий слалом у Загребі проведуть 28 січня в чеському Шпиндлерув Млині. А гігант, який мали провести цього дня, змістили на 25 січня в італійський Кронплатц, де жінки змагатимуться два дні поспіль.

Завдяки вражаючій переможній серії у різдвяно-новорічній зв'язці технічних етапів Мікаела Шиффрін пішла далеко у відрив у загальному заліку Кубка світу і практично вирішила долю боротьби за ВКГ на свою користь. Після цього американка дозволила собі до Санкт-Антона не приїхати. Рішення правильне: у попередні роки перевантаження календаря змаганнями для Шиффрін часто оберталося спадом форми наприкінці січня-початку лютого.


Getty Images/Global Images Ukraine. Соф'я Годжа

Якщо до етапу в Санкт-Антоні в когось ще були якісь ілюзії щодо можливості Соф’ї Годжі нав'язати Шиффрін боротьбу за ВКГ, то в Австрії вони остаточно розвіялися. Годжа покинула Санкт-Антон із порожніми руками, не набравши жодного очка. Хоча могла боротися за перемоги. У суботу італійка зійшла в середині дистанції, хоча йшла на той момент з найкращим графіком. Під час падіння Годжа отримала пошкодження коліна. Нічого серйозного, але як запобіжний засіб, Соф’я в неділю на старт не вийшла. Аналогічна ситуація і в Ілки Штухец, хоча її пошкодження трохи серйозніше, і її участь у наступному етапі в Кортіні д'Ампеццо поки що під питанням.

Втім, і без Годжі збірна Італії у Санкт-Антоні виступила блискуче. Федеріка Бріньоне в суботу здобула перемогу завдяки геніальній нижній частині траси, а в неділю стала другою. Після неї в неділю фінішували ще дві партнерки по команді: топ-3 замкнула Марта Бассіно, а четвертою стала Елена Куртоні. Бріньоне завдяки такому успішному етапу в Санкт-Антоні перехопила червону майку лідера Кубка світу в цій дисципліні.

Ще однією героїнею етапу у Санкт-Антоні стала Лара Гут Бехрамі. На рахунку швейцарки перемога у неділю та друге місце у суботу, що дозволило їй увірватися до топ-3 загального заліку Кубка світу. У суботу другою несподівано стала ще одна швейцарка, Йоанна Хелен. Для неї це повторення найкращого результату в кар'єрі на Кубку світу. А ось ще одна зірка збірної Швейцарії, Корінн Сутер, в Санкт-Антоні розчарувала: лише 15-те і 10-те місця.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.