Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 09 сiчня 2023, 19:34
1545
0

Фінал Тур де Скі та рекорд Шиффрін. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 09 сiчня 2023, 19:34
1545
0
Фінал Тур де Скі та рекорд Шиффрін. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Клебо

Гірські лижі

Старти тижня:

Середа, 4 січня

Загреб (Хорватія), слалом, жінки

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), слалом, чоловіки

Четвер, 5 січня

Загреб (Хорватія), слалом, жінки - скасований

Субота, 7 січня

Адельбоден (Швейцарія), гігантський слалом, чоловіки

Краньська Гора (Словенія), гігантський слалом, жінки

Неділя, 8 січня

Адельбоден (Швейцарія), слалом, чоловіки

Краньська Гора (Словенія), гігантський слалом, жінки

Хаос у чоловічому слаломі триває

У чоловічому Кубку світу настав час січневої класики – серії найпрестижніших стартів сезону. Почалося все зі слалому в Гарміш-Партенкірхені, а у вихідні відбувся технічний етап в Адельбодені. Аномально тепла зима в центральній Європі помітно ускладнила проведення гонок: у Гарміші траса була у відверто поганому стані і дуже швидко розбивалася, а в Адельбодені змагання до останнього були під загрозою зриву, але врятувало похолодання буквально за день до суботнього гіганту.

У слаломі з приходом нового року нікуди не подівся старий-добрий тотальний хаос. В Адельбодені перші два місця посіли два молоді норвезькі таланти – Лукас Бротен і Атле Лі Макграт. А лише за кілька днів до цього в Гарміші обидва були з порожніми руками: Бротен зійшов з дистанції, а Макграт хоч до фінішу першої спроби й дістався, але з серйозною помилкою і до другого заїзду не відібрався.

Для Бротена недільна перемога в Адельбодені стала вже третьою у нинішньому сезоні – більше лише у домінатора Кубка світу, Марко Одерматта, та Александера Омодта Кілде. Ось тільки у перерві між другою та третьою перемогою було три сходи з дистанції та четверте місце у слаломі в Мадонна ді Кампільйо.

У слаломі в Адельбодені без зіркових невдах теж, звичайно ж, не обійшлося. Зійшли з дистанції на першій спробі Клеман Ноель, Крістоффер Якобсен та Себастьян Фосс-Солевог, а Хенрік Крістофферсен хоч дійшов до фінішу першого заїзду, але з грубою помилкою і на другу спробу не відібрався.


Getty Images/Global Images Ukraine

На другій спробі зійшов сенсаційний минулорічний переможець слалому в Адельбодені Йоханнес Штрольц. Для нього та перемога стала початком зіркового часу, який увінчався золотом та сріблом на Олімпіаді в Пекіні. Але цього сезону Штрольц у чотирьох стартах у слаломі ще жодного разу (!!!) не дістався фінішу. З урахуванням невдачі на фіналі минулого сезону у Мерібелі у 30-річного австрійця вже п'ять DNF поспіль – якийсь жах.

Топ-3 у слаломі в Адельбодені замкнув Лінус Штрассер. Гідний реванш за образливу невдачу вдома в Гарміші: там Лінус йшов другим після першої спроби, але зійшов на другій.

У гіганті чергову переконливу перемогу на радість десятків тисяч швейцарських уболівальників на трибунах здобув господар траси Марко Одерматт, компанію на подіумі йому склав партнер по команді Лоїк Мейяр.

Важливою подією стало дев'яте місце у гіганті Александера Омодта Кілде. Ще зовсім недавно ми відзначали, що зірковий норвежець після розриву хрестоподібних зв'язок коліна повністю втратив свої навички в гіганті, проте тепер у нього знову помітний прогрес. У топ-10 у гіганті Кілде не було рівно два роки – з січня 2021 року, коли він став четвертим та п'ятим у тому ж Адельбодені, буквально перед травмою. У ті часи потрапляння Кілде в топ-6 у гіганті було звичним явищем, і якщо норвежець знову зможе закріпитися на такому рівні, то Марко Одерматту доведеться несолодко. Але це вже перспективи наступного сезону – у нинішньому зупинити швейцарця на шляху до другого поспіль Великого кришталевого глобуса (ВКГ) може лише форс-мажор.

Не обійшлося у гіганті в Адельбодені і без сюрпризів. 11-м став Філіппо Делла Віте, а 16-м – Лео Ангено. Для обох це найкращі в кар'єрі результати на Кубку світу, причому для 24-річного француза – взагалі перше в кар'єрі потрапляння в очки на Кубку світу. А ось Хоан Верду розчарував. Андоррець, який перед новим роком несподівано двічі став 12-м в Альта Бадії, цього разу зійшов уже на першій трасі.

Шиффрін повторила рекорд Вонн

Перед початком новорічного-різдвяного блоку етапів у жіночому Кубку світу всерйоз говорилося про боротьбу між Мікаелою Шиффрін і Соф’єю Годжею за ВКГ. Однак після цього американка видала серію з 5 перемог поспіль у трьох різних дисциплінах і, по суті, всі питання закрила. Звичайно, Шиффрін пішла у відрив багато в чому завдяки тому, що в цей час проводилися виключно старти в технічних видах і їх було відразу 6 поспіль (мало бути всі 7, але другий слалом у Загребі скасували через теплу погоду), і на майбутніх швидкісних стартах Годжа зможе активно набирати очки, але, схоже, перемогу в загальному заліку у Мікаели може відібрати лише форс-мажор.

А в неділю відбулася без перебільшення історична подія: Шиффрін виграла другий гігант у Краньській Горі. Для неї ця перемога стала 82-ю в кар'єрі на Кубку світу. Вона повторила рекорд своєї легендарної співвітчизниці Ліндсі Вонн за перемогами у жіночому Кубку, і наблизилася на відстань всього 4 перемог до рекорду всіх часів легендарного шведа Інгемара Стенмарка. Такими темпами Шиффрін стане абсолютною рекордсменкою ще до кінця поточного сезону – а їй лише 27 років!


Getty Images/Global Images Ukraine. Мікаела Шиффрін

У суботу переможна серія Шиффрін перервалася в першому гіганті в Краньській Горі: американка лише розділила шосте місце з француженкою Коралі Фрасс-Сомбе, для якої це найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу. А сенсаційну перемогу здобула канадка Валері Греньє. Для неї це перша перемога і взагалі перший у кар'єрі подіум на Кубку світу. Несподіваний прорив, але назвати її перемогу подарунком долі язик не повернеться – успіх 26-річної канадки був цілком заслуженим. У неділю вона це довела – солідний шостий результат.

А ось Петрі Влховій, як і раніше, не щастить: у нинішньому сезоні вона сильна і стабільна, але до першої перемоги в сезоні дістатися ніяк не може. Таке враження, що після того, як Венді Холденер нарешті розмочила свій сухий рахунок у слаломі, карма «вічно другої» перекинулася на словачку.

Дуже розчарувала в Краньській Горі одна з найсильніших гігантисток світу Тесса Ворлі. Француженка посіла 27-те та 18-те місця, при тому, що це не було наслідком якихось грубих очевидних помилок та збоїв – у неї просто не було швидкості. Продовжує провалюватися і Мішель Гізін: у слаломі у Загребі та у другому гіганті у Краньській Горі вона не потрапила до топ-20, а у першому гіганті зійшла у другій спробі. Хоча після першого заїзду йшла 12-ю і вперше за довгий час могла поборотися за непоганий результат. Як команда продовжує розчаровувати збірна Австрії: у двох гігантах жодного потрапляння до топ-10.

Перед новим роком другою у слаломі у Земмерінгу стала Пола Мольтцан. Такого ж сильного продовження у 28-річної американки не вийшло, але дев'яте місце у другому гіганті в Краньській Горі теж непогано.

У неділю перервалася вдала серія у Марти Бассіно. У нинішньому сезоні вона в гіганті не злазила з подіуму, і з урахуванням кінця минулого сезону її призова серія становила 7 стартів. У неділю італійка стала п'ятою і зберегла лідерство у заліку Кубка світу в гіганті.

У Загребі напередодні свого 25-го дня народження свій найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу показала канадка Амелія Смарт – восьме місце. Приємно здивувала у Краньській Горі Еліза Платіно. 24-річна італійка дебютувала на Кубку світу ще чотири роки тому, але до етапу в Краньській Горі провела на Кубку світу лише чотири старти – і щоразу не потрапляла у другу спробу. А тут – 16-те та 23-тє місця.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Тур де Скі-2023 (чоловіки)

Тур де Скі-2023 (жінки)

Клебо не було рівних на Турі

У лижних гонках у неділю традиційним штурмом гори Альпе ді Черміс завершилася супербагатоденка Тур де Скі. У чоловіків вона подарувала максимально прогнозований результат – третій титул Йоханнеса Клебо. Норвежець виграв перші шість із семи етапів Туру, по ходу побивши рекорд Петтера Нуртуга в 14 перемог за кар'єру на Турі, і лише в останній день дав нагоду поборотися за перемогу чистим гірникам. Незважаючи на шість перемог на етапах, перевага норвежця в загальному заліку над найближчим переслідувачем склала менше хвилини. Це багато в чому наслідок того, що у 20-кілометровому переслідуванні на четвертому етапі до загального заліку пішов не результат на фініші, а чистий час: Клебо стартував першим, підпустив до себе переслідувачів і розібрався з ними на фініші, але за чистим часом у нього деяким гонщикам вдалося відіграти понад хвилину.

Хоча такій відносно невеликій перевазі Клебо можна знайти й інше, набагато банальніше пояснення: він їхав в економ-режимі, розуміючи, що ситуація в загальному заліку під повним контролем. До речі, завдяки перемозі у Тур де Скі Йоханнес перехопив у Поля Гулберга лідерство і у загальному заліку Кубка світу. Хоча тут між ними всього 53 очки відстані, вся боротьба ще попереду. Сам Гулберг гору пройшов не найкращим чином і лише замкнув топ-5 загального заліку Туру.

Компанію Клебо на підсумковому подіумі Тур де Скі склали Сімен Хегстад Крюгер і Ханс Крістер Холунд, які показали два найкращі результати на фінальному підйомі на Альпе ді Черміс. Там вони зуміли зробити ривок із другої половини топ-10 загального заліку. На стартових шести етапах обидва виглядали невиразно і на двох зуміли лише одного разу піднятися на подіум: Крюгер став другим у розділці класикою в Оберстдорфі на третьому етапі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Клебо

Ще один визнаний гірник і дистанційник Шюр Рьоте виглядав упродовж Туру ще блідішим, але четверте місце на Альпе ді Черміс дозволило йому піднятися з 13-го на 7-ме місце в загальному заліку. За аналогічним сценарієм ривок у топ-10 в останній день зробили француз Жуль Лап'єр та німець Фрідріх Мох.

Четвертим у загальному заліку Туру став Федеріко Пеллегріно – феноменальний результат для італійця, який упродовж усієї своєї кар'єри вважався чистим спринтером. Однак Пеллегріно вже другий рік працює зі знаменитим тренером Маркусом Крамером, і співпраця з німцем принесла плоди у вигляді помітного прогресу в дистанційних гонках. 32-річний Пелле міг узагалі опинитися на подіумі загального заліку, але на другому спринті у Валь ді Ф'ємме несподівано вилетів у чвертьфіналі. Холунду він зрештою програв 23 секунди: виходу у фінал було б достатньо для топ-3 у генеральній класифікації.

Незважаючи на невдачу Пеллегріно, без подіуму в домашньому спринті у Валь ді Ф'ємме Італія не залишилася: третім став Сімоне Мочелліні, який довів невипадковість свого сенсаційного успіху в Бейтостолені у грудні. А наступного дня Франческо Де Фабіані за традицією піднявся на подіум мас-старту на своєму улюбленому стадіоні «Лаго ді Тезеро».

Свою другу молодість цього сезону переживає Калле Халварссон. Але з огляду на всі хронічні проблеми шведського ветерана зі здоров'ям мало хто вірив, що йому вдасться пройти весь Тур на високому рівні. Але йому це таки вдалося, при тому, що у спринті у Валь ді Ф'ємме він мало не обіграв самого Клебо – якби не ідеальна готовність лиж норвежця, на фінішній прямій все могло б скластися зовсім по-іншому. На старт фінального етапу Халварссон вийшов другим у загальному заліку, але в горі все ж таки «капнув» і відступив на шосту підсумкову позицію. Хоча і це можна вважати дуже гідним результатом. Міг опинитись у топ-10 загального заліку і його партнер по команді Вільям Поромя, але у спринті отримав три хвилини штрафу за те, що збив француза Жюля Шаппаза – досить сумнівне рішення суддів.

На Турі нарешті вперше в сезоні вийшов на старт після довгого періоду хвороб Іво Нісканен. Зірковий фін планував пробігти три етапи, і майже виконав своє завдання, зійшовши по ходу розділки на третьому етапі.

Карлссон вистраждала перемогу на Тур де Скі

Якщо чоловіча версія Тур де Скі вийшла легкою прогулянкою Йоханнеса Клебо у супроводі партнерів по команді, то у жінок все було набагато цікавіше. Перед стартом Фріду Карлссон усі зараховували до топ-фаворитів – за своїм класом та потенціалом вона однозначно одна з найсильніших лижниць світу. Але й мінусів у неї більш ніж достатньо: слабке відновлення, схильність до хвороб та травм. Все це призвело до того, що на старт Туру вона виходила у статусі людини, яка ніколи не діставалася фінішу багатоденки на Альпе ді Черміс.

Але цього разу для Карлсон все йшло як по маслу: фінал першого спринту, дві перемоги в дистанційних гонках в Оберстдорфі (20-кілометровий пасьют у Німеччині, до речі, став найдовшою гонкою в історії жіночої версії Туру), друге місце в мас-старті у Валь ді Ф'ємме – і на старт фінального етапу вона виходила у жовтій майці лідера з комфортною перевагою.

В останні роки багато говорилося про те, що Карлссон за своїми гоночними характеристиками і статурою дуже схожа на королеву гір Терезу Йохауг, а отже, має добре пройти Альпе ді Черміс. Перевірити, чи це так, ніколи не було можливості: Карлссон то пропускала Тур, то сходила з нього ще до гори. І 2023 рік нарешті дав можливість оцінити гірницькі здібності шведки.

І починалося все дуже переконливо: на початку підйому Фріда проявляла ініціативу і поїхала разом із Хейді Венґ. Однак, як виявилося, Карлссон переоцінила свої сили, і в середині підйому потрапила в глибоку кризу. В ДУЖЕ глибоку кризу. Фріду обходили одна гонщиця за іншою, вона втрачала секунду за секундою, але все ж таки втримала лідерство в загальному заліку. Пощастило, що її найближчі переслідувачі, Кертту Нісканен і Тіріль Венг, не є найсильнішими гірниками, інакше все могло б закінчитися фіаско.

Перемога далася Карлссон просто колосальною ціною: після фінішу вона впала на сніг і знепритомніла. Трасу вона залишала на ношах, а церемонія нагородження призерів загального заліку Туру вперше в історії проходила без переможця. Сама Фріда після гонки зізналася, що останні 100 метрів вона взагалі не пам'ятає.


Getty Images/Global Images Ukraine

Що ж призвело до такого колапсу шведки? Факторів багато. По-перше, і ми всі, і вона сама переоцінили її гірницькі здібності, ґрунтуючись виключно на паралелях з Йохауг. По-друге, проблема з відновленням нікуди не поділася. А тут заключний день Туру, третій гоночний день поспіль і найважча гонка сезону – ось і результат. Тому, швидше за все, Карлссон ми в гонках побачимо нескоро – тут би нормально відновитися і підготуватися до чемпіонату світу в Планіці.

А все цілком могло закінчитися для Фріди фіаско. Під час Туру зійшли дві дуже небезпечні для неї суперниці – Анне К’єрсті Кальво здала позитивний тест на коронавірус, а Кріста Пармакоскі банально застудилася. Можливості Кальво у горі для нас залишаються загадкою, адже вона проводить свій перший сезон на такому високому рівні. А ось Пармакоскі була у своїй найкращій формі за останні роки, і є класним гірником – якби не застуда, вона мала б дуже високі шанси відібрати кришталеву піраміду у Карлссон. Сходів на нинішньому Турі взагалі було дуже багато: у жінок до фінішу дісталися лише 37 учасниць із 71, які виходили на старт у Валь Мюстері. У чоловіків відсоток сходу приблизно такий самий: 53/101.

Але Фінляндія з Норвегією без подіуму загального заліку не лишилися. Кертту Нісканен провела свій найкращий Тур: раніше вона ніколи не піднімалася вище п’ятого місця, а тут відразу звання віце-чемпіонки. Ну а про Тіріль Венг і говорити нема чого – для неї це перший сезон на топ-рівні. До речі, перемога у переслідуванні у Валь Мюстері стала для неї першою в кар'єрі на Кубку світу – дивовижний факт, коли ми говоримо про людину, яка лідирує у боротьбі за ВКГ на вже не ранній стадії сезону. Тепер у найближчої переслідувачки, Карлссон, вона виграє 287 очок – шанси довести справу до переможного кінця дуже високі.

Спринт у Валь ді Ф'ємме виграла рідна сестра Тіріль, Лотта Венг, і для неї ця перемога також стала першою в кар'єрі на Кубку світу. І якщо перемога Тіріль назрівала вже досить давно, то успіх Лотти був досить несподіваним.

Найстарша і найтитулованіша з сестер Венг, Хейді, на Альпе ді Черміс знову довела свій найвищий клас як гірника, показавши друге місце на етапі. Але досить бліда основна частина Туру привела лише до шостого місця в загальному заліку.

Ну а перемогу на заключному етапі здобула Дельфін Клодель, яка у попередні два роки була тут третьою. 26-річна француженка загалом – гонщиця середнього рівня, але на Альпе ді Черміс завжди на перших ролях – гірник вона від Бога. Власне, крім фінального підйому Туру вона більше ніде і ніколи у своїй кар'єрі не піднімалася на подіум на Кубку світу. У загальному заліку Клодель замкнула топ-10.

Як і Фріді Карлссон, дуже важко дався фінальний підйом і німкені Катаріні Хенніг. Але решта Туру була у її виконанні дуже сильною, і Хенніг замкнула топ-5 загального заліку, вигравши перед цим мас-старт у Валь ді Ф'ємме. Для неї та перемога також стала дебютною на Кубку світу. Із семи етапів Туру чотири виграли спортсменки, для яких це були перші перемоги на Кубку світу. Що, втім, легко пояснюється незвично слабким складом учасниць та завершенням кар'єри домінатора Терези Йохауг.

Абсолютно з нового боку розкрилася на нинішньому Турі Ева Уревц. Словенка, яка завжди вважалася спринтером, на нинішній багатоденній вилетіла у чвертьфіналі другого спринту у Валь ді Ф'ємме, а на першому у Валь Мюстері взагалі не пройшла кваліфікацію. Натомість у дистанційних гонках тричі потрапляла до топ-10 – зміщення спеціалізації очевидне. Хоча воно насправді не таке дивовижне, як може здатися на перший погляд. У спринтах Уревц має репутацію королеви кваліфікацій, яка потім найчастіше провалюється у стадіях плей-оф. Тобто до темпової, хай і не дуже довгої роботи, вона завжди була схильна більше, ніж до фінішних ривків і майстерності позиційної боротьби в групі.

Ну а головним розчаруванням Туру стала, безумовно, чемпіонка 2021 року Джессіка Діггінс. Перед стартом її багато хто (і ми в тому числі) небезпідставно називали фаворитом №1. Але американка провалила Тур повністю. Почалося все з вильоту в кваліфікації спринту у Валь Мюстері, у тому ж ключі Джесс провела практично всю багатоденку. Єдині світлі плями – восьме місце у пасьюті в Оберстдорфі з найкращим чистим часом переслідування та п'яте місце на Альпе ді Черміс. Як результат – лише 11-те місце у загальному заліку за настільки слабкого складу учасниць. Сама Діггінс протягом гонки скаржилася на погану готовність лиж, але пояснити лише цим такий провал не можна. Добре хоч підстрахувала партнерка по команді Розі Бреннан, яка провела дуже солідний Тур і фінішувала четвертою у генеральній класифікації.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти тижня:

Субота, 7 січня

Отепя (Естонія), HS 97/10 км, мас-старт

Неділя, 8 січня

Отепя (Естонія), HS 97/10 км, особистий Гундерсен

Офтебро не скористався відсутністю Ріїбера

Дуже багатьом зірковим двоборцям різдвяно-новорічна пауза в Кубку світу на користь не пішла: багато хто в цей період отримав різного роду проблеми зі здоров'ям. Через це склад учасників етапу в Отепя вийшов незвично скромним. Не приїхала до Естонії і головна зірка світового двоборства Ярл Магнус Ріїбер. У нього виникли серйозні проблеми із травленням, через що він втратив вагу і не міг нормально тренуватися. На наступному етапі в Клінгенталі Ріїбер може вже з'явитися, але в якому стані буде норвежець з огляду на такі серйозні проблеми – сказати складно.

У складі збірної Норвегії на етап у Отепя Ріібера замінив Еспен Андерсен. Безпосередньо перед стартом у скандинавів постала ще одна проблема – позитивний тест на коронавірус здав Каспер Моен Флатла.

Не оминули кадрові проблеми й інші топ-збірні. В Австрії в Отепя не приїхали Маріо Зайдль, Штефан Реттенеггер і Мартін Фріц. У Німеччини захворіли дві зірки: у Вінценца Гайгера застуда, у Йоханнеса Рідцека – коронавірус.

Що стосується самого етапу в Отепя, то його програма більше сприяла успіхам двоборців з ухилом у бік стрибків. Траса на «Техванді» досить проста за рельєфом, до того ж у перший день у лижних гонках двоборці змагалися у форматі мас-старту – ще один суттєвий удар по селективності лижних гонок. У результаті на фініш мас-старту приїхала велика група із 20 осіб. Щоправда, після цього змагання на трампліні проходили у дуже складних та по-справжньому лотерейних погодних умовах. Компенсувалися всі ці тепличні для стрибунів умови хоча б тим, що змагання проходили на трампліні К-90: 120-метрового у Отепя просто немає.

Зазначимо, що наступний етап Кубка світу пройде в німецькому Клінгенталі, де також ідеальні умови для стрибунів: великий трамплін і дуже проста за рельєфом траса лижної гонки. Добре, хоч без мас-старту цього разу обійдуться. Після Клінгенталя Кубок світу мав відправитися у французький Шо-Ньов, але цей етап був скасований через теплі температури та нестачу снігу.

Для Єнса Луроса Офтебро відсутність Ріібера в Отепя була чудовим шансом перехопити лідерство у загальному заліку: норвежець приїхав до Естонії з відставанням лише у 83 очки від партнера по команді. Однак одягтися у жовту майку Офтебро не вдалося.


Getty Images/Global Images Ukraine. Єнс Лурос Офтебро

Хоча починалося для нього все ідеально – з перемоги у мас-старті у суботу. Щоправда, лотерейні погодні умови у стрибку відкинули його на 11-ту підсумкову позицію: вперше у цьому сезоні Офтебро випав за межі топ-5.

У неділю Єнс після стрибка посідав лише 11-те місце, і цього разу важкими погодними умовами це не поясниш: це вже більше схоже на систематичний регрес у стрибках. У гонці Офтебро зумів прорватися на підсумкове п'яте місце: він залишає Отепя із 14-очковим відставанням від Ріібера у загальному заліку. Хоча з огляду на настільки серйозні проблеми у Ярла Магнуса зі здоров'ям можна констатувати, що інтрига у боротьбі за ВКГ дуже гаряча.

Ну а головним героєм етапу в Отепя став Йоханнес Лампартер. Після провального стартового відрізку сезону в Естонії на його рахунку перемога у суботу та друге місце у неділю, які миттєво вивели австрійця на п'яте місце у загальному заліку. До Ріїбера 153 очки – все ще досить багато.

Загалом етап у Отепя став бенефісом збірної Австрії. У суботу третім став Томас Реттенеггер, у неділю – Франц-Йозеф Рерль. Для 22-річного Реттенеггера це перший у кар'єрі подіум на Кубку світу – навряд чи багато хто поставили б на те, що дістанеться від до нього раніше, ніж його молодший і талановитіший брат Штефан. На стартовому відрізку нинішнього сезону збірну Австрії не критикував лише ледачий. До нового року в австрійців не було жодного подіуму на Кубку світу, а зараз за два дні в Отепя – одразу чотири.

Недільний старт виграв Юліан Шмід, який видав неймовірно потужний фінішний спринт у групі з чотирьох гонщиків. І це при тому, що з цього квартету в гонці німець стартував пізніше за всіх, а після того, як наздогнав лідерів, найактивніше працював попереду. Друга в сезоні та загалом у кар'єрі перемога Шміда на Кубку світу. У загальному заліку Юліан третій із відставанням у 65 очок від Ріїбера – його з боротьби за ВКГ також не списуємо.

У суботу другим завдяки класному стрибку став Ілкка Херола, хоча йому дуже пощастило з вітровими умовами. Ще до етапу в Отепя фін говорив про те, що під час паузи в Кубку світу впіймав дуже хороші відчуття на трампліні – мовляв, так сильно він у стрибках ще ніколи себе не відчував. Але наступного дня після першого подіуму в сезоні – лише 16-й результат на трампліні та скромне 11-те місце у підсумку.

Суботній формат із мас-стартом був ідеальною можливістю для Крістьяна Ілвеса поборотися за перемогу на домашньому етапі, але погода була проти – лише десяте підсумкове місце. У неділю естонець став сьомим – на домашньому етапі він сподівався на більше. Одне з головних відкриттів цього сезону Маттео Бо після нового року помітно здав, як і вся збірна Франції. У Бо в Отепя 13-те і 22-ге місця, у його більш досвідченого партнера по команді Лорана Мюлеталера – 18-те і 29-те.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ
Футбол | 23 квітня 2024, 22:36 22
Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ

Український воротар влітку може перейти в «Манчестер Юнайтед»

Пенсія відкладається? Легенда Боруссії готовий залишитися в клубі
Футбол | 23 квітня 2024, 20:07 2
Пенсія відкладається? Легенда Боруссії готовий залишитися в клубі

Матс Хуммельс може продовжити контракт із «Боруссією»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.