Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 02 сiчня 2023, 11:51
5523
1

Важка вага у 2022-му: що сталось, хто найкращий та чого чекати в 2023-му

Усик у кроці від абсолютного чемпіонства?

| Оновлено 02 сiчня 2023, 11:51
5523
1
Важка вага у 2022-му: що сталось, хто найкращий та чого чекати в 2023-му
Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик

Суперважка категорія – головна вага у професійному боксі, навіть коли там були простої. Теперішній хевівейт цікавий та насичений на персонажів. І нарешті категорія знаходиться на порозі абсолютного чемпіонства.

Вперше з часів Леннокса Льюїса, який також не мав чотирьох поясів.

Ф’юрі та Усик – головні бійці категорії у 2022 році. Перший побив бійців, яких мав перемагати, другий – переміг у реванші

Активних боксерів, що просувались до титулів у 2022 році, у надважкій вазі було достатньо, але головні, без сумнівів – Ф’юрі та Усик. Перший відбоксував з тими, з ким давно збирався.

Спочатку нокаутував Ділліана Вайта. Британець так багато і довго говорив про титульний шанс, що набрид усім. Але, чесно кажучи, він чекав дуже довго. В цілому, Ділліан просидів у претендентах понад два роки, поки не дочекався цього шансу.

Але скористатись не вийшло. Вайт вийшов у ринг спокійним, і так він і пробоксував. Якось тьмяно і сумно виглядав на фоні величезного опонента, а у шостому раунді упіймався на аперкот, отримавши чистий нокаут.

Після цього Ф’юрі довго балакав. Говорив про бій з Усиком, про зустріч із Джошуа, але ні до чого не прийшов. Ну добре, не геть ні до чого – прийшов до зустрічі проти Дерека Чісори. Чому і навіщо – величезне питання. Чісори вистачило на один раунд, після чого він просто отримував, поки рефері не зупинив поєдинок у десятому раунді.

Дві дострокові перемоги – хороший результат. Але це дві перемоги у поєдинках, де Ф’юрі і так мав би перемагати. Причому, другий бій взагалі був потрібен Тайсону і Дереку, лише щоб заробити.

Усик боксував одного разу, але через війну. Олександра все ж вмовили виїхати і він зустрівся вдруге з Джошуа. Нова країна для поєдинку та нові обставини не збили українця зі шляху. Ентоні став краще, боксував жорсткіше та точніше, але все одно програв та розплакався в кінці.


Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик та Ентоні Джошуа

Усик та Ф’юрі говорили про об’єднання цілий рік, але в той час, як українець був конкретним, британець постійно десь зникав. То готовий боксувати, а то вже виходить на Чісору. То погоджується, то кличе Джошуа на бій і дає на організацію зустрічі ледь не декілька днів. Дивний.

Головне сталося в кінці року – вони зустрілись обличчям до обличчя, як можливі майбутні суперники. Тайсон кричав на Олександра, той дивився йому в очі. Перший обіцяв вдарити другого, але так нічого і не зробив. Галасу багато, обіцянок – теж, але чи є якась конкретика – не ясно. Тому що Ф’юрі одночасно погодився на зустріч з Усиком, але у цей же момент сказав, що більше хоче бою з Джозефом Джойсом.

Тим не менш, хевівейт знаходиться буквально за крок до організації поєдинку за абсолют. Це навіть ближче, ніж коли Кличко та Вайлдер ледь не почали домовленості. Тоді на шляху стояв якраз Ф’юрі, який все зламав.

Окрім двох лідерів, працювали і претенденти. Перше – повернувся Вайлдер. Деонтей був поза боксом рівно рік, але у ринзі провів дуже мало часу. У зустрічі з Хеленіусом очікувався нокаут, але не за декілька секунд. Влучання видалось настільки точним та потужним, що багато хто записав поєдинок у договірняки.

Даніель Дюбуа підтвердив свій статус звичайного чемпіона WBA та переміг середняків – Тревора Браяна та Кевіна Лерену. Перший приніс суперечки з Доном Кінгом. Другий – фізичні проблеми. Але британець їх пережив і нокаутував опонента. Джо Джойс теж закріпився у статусі головного претендента: розбив Крістіана Хаммера та знищив Джозефа Паркера. Пропускав багато, але переміг яскраво – типовий британець.

Серед не британських претендентів варто відзначити ще й Енді Руїса. Він боксував усього раз – проти Луїса Ортіса, і цей бій і не туди, і не сюди. Наче й тричі відправляв суперника у нокдаун, але загалом поєдинок посередній і закінчився дуже близьким рахунком.

У 2023 році можливе об’єднання і одразу декілька потужних битв

Поєдинок за абсолютне чемпіонство цілком реальний. Цього хочуть всі, крім, можливо, Тайсона Ф’юрі. Є припущення, що його не надихає цей поєдинок, в якому точно треба буде попрацювати і який несе небезпеку. Після програшу такому маленькому супернику є шанс втратити все, що напрацьовував роками.

Команди зараз працюють над реальністю поєдинку. Питань багато: від місця проведення до відповідних гонорарів та інших умов протистояння. Таке затвердити завжди непросто, а коли з одного з боків знаходиться Тайсон Ф’юрі – стає ще важче. Але поєдинок реальний і цього хоче весь світ.


Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик та Тайсон Ф’юрі

Великих поєдинків з інших сторін також варто очікувати. Головний британський локомотив після Ф’юрі Джо Джойс обов’язково має знайти собі опонента, не гіршого за Паркера. Особливо весело виглядає бій проти Хрговича за статус одноосібного претендента на титули IBF та WBO.

Енді Руїс серйозно розглядає поєдинок проти Деонтея Вайлдера. Американець теж підтримує таку ідею, яка розповсюджується вже понад рік. Дуже візуально та стилістично незвичне протистояння. Переможець буде претендувати на пояс WBC, який зараз володіє Ф’юрі.

Ну, і Ентоні Джошуа. Його ми згадали лише, як бійця, що програв, і це так. Але повернення точно буде. Британець хоче бою проти Ділліана Вайта. Класичне британське протистояння, яке вже відбувалось. Ділліан важко переміг американця Франкліна у 2022 році, Ентоні взагалі програв два поєдинки поспіль. Бій за все, що може стояти на кону. За майбутнє.

Джошуа треба повернути впевненість у собі і такий поєдинок – чудовий вибір. Ділліан стоятиме навпроти, можна буде прицілитись і влучити. Для повернення – те, що треба.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
Цікаво наскільки довго вистачить українського патріотизму у Усіка?
Не може бути щирим людина, яка і досі відвідує мацковську секту.
Гімнюченка вистачило на одне фото з тероборонцями.