Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 27 грудня 2022, 12:50
56
0

Різновиди фор у баскетболі

Які є види фор у баскетболі та їхні приклади

| Оновлено 27 грудня 2022, 12:50
56
0
Різновиди фор у баскетболі

Фори не можна назвати чимось унікальним і екзотичним. Навіть на побутовому рівні, у суперечках між уболівальниками на кшталт "та наші ваших завтра порвуть" теж закладений примітивний гандикап: значить, той, хто виголосив, вірить, що його улюбленці виграють не мінімально. Особливо багате поле для парі в баскетболі, де може, як у футболі, все вирішити і 1 очко, але буває і розриви в десятки балів. Але все ж різновиди фор залишаються відносно стандартні. Нагадаємо їх і наведемо власні приклади

Традиційно популярні "азіатські фори". Їх відрізняють дробові значення. Важливий нюанс, адже вони, своєю чергою, теж діляться на 2 види. Може використовуватися "половинчаста" фора, наприклад, Ф1 (-10,5). А буває і четвертинна, наприклад, Ф2 (+15,75) або Ф1 (-7,25). Різниця в тому, що ті, що закінчуються на ",5", взагалі не можуть розраховуватися через повернення. При ставках на четвертинні фори повернення рівно половини суми. Тільки різниця в тому, що парі на ",25" фактично складено з 50/50 з фори меншого ",0" і "0,5", а ",75" - на "0,5" і більшого ",0". Приклад: 10 доларів на Ф2 (+9,75) дорівнює по 5 доларам на (+9,5) і (10,0).

"Європейські" фори виражаються строго цілим числом. Наприклад, це Ф2 (+7) або Ф1 (-10). Суть у тому, що є ймовірність повернення суми. Це трапиться в тому разі, якщо відбудеться саме той результат, що й оформлений у парі. Тобто, в першому прикладі, гості поступляться 85-92, а в другому - виграють господарі 75-65. Втім, у футболі більше таких ситуацій, а в баскетболі елементарно ширший розліт можливих підсумків.

Апріорі всі фори, зокрема і в баскетболі, діляться на "плюсові" і "мінусові" - так було і в наведених вище прикладах. Плюсовий гандикап означає, що обрана команда виграє в матчі, якщо до реального підсумкового рахунку додати виставлену букмекером і обрану гравцем фору. Очевидно, що таке парі застосовують до слабших суперників у парі - на фаворита будуть просто смішні котирування. Мінусовий гандикап загалом працює за аналогічним принципом, але тільки з операцією віднімання з підсумкового рахунку взятої фори. І тільки якщо навіть після цього суперник все одно набрав більше очок - то ставка розглядається як така, що зіграла.

Використовується, але набагато рідше, ніж у футболі чи хокеї, нульова фора. При ній фактично нічого не додається - 0 і є 0. Але щоб цей результат "зайшов", потрібен в основний час варіант із нічиєю в основний час. А в баскетболі завжди визначають переможця.

Віталій Петровський
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника
Інші види | 28 березня 2024, 07:00 0
Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника

Головні новини за 27 березня на Sport.ua

Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 10:15 4
Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024

Головний тренер збірної Англії хотів би бачити більше гравців у заявці своєї команди

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.