Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 28 грудня 2022, 11:39
4565
0

КРАСЮК: «Причиною зриву бою Усик – Ф'юрі може бути лише відмова Тайсона»

Олександр Красюк в інтерв'ю Sport.ua розповів про перспективи бою Усика проти Тайсона Ф'юрі

| Оновлено 28 грудня 2022, 11:39
4565
0
КРАСЮК: «Причиною зриву бою Усик – Ф'юрі може бути лише відмова Тайсона»
Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик та Тайсон Ф'юрі

На початку грудня у Лондоні українець Денис Берінчик здобув перемогу над французом Іваном Менді і готовий битися за пояс чемпіона світу у легкій вазі, а Олександр Усик знаходиться за крок від історичного бою за титул абсолютного чемпіона світу. Щоправда, для цього йому доведеться перемогти Тайсона Ф'юрі.

Про найближчі перспективи обох боксерів кореспондент Sport.ua поговорив з їхнім промоутером, генеральним директором компанії К2 Promotions, Олександром Красюком.

«Сказав Бобу Аруму поберегти свого кубинця, адже Берінчик його точно «вб'є»

– Денис Берінчик боксував у Лондоні: як вам удалося домогтися проведення його бою там?
– Розкажу степ-бай-степ. Денис Берінчик – це найпопулярніший із домашніх боксерів в Україні. Він провів багато боїв тут, йому часто дорікали тим, що він чемпіон Броварів, оскільки більшість своїх боїв він проводив у Терміналі.

Про всяк випадок, розповім, чому це відбувалося. Термінал – це найкраща арена у Київському регіоні на випадок, якщо немає дати у Палаці Спорту. На жаль, спортивна інфраструктура в нашій країні не була побудована таким чином, що ми не можемо вибирати між 3-5 аренами для проведення івентів, тому що закритих арен відповідного типу у нас лише дві. Це Палац Спорту та Термінал, який ми з К2 і відкрили як місце проведення шоу з боксу, змішаних єдиноборств, концертів тощо. Це було понад 10 років тому.

І ось коли ми погоджуємо шоу Дениса Берінчика з Палацом Спорту, а він недоступний, тоді наша локація буде у Броварах. Тому Денис Берінчик так багато поєдинків провів саме у Броварах.

Далі він вийшов на високий рівень, досяг хороших результатів у рейтингах. Його наступний ступінь – бій за титул чемпіона світу. На жаль, в Україні зараз відбуваються події, які точно не сприяють розвитку боксу. І ми розуміємо, що найближчим часом ми не матимемо можливості проводити шоу в Україні, тим більше, у Броварах.

Час іде, Денис Берінчик - немолодий хлопець, не боксер-початківець, і йому потрібно використати свій шанс. Я мав зустрічі з нашими партнерами – Queensberry, з Френком Ворреном, з Джорджем Ворреном ще влітку, в Лондоні. Ми проговорили перспективи після поєдинку Джошуа, великого бою непереможних, і також торкнулися деяких українських боксерів. Зокрема, Дениса Берінчика. Ми погодили ко-промоушн, як ми робили з Matchroom та Олександром Усиком. Використовуючи ту промоутерську машину, яка є у Великій Британії, і водночас представити харизматичного бійця, який точно зайде британській публіці, і тим самим довести Дениса до бою за титул чемпіона світу.

– Після перемоги над Менді, Денис сказав, що, можливо, його наступним суперником стане Шакур Стівенсон. Наскільки це реально?
– Коли ми приїхали на арену, заходили в роздягальню, проходячи всі сек'юріті-процедури, зустрілися з Джорджем Ворреном, який саме вийшов до нас. З ним був Боб Арум. Ми обійнялися, поспілкувалися, привітали один одного з розкішним івентом і з тим, що ми знаходимося в організації найкрутішого поєдинку в надважкій вазі в історії боксу. І далі Боб Арум звернувся до мене: «Я знаю, що сьогодні твій хлопець боксує. Якщо він переможе, я йому влаштую бій із Шакуром Стівенсоном». Я йому сказав: «Боб, побережи свого кубинця, тому що Денис його точно вб'є». Боб посміявся, загалом, була легка розмова.

Я не думаю, що це зараз обов'язково має бути наступний поєдинок, Берінчик проти Шакура Стівенсона, але диму без вогню не буває.

– Наскільки комерційно виграв Денис порівняно зі своїми попередніми боями?
– Виграв точно.

– А у відсотковому співвідношенні?
– Курчат по осені рахують. Одне можу сказати: бій за титул чемпіона світу йому принесе ті бажані ресурси, яких прагне будь-який боксер-дебютант, що має на меті стати чемпіоном світу. Я впевнений, що у Дениса є всі можливості і сили, щоб досягти цього результату і отримати належні лаври з цим титулом, і фінансові винагороди.

– Денис добре працює над своїм образом у медіа. Це не лише про яскраві виходи в ринг, а й загалом про самопозиціонування. Він сам до цього прийшов, чи ви десь його підштовхнули до певних ходів?
– Справа в тому, що, як показує мій досвід, а я в боксі вже 18 років, не працює це так, коли боксера починаєш підштовхувати до формування якогось образу. Потрібно бути, а не здаватися. Чим більше боксер поводиться природно, і чим більше його образ наближений до його справжнього внутрішнього світу, тим більше публіка це оцінює, розуміє та любить. Це не театр, це не поп-сцена, тут складний чоловічий вид спорту. Незалежно від того, скільки важить боєць, 60, 100 чи 120 кілограмів, у його грудях б'ється серце воїна. І чим більш чесним і щирим він показує це серце публіці, тим більше фанатів його підтримує, незалежно від того, говорить він їхньою мовою чи ні.

Денис завжди сам був автором та ідейним натхненником своїх виходів. Так, ми завжди консультуємося щодо того, як їх втілити в життя, як коректніше позиціонувати себе. Але це все походить від нього, і він є автором та кінцевим виконавцем цих перфомансів.

«Єдиною причиною зриву бою Усик – Ф'юрі може бути лише відмова самого Ф'юрі»

– Протягом усього року однією з головних тем у світі боксу був потенційний бій між Олександром Усиком та Тайсоном Ф'юрі. Просте, банальне питання: як би ви сьогодні оцінили ймовірність того, що цей бій відбудеться?
– Станом на сьогодні – дуже висока. Напевно, найвища ймовірність, яка існувала за всю історію проведення поєдинку за титул абсолютного чемпіона світу у надважкій вазі.

У нас є Усик, є К2, команда Усика та всі сторони на 100% за проведення цього поєдинку. У нас є Тайсон Ф'юрі, команда Тайсона Ф'юрі, Queensberry Promotions і Top Rank, які так само, як і ми, налаштовані на проведення цього поєдинку. У нас практично немає каменів спотикання. Ми погодили терміни проведення та навіть можливі локації проведення цього поєдинку. План А, В та С. І я сподіваюся, з Божою допомогою, цей поєдинок може стати реальним.

– За термінами, кажуть, це буде лютий-березень, правда?
– Так, 4 березня для нас є найефективнішою робочою датою. У нас є пропозиції з Близького Сходу, але поки що немає жодної конкретики. Ведемо переговори з Катаром та Саудівською Аравією. Але такий поєдинок можуть прийняти планета Марс, Юпітер чи Місяць.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик

– Якщо раптом бій із Ф'юрі зірветься, хто буде наступним суперником Усика? У пресі у цьому контексті фігурують імена Даніеля Дюбуа та Філіпа Хрговича.
– Давайте спробуємо на кавовій гущавині погадати. Якщо поєдинок за абсолюта з якоїсь причини не відбудеться, а найімовірніша – це відмова Тайсона Ф'юрі або якісь об'єктивні, на які ми впливати не можемо, то Даніель Дюбуа є next-in-line. Тобто, наступним суперником для захисту титулу.

Незважаючи на те, що Філіп Хргович виник раніше, ця ситуація була створена штучно командою Філіпа Хрговича, зокрема Едді Хірном. У них така ситуація, вони робили свою роботу і мали шанс, раптом вдасться це організувати. Але ми об'єднали зусилля та закликали IBF до здорового глузду і до того, що принцип ротації, якого дотримувалися протягом останніх 15 років, ще з моменту об'єднання титулів Володимиром Кличком, потім Ентоні Джошуа і так далі, які тримали три пояси, продовжив діяти. Ця послідовність має сенс.
За правилами кожної з організацій обов'язковий захист має відбуватися протягом 12 місяців. Якщо боксер визнаний суперчемпіоном WBA або WBO, спеціальний термін визначається як 18 місяців. Але навіть із такими термінами просто фізично нереально провести три обов'язкові захисти протягом цього часу. Тому організації прийняли систему ротації, коли дотримуються послідовності обов'язкових захистів.

Якщо ми йдемо в історію, то коли Усик був обов'язковим претендентом на WBO, було віддано перевагу Кубрату Пулеву, який був обов'язковим претендентом по IBF. Потім Джошуа змушений був битися з обов'язковим претендентом WBO Олександром Усиком, і потім уже Олександр Усик провів поєдинок, у якому захистив свої пояси у бою з Джошуа. Оскільки WBO та IBF вже провели свої захисти, наступною організацією по ротації є WBA. І ось там уже обов'язковий претендент Даніель Дюбуа.

«Ведемо переговори про організацію шоу К2 у європейських країнах»

– Останні три роки були складними для українського спорту: спочатку ми разом із усім світом пережили пандемію коронавірусу, тепер ми зіткнулися з війною. Наскільки великих збитків зазнала К2 через ці події?
– Оскільки бокс є міжнародним видом діяльності, індустрія боксу не обмежується межами України, я відповів би на ваше запитання у два етапи.
Якщо говорити про промоушен в рамках України, то це 100 відсотків збитків. Тому що ми не маємо можливості проводити шоу, продавати телевізійні права, залучати спонсорів, продавати квитки. Тому за всіма параметрами у нас нулі. Але оскільки вже були напрацьовані хороші активи у попередні роки, то нам дозволяють залишатися на плаву наші боксери, які ми маємо: Олександр Усик, Денис Берінчик, Василь Чоботар. Не забуваємо і про Дмитра Митрофанова, по якому зараз складно, але найближчим часом намагатимемося організувати і його поєдинок.

Наразі з'явилися перспективи організації боїв у Європі. Я зараз веду активні переговори з деякими європейськими державами, щоб на підтримку нашої країни ми змогли організувати такі шоу на початку наступного року. Конкретику повідомлятиму по мірі надходження.

– Усик та Берінчик – досвідчені боксери, але через деякий час, дай Боже їм, звичайно, спортивного довголіття, їм буде проблематично боксувати на найвищому рівні. Хто з молодих боксерів сьогодні має потенціал, який дозволить у майбутньому стати українським топ-боксером?
– Для цього не треба мати розуму понад голову, достатньо поглянути на збірну України. Кожен із них має потенціал стати чемпіоном світу. Більше того, ми планували провести наступне шоу у квітні місяці у Києві, Денис Берінчик мав бути головним боєм у Палаці Спорту, і лише війна внесла свої корективи.

Відкрию секрет: ми мали домовленість про початок співпраці з Ярославом Харцизом. Нині війна посунула ці терміни. Він продовжить свою роботу по любителях, і в найближчому майбутньому ми знову повернемося до нашого партнерства.

Данило ВЕРЕЇТІН

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.