Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чому нинішній Бруклін символізує завершення епохи суперкоманд

Блогер Sport.ua В’ячеслав Шевченко розмірковує над тим, що не так із «Бруклін Нетс»

Чому нинішній Бруклін символізує завершення епохи суперкоманд
Getty Images/Global Images Ukraine

Об'єднання трьох і більше зірок в одному ростері почалося ще від «Бостона»-2007. І їм вдалося. Виграти чемпіонат, перервати засуху «Селтікс» в процесі штампування титулів, бути потужною силою в Східній конференції і в НБА загалом на довгі роки. Далі - «Маямі» ЛеБрона. Не відразу, але «Хіт» навіть перевершили досягнення сусідів по конференції. Два чемпіонства і статус однієї з найсильніших команд за всю історію. «Голдей Стейт» пішли ще далі і залучили Кевіна Дюрента – четверту зірку в ростері.

А далі все почалося з того ж «Голден Стейт». Підписання Казінса і ці розмови, що переможець плей-оф відомий ще до старту регулярного сезону. Травми. Перемога Кавая. Далі – зіркові об'єднання в «Міннесоті», «Філадельфії». Тепер – супертріо «Лейкерс» (якщо можна так сказати). І от, до «Брукліна» приїздять по черзі Дюрент (він не може без суперкоманд. Чи може?), Ірвінг і, зрештою, Харден.

Їхнє тріо протрималося 16 матчів сумарно. Харден плюнув на нестабільність зіркових партнерів по команді і попросився до добре знайомого Деріла Морі. Але взамін команда з Нью-Йорка отримала менш зіркового, але перспективнішого, як тоді здавалося, Бена Сіммонса. Супертріо готове.

На папері «Бруклін» знову серед фаворитів. Мав би бути. Потенціал одного лише Дюрента дозволяє йому ледь не в одиночку розбиратися з командами калібру чемпіонського «Мілуокі». Але до подібних вирішальних матчів треба ще якось дістатися. Зважаючи на ненадійність Кайрі (він хороший баскетболіст, якби не його проблеми з головою) і неготовність (до гри в баскетбол взагалі) Бена Сіммонса, перспективи «Нетс» стають туманними.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Дюрант

Не дивно, що сам Дюрент починає конфліктувати. Публічно висловлює незадоволення тренером Нешем (і його неспроможністю поставити надійний захист), вимагає звільнити генерального менеджера команди. І дійсно: цей «Бруклін» іде лишень в зоні плей-ін. І не має ні ресурсу, ні потенціалу покращити становище: всі активи, окрім Дюрента, є неліквідними. Тобто, на ринку обмінів «Нетс» не вийде зробити ростер кращим, ніж той, що є зараз. Вільні агенти? Все туди ж. Ну навіщо досвідченим гравцям, які з'являться перед закриттям періоду формування ростерів на фінальну частину сезону, за ті ж гроші йти в команду, яка може і з плей-ін вилетіти, якщо у них, напевно, будуть пропозиції від контендерів. Підкреслюю: за ті ж гроші. Навіщо собі зайві нерви витрачати?

Кайрі Ірвінг. Він - гарна друга опція в контендері. Спитайте в ЛеБрона. На нього можна розраховувати в нападі. Йому можна довірити вирішальний кидок.

З захистом історія інакша. Але останні події показали, що на Кайрі взагалі не можна розраховувати в довгостроковій перспективі. То він розповідає, що Земля пласка, то бунтує проти вакцинації і підставляє команду на всі матчі в Нью-Йорку (де показники зараження і смертності від коронавірусу були ледь не найвищими в США), потім - його величезна меценатська діяльність в країнах, що розвиваються (після прийняття ісламу). Тепер - йому стрельнуло в голову викласти антисемітський фільм у загальнодоступній мережі. Де там лишається баскетбол?

Реакція власника команди Джозефа Цая? Він хотів його відрахувати. Але все закінчилося відстороненням на 5 матчів і особистою бесідою. А тепер питання: де гарантія, що Кайрі знову щось не стрельне в голову, але вже під час, скажімо, вирішального матчу фінальної серії плей-оф НБА? Хто зможе дати таку гарантію?

Бен Сіммонс. Він мав стати обличчям асоціації на багато років вперед. Замінити ЛеБрона. Стати наступним ЛеБроном для баскетболу. Це зараз ми з вами говоримо про очікування. Реальність: пропускає сезон через психологічні проблеми (але ми же знаємо, як у «Філадельфії» піклуються про своїх гравців. Наприклад: Джоель Ембід), вимінюється в «Бруклін». Не грає знову. Тепер - виходить на паркет. Але що він там робить?

Так, Сіммонс досі не навчився кидати по кільцю. Але, маючи обмежену кількість снайперів, цю його ваду неможливо приховати в сучасній лізі з сильними супротивниками. Він добре бачить паркет, вміло забігає під кільце. Але це обмежує команду в нападі і робить «Бруклін» передбачуваним, тому що їхні центрові також не атакують здалеку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бен Сіммонс

Окремо хочеться поділитися враженнями про матч з «Філадельфією». 22 очки від Бена за матч до того. Непогана перша чверть з «Філі». Камера акцентувала його вигляд під час представлення команд. Він закрив очі. Намагався абстрагуватися (напевно, від своїх же «Нетс») від оточуючої атмосфери. Перша чверть. Сіммонсу вдається гра: асисти, підбирання, завершення під кільцем. Камера знову ловить його погляд, немов: «Так, ось-ось в мене піде гра, я зможу, я хороший».

Реальність: «Філадельфія» впевнено обігрує «Бруклін». 76-і були без Хардена, Ембіда і Максі, їхній резервний центровий заткнув за пояс усю передню лінію нью-йоркців. А Бен Сіммонс так і залишився абстрагуватися від своєї ж команди, склавши враження маленького хлопчика, у якого «ось-ось, зараз вийде», а на справі, при першій же проблемі (як то «Філа» переломила хід матчу і пішла у відрив), починають тремтіти коліна і хочеться втекти під теплу і комфортну ковдру до Кенделл Дженнер.

Тренер. Так, Неш без досвіду. Але ви відверто вірите в Жака Вона? Він ставав чемпіоном НБА під проводом Грегга Поповича. Але чого досяг Вон-тренер? Відростив бороду. Що ще? Програє Доку Ріверсу без двох зірок і основного розігруючого. Повторюсь ще раз, програє Доку Ріверсу.

І заручником цієї ситуації і роботи менеджменту стає ніхто інший, як Кевін Дюрент. Стеля останніх праймових років одного з найкращих баскетболістів сучасності - грати в команді з двома «зірками», які не зацікавлені грати в баскетбол взагалі, нянькатися з безхарактерними партнерами по команді, терпіти тренера, який не відповідає якостям тренера-чемпіона і конфліктувати з генеральним менеджером? Дуже класна перспектива. Але при цьому очевидно, що цей «Бруклін» боротиметься лише за зону плей-ін (є шість команд Східної конференції, які просто сильніші) і має великі шанси не пройти навіть перший раунд ігор на виліт. Якщо переможе в турнірі плей-ін.

Цікаво буде спостерігати за «Брукліном» у цьому сезоні. Ця команда підкреслює нестабільність суперкоманд. Їхню недієздатність в сучасних умовах. Але дає НБА новий шлях побудови контендерів: є одна головна зірка, оточена якісним допоміжним персоналом. А «Торонто», «Мілуокі» і «Голден Стейт» (саме так, цей ГСВ-2022) це нам доводять.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Volodymyr Kostenko
"...
"
Може, чого ж ні - в тій самій Оклахомі