Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 17 травня 2023, 08:31
271
0

Українці завоювали 7 медалей на молодіжному чемпіонаті світу з шашок-100

Змагання у турецькій Анталії завершилися медальним успіхом українців

| Оновлено 17 травня 2023, 08:31
271
0
Українці завоювали 7 медалей на молодіжному чемпіонаті світу з шашок-100
Sport.ua

З 30 жовтня до 6 листопада у турецькому місті Анталія відбувся молодіжний чемпіонат світу з шашок-100. В трьох програмах – з класичної, швидкої (рапід) та блискавичної (бліц) ігор – взяли участь понад 230 спортсменів з 19 країн світу.

На фоні великої конкуренції в кожній віковій категорії українські шашкісти виступили гідно, завоювавши у різних програмах молодіжного ЧС-2022 сім нагород різного гатунку (1 золоту, 5 срібних, 1 бронзову медалі).

У змаганнях не брали участі спортсмени з рф та рб через дискваліфікацію після воєнного вторгнення в Україну. Але, на жаль, через військові дії й чимало українців приїхати до Туреччини не змогли.

Про хід боротьби та успіх українських шашкістів спеціально для Sport.ua розповів головний суддя змагань, арбітр FMJD Віталій Попруга з Кам'янського:

– В програмі молодіжного чемпіонату світу були зіграні три окремих турніри в 10 вікових категоріях. Українці боролися за нагороди у 9 з них. Вперше на ЧС введена вікова категорія до 8 років. Також вперше на молодіжному шашковому «мундіалі» були проведені змагання з швидкої гри.

Найпрестижнішими та найдовшими за терміном часу були змагання з класичної гри. В цій програмі чемпіонату спортсмени розігрували нагороди протягом 6 днів. Медальними виявилися виступи наших кадетів (до 16 років): майстра спорту Андрія Блохи з Кам’янського (Дніпропетровська область) та Катерини Мойсей з міста Іршава (Закарпатська область). У змаганнях серед юнаків Андрій посів друге місце, а Катерина серед дівчат стала третьою.

Більш вдалими виявилися результати української молоді в швидких програмах чемпіонату (рапід та бліц). У запеклій боротьбі дві срібні медалі в кожній із програм виборов Данило Соколов. Вдалий виступ харків’янина у категорії «юніори» тепер дозволяє йому розраховувати на присвоєння звання майстер спорту України. Чергові свої нагороди, цього разу срібні, завоювали Андрій Блоха та Катерина Мойсей. Завдяки чудовій грі Василиса Куценко з Харкова, яка виступала серед однолітків у категорії молодші кадети, виборола золото за тур до кінця змагань. На церемонії нагородження у Туреччині на честь юної чемпіонки світу пролунав гімн України!

Були непогані медальні спроби і в інших наших збірників. Декому не поталанило в останню мить, коли долю призового місця вирішували додаткові показники. Наприклад, Альона Носарєва (двічі), Дар’я Антонова (обидві спортсменки – із Запоріжжя), а також Матвєй Колєсніков з Миколаєва та Іван Суров з Кам'янського опинилися у своїх вікових категоріях на четвертих місцях. До п'ятірки найкращих також увійшли Аглая Шинкаренко, Катерина Мусієнко (обидві – з Харкова) і Лев Порецький (Київ).

Іноді доля медалі вирішувалася у грі ва-банк на завершальних миттєвостях турнірів. Така партія відбулася у змаганнях серед юніорів з рапіду за участю Віри Попруги з Дніпра. При перемозі могла бути срібна медаль. Але не пощастило, і поразка принесла лише восьме місце, а суперниці з Естонії – бронзу. Слід зазначити, що для всіх юних шашкістів з України участь у молодіжному чемпіонаті світу надала величезний досвід та впевненість в успіху в наступних змаганнях.

Фотогалерея зі змагань у Туреччині

Фото: Віталій Попруга, спеціально для Sport.ua

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Погачар у погоні за історичним дублем. Прев'ю Джиро д'Італія-2024
Інші види | 04 травня 2024, 10:59 0
Погачар у погоні за історичним дублем. Прев'ю Джиро д'Італія-2024

Sport.ua анонсує старт першого Гран туру сезону 2024 року

ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив
Футбол | 04 травня 2024, 19:43 3
ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив

Рахунок на 3-й хвилині відкрив Андреас Крістенсен, Артем одразу ж відповів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.