Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 02 листопада 2022, 13:03
391
0

Айнарс БАГАТСКІС: «У молодих гравців має бути шанс у збірній»

Головний тренер збірної України з баскетболу прокоментував заявку команди на найближчі матчі

| Оновлено 02 листопада 2022, 13:03
391
0
Айнарс БАГАТСКІС: «У молодих гравців має бути шанс у збірній»
ФБУ. Айнарс Багатскіс

Головний тренер чоловічої збірної України з баскетболу Айнарс Багатскіс дав традиційний коментар щодо формування складу команди на майбутні матчі кваліфікації чемпіонату світу-2023. Збірна України 11 листопада зіграє на виїзді проти Нідерландів, а 13 листопада у Ризі прийме збірну Ісландії:

– Який план підготовки збірної до матчів?
– Збираємось у Ризі вранці 7 листопада. Я хочу побачити, яка ситуація у гравців в плані здоров’я. Можливо в перший день буде екстра-вихідний, подивимось, а так 8, 9 та 10 листопада ми матимемо по одному тренуванню, можливо в один з цих днів буде дві тренувальні сесії на день. 10 числа ми летимо в Нідерланди, де у нас буде ранкове тренування, декілька відео-сесій, потім безпосередньо гра, після чого повертаємось у Ригу. Перед Ісландією у нас буде ще одне велике тренування і потім гра.

– Чому в заявці немає Близнюка, Пустового та Скапінцева?
– Богдан та Артем попросили не викликати їх за особистими обставинами. Я розумію, якщо гравець ментально не готовий, він не може грати в свій найкращий баскетбол. Ти можеш демонструвати свою найкращу гру, тільки якщо ти в гарному емоційному стані і маєш бажання грати. Якщо якісь особисті причини заважають, то краще нехай гравець відпочиває. З цими хлопцями ніколи не було проблем в плані бажання грати за національну команду.

Щодо Дмитра Скапінцева, у нього є реальні шанси закріпитися в команді G-Ліги і бути на очах у команд НБА і я, як тренер, з розумінням ставлюся до цієї ситуації. Тут я хочу повторити свої слова, що збірна допомагає гравцям показати свої сильні якості. Всі завжди хочуть більше хвилин, але в збірній кожна хвилина під прицілом і ти можеш вийти на новий рівень. Ситуація Скапінцева якраз це підтверджує.

– Прокоментуйте повернення у склад Слави Кравцова та дебютний виклик на офіційні матчі Олександра Ковляра.
– Я завжди вважав, що у збірній має бути шанс для молодих гравців, які мають потенціал. Їх треба залучати до тренувального процесу. Ковляр був з нами влітку, але ми вирішили не чіпати його з молодіжної збірної. Я б дуже хотів, звичайно, якщо б була можливість, спробувати у збірній Шульгу. Але в сезоні покликати гравця з команди NCAA можливості, на жаль, немає. Ми слідкуємо за всіма молодими гравцями. В той же час, я не думаю, що в збірній мають часто змінюватись гравці, в команді має бути костяк. В цьому плані мене радує повернення Олександра Липового.

Щодо Слави Кравцова — це приклад професіонала та патріота України. Не дивлячись на свій зірковий статус, враховуючи ліги, в яких виступав Слава, він ніколи не відмовляв збірній і казав, що на нього можна покластися. Уявляю, яка в нього всередені є образа, за те що він не брав участі в певних матчах, не потрапив у склад на чемпіонат Європи. Але він ніколи не відмовляв збірній. Це приклад не тільки професіонала, а того, як гравець високого рівня може ладнати зі своїм его. У командних видах спорту часто буває так, що досвідчені гравці ставлять своє его вище командних інтересів. Слава Кравцов — це приклад. Я з ним розмовляв, він грає багато в молодій команді і тепер я хочу, щоб його трохи поганяв Ковляр.

Мені як тренеру, хотілося б, щоб гравці приймали правильні рішення на майданчику, але якщо баскетболіст, отримуючи 20 хвилин, виконує один кидок, то десь наївно сподіватися, що в збірній він кидатиме більше. Я не знаю, в якому стані зараз знаходиться і що покаже Іван Ткаченко. У Будівельника взагалі мало матчів, а українці там не отримують великі хвилини. Я не знаю, що вони покажуть. Це стосується і гравців Прометея, але там Сидоров та Санон грають трохи більше. Для мене це найбільша проблема, хоча такої проблеми не має бути. Я вважаю, якщо баскетболіст національної збірної виступає за український клуб, він в клубі має отримувати не менше 20 хвилин. Якщо цього немає, це буде додатковою проблемою для мене, як для тренера.

– Ми вже грали з Ісландією, вперше зустрінемось із Нідерландами. Чого очікувати від цих команд?

– Це неприємні суперники, які грають в дисциплінований баскетбол. Вони грають агресивно і за будь-якої можливості вони кидатимуть. У них багато сильних шутерів. В Ісландії ми закрили їхніх скорерів у першій половині, але в другій половині вони покарали нас за все. Асистенти вже надали мені інформацію по цих командах, показали, що ці збірні роблять — особливо по захисту. Баскетбол — дуже легка та зрозуміла гра, треба проявити свої сильні сторони та приховати слабкі. Над цим і працюватимемо на тренуваннях.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Плей-оф Євроліги: фаворитизм Реалу, рівна пара та класика турніру
Баскетбол | 23 квітня 2024, 18:40 1
Плей-оф Євроліги: фаворитизм Реалу, рівна пара та класика турніру

Блогер Sport.ua Олексій Коляго анонсує чвертьфінали елітного єврокубка

Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс
Футбол | 23 квітня 2024, 23:59 56
Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс

Команда Артети святкувала найбільшу перемогу в історії стосунків між цими колективами

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.