Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 19 листопада 2023, 06:46
468
0

Іван ШМУРАТКО: «Люди іноді забувають, що справді важливо»

Український фігурист посів 6 місце на турнірі у Фінляндії

| Оновлено 19 листопада 2023, 06:46
468
0
Іван ШМУРАТКО: «Люди іноді забувають, що справді важливо»

З 6 по 9 жовтня у фінському Еспоо пройшов челенджер з фігурного катання Finlandia Trophy, в якому Україна була представлена в одиночних дисциплінах. Найкращий результат продемонстрував лідер нашої збірної, киянин Іван Шмуратко, який посів підсумкове 6 місце, здобувши 216.25 балів за обидві програми.

У чоловічому одиночному виступили ще двоє українських фігуристів – Кирило Марсак посів 18 місце, а Михайло Рудковський – 20. У жіночому одиночному Україну представила Марія Андрійчук, яка у підсумку стала 18-ю.

Перемогу у чоловіків здобув Чха Чжун Хван із Південної Кореї. У жінок «золото» також дісталося кореянці Кім Є Лім.

Наш кореспондент трохи поспілкувалася із Іваном після його довільної програми. На запитання про те, як він почувається після прокату, спортсмен відповів: «Живим».

«Я емоційна людина, тож я просто вийшов на лід і «прожив» свій виступ. На льоду це справжній я, і я маю послання, яке я повинен передати світові, це мій меседж. Щоразу це різне послання, бо кожен день відрізняється, головне – бути собою. І це те, що для мене фігурне катання - це бути собою і вносити свій внесок для миру і для перемоги у війні, яка триває вже понад 7 місяців у моїй країні. Тому що війна - це про смерть, про геноцид і тортури і ці незбагненні речі в 21 столітті, і мені важко навіть сказати вголос про все, що відбувається, тому що для інших людей, для цивілізованого світу це може порушити той образ світу, який у них був. Фігурне катання для мене – це передавати ці образи людям своїми рухами, хореографією та танцем, адже насамперед мистецтво – про перетворення вашого внутрішнього світу, вашої душі на ті чи інші образи», - поділився Шмуратко.

Іван також розповів про те, як командний дух та взаємна підтримка допомогли йому та іншим українським фігуристам у Фінляндії.

«Знаєте, це не лише тут, у Фінляндії, так. Ми залишаємось собою, українцями, і наша країна зараз – про гідність, про те, щоб бути разом, щоб триматися та допомагати один одному. Ми допомагаємо один одному жити, тому що життя — це найцінніше, що може бути, і я бачу зараз, живучи в Європі та спостерігаючи за людьми, що іноді вони забувають про те, що справді важливо. Вони просто сприймають це як належне, але це не дуже правильно. Подяка - одне з головних почуттів у нашому житті, і дуже важливо цінувати це життя - природу, людей навколо вас, або ж це можуть бути домашні улюбленці. Потрібно допомагати іншим, бути щедрим та щирим, бо завжди відчувається, коли люди говорять чи виступають від душі», - зазначив спортсмен.

Шмуратко зізнався, що незадоволений показаним технічним набором елементів і додав зі сміхом, що хотів би робити більше обертів у повітрі.

Фігурист також розповів про спільний із шанувальниками проект зі створення костюма для його короткої програми. Якийсь час тому Іван попросив у своїх соціальних мережах надсилати йому малюнки, пов'язані з композицією, яку він обрав для короткої – «Біля Тополі» Shumei. За задумом фігуриста, на них мають бути лелеки, про яких співається у пісні. За словами спортсмена, цей проект все ще в роботі і він намагатиметься презентувати костюм найближчим часом.

«Я попросив шанувальників і особливо дітей намалювати ці картинки, бо я часто говорю про щирість, а хто найщиріший? Діти та тварини. Вони щось відчувають і одразу говорять про це. Діти трансформують так багато інформації та почуттів, а також навчають нас. Постараюся показати цей костюм якнайшвидше», - розповів Шмуратко.

Ми також спитали Івана про те, де і з ким він зараз тренується. Зазначимо, що після початку війни фігурист поїхав до німецького Оберстдорфа і тренувався у Міхаеля Хута, проте на початку вересня оголосив, що припиняє роботу з його командою. На даний момент Шмуратко тренується в Еньї (Італія) у команді Лоренцо Магрі, проте поки що не може точно сказати, тимчасово це чи постійно.

«На даний момент моя база в Італії, в Egna/Neumarkt, Young Goose academy. Я зараз намагаюся все організувати, адже я відповідаю за своє життя та спортивну кар'єру. Мене дуже тепло прийняла команда Лоренцо Магрі, і я дуже вдячний їм, а також команді на чолі з Майклом Хутом в Оберстдорфі, де я тренувався влітку. Завжди слід бути у добрих стосунках з людьми та бути щирим, це дуже важливо для тебе та оточуючих. Я – фігурист, це моє життя і я роблю все, щоб бути найкращою версією себе. Звісно, я хочу результатів, хочу показати хороше технічне наповнення та артистизм, і працюю над цим щодня», - поділився Шмуратко.

Finlandia Trophy

Еспоо, Фінляндія

Чоловіки

Підсумкове становище

1. Чха Чжун Хван (Південна Корея) - 253,20

2. Моріс Квітелашвілі (Грузія) – 231,30

3. Андреас Нордебак (Швеція) – 229,88

…………………………………………….

6. Іван Шмуратко (Україна) – 216,25

18. Кирило Марсак (Україна) – 152.16

20. Михайло Рудковський (Україна) – 129.93

Жінки

Підсумкове становище

1. Кім Є Лім (Південна Корея) – 213,97

2. Кім Чхе Єн (Південна Корея) – 205,51

3. Анастасія Губанова (Грузія) – 197,56

…………………………………………….

18. Марія Андрійчук (Україна) – 131.08

Танці на льоду

Підсумкове становище

1. Лоранс Фурньє-Бодрі – Микола Соренсен (Канада) – 203,76

2. Кейтлін Гавайєк – Жан-Люк Бейкер (США) – 197,45

3. Юлія Турккіла – Маттіас Верслуйс (Фінляндія) – 186,30

Пари

Підсумкове становище

1. Анніка Хокке – Роберт Кункель (Німеччина) – 180,62

2. Аліса Єфімова - Рубен Бломмарт (Німеччина) - 177,11

3. Брук Макінтош – Бенджамін Мімар (Канада) – 166,61

Марина Настевич

Фото – Judith Dombrowski

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Девід ХЕЙ: «Я думаю, що Усик переможе Ф'юрі, але судді віддадуть нічию»
Бокс | 17 травня 2024, 10:44 5
Девід ХЕЙ: «Я думаю, що Усик переможе Ф'юрі, але судді віддадуть нічию»

Колишній боксер дав прогноз на поєдинок українця проти Тайсона Ф'юрі

Де дивитись онлайн бій Олександр Усик – Тайсон Ф'юрі
Бокс | 17 травня 2024, 05:51 0
Де дивитись онлайн бій Олександр Усик – Тайсон Ф'юрі

Поєдинок за абсолют пройде ввечері 18 травня у саудівському Ер-Ріяді

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.