Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 12 жовтня 2022, 19:00
1487
0

Прометей – Літкабеліс. Прогноз і анонс на матч Єврокубку

Підопічні Ронена Гінзбурга розпочинають свій шлях на міжнародній арені

| Оновлено 12 жовтня 2022, 19:00
1487
0
Прометей – Літкабеліс. Прогноз і анонс на матч Єврокубку
БК Прометей

Зустріч «Прометей» - «Літкабеліс» відбудеться в середу, 12 жовтня, в Ризі. Початок поєдинку о 19.00 за київським часом. У прямому ефірі матч покаже телеканал «Setanta Sports+».

Сьогодні останній довоєнний чемпіон України відкриє для себе новий єврокубковий сезон. Слобожанський «Прометей» після дуже тривалої перерви повертає Україну до числа країн-учасниць Кубка Європи, який є другим за статусом змаганням (щоправда, з мінімальною перевагою над Лігою чемпіонів ФІБА) в ієрархії європейських баскетбольних клубних турнірів.

Нинішнього сезону 2022/2023 в турнірі візьмуть участь двадцять клубів, які будуть розділені на дві підгрупи. Згідно з жеребкуванням «титани» потрапили до групи А, де їхніми суперниками стануть: «Бурсаспор» (Туреччина), «Ратіофарм» (Німеччина), «Венеція» (Італія), «Літкабеліс» (Литва), «Ховентут» (Іспанія) , «Брешія» (Італія), «Бург» (Франція), «Клуж-Напока» (Румунія) та «Цедевіта Олімпія» (Словенія). Після досить довгого регулярного чемпіонату, який буде складатися з цілих вісімнадцяти турів, вісім найкращих колективів з кожної десятки вийдуть до плей-оф, де у досить незвичному форматі з одного матчу і визначать переможця турніру. Варто зазначити, що чемпіон, а за певних розкладів і фіналіст Кубка Європи, отримають путівки до Євроліги – найсильнішого клубного турніру Старого Світу, потрапити до числа учасників якого дуже непросто.

Першим опонентом підопічних Ронена Гінсбурга на такому довгому ігровому шляху стане литовський «Літкабеліс». Прибалтійський клуб є одним із найстаріших у себе в країні, він був заснований ще в далекому 1964 році, а серед його вихованців достатньо відомих у баскетболі особистостей. У 1993 році клуб з Паневежиса став одним із восьми засновників новоствореної Литовської Баскетбольної Ліги і з того часу жодного разу не залишав вищий баскетбольний дивізіон у себе в країні.

Довгий час наш сьогоднішній суперник не міг похвалитися хорошими результатами, але все змінилося з сезону 2016/2017. Тоді «Літкабеліс» після тривалої перерви повернувся на євроарену і одразу вийшов до Топ-16 Кубка Європи, а у внутрішньому чемпіонаті фінішував на раніше недосяжній для себе другій підсумковій позиції. Після цього клуб регулярно виступав у єврокубках і став серйозною бойовою одиницею у першості Литви.

Наступний успіх «Літкабеліса» випав на минулий сезон. Для початку прибалтійський колектив впевнено пройшов групу Кубка Європи і в 1/8 фіналу в гідній боротьбі поступився італійському «Віртусу» з Болоньї, до речі, майбутньому переможцю турніру. Але головний успіх очікував «Лієткабеліс» у внутрішній першості. У півфіналі плей-оф литовського чемпіонату суперник «Прометея» створив справжню сенсацію, вибивши з боротьби легендарний каунаський «Жальгіріс» – 3:1, і вдруге в історії здобувши підсумкові срібні медалі.

Після цього успіху команду залишило багато ключових гравців, які перейшли до більш статусних клубів з Іспанії, Греції, Туреччини, та й у той же самий місцевий гранд «Жальгіріс». Натомість залишився в клубі сербський головний тренер Ненад Чанак. Саме йому належить левова частка заслуг у побудові сенсаційного торішнього колективу. Його, до речі, мають добре пам'ятати українські шанувальники баскетболу. Наприкінці нульових Ненад Чанак встиг пограти в южненському «Хіміку» та сімферопольських «Грифонах».

На заміну лідерам, що пішли, була підписана ціла група новачків, серед яких виділяються сербський захисник Стефан Пено, який перейшов з іспанського «Більбао», його досвідчений хорватський колега по задній лінії Желько Шакіч і молодий естонський снайпер Крістіан Кулламяе, який дуже непогано провів нещодавній Євробаскет у складі своєї збірної.

Новий сезон «Літкабеліс» розпочав із трьох перемог поспіль у Литовській Баскетбольній Лізі, проте минулої неділі підопічні Ненада Чанака зазнали своєї першої поразки в сезоні, поступившись на домашньому паркеті каунаському «Жальгірісу» – 66:74. На даний момент команда з Паневежіса у внутрішній першості займає четверту позицію.

Для «Прометея» гра з «Літкабелісом» стане першим серйозним випробуванням у новому ігровому році. Все ж таки до сьогоднішнього дня український клуб грав у тренувальному режимі, здобувши дві перемоги в двох матчах Латвійсько-Естонської Баскетбольної Ліги із загальною різницею +110. Підопічні Ронена Гінсбурга створюють враження дуже добре готової та серйозно укомплектованої команди, але саме матчі Кубка Європи і стануть для «титанів» справжнім «лакмусовим папірцем» у першій половині сезону. Будемо розраховувати, що «Прометей» вдало відкриє новий розділ в історії клубу і дебютний для себе поєдинок у Кубку Європи завершить перемогою.

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея»

Sport.ua проведе текстовую онлайн-трансляцію матчу Прометей – Літкабеліс.

Parimatch
  • 1.39
  • 14.0
  • 3.35
Сделать ставку Зробити ставку
1xBet
  • 1.40
  • 14.0
  • 3.35
Сделать ставку Зробити ставку
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Чи був офсайд? Оприлюднено чіткий кадр перед другим голом Реала
Футбол | 09 травня 2024, 00:10 3
ФОТО. Чи був офсайд? Оприлюднено чіткий кадр перед другим голом Реала

Хоселу оформив дубль у ворота Баварії після пасу Рюдігера та вивів команду у фінал ЛЧ

Визначено найкращого гравця сезону НБА 2023/24. Хто отримав нагороду MVP?
Баскетбол | 09 травня 2024, 09:34 1
Визначено найкращого гравця сезону НБА 2023/24. Хто отримав нагороду MVP?

Визнання отримав Нікола Йокич з «Денвера»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.