Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Шахи
| Оновлено 10 жовтня 2022, 22:47
1168
0

Ушеніна та Осьмак завоювали європейський клубний кубок із шахів

Українки тріумфували у складі австрійської команди ASVOe Pamhagen

| Оновлено 10 жовтня 2022, 22:47
1168
0
Ушеніна та Осьмак завоювали європейський клубний кубок із шахів
eccc2022.at

Українські шахісти й шахістки чудово зіграли на змаганнях в австрійському містечку Майрхофен.

Європейські клубні шахові турніри – швидкоплинні змагання, складаються лише із семи турів. Тому тут напрочуд високою є ціна кожної помилки. Команда ASVOe Pamhagen, кольори якої захищали на 2-й і 3-й шахівницях відповідно українські збірниці переможниці шахової олімпіади 2022 р. Анна Ушеніна та Юлія Осьмак, помилок на дистанції практично не припускалася.

Крім українок, за австрійський клуб грали вірменка Еліна Даніелян і представниця Польщі Єкатерина Мальцевская (із 24 лютого ця уродженка Волгограда має український прапор на аватарці в соцмережах). Й Ушеніна, й Осьмак набрали по 5 очок із 7 можливих, записавши до свого активу низку звитяг над потужними опонентками. Зокрема ексчемпіонка світу Анна Ушеніна здолала чорними опір іншої ексчемпіонки світу з Болгарії Антоанети Стефанової, поставивши ефектну крапку з вилкою та загрозою проведення пішака в ферзі. Додам, що ця перемога багато в чому стала визначальною, адже Стефанова репрезентувала клуб СЄ «Монте-Карло», який вважали головним фаворитом змагань. Це не дивно, адже в складі цієї команди, крім Стефанової, і наша співвітчизниця Анна Музичук (набрала 50% можливих очок зрештою), і славнозвісна шведка Піа Крамлінг, і німкеня Елізабет Петц. А Осьмак змогла здолати опір таких знаних суперниць, як Кетеван Арахамія-Грант з англійської команди «Вуд Грін» (ефектною матовою атакою) та Гюльнар Мамедова з азербайджанського клубу «Одлар Юрду» (в цікавому ендшпілі із зайвим пішаковим матеріалом). За підсумками змагань, Ушеніна додала 8,9 одиниці до свого рейтингу, а Осьмак – 7,9. А в загальній турнірній таблиці клуб ASVOe Pamhagen набрав 12 очок, на очко випередивши конкуренток із румунського клубу «ЧСУ АСЕ Супербет» і вже згадувану команду СЄ «Монте-Карло». Додам, що вперше австрійський клуб завоював шаховий клубний кубок, і приємно, що не без участі українок. А всього в жіночому кубку змагалося 17 команд.

Український клуб «Синьо-жовті», зібраний буквально перед стартом змагань, посів 9-те місце. Склад команди: Наталья Букса, Інна Гапоненко, Євгенія Долуханова, Діана Тарлєва. Ідея створення колективу виникла спонтанно й була реалізована просто шаленотемпно. Зіграли дівчата приблизно в свою силу. Найбільше очок команді принесла Долуханова – 5 із 7, а з плюсом до свого рейтингу закінчила змагання Букса. Осібно, звісно, слід відзначити її перемогу над Анною Музичук в останньому турі: зарадила цьому чудово сплетена Буксою матова сітка!

На високому рівні зіграли й інші українки, які входили до складів різних команд. Так, лідерка словенського клубу «Тайфун» Марія Музичук принесла своїй команді 5 очок із 7 можливих і має за підсумками змагань плюси до свого рейтингу. А лідерка ізраїльського клубу «Хайфа-Нешер» Анастасія Рахмангулова додала аж 26,2 одиниці до свого рейтингу. Наша співвітчизниця змогла завдати поразок представниці Польщі Аліні Кашлінській (поступаючись їй до партії більш як 200-ми одиницями рейтингу), а також Буксі.

На жаль, у чоловічому, або у відкритому кубку цьогоріч не було команди, яка репрезентувала Україну (хоча й змагання виявилися представницькими – 70 команд взяло участь!). Натомість була команда, кольори якої захищали одразу четверо наших співвітчизників. Шаховий клуб «Фірхайм 1934» з Німеччини посів у підсумку почесне 3-тє місце, а Юрій Кузубов, Сергій Федорчук і Костянтин Тарлєв зробили вагомий внесок у цей успіх й істотно додали плюсів у своїх рейтингах. Може, менш успішно зіграв інший український представник цієї команди – Юрій Криворучко, та й він, зрештою, зміг обіграти, приміром, знаного хорватського гросмейстера Івана Саріча із словенської команди «Тайфун». Завдяки тій перемозі, до речі, «Фірхайм 1934» зміг у матчі подолати опір «Тайфуна».

До речі, про «Тайфун». Може, ця команда й не виправдала сподівань своїх прихильників, ставши лише 8-ю, хоча за складом цілком могла би розраховувати на потрапляння в призери, проте українець Андрій Волокітін, який грав за словенський клуб на 4-й шахівниці, показав просто феноменальний результат: 6,5 очка із 7! І додав аж 18 одиниць до свого рейтингу. Надто потішила звитяга нашого співвітчизника над зіркою, що сходить, Доммараджу Гукешем, який грав за румунський клуб «ЧСУ АСЕ Супербет». Вдало відіграв і Кирило Шевченко в складі азербайджанського клубу «Вугар Гашимов» – 5 із 6. В Шевченка – 13,5 очка на додачу до рейтингу та яскрава звитяга над майстровитим семисотником Ріхардом Раппортом.

У складі іспанського колективу «Сілла – Валенсія» непогано зіграв Віталій Бернадський – 6 із 7, натомість лідер цієї команди Антон Коробов показав 50%-й результат. Такий самий відсоток у доробку Юрія Корсунського з команди «Перфект» (Молдова). Олександр Сулипа, який грав за ісландський «Рейк’явік», набрав 4 очки із 7.

А перемогу в відкритій секції дістала чеська команда «Нові Бор», яка виграла всі сім матчів, 2-м залишився французький колектив «Кліші Ечесс», який відстав від переможця на 2 очки. Певного колориту змаганням додала участь у них найкращого шахіста сучасності – норвежця Магнуса Карлсена. Він грав за команду «Оффершпіль чесс клуб» зі своєї країни. Набрав у підсумку 5 очок із 6, та очолювана ним команда залишилася 7-ю (що прикметно, якраз згідно зі своїм рейтингом).

Попри всі негаразди, українські шахісти раз по раз доводять свою спроможність сягати найвищих результатів. Шкода от лише, що в таких представницьких європейських змаганнях усе ж таки взяла участь певна кількість шахістів із країни-агресора, щоправда, під прапором ФІДЕ. Навдогідь архітекторам терористичних обстрілів українських міст, чи не так? Кубків вони не доскочили, однак своєю професійною діяльністю продовжують опікуватися безперешкодно. Хіба так має бути, ФІДЕ?

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.