Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 04 жовтня 2022, 11:41
4214
0

В Україні запрацювала Національна платформа доброчесності спорту

Мета створення платформи - протидія маніпулюванням спортивними змаганнями

| Оновлено 04 жовтня 2022, 11:41
4214
0
В Україні запрацювала Національна платформа доброчесності спорту

Міністерство молоді та спорту продовжує системну роботу щодо протидії маніпуляціям спортивними результатами змагань. Більше року команда спеціалістів працювала над створенням регулюючого органу, який об’єднав би спортивний, приватний сектори та державні органи, такі як Секретаріат Кабінету Міністрів України, нгаціональну поліцію України, комісію з регулювання азартних ігор та лотерей та інші.

Таким органом стала Національна платформа доброчесності спорту, яку було презентовано наприкінці вересня на спеціальному вебінарі Міністерства молоді та спорту, у якому взяли участь Державний секретар Мінмолодьспорту Олексій Перевезенцев, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Мінмолодьспорту Наталя Радчук, представник НОК України, член робочої групи зі створення Національної платформи доброчесності спорту Олександр Давиденко, голова комітету етики та чесної гри УАФ, Франческо Баранка та екс-перша ракетка України теннісист Сергій Стаховський.

Мета створення платформи - протидія маніпулюванням спортивними змаганнями з метою захисту цілісності спорту та спортивної етики. Відтепер кожен може стояти на захисті чесного спорту в Україні та повідомляти про випадки махінацій чи підозрілі результати матчів через сайт fairsport.gov.ua.

- Пріоритетами діяльності міністерства спорту є захист морально-етичних цінностей спорту і протидія таким негативним явищам як допінг, насильство та корупція в спорті, зокрема протидія маніпулюванню результатами спортивних змагань, - розповів Олексій Перевезенцев. - Саме тому, створення національної платформи доброчесності спорту є надзвичайно важливим для забезпечення чистоти українського спорту.

- Ми щасливі, що можемо поділитися досвідом Української асоціації футболу в боротьбі з договірними матчами, - зазначив Франческо Баранка. – І особливо системою ефективних засобів, які ми вже застосовували на практиці в минулому. Якщо ми чекатимемо, що хтось зробить роботу за нас – ми так і залишимося на місці. Відмінність УАФ від інших спортивних асоціацій в тому, що ми не чекали сигналів від національної поліції, чи інших органів влади, а діяли самостійно. Ми маємо перевагу в боротьбі з договірними матчами завдяки співпраці з букмекерами. Ми відслідковуємо зміну коефіцієнтів і бачимо аномальні ситуації. Це також наша зброя, якою ми можемо перемогти махінації у спорті.

Сергій Стаховський також поділився власним досвідом та зазначив, що мав факти намагання впливати на нього з боку організаторів договірних матчів.

При цьому спортсмен зазначив, що вважає необхідним, щоб органи доброчесності спорту могли гарантувати безпеку спортсменам, які розкривають деталі протиправного впливу на них, адже сам стикався зі страхом розправи, коли мав повідомляти дані злочинних угрупувань, що намагались впливати на нього.

Зауважимо, що національна платформа доброчесності спорту планує проводити системні заходи із метою освіти спортсменів та федерацій в галузі боротьби з корупцією в спорті, а також інформувати суспільство щодо побудови спеціальної інфраструктури в галузі спортивного права.

Нагадаємо, що ініціативу Міністерства молоді та спорту також підтримала міжнародна продуктова компанія та перший легальний букмекер в Україні Parimatch Ukraine. У жовтні 2021го року сторони підписали меморандум про співпрацю в боротьбі з маніпуляціями і договірними матчами у спорті.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Тур Романдії. МакНалті виграв розділку
Інші види | 26 квітня 2024, 19:05 0
Тур Романдії. МакНалті виграв розділку

Загальний залік очолив Хуан Аюсо

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.