Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 11 вересня 2022, 12:57
5871
1

Україна – Польща. Прогноз і анонс на матч 1/8 фіналу Євробаскета

Переможець протистояння опиниться серед восьми кращих збірних на континенті

| Оновлено 11 вересня 2022, 12:57
5871
1
Україна – Польща. Прогноз і анонс на матч 1/8 фіналу Євробаскета
fiba.basketball

Зустріч Україна - Польща відбудеться у неділю, 11 вересня, в Берліні. Початок поєдинку о 13.00 за київським часом. У прямому ефірі матч покаже телеканал «Хsport».

Вже після третього туру групового етапу Євробаскета збірна України забронювала за собою місце у плей-оф турніру та могла потихеньку готуватися до матчів на виліт, які пройдуть у німецькому Берліні. І ось в неділю нашій команді належить зіграти свій головний поєдинок на континентальній першості, а в суперниках у підопічних Айнарса Багатскіса буде збірна Польщі.

Така пара 1/8 фіналу сформувалася після закінчення битв у групах С та D. Україна в останньому турі програла Хорватії з допустимою різницею та втрималася на другому місці в секстеті С (щоправда, під кінець гри було помітно, що хорвати явно не проти такого розкладу) , а збірна Польщі очікувано поступилася Сербії та опустилася на третій рядок у групі D.

Команда Польщі виглядає цілком посильним опонентом для нашої збірної. Українці уникли зустрічі вже в 1/8 з дуже потужними сербами та розійшлися турнірними шляхами зі збірною Фінляндії, які грають у досить непростий для нас (Естонія не дасть збрехати) баскетбол з явним акцентом на триочкові та мають у своєму складі сильного гравця з НБА. Збірні Польщі та України знаходяться в однакових вагових категоріях, і наші баскетболісти цілком можуть розраховувати на прохід до чвертьфіналу.

Наші географічні сусіди мають об'ємну історію виступів на великих турнірах, щоправда, найкращі сторінки в ній були написані досить давно. В активі збірної Польщі участь у шести Олімпійських іграх (востаннє 1980 року) і навіть четверте місце на турнірі 1936 року. На континентальних першостях на рахунку поляків три бронзи (1939, 1965, 1967) та одна срібна медаль (1963). На останніх Чемпіонатах Європи поляки особливих успіхів не досягали і найкращим їхнім результатом у ХХІ столітті стало дев'яте місце на домашньому Євробаскеті-2009. Проте дуже непогано Польща виступила на Кубку Світу-2019 у Китаї. Тоді біло-червоні зайняли підсумкове восьме місце, залишивши за спиною чимало сильних збірних.

Багато в чому завдяки багажу тієї успішної команди наші сьогоднішні суперники виїжджають й до цього часу. Ростер наших сусідів на поточному Євробаскеті рівно на 50% схожий на турнір у Китаї трирічної давності. Причому в строю всі основні гравці, такі як Матеуш Понітка, Ей Джей Слотер, Александер Бальцеровські, Міхал Соколовські. Кадровий потенціал поляків міг би бути ще сильнішим, але на турнір не приїхав молодий проспект Джеремі Сохан (9-й номер драфту 2022 року та дуже перспективний баскетболіст).

В цілому, повний склад збірної Польщі на Євробаскеті-2022 виглядає наступним чином:

Захисники: Ей Джей Слотер («Гран Канарія», Іспанія), Лукаш Коленда («Шльонськ»), Міхал Міхалак («Метрополітан», Франція), Якуб Гарбач («Остров Велькопольський»), Якуб Шенк («Тур», Франція)

Форварди: Ярослав Жисковські («Трефл Сопот»), Міхал Соколовські («Тревізо», Італія), Аарон Чел («Торунь»), Матеуш Понітка («Реджо Емилія», Італія), Александер Дзейва («Шльонськ»)

Центрові: Александер Бальцеровські («Гран Канарія», Іспанія), Домінік Олежнічак («Гравелін», Франція)

Найбільший внесок у командний успіх прогнозовано робить четверо лідерів польського колективу. Найкращим снайпером команди є Міхал Соколовські, на його рахунку в середньому за матч 12,2 набраних очок. Далі йде натуралізований американець Ей Джей Слотер, який закидає в середньому рівно 12 очок за гру і при цьому реалізує триочкові з досить гідним показником у 38,2%. За ним слідує основний бігмен команди Александер Бальцеровські, він поповнює скарбничку на 11,8 пунктів у середньому за матч. Щоправда, при цьому збирає не так багато підбирань - 4,2 за матч, стільки ж у захисника Міхала Соколовського. Закриває цей квартет Матеуш Понітка з 11,4 очками, але при цьому польський свінгмен виконує величезний обсяг роботи у захисті та є найкращим асистентом в команді (6,4 передач).

На Євробаскеті-2022 Польща провела п'ять ігор. У них наші сусіди здобули три перемоги і зазнали двох поразок. Причому, окрім логічної невдачі у матчі з Сербією, поляки зазнали форменого розгрому від Фінляндії. Повний список результатів наших сьогоднішніх суперників має такий вигляд:

02.09.2022. Польща – Чехія – 99:84

03.09.2022. Фінляндія – Польща – 59:89

05.09.2022. Польща – Ізраїль – 85:76

06.09.2022. Нідерланди – Польща – 69:75

08.09.2022 Сербія – Польща – 96:69

Варто зазначити, що збірні України та Польщі проводили товариський матч перед стартом Євробаскета. Дванадцятого серпня на підготовчому турнірі в Туреччині підопічні Айнарса Багатскіса просто розгромили біло-червоних – 88:60. І тоді у складі нашої команди ще не грав Олексій Лень, хоча, у поляків також був відсутній натуралізований американець Ей Джей Слотер.

Безумовно, ця зустріч стане для синьо-жовтих найголовнішою на турнірі. Перемога в ній дозволить команді Айнарса Багатскіса увійти до восьми найкращих збірних Європи, а самому латиському головному тренеру за підсумковим показаним результатом української команди на Євробаскетах опинитися десь на рівні з самим Майком Фрателло. Суперник непростий, але цілком під силу. Залишається побажати нашим хлопцям зібратися та показати свій баскетбол. Якщо вони зіграють так само, як і більшу частину групового етапу, то саме наш колектив продовжить свій шлях на континентальній першості.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної України

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Україна - Польща.

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ivan Vismutenko
Совсем не верится в успех 
Хотя топовые сборные тоже такую фигню иной раз  совершают на поле но у них хватает мастерства и выдержки потом всё это компенсировать 
А у нас если не летит то ещё и руки как крюки становятся в защите