Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 18 серпня 2022, 06:38
4140
0

Орки в шоці. День 174. Удари по базах у Криму, Джанкой під обстрілом

Sport.ua розповідає про найважливіші події за вівторок, 16 серпня

| Оновлено 18 серпня 2022, 06:38
4140
0
Орки в шоці. День 174. Удари по базах у Криму, Джанкой під обстрілом
Telegram

174-й день війни. 16 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 16 серпня

23:59. Зеленський: Ми маємо робити так, щоб росія втомилася воювати

Президент Володимир Зеленський закликав українців займати активну позицію та робити все, щоб росії ставало дедалі важче воювати:

«Щоб підтримка України у світі не зменшувалася і щоб наша держава рухалася до перемоги, має не зменшуватись і наша власна активність – абсолютно всіх, хто так чи інакше став на захист нашої держави. Робіть усе, як це робили, для України. І навіть більше, бо керівництво росії розраховує, що українці, європейці та весь світ відчують втому від цієї війни.

Ми повинні зробити все, щоб втомилися не ми та не наші друзі та партнери, а наш ворог. Щоб ми вигнали окупантів з України, щодня росії має ставати все складніше воювати – це наше військово-політичне завдання номер один».

22:30. Генсек ООН приїде до Львова для зустрічі із Зеленським та Ердоганом

Генсек ООН Антоніу Гуттереш цього тижня прибуде до Львова та Одеси, зустрінеться з президентами України Володимиром Зеленським та Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом (Reuters)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським та президентом Туреччини Тайіпом Ердоганом у Львові у четвер, а в п'ятницю відвідає Одесу, звідки відновлено експорт зерна за угодою за посередництвом ООН. Під час зустрічі із Зеленським Гутерреш обговорить ситуацію на Запорізькій АЕС, а також пошук політичного вирішення війни з росією, яка захопила Запорізьку АЕС на ранніх етапах війни.

Організація Об'єднаних Націй заявила, що може сприяти візиту інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) до Запоріжжя з Києва, але росія заявила, що будь-яка місія, яка проходитиме через столицю України, є надто небезпечною. У суботу Гутерреш відвідає Спільний координаційний центр у Стамбулі, до складу якого входять представники росії, України, Туреччини та ООН, які контролюють чорноморський експорт українського зерна та добрив.

22:00. На Житомирщині росіяни вдарили ракетами по військовому аеродрому

Армія Росії у вівторок, 16 серпня, завдала ракетного удару по військовому аеродрому на Житомирщині.

Прес-служба Повітряного командування Центр: «Сьогодні вдень рашисти підняли літаки з території білорусі і, намагаючись замаскувати авіаційну активність під тренувальні польоти, завдали ракетного удару двома керованими авіаційними ракетами X-59, імовірно з винищувачів-бомбардувальників Су-34».

Внаслідок влучення пошкоджено злітно-посадкову смугу та кілька одиниць автомобільної техніки. Особовий склад перебував у укритті, тож не постраждав.

21:20. Зеленський пояснив, чому влада не попередила українців про вторгнення росії

Президент Володимир Зеленський заявив, що партнери попереджали українську владу про російське вторгнення, проте конкретних даних не надавали. Він також заявив, що якби людям розповідали про можливу війну раніше, це призвело б до масштабної паніки і захищатися було б важче (WP, УР):

«Ви не можете просто сказати мені: Слухай, ти маєш почати готувати людей зараз і сказати їм, що їм потрібно відкласти гроші, їм потрібно запастись їжею. Якби ми це повідомили (щоб населення готувалося до можливої ​​війни) – а цього хотіли деякі люди, яких я не називатиму, – тоді я б втрачав 7 млрд доларів на місяць, починаючи з жовтня минулого року, і в той момент, коли росіяни справді атакували, вони б нас захопили за три дні.

Я не говорю, чия це була ідея, але в цілому наше внутрішнє почуття було вірним: якщо ми посіємо хаос серед людей перед вторгненням, росіяни нас зжеруть. Тому що під час хаосу люди тікають із країни. І ось що сталося, коли почалося вторгнення — ми були настільки сильні, як могли бути. Частина наших людей поїхала, але більшість залишилася тут, воювала за свої доми. І хоч би як цинічно це звучало, але це люди, які все зупинили.

Одна річ, коли хаос контрольований і цей воєнний час – ти керуєш державою по-іншому. Ви можете відкрити кордон, закрити кордон, атакувати, відступати, захищатись. Ви можете взяти під контроль свою інфраструктуру. І зовсім інша ситуація, коли у вас немає військової ситуації чи надзвичайного режиму, а у вас є держава, якою керує величезна кількість різних чиновників та інституцій. А мінус 7 млрд доларів на місяць навіть без зброї – це вже велика війна для нашої країни.

Чи вірив я в масштабну ескалацію? Дивіться, як ви можете повірити в це? Що вони мучитимуть людей і це їхня мета? Ніхто не вірив, що так буде. І ніхто цього не знав. А тепер усі кажуть, що ми вас попереджали, але ви попереджали загальними фразами.

Коли ми сказали, надайте нам конкретну інформацію – звідки вони приїдуть, скільки людей і так далі – у всіх було стільки ж інформації, скільки й у нас. І коли я сказав: Добре, якщо вони йдуть звідси і тут будуть важкі бої, чи можемо ми отримати зброю, щоб їх зупинити? Ми її не отримали. Навіщо мені всі ці попередження? Навіщо мені зводити наше суспільство з розуму?»

20:10. Генштаб: ЗСУ зупинили наступ ворога на Бахмутському напрямку, окупанти зазнали втрат

На Бахмутському напрямку загарбники намагалися вести розвідку боєм біля населеного пункту Вершини, але після вогневої поразки ворог втік. Наступальні та штурмові дії в районах Соледара, Зайцева, Майорська завершилися втратами та відходом окупантів.

19:00. NYT: За вибухами на складі у Криму стоїть елітний український підрозділ

За інформацією ЗМІ, до ранкових вибухів на складі під Джанкоєм у Криму причетний елітний український військовий підрозділ.

The New York Times повідомляє з посиланням на чиновника, який говорив на умовах анонімності:

«Високопоставлений український чиновник на умовах анонімності сказав, що елітний український військовий підрозділ, який діє у тилу ворога, несе відповідальність за вибух (на складі під Джанкоєм), що спричинив численні детонації. Україна з початку війни використовує нетрадиційну тактику, намагаючись дати відсіч ворогові, який значно перевищує за розміром».

18:20. У Курській області підірвали залізницю

У російській Курській області 16 серпня невідомі підірвали частину залізниці, якою ходять лише вантажні потяги, повідомили російські видання.

Зазначається, що пошкодження залізничних колій помітив обхідник. Він передав інформацію начальству, а там уже викликали силовиків. Подивитися на пошкоджену рейку з'їхалися понад десяток різних поліцейських та фахівців.

За словами слідчих, хтось заклав вибуховий пристрій вагою близько 200 грам у тротиловому еквіваленті під рейку та здійснив підрив. Поліція пройшлася навколишніми селами і поговорила з жителями, але ніхто з місцевих нічого підозрілого не помітив.

18:00. У Криму нові вибухи: на військовій авіабазі під Сімферополем

Над військовою авіабазою у селищі Гвардійське Сімферопольського району Криму стоять клуби чорного диму, повідомляють росЗМІ.

За словами місцевих мешканців, раніше на території військового об'єкту пролунало кілька вибухів.

Військові відомства та правоохоронні органи перевіряють версію з атакою малим безпілотним літальним апаратом на склад боєприпасів. На авіабазі було 12 літаків СУ-24М та 12 СУ-25СМ. Аеродром входив до складу ВМФ росії.

17:00. росіяни вдарили ракетами по Житомирщині, сталося два вибухи

росіяни завдали ракетного удару по Житомирській області, у Житомирському районі зафіксовано два вибухи.

Глава Житомирської ОВА Віталій Бунечко: «На території Житомирського району підтверджено два вибухи внаслідок ракетного удару. За попередньою інформацією, ракети були випущені з території Білорусі. Внаслідок запуску ворожих ракет жертв немає».

16:30. Міноборони рф назвало диверсією вибухи в Криму, ввели режим НС

У міністерстві оборони росії заявили, що причиною вибухів на складі в Криму була диверсія. Окупанти запровадили режим НС у Джанкойському районі.

«Вранці 16 серпня внаслідок диверсії постраждав склад військового призначення у районі населеного пункту Джанкой. Збитки завдано низці цивільних об'єктів, серед яких ЛЕП, електростанція, залізничне полотно, а також низка житлових будинків. Серйозно постраждалих немає. На даний момент вживаються необхідні заходи щодо ліквідації наслідків диверсії».

Після ранкових вибухів на складі з боєприпасами окупанти запровадили у Джанкойському районі режим НС регіонального характеру. Глава Криму сергій аксенов: «З урахуванням постраждалих населених пунктів у Джанкойському районі збільшуються межі введеної раніше НС регіонального характеру».

15:00. Вибухи у Криму: вже евакуювали близько 2 тисяч людей

Окупанти Криму розпочали евакуацію людей після вибухів на складі боєприпасів поблизу Джанкоя, станом на 10 ранку 16 серпня вже виїхало близько 2 тисяч осіб.

Мер Мелітополя Іван Федоров: «Мелітополь – єдиний сухопутний коридор до Криму. Не буде Мелітополя – не буде Криму! Тим часом під Джанкоєм розпочалася евакуація населення через детонацію боєприпасів. Сховатися не встигне ніхто. А відступати скоро буде нікуди!

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров: «У сторону мосту через Керченську протоку вже висунулися тисячі громадян рф».

Самопроголошений прем'єр Криму сергій аксьонов: «Дав команду – зараз 5-кілометрова зона оточена, йде виселення всіх людей, які перебувають у 5-кілометровій зоні. Близько двох тисяч людей евакуйовано із зони пригоди в Джанкойському районі. Виселили людей із сіл Азовське та Майське Джанкойського району – їх тимчасово розмістили у школах сіл Кондратьєво, Тютюнове та Побєдноє. Внаслідок вибухів постраждали двоє чоловіків – один отримав осколкові поранення, іншого стінкою придавило. Про причини (детонації на складі) говоритиме Міноборони рф і слідча комісія».

14:00. Україна повернула тіла ще 19 своїх загиблих захисників

В Україну повернули ще 19 тіл загиблих військових відповідно до норм Женевської конвенції.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій: «Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула тіла ще 19 своїх захисників».

13:10. Залізниця у Криму постраждала через детонацію боєприпасів – потяги не їдуть

Залізниця на півночі окупованого Криму пошкоджена через вибух на складі російських боєприпасів у селі Травневе, потяги з росії не поїдуть далі за Владиславівку на сході півострова.

Повідомляється, що в Джанкойському районі внаслідок детонації боєприпасів пошкоджено залізничне полотно між станціями Азовське та Роз'їзд 10 км. Затримано три потяги, в яких прямували 2 тисячі осіб. До вечора на цій ділянці мають пройти ще п'ять поїздів, на яких прямують майже 3 тисячі осіб. Пасажирів доставляють автобусами до пунктів тимчасового розміщення. Потяги, що прямують до Криму з материкової частини росії, завершуватимуть маршрут у районі Феодосії, що на станції Владиславівка.

сергій аксенов: «Після консультації з керівництвом Кримської залізниці прийнято рішення: всі пасажирські потяги, що прямують з материка, зупиняти у Владиславівці, пересаджувати людей на автобуси. До найближчих автостанцій буде повністю організовано розвезення людей». Пізніше аксенов повідомив, що пошкоджені залізничні колії в Джанкойському районі відновлено: «Рух поїздів на цій ділянці відновиться після завершення всіх необхідних заходів, пов'язаних із безпекою».

Азовське та Майське розташовані на півночі Криму дуже близько один до одного, за 1 км. Окрім детонації на майданчику з боєприпасами у селищі Майське, повідомлялося про пожежу на трасформаторній підстанції у Джанкої. Там пожежу локалізували.

12:00. Окупанти Криму підтвердили: під Джанкоєм детонують боєприпаси

Міністерство оборони рф підтвердило, що в районі села Майське Джанкойського району окупованого Криму сталася пожежа на майданчику з боєприпасами:

«16 серпня близько 06:15 у районі населеного пункту Майське (Джанкойський район) сталося займання на території обвалованого майданчика тимчасового зберігання боєприпасів однієї з військових частин. В результаті займання сталася детонація боєприпасів, що зберігалися. Причини пожежі з'ясовуються. Серйозно постраждалих немає».

Так званий голова Криму сергій аксьонов повідомив: «Наразі триває детонація. Є двоє постраждалих серед цивільного населення, їх життю нічого не загрожує. Йде евакуація мешканців, для забезпечення безпеки людей виводять за п'ятикілометрову зону. З Травневого вже вивезли близько 2 тисяч людей».

В адміністрації Майського Джанкойського району Криму розповіли, що поблизу села було дислоковано військовий об'єкт: «Це колишня ферма. Тимчасова дислокація військова. Детонація боєприпасів».

10:30. За добу ЗСУ знищили 150 окупантів та російський вертоліт

Минулої доби Збройні сили України ліквідували близько 150 окупантів, 11 ББМ і ворожий вертоліт.

Генштаб ЗСУ: Найбільші втрати противник зазнав на Донецькому напрямку. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 43900 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1880 (+4) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 4152 (+11) од.,
  • артилерійських систем – 989 (+4) од.,
  • РСЗВ – 263 (+2) од.,
  • засоби ППО – 136 (+0) од.,
  • літаків – 233 (+0) од.,
  • вертольотів – 196 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 790 (+3),
  • крилаті ракети – 190 (+3),
  • кораблі/катери – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3049 (+5) од.,
  • спеціальна техніка – 92 (+0).

09:40. В окупованому Мелітополі пролунали вибухи, зникло росТВ

Міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що в окупованому місті вранці 16 серпня пролунали два вибухи:

«Ранок окупантів уже другий тиждень поспіль починається точно не з кавою. О 07:00 у Мелітополі зафіксовано 2 вибухи в районі підстанції. Після цього зупинилося мовлення ефірного телебачення захопленого рашистами. За попередньою інформацією пошкоджено транзитний кабель.

Як не намагається російська пропаганда промити мозок нашим жителям, – у них нічого не виходить. Мелітопольці тримають оборону, а сили опору – знешкоджують усе рашистське».

09:00. У Криму вибухи в районі Джанкоя: влучили у сховище боєприпасів

У Джанкойському районі окупованого росією Криму вранці 16 серпня чути вибухи та видно вогонь, є інформація про детонацію на складі боєприпасів у селищі Майське.

Очевидці повідомляють про вибухи у Джанкойському районі Криму. Місцеві мешканці чули гучні вибухи. З різних точок видно чорний дим. За попередньою інформацією, вибух стався в районі села Майське поблизу Джанкоя. Місцеві жителі оприлюднюють відео пожежі на території трансформаторної підстанції.

Один із лідерів Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров написав, що з тимчасово окупованого Криму повідомляють про точне влучання в селищі Qalay (нині Азовське) Джанкойського району: влучили у сховище боєприпасів, звуки від вибухів далеко розносяться степом.

Кримінформ: За попередньою інформацією, у Джанкойському районі сьогодні вранці сталося одразу дві НП: пожежа на трансформаторній підстанції в Джанкої та детонація на складі боєприпасів у селищі Майське. Джерела в екстрених службах цю інформацію підтверджують.

Так званий голова Криму сергій аксьонов виїхав у село Майське, яке знаходиться за 1 кілометр від селища Qalay/Азовське.

07:30. Генштаб: на Південнобузькому напрямку ЗСУ завдали ворогові втрати і змусили відступити

У напрямку Зелений Гай – Новогригорівка росіяни намагалися вести штурмові дії, проте українські захисники завдали противнику втрат і змусили відійти.

06:10. ISW: у проросійських силах, що воюють в Україні, стався розкол

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявили про розкол у проросійських силах, що воюють в Україні.

За наявною інформацією, бойовики так званої ЛНР відмовилися продовжувати бойові дії в Донецькій області та скаржилися на виснажливі темпи наступу за межами Луганської області. Відео, на якому військовослужбовці так званої ЛНР відмовляються воювати на Донеччині, свідчить про розкол між проросійськими силами.

Інші висновки аналітиків ISW:

  • російські сили здійснили кілька обмежених наземних штурмів на північний захід від Слов'янська.
  • Окупанти провели численні наступальні операції на схід та південний схід від Сіверська та на північний схід та південний схід від Бахмута.
  • Загарбники продовжували вести наступальні дії на північний захід, захід та південний захід від Донецька.
  • російські війська здійснили обмежений наземний штурм на північ від Харкова. російські та українські війська продовжували обмінюватись звинуваченнями в обстрілі Запорізької АЕС.
  • Влада Санкт-Петербурга офіційно спростувала виклик місцевих чоловіків у військкомати для обговорення контрактної служби.
  • російська окупаційна влада продовжувала підготовку до інтеграції окупованих територій України до складу росії.

04:50. Орки вдарили по п'яти районах Харкова

У ніч на 16 серпня о 02:15 обстріляно одразу кілька районів Харкова.

Міський голова Харкова Ігор Терехов: «За попередніми даними, росіяни обстріляли Шевченківський та Київський (фактично центр міста), Салтівський, Індустріальний та Холодногірський райони.

Це п'ять із дев'яти районів Харкова. Такого радіусу удару ракетами містом не було давно. Про постраждалих інформації наразі немає. У деяких випадках є руйнування інфраструктурних та інших об'єктів дорог».

Трохи раніше Терехов повідомив, що російські окупанти обстрілюють місто з артилерії та закликав усіх перебувати у укриттях.

02:30. Рєзніков: Гаубиці з Латвії демонструють результати на полі бою

6 гаубиць M109, які нещодавно прибули з Латвії до України, демонструють результати на полі бою.

Міністр оборони Олексій Резніков у Twitter: «Ще 6 гаубиць M109, які нещодавно прибули в Україну з Латвії, вже показують результати на полі бою. Дякую латвійському колегу за непохитну підтримку. Разом ми переможемо!»

01:00. Зеленський зажадав від рф залишити ЗАЕС без жодних умов

Президент Володимир Зеленський закликав міжнародне співтовариство до нових санкцій проти атомної галузі рф через зброю на території ЗАЕС. Зеленський також закликає рф залишити українську атомну станцію без жодних умов:

«Будь-який радіаційний інцидент на Запорізькій АЕС може стати ударом і по країнах ЄС, і по Туреччині, і по Грузії, і по більш віддалених регіонах. Все залежить тільки від напряму та сили вітру. Якщо через дії росії відбудеться катастрофа, наслідки можуть вдарити і по тих, хто поки що мовчить, це питання вже винесене на найвищий міжнародний рівень – ООН та МАГАТЕ.

Звісно, ​​російський ядерний шантаж обговорюється і між державами. Є відповідна заява міністрів закордонних справ Великої сімки – вони чітко розуміють, що Росія є відповідальною за цю ядерну кризу. Але треба переходити від обговорень та закликів до нових жорстких санкцій проти росії, проти росатому і всієї атомної галузі держави-терориста. Усі російські сили повинні негайно забратися з території станції та сусідніх районів – без жодних умов.

Світ багато десятиліть боровся за належний контроль над усіма діями з ядерними матеріалами та радіаційну безпеку. І якщо зараз світові не вистачає сили та рішучості, щоб захистити одну атомну станцію, це означає, що світ програє. Шанс не допустити цього програшу є».

00:00. Початок 174-го дня війни, 16 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

1000+ «новачків». ЗСУ оновили статистику втрат окупантів з рф
Війна | 27 квітня 2024, 08:47 0
1000+ «новачків». ЗСУ оновили статистику втрат окупантів з рф

Українська армія продовжує захищати країну

5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка
Футбол | 30 квітня 2024, 12:10 5
5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка

Михайло Іванович дав «путівку в життя» багатьом культовим нині гравцям «синьо-жовтих»…

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.