Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 16 серпня 2022, 06:48
4576
0

ЗСУ його чекають. День 172. Гіркін-Стрєлков лізе на фронт, але не пускають

Sport.ua розповідає про найважливіші події за неділю, 14 серпня

| Оновлено 16 серпня 2022, 06:48
4576
0
ЗСУ його чекають. День 172. Гіркін-Стрєлков лізе на фронт, але не пускають
Карикатура

172-й день війни. 14 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 14 серпня

23:59. Зеленський – росіянам: Якщо ви мовчите, то підтримуєте війну

Президент Володимир Зеленський заявляє, що росіяни, які не висловлюють свою позицію проти війни в Україні, підтримують війну:

«Коли зло набуває таких масштабів, мовчання людей наближається до рівня співучасті. А відмова від реальної боротьби зі злом стає допомогою саме йому. Тому якщо у вас громадянство росії і ви мовчите, ви не боретесь, а значить, цим ви підтримуєте. І де б ви не знаходилися – як на території росії, так і за кордоном – ваш голос має звучати на підтримку України, а отже, проти цієї війни».

Зеленський повідомив, що найближчим часом Верховна Рада має ухвалити рішення про продовження військового стану та загальну мобілізацію.

21:00. ЗМІ: Гіркін їхав на війну до України, але його затримали у Криму. Сам він заперечує затримання

Колишнього так званого міністра оборони ДНР Ігора Гіркіна (Стрєлкова) було затримано в окупованому Криму, коли він із підробленими документами їхав на війну в Україні.

Соратник Гіркіна Александр Жучковський: «Гіркін справді намагався потрапити на фронт, але був затриманий у Криму. Жодних політичних цілей Стрєлков не ставив і наводити смуту в Новоросії не збирався, а те, що він не може потрапити на фронт – великий політичний злочин».

Телеграм-канали опублікували фото Гіркіна та його паспорти на ім'я Сергея Рунова, з яким екс-командир бойовиків ДНР намагався проїхати через Крим. Документ було видано у 2015 році.

Сам Ігор Гіркін (Стрєлков) після затримання в окупованому росіянами Криму написав, що на війну все одно поїде, але не зараз:

«У КПЗ не був і не планую. На фронті я рано чи пізно буду неодмінно (ця війна, як я і попереджав заздалегідь, буде довгою та важкою). Але не прямо зараз».

19:30. Зведення Генштабу: окупанти просунулися до Бахмута, на 3 напрямках штурми відбито

Зведення Генштабу ЗСУ: Українські військові відбили штурми окупантів на Слов'янському, Краматорському та Авдіївському напрямках, водночас у напрямку Бахмута російські війська мали частковий успіх.

18:45. 42 країни закликали росію вивести своїх військових із Запорізької АЕС

42 країни світу закликали росію вивести своїх військових із території Запорізької атомної електростанції, зазначаючи, що їхнє перебування там створює загрози для її безпечної роботи.

До заяви приєдналися всі члени ЄС та Євросоюз як окремий підписувач, Норвегія, Британія, США, Канада, Японія, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія, Грузія, Молдова, Північна Македонія та Туреччина. Країни нагадують, що агресія росії проти України є грубим порушенням міжнародного права та Хартії ООН, а контроль росії над ЗАЕС ставить під загрозу принципи ядерної безпеки.

Розміщення російських військових та озброєння на території станції – неприйнятне і є ігноруванням принципів безпеки та запобігання ризикам, які всі члени МАГАТЕ зобов'язалися поважати. щоб оператор та українські органи влади могли відновити суверенні зобов'язання в межах міжнародно визнаних кордонів України, та щоб легітимний персонал (станції) міг виконувати свої обов'язки без зовнішнього втручання, загроз та неприйнятно тяжких умов роботи. Це також дозволить для МАГАТЕ проведення верифікації відповідно до зобов'язань України щодо запобіжних заходів – в безпечних умовах та своєчасно.

Країни додають, що вторгнення росії в Україну та перебування російських військових на АЕС безсумнівно підвищили ризик ядерних інцидентів. Вони також засуджують спроби росії через дезінформацію виправдати свої протиправні дії в Україні».

17:00. ВСУ знову вдарили по Антонівському мосту, керівництво окупантів тікає

У ніч на неділю ЗСУ завдали нового удару по Антонівському мосту на Херсонщині.

Керівник об'єднаного прес-центру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк: «Так, ми продовжуємо вогневий контроль за транспортними та логістичними артеріями на тимчасово окупованій території, оскільки маємо намір допомогти окупантам прийняти правильне рішення і направити їх чергові жести доброї волі.

Знову було завдано удару по Антонівському мосту для того, щоб закріпити його статус остаточно як непроїзний. ЗСУ атакували Антонівський міст, залізничний міст у Херсоні та Каховський міст. У результаті цих ударів пошкоджено всі стаціонарні канали постачання важкого озброєння російських військ з лівого на правий берег Дніпра в Херсонській області».

15:50. Окупанти обстріляли Енергодар, є жертви

російські окупанти обстріляли місто Енергодар Запорізької області поблизу ЗАЕС, є постраждалі серед мирного населення.

Мер Енергодару Дмитро Орлов: «У результаті обстрілу Енергодара, який було здійснено з передмістя – району яхт-клубу (СОТ Хвиля), у першому мікрорайоні є постраждалі серед цивільного населення.

14 серпня російські окупанти з 15:00 до 15:30 зробили щонайменше 6 пострілів містом. Внаслідок обстрілів загинув працівник Запорізької АЕС, майстер цеху Марко Максим Петрович. Ще двоє енергодарців отримали поранення та доставлені до спеціалізованої медико-санітарної частини Енергодару.

14 серпня вбивчі провокації, які свідомо здійснюють окупанти, забрали в Енергодарі ще одне людське життя. Внаслідок обстрілу в першому мікрорайоні загинув чоловік, який у цей час вигулював собаку. Тварина також не вціліла».

14:50. Зенітники збили вже другий за вікенд російський вертоліт

Українські зенітники за вікенд знищили 2 російські вертольоти Ка-52 Алігатор.

Угруповання Об'єднаних сил: «Підрозділи зенітно-ракетних військ оперативно – стратегічного угруповання військ Хортиця сумлінно виконують обов'язки і у вихідні дні, як результат, за суботу та неділю – два знищені вертольоти вогневої підтримки Ка-52».

Напрямок ефективної роботи зенітників не розкривається.

13:30. Повітряні сили завдали 10 авіаударів за окупантами

Ударна авіація Повітряних сил завдала до 10 групових авіаударів по російських окупаційних військах.

Прес-служба командування Повітряних сил ЗСУ: «Протягом доби 13 серпня на кількох оперативних напрямках ударна авіація Повітряних сил Збройних сил України завдала до десяти групових авіаударів за позиціями окупаційних військ.

Під прикриттям винищувальної авіації, штурмовики Су-25 і бомбардувальники Су-24м завдали удару по взводних і ротних опорних пунктах, танкових колонах на марші, позиціях реактивних систем залпового вогню, переправ і накопичення живої сили і техніки супротивника. Знищено близько 15 бойових броньованих машин ворога та десятки рашистів».

11:40. ЗСУ відкинули росіян від двох сіл

Кожен кілометр Луганської землі підпорядковується окупантам після значних втрат, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Проте Збройні сили змогли відкинути росіян від Спірного та Серебрянки Донецької області на кордоні із Луганщиною.

Сергій Гайдай: «росіяни не залишають спроб окупувати Луганщину цілком і прозвітувати про це. Бої не припиняються ні вночі, ні вранці. Після досить швидкого захоплення Лисичанська ворог не може подолати відстань меншу за площу цього міста. Так, випалює землю довкола, але кожен наступний кілометр йому підкоряється після значних втрат.

Намагалися окупанти штурмувати поблизу Спірного та Серебрянки, населених пунктів Донеччини, які розташовані на кордоні з нашим регіоном – армія ворога зазнала вогняної поразки від наших Збройних сил і відступила. Як і після ще семи спроб штурму з різних боків. На двох бої точаться досі».

10:30. Британська розвідка: йдуть запеклі бої за Піски, на півдні росія посилює підрозділи

У районі селища Піски, неподалік Донецького аеропорту, розгорнулися запеклі бої, говориться в щоденному зведенні британської розвідки:

З 2014 року цей район знаходиться на передовій лінії контролю Донбасу. Російська атака, ймовірно, спрямована на захоплення траси М04, основний підхід до Донецька із заходу.

Минулого тижня пріоритетом росії, ймовірно, була переорієнтація підрозділів для посилення півдня України. Однак на Донбасі сили, що підтримуються росією, в основному бійці самопроголошеної ДНР, продовжують робити спроби штурму на північ від Донецька».

09:00. ЗСУ ліквідували ще 150 окупантів та два десятки техніки

Збройні сили протягом 13 серпня ліквідували 150 окупантів, 8 танків та 11 броньованих машин.

Дані Генштабу. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 14.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 43550 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1864 (+8) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 4126 (+11) од.,
  • артилерійських систем – 980 (+2) од.,
  • РСЗВ – 261 (+0) од.,
  • засоби ППО – 136 (+0) од.,
  • літаків – 233 (+0) од.,
  • вертольотів – 194 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 784 (+5),
  • крилаті ракети – 187 (+0),
  • кораблі/катери – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3039 (+3) од.,
  • спеціальна техніка – 91 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

07:00. Зведення Генштабу: росіяни проривали оборону на Слов'янському напрямі, але безуспішно

Генштаб: росіяни намагалися прорвати оборону українських підрозділів у районі Долини на Слов'янському напрямі, та штурм українські воїни відбили.

04:00. На півдні ЗСУ знищили два російські склади в Херсонській області

ЗСУ знищили 15 росіян, ворожий танк Т-72 та два склади ворожих боєприпасів у Музиківці та Новій Каховці (Херсонська область).

ОК Південь: «Зменшено окупаційне військо на 15 рашистів, танк Т-72 та ще чотири одиниці броньованої та автомобільної техніки. У Музиківці та Новій Каховці знищено два склади ворожих боєприпасів.

росіяни намагалися вести розвідку лінії узбережжя з моря за допомогою Орлана-10, але пострілом Збройних сил його з літального апарату модифікували в підводний. Українська авіація завдала двох ударів по опорних пунктах ворога в Баштанському районі».

02:30. Україна з новою зброєю змінює свою військову стратегію

Україна після отримання нового озброєння великою дальністю змінює свою військову стратегію (The New York Times).

Видання зазначає, що з весни до літа українські війська зазнавали обстрілів з боку російської артилерії на сході України, поступово втрачаючи позиції і до 200 військових на день у нерівних боях. Але в останні тижні Україна змінила свою стратегію за допомогою нової зброї і досягла успіху, принаймні на даний момент, у уповільненні просування росії.

Завдаючи ударів у глибокому тилу ворога, українці виснажують бойовий потенціал росії, сповільнюючи її просування на сході та створюючи нові вразливі місця на півдні.

NYT відзначає вибухи на авіабазі в окупованому Криму та підриви мостів у Херсонській області: «Ця стратегія, здається, дає деякі результати. Хоча українські військові не досягли серйозних територіальних успіхів, їм вдалося сповільнити просування росії країною принаймні на даний момент і зупинити важкі втрати, які Україна зазнала в останні місяці».

01:00. Зеленський розповів про хороші новини на півдні

Президент Володимир Зеленський відзначив хороші новини про знищення сил і засобів окупантів на півдні:

«Боротьба на півдні країни дає добрі новини про знищення сил та засобів російської армії. Жодного дня не втрачаємо – зменшуємо потенціал окупантів. На Донбасі тривають жорстокі бої: «Найгарячіші точки фронту на цьому напрямку без змін – Авдіївка, Мар'їнка, Піски, Бахмут і весь відповідний напрямок. росія відправила туди просто колосальний обсяг своїх військових ресурсів - артилерія, техніка, люди. Усі наші захисники та захисниці там – просто герої. На Харківщині українська оборона міцна, і спроби окупантів атакувати постійно провалюються».

00:00. Початок 172-го дня війни, 14 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як поводитися з росіянами? Правила для українських атлетів на Олімпіаду
Олімпійські ігри | 17 квітня 2024, 16:40 2
Як поводитися з росіянами? Правила для українських атлетів на Олімпіаду

Правила для олімпійців озвучив Гутцайт

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 18
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.