Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 04 серпня 2022, 13:14
4101
0

У захваті від України. День 161. Пелосі відвідала Тайвань, Китай протестує

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 3 серпня

| Оновлено 04 серпня 2022, 13:14
4101
0
У захваті від України. День 161. Пелосі відвідала Тайвань, Китай протестує
Getty Images/Global Images Ukraine. Ненсі Пелосі

161-й день війни. 3 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 3 серпня

23:59. Зеленський: Якби росія хотіла переговорів, то не стягувала б резерви на південь України

Президент Володимир Зеленський вважає, що всі заяви росії про готовність до переговорів не відповідають дійсності, оскільки в той же час росія стягує резерви на південь України:

«Вони (росія) активують різних емісарів із тезами про те, що держава-терорист нібито хоче переговорів. Якби росія дійсно реально хотіла закінчення війни, вона не стягувала б зараз резерви на український південь і не плодила б на українській території масові могили вбитих невинних людей.

Ну і взагалі це просто огидно, коли колишні лідери вагомих держав з європейськими цінностями працюють на росію, що воює проти цих цінностей. Треба бити терористів на нашій землі, поширювати інформацію про українські інтереси та здобувати для України успіхи, здобувати перемоги».

22:00. Операція Відплата: Азербайджан повідомив про взяття кількох висот у Нагірному Карабаху

Міністерство оборони Азербайджану ввечері 3 серпня підтвердило наступальну операцію в районі Нагірного Карабаху, внаслідок якої війська змогли зайняти кілька висот.

Азербайджанське Міноборони стверджує: «Вранці 3 серпня незаконні вірменські збройні угруповання в районі розміщення миротворчого контингенту росії здійснили акт терористичного саботажу, який спричинив загибель азербайджанського військового.

Крім того, елементи незаконних вірменських збройних формувань спробували захопити сопку Киргиз, розташовану в гірському ланцюгу, що охоплює територію Кельбаджарського та Лачинського районів, та закріпити там нові бойові позиції.

У відповідь сили Азербайджану розпочали операцію Відплата, в рамках якої взяли під контроль піднесеність Гірхгіз, а також Сарибаба вздовж Карабахського хребта Малого Кавказького хребта та низку інших важливих панівних висот».

20:40. Зведення: Українські бійці не дали окупантам просунутися у напрямках Мар'їнки та Білогірки

Генштаб: Українські захисники відбили всі ворожі штурми російських загарбників на Бахмутському напрямку та не дали окупантам просунутися у напрямках Мар'їнки та Білогірки.

20:00. Нове загострення у Нагірному Карабаху: повідомляють про загиблих та поранених з обох сторін

Так зване міністерство оборони невизнаної Нагірно-Карабахської республіки в середу заявило про порушення Азербайджаном режиму припинення вогню та загибелі одного свого військового та сімох поранених (УП).

Загострення ситуації у Нагірному Карабаху розпочалося 1 серпня. За даними невизнаної республіки, азербайджанські підрозділи спробували перетнути лінію зіткнення з північної та північно-західної прикордонної зони. Міністерство оборони рф також повідомило, що за останні дні зафіксовано три порушення режиму припинення вогню азербайджанськими підрозділами в зоні відповідальності російських миротворців.

За даними міністерства оборони невизнаної Нагірно-Карабахської республіки, близько 14:00 за київським часом азербайджанські підрозділи застосували ударні безпілотники, внаслідок чого смертельно поранено одного військовослужбовця. Пізніше там повідомили про поранення ще вісьмох.

У свою чергу Міноборони Азербайджану повідомило про загибель під час обстрілу солдата азербайджанської армії. За даними відомства, стрілянина велася з території, де тимчасово розташований миротворчий контингент росії – у напрямку Лачинського району.

Азербайджанська сторона не коментувала заяви невизнаної Нагірно-Карабахської республіки. Вірменські ЗМІ без посилань на підтверджені джерела говорять про загибель трьох та поранення 15 військових у Нагірному Карабаху.

За даними вірменських журналістів, у районі Лачинського коридору тривають запеклі бої: азербайджанська армія підійшла до села Єгцаох і намагається зайняти позицію на пагорбі, що примикає до автомагістралі. Азербайджан вимагає звільнити Лачинський коридор, на що Вірменія відповіла відмовою. Єреван вважає, що вимоги Азербайджану порушують тристоронню угоду від 10 листопада, яка припинила Карабахську війну 2020 року.

У 2020 році Нагірний Карабах був у центрі шеститижневої війни, яка забрала життя понад 6500 осіб, перш ніж завершилося угодою про припинення вогню за посередництвом росії. Згідно з угодою, Вірменія передала частину територій, контрольованих десятиліттями, а росія направила близько 2000 нібито миротворців для нагляду за перемир'ям.

18:40. Ворог збирає сили, хоче вийти на адмінкордон Херсонської області

На півдні України російські війська накопичують сили та планують дії щодо виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

ОК Південь: «Ворог продовжує ведення бойових дій по межі оборони. Створює ударне угруповання на Криворізькому напрямку, щоб не допустити прориву наших військ, планує контрнаступальні дії для виходу на адміністративний кордон Херсонщини».

Тимчасовий голова ОВА Дмитро Бутрій повідомив, що українські війська звільнили від російської окупації вже 53 населені пункти на Херсонщині.

18:00. Помстилися за візит Пелосі: Китай заблокував імпорт деяких товарів із Тайваню

Китай заблокував імпорт цитрусових та риби з Тайваню, як помста на візит спікера Палати представників США Ненсі Пелосі, блокування імпорту чіпів поки не розглядали (УП).

Обидві сторони не мають офіційних відносин після громадянської війни 1949 року, але пов'язані багатомільярдними діловими зв'язками, особливо в постачанні процесорних чіпів тайванського виробництва, необхідних китайським заводам, які збирають світові смартфони та іншу електроніку.

Минулого року двостороння торгівля зросла на 26% до 328,3 млрд. доларів. Тайвань, який виробляє половину світових процесорів і має технології, з якими не може зрівнятися материкова частина, заявив, що продаж китайським заводам зріс на 24,4% до 104,3 мільярда доларів.

Світова економіка не може працювати без чіпів, виготовлених або на Тайвані, або в Китаї. Тому після візиту Пелосі до Тайваню Пекін обмежився блокуванням імпорту цитрусових та замороженої скумбрії. Ця продукція становить лише частину загального експорту Тайваню до материкового Китаю. Правляча партія вирішила уникнути переривання потоку чіпів та інших промислових компонентів, адже це викликало б шок у хиткій світовій економіці.

17:10. Білий дім відреагував на повідомлення про недовіру Байдена до Зеленського

Президент США Джо Байден висловлював своє захоплення лідерством президента Зеленського у воєнний час і має намір продовжувати підтримувати Україну.

Координатор з комунікацій у Раді національної безпеки США Джон Кірбі прокоментував статтю американського журналіста Томаса Фрідмана у виданні The New York Times, де той написав: «Між Білим домом та президентом Володимиром Зеленським існує глибока недовіра».

Джон Кірбі: «Так, президент багато разів висловлював своє захоплення лідерством та мужністю президента Зеленського у цей воєнний час. Очевидно, він багато разів особисто розмовляв із президентом Зеленським, і він знає – розуміє, в якому стресі перебуває президент Зеленський та весь український народ. І саме тому він, як і раніше, має намір продовжувати підтримувати Україну в її боротьбі проти російської агресії. Він приватно та публічно висловлював цю повагу до президента Зеленського та викликів, з якими він та його співгромадяни стикаються».

16:20. У Туреччині завершили інспекцію першого судна з українським зерном

Представники росії, України, Туреччини та ООН, які входять до складу Спільного координаційного центру в Стамбулі, завершили інспекцію суховантажного судна RAZONI – першого судна, яке пройшло зерновим коридором з Одеси.

Інспекцію було проведено в середу, 3 серпня, в районі Румеліфенери поблизу Стамбула.

У Міноборони Туреччини повідомили, що судно пройде через турецькі протоки і візьме курс до порту призначення – Тріполі на півночі Лівану. В оборонному відомстві розповсюдили фотографії роботи групи, яка інспектувала судно під прапором Сьєрра-Леоне протягом півтори години.

15:00. Спікер Палати представників США вилетіла з Тайваню

Літак спікера Палати представників США Ненсі Пелосі вилетів із аеропорту Тайбея Суншань. Близько 13:00 Києвом літак Ненсі Пелосі вирушив у дорогу, завершуючи її візит тривалістю менше доби.

Під час візиту Пелосі та ще п'ять членів Конгресу США у складі делегації зустрілися з керівництвом Тайваню. Далі спікер продовжить турне Азією. З Тайваню вона прямує спочатку до Південної Кореї, далі – Японії. Пелосі стала найвищим американським політиком, який відвідав острів за останні 25 років.

Китай негайно засудив візит Пелосі, а міністерство закордонних справ заявило, що він завдає серйозної шкоди миру та стабільності в Тайванській протоці. Пекін пообіцяв вжити заходів у відповідь на візит Пелосі, зазначивши, що наслідки, що випливають з нього, повинні нести США і сепаратистські сили незалежності Тайваню.

13:30. Пелосі в Тайвані згадала про Україну та передала своє захоплення Зеленському

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі озвучила, що Штати мають підтримувати Тайвань у його захисті демократії та свободи:

«Ми маємо підтримувати Тайвань, який є островом стійкості. Це лідер у сфері миру, безпеки та економічного динамізму: з підприємницьким духом, культурою інновацій та технологічною доблестю, яким позаздрить увесь світ.

Однак тривожно те, що ця динамічна надійна демократія – названа Freedom House однією з найвільніших у світі, яку з гордістю очолює жінка, президент Цай Інвень – перебуває під загрозою. Ми не можемо залишатися осторонь, допоки Комуністична партія Китаю (КПК) продовжує загрожувати Тайваню – і самій демократії.

У своєму виступі Пелосі згадала і про візит до України після повномасштабного вторгнення рф, і що вона передала президенту Володимиру Зеленському захоплення тим, як його народ захищає демократію для України та демократії в усьому світі: «Подорожуючи до Тайваню, ми вшановуємо нашу відданість демократії: ще вкотре підтверджуємо, що свободи Тайваню та всіх демократій мають поважатися».

12:20. В Україну прибули перші дрони-розвідники Fly Eye

В Україну в рамках проекту Армія дронів надійшли перший комплекс управління та чотири безпілотники Fly Eye, які вже сьогодні вирушать на передову.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров: «Ці пташки вже сьогодні вирушать на передову. Загалом на Армію дронів зібрали понад 751 млн грн через платформу United24. На перші 260 млн із цієї суми уклали контракти на закупівлю двох станцій управління та 20 безпілотників Fly Eye, 78 мультикоптерів Matrice, а також двох наземних систем для 20 ударних дронів-камікадзе Warmate.

Fly Eye – це високотехнологічні безпілотники, які допомагають відстежувати дії ворога та змінювати військові стратегії. Дрони Fly Eye розвивають швидкість до 160 км на годину. Їх можна запускати із руки. Вони сумісні із західними ракетно-артилерійськими установками, де використовується автоматизована система управління вогнем, що дозволяє ефективно визначати цілі».

11:00. Кулеба подав Венедиктову на посла у Швейцарії

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підписав подання президенту Володимиру Зеленському на призначення колишньої генпрокурора Ірини Венедиктової послом України у Швейцарії (Укрінформу):

«Так, я підписав подання на призначення пані Венедиктової послом у Швейцарії. Ця ідея народилася серед кількох людей – сиділи, обговорювали, і було знайдено таку опцію.

Практика політичних призначень на дипломатичні посади завжди була, є і буде в усіх країнах, оскільки потрібен притік свіжої крові, свіжих думок і поглядів».

09:30. Захисники за добу знищили 180 окупантів та 6 ворожих танків

Росія за 160 днів загарбницької війни в Україні втратила 41350 військових, 1774 танки та 939 артилерійських систем.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 41350 (+180) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1774 (+6) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 4 022 (+8) од.,
  • артилерійських систем – 939 (+3) од.,
  • РСЗВ – 259 (+0) од.,
  • засобів ППО – 118 (+1) од.,
  • літаків – 223 (+0) од.,
  • вертольотів – 191 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 740 (+1) од.,
  • крилатих ракет - 180 (+6) од.,
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 922 (+8) од.,
  • спеціальної техніки – 83 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Донецькому напрямках.

07:00. На кількох напрямках ЗСУ завдали ворогові втрати і змусили відступити

На Харківському, Авдіївському, Бахмутському напрямках українська армія змусила вороже військо відійти із втратами, а на Слов'янському напрямі ЗСУ знешкодили ворожу розвідувальну групу.

02:30. На Півдні ЗСУ завдали вогневого удару по пункту базування ворога в Чорнобаївці

Ракетно-артилерійські підрозділи української армії вдарили по Чорнобаївці, де розташовано пункт базування окупаційних військ.

Оперативне командування Південь: «Ворог продовжує ведення бойових дій по межі оборони. Почав створення ударного угруповання на Криворізькому напрямку. Цілком імовірною є і підготовка ворожого контрнаступу з наступними планами виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

За кордоном Сухий Ставок – Білогірка ворог спробував провести розвідку боєм за підтримки двох танків. Удачі не мав. Із втратами відійшов. Але протягом дня завдав двох авіаційних і двох ракетних ударів по українських позиціях. Атаки скоєно з тимчасово окупованих територій Херсонщини та Миколаївщини, вздовж лінії зіткнення, вертольотами та реактивними системами залпового вогню Смерч.

Також протягом дня вкотре атаковано Миколаїв. 2 реактивні снаряди РСЗВ Ураган потрапили до передмістя. Жертв і руйнувань немає. У Баштанському районі силами зенітно-ракетного підрозділу збито три крилаті ракети Х-101.

Українська авіація завдала трьох ударів по опорних пунктах і один – по скупченню озброєння та техніки у Бериславському та Баштанському районах. Ракетно-артилерійськими підрозділами завдано вогневого удару по Чорнобаївці, де розташовано пункт базування окупаційних військ.

Підтверджені втрати ворога становлять 20 окупантів, 2 танки Т-72, ​​гаубиця Мста-Б, ще 4 одиниці автомобільної та броньованої техніки».

01:00. Зеленський: Коли світ об’єднаний – можна досягати необхідного результату

00:00. Початок 161-го дня війни, 3 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова
Футбол | 22 квітня 2024, 09:27 3
ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова

Колишній тренер «Шахтаря» відзначився благородним вчинком

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 4
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.