Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 03 серпня 2022, 10:14
9596
2

Натяк бункерному. День 160. Спецслужби США ліквідували лідера Аль-Каїди

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 2 серпня

| Оновлено 03 серпня 2022, 10:14
9596
2
Натяк бункерному. День 160. Спецслужби США ліквідували лідера Аль-Каїди
Facebook. Айман аль-Завахірі

160-й день війни. 2 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 2 серпня

23:59. Зеленський: Коли світ об’єднаний – можна досягати необхідного результату

22:00. До Туреччини прибуло перше судно з українським зерном

Міністерство оборони Туреччини підтвердило прибуття зерновоза RAZONI з українським зерном – першого судна, яке вирушило в рамках зернової угоди між Україною, Туреччиною, ООН та росією.

Міноборони Туреччини: «Суховантаж RAZONI, завантажений в Одесі, вчора вирушив з українського порту, досяг входу в Чорне море з протоки Босфор і став на якір у певному місці прибуття».

21:30. Кабмін погодив призначення нового голови Херсонської ОДА

Кабінет Міністрів України погодив призначення Ярослава Янушевича головою Херсонської облдержадміністрації.

Представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук: «Угоджено призначення Янушевича Ярослава Володимировича головою Херсонської обласної державної адміністрації».

Деталі: Президент Володимир Зеленський 9 липня звільнив голову Херсонської області Геннадія Лагуту, а також призначив тимчасового виконувача обов'язків Дмитра Бутрія.

20:50. росія вдарила ракетами з Каспію: 7 з 8 знищила ППО

Увечері 2 серпня росія випустила українською територією 8 ракет, 7 з них збила протиповітряна оборона.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «2 серпня близько 17 години окупанти завдали ракетного удару з району Каспійського моря. Застосовувалися стратегічні бомбардувальники Ту-95 (Ту-160).

Загалом по території України було випущено 8 крилатих ракет типу Х-101 (Х-555) у напрямку центральних, південних та західних областей України.

7 із 8 ракет було збито протиповітряною обороною Повітряних сил ЗС України. Шість ракет ліквідували зенітні ракетні війська та одна збита винищувачем авіації Повітряних сил.

На жаль, є одне влучання на Львівщині – вражено зенітно-ракетний комплекс. Збитки та постраждалі уточнюються».

20:00. США ввели санкції проти Кабаєвої та колаборантів рф

Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США розширило чорний список підсанкціонованих осіб з росії, додавши туди російську спортсменку і, ймовірно, громадянську дружину путіна Аліну Кабаєву.

Крім того, під санкції потрапили низка колаборантів Росії на окупованих територіях – зокрема Кирило Стремоусов, гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо та мер Маріуполя Костянтин Іващенко.

Обмеження також були накладені на фонд, інститут та технопарк Сколково, співвласника Фосагро Андрія Гур'єва, Магнітогорський металургійний комбінат, його власник Віктор Рашніков, колишній головний співвласник Трубної металургійної компанії Дмітрій Пумп'янський, засновник Єврохіму та СУЕК Андрєй Мєльнічєнко, співвласник аеропорту Шереметьєво Алєксандр Пономарєнко.

19:25. На Львівщині прогримів вибух

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький повідомив про вибухи у Червоноградському районі:

«Попередньо: вибух на території Червоноградського району внаслідок ракетного удару. Оперативні служби виїхали на місце. Деталі згодом».

18:30. Повітряна тривога, над Вінницькою областю ППО збила 2 ракети

У середині дня у вівторок, 2 серпня, майже по всій території України було оголошено повітряну тривогу.

Станом на 17:40 повітряна тривога була оголошена у всіх областях, крім окупованого Криму та Херсонщини, більша частина якої також окупована росіянами.

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов повідомив: «Над Вінницькою областю працює ППО – збили 2 ракети, які випустили окупанти».

17:55. Літак Пелосі приземлився на Тайвані

Літак зі спікером Палати представників США Ненсі Пелосі у вівторок, 2 серпня, приземлився в столиці Тайваню Тайбеї.

Протестувальники, які виступають за та проти приїзду спікера, вийшли на демонстрації у місті.

Пелосі стала найвищим американським політиком, який відвідав острів за останні 25 років.

16:10 Азов відповів оркам: Світ має визнати недоімперію державою-терористом

Український полк Азов після того, як у росії його визнали терористичною організацією, заявив, що світова спільнота має визнати росію державою-терористом.

Заяву полку Азов зробив засновник-перший командир полку Андрій Білецький: «Після публічної страти військовополонених полку Азов у ​​н.п. Оленівка, росія шукає нові приводи та пояснення для своїх військових злочинів. Верховний суд росії визнав полк Азов терористичною організацією.

Недоімперія, яка щодня загрожує знищити світ ядерною зброєю, чий президент закликав мочити в сортирах, підривав будинки з власними громадянами, душив отруйним газом власних і сирійських жінок та дітей, має отримати по зубах раз і назавжди. Ми закликаємо Держдеп США та уповноважені органи інших держав, які вважають себе цивілізованими, визнати Росії державою-терористом.

Рішення рф – це привід дезавуювати існуючі домовленості щодо обміну полоненими і пояснити свої військові злочини. Жодного теракту чи військового злочину, скоєного якимсь із азовських підрозділів, навіть російські пропагандони не знайшли за всі 8 років. Теракти та військові злочини у рф весь світ бачить щодня. росії не потрібно шукати терористів за своїми кордонами».

14:00. У рф визнали Азов терористичною організацією

Верховний суд країни-агресора визнав український батальйон Азов терористичною організацією та заборонив його діяльність на території росії. Рішення підлягає виконанню негайно, не чекаючи набрання чинності.

Це рішення фактично позбавляє членів батальйону Азов статусу військовополонених, знявши з них імунітет, який захищає від кримінального переслідування за участь у бойових діях.

12:00. медведев: вся Грузія має бути окупована росією

Заступник голови Ради безпеки країни-агресора дмітрій медведєв подумав про відновлення кордонів росії, заявивши, що Грузія має бути повністю окупована, тому що вона «раніше не існувала». Щоправда, через 10 годин його помічник сказав, що аккаунт медведєва нібито був зламаний.

Свої роздуми ведмедів майже відразу видалив, проте на даний момент немає ні вибачень, ні повідомлень про злам акаунту.

медведєв: «Після звільнення Києва та всіх територій малоросії від банд націоналістів, які проповідують вигадане ними українство, русь знову стане єдиною. Після цього, під єдиною рукою москви, на чолі зі слов'янським народом ми підемо в наступний похід для відновлення кордонів нашої батьківщини, які, як відомо, ніде не закінчуються».

10:40. ISW: росія відповідальна за вбивство 53 військовополонених у Оленівці

Американський Інститут вивчення війни дійшов висновку, що відповідальність за вбивство 53 українських військовополонених у в'язниці в окупованій Оленівці на Донеччині 28 липня несе росія.

Звіт ISW: ISW оцінює, що російські війська відповідальні за вбивство 53 українських військовополонених під час вибуху в підконтрольній Росії в'язниці в Оленівці Донецької області 28 липня. ISW вважає, що росія несе відповідальність за цей напад на українських військовополонених, порушуючи Женевську конвенцію».

ISW посилається на двох американських чиновників, які анонімно підтвердили Politico 1 серпня, що «жодних слідів наданих США артилерійських ракетних систем HIMARS не виявили».

У кремлі стверджують, що Україна нібито використовувала ракети HIMARS для знищення українських військовополонених та стримування українських перебіжчиків. Однак супутникові та інші зображення з місця трагедії свідчать, що внаслідок вибуху в Оленівці було пошкоджено лише одну будівлю – більше того, стіни цієї будівлі не зруйновані, а поблизу немає вирви від снаряда.

У ISW підкреслюють, що це переконливо свідчить у тому, що руйнація в'язниці було результатом або високоточного удару, або закладеної всередині вибухівки. Один американський чиновник також сказав Politico, що «докази показали, що атаку не зробив Київ».

09:50. Захисники вже знищили 41170 окупантів та 191 ворожий вертоліт

Росія продовжує зазнавати втрат у війні з Україною – лише минулої доби захисники знищили близько 140 окупантів, всього за 159 днів ЗСУ ліквідували 41170 загарбників.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 41170 (+140) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1768 (+0) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 4014 (+3) од.,
  • артилерійських систем – 936 (+4) од.,
  • РСЗВ – 259 (+0) од.,
  • коштів ППО – 117 (+0) од.,
  • літаків – 223 (+0) од.,
  • вертольотів – 191 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 739 (+3) од.,
  • крилатих ракет – 174 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 914 (+2) од.,
  • спеціальної техніки – 82 (+0) од.

Найбільші втрати противник зазнав на Бахмутському та Криворізькому напрямках.

07:50. Спецслужби США вбили лідера Аль-Каїди

Сполучені Штати вбили лідера Аль-Каїди Аймана аль-Завахірі (CNN). Він був ліквідований ударом безпілотника.

Президент США Джо Байден виступив з повідомленням про успішну контртерористичну операцію проти Аль-Каїди в Афганістані. Джо Байден підтвердив ліквідацію аль-Завахірі. Байден сказав, що «тепер справедливість перемогла, і цього лідера терористів більше немає».

Завахірі ховався в притулку в Кабулі, і був убитий в результаті точного авіаудару з використанням двох ракет Hellfire. Удар був санкціонований Байденом після кількох тижнів зустрічей із його кабінетом та ключовими радниками. При ударі американського персоналу в Кабулі не було.

Високопоставлені діячі Талібану знали про присутність аль-Завахірі в цьому районі і навіть вжили заходів, щоб приховати його присутність після успішного удару, обмеживши доступ до притулку та швидко перемістивши членів родини аль-Завахірі, які не постраждали під час удару.

Аль-Завахірі, якому щойно виповнився 71 рік, був особистим лікарем Усами бен Ладена і після його смерті став його наступником. Державний департамент США пропонував винагороду в розмірі до $25 млн. за інформацію, яка веде безпосередньо до затримання аль-Завахірі.

07:00. Генштаб: ЗСУ відобразили ворожі штурми на кількох напрямках

ЗСУ відбили ворожий штурм на Бахмутському, Харківському, Краматорському, Південнобузькому, Авдіївському напрямку.

04:30. ISW: рф перекидає війська на Запоріжжя і зупиняє наступ на Слов'янськ

росіяни перекидають війська з півночі Донецької області на Запоріжжя та припиняють кампанію наступу на Слов'янськ. Це, ймовірно, створить можливість для ЗСУ розпочати контрнаступ на Ізюмському напрямі.

Американський Інститут дослідження війни (ISW): «Виведення частини російських військ із північної частини Донецької області позбавить росіян потужностей, як і російські війська ігнорували фронти Запорізької та Херсонської областей під час наступальних операцій у Луганській області.

Виведення військ, швидше за все, створить можливість для України розпочати контрнаступ на Ізюмському напрямі – як захоплення росією Луганської області дозволило Україні створити умови для контрнаступу на Херсонщині.

Передислокація російських військ до Запорізької області передбачає, що українські контрнаступи не обмежуються Херсонською областю і, ймовірно, відбуватимуться по всій південній осі».

02:50. Оперативне командування: ЗСУ знищили російську ЗРК

ЗСУ на півдні знищили ворожий зенітно-ракетний комплекс ТОР, повідомляє ОК Південь. Крім того, було ліквідовано 32 росіянина, самохідна гаубиця Мста-С і 4 одиниці броньованої техніки.

Тричі ворог гелікоптерами атакував українські позиції у Бериславському та Каховському районах Херсонщини, у Баштанському Миколаївській області. Втрат ЗСУ немає. У відповідь українська авіація завдала трьох ударів по опорних пунктах противника в районах Олександрівки та Максимівки.

01:00. Зеленський: попросив Макрона допомогти розблокувати 9 млрд євро макрофіну Україні

Президент України Володимир Зеленський під час розмови з французьким колегою Емманюелем Макроном попросив його допомогти з розблокуванням макрофінансової допомоги, яку має надати ЄС:

«Я попросив пана президента (Макрона) допомогти нам розблокувати макрофін, який загальмувався у Європі. Хочу нагадати всім лідерам, що це 9 млрд євро. Це не дрібниці для нас, а важливі соціальні речі – це наші пенсії, це наші заробітні плати, підтримка для переселенців, і тому ми очікуємо на відповідні рішення конкретних державних діячів».

00:00. Початок 160-го дня війни, 2 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DK02
Натяк на що, на то шо Путіна шукатимуть також 20років?