Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 29 липня 2022, 04:44
3278
0

День державності України. День 155. Орки привітали купою ракет

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 28 липня

| Оновлено 29 липня 2022, 04:44
3278
0
День державності України. День 155. Орки привітали купою ракет
Telegram

155-й день війни. 28 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 28 липня

23:59. Зеленський збирав Ставку: обговорили забезпечення озброєнням

Президент Володимир Зеленський розповів, що обговорив зі Ставкою верховного головнокомандувача військове постачання українських захисників:

«Провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Розглянули чотири запитання. З того, що можна сказати зараз публічно, проаналізували стан забезпечення – наразі – озброєнням наших захисників, постачання допомоги від партнерів та загалом стан виконання Плану оборони України, який набув чинності 24 лютого.

Дякую сенаторам США, які схвалили резолюцію, яка закликає визнати росію державою – спонсором тероризму. Ніхто у світі не вкладається у тероризм більше, ніж росія. Це потребує юридичної реакції на глобальному рівні. І немає жодної раціональної причини, щоб такої реакції не було, зокрема у США.

За 28 липня армія рф завдала ракетних ударів по Київщині, по Кропивницькому, била по Миколаєву, продовжила серію стратегічно безглуздих і жорстоких штурмів на Донбасі».

22:40. Окупанти вдарили по Миколаєву за пунктом видачі гуманітарної допомоги

Черговий ракетний удар окупантів завданий по Миколаєву. Загарбники потрапили приватним сектором, пунктом видачі гуманітарної допомоги. За останніми даними поранено одну жінку.

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім: «Удар по приватному сектору, в т.ч. за пунктом видачі гуманітарної допомоги. Це вже тенденція».

Мер Миколаєва Олександр Сенкевич: «Є попадання у приватний сектор. Пошкоджено житлові будинки. На місця виїхали рятувальники. Снаряд потрапив у двір приватного житлового будинку і вибухнув буквально за кілька метрів від нього. Попередньо поранено одну жінку. Також значні руйнування отримали два сусідні будинки. У будинках навколо вибиті вікна та пошкоджено дах. Попередньо в результаті обстрілу поранення отримала одна жінка».

22:00. Віталій Кім: в Коблево двоє людей підірвалися на міні в морі

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що в Коблеві двоє людей підірвалися на міні в морі:

«Повторюю, якщо заборонено – отже, є причини. 2 людей підірвалися на міні в Коблеві, купаючись при забороні».

11 червня на пляжі у Грибівці Одеської області від вибуху міни у воді загинув відпочивальник. У Затоці 15 липня підірвався чоловік, який вирішив скупатися в морі.

21:20. По Кропивницькому росіяни вдарили Іскандерами

Російська армія завдала удару по Кропивницькому Кіровоградській області ракетами, ймовірно, з оперативно-тактичного комплексу Іскандер К.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Це було дві ракети, які ворог випустив із тимчасово окупованої території України».

Радіус ураження комплексу Іскандер К – до 500 км. За даними місцевої влади, зросла кількість поранених унаслідок ракетного удару – до 26.

Голова Кіроворадської ОВА Андрій Райкович: «Один постраждалий – у тяжкому стані, один – від госпіталізації відмовився».

20:30. Генштаб: У районі Пісків росіяни під час спроби штурму переодяглися у форму ЗСУ

Генштаб: російські окупанти, щоб ввести в оману українських захисників, під час штурму в районі Пєсков використовували польову форму ЗСУ з білими пов'язками на руках та ногах.

20:00. Зеленський прокоментував позбавлення громадянства Корбана

Президент Володимир Зеленський переконаний, що рішення про позбавлення українського громадянства бізнесмена, голови Штабу тероборони Дніпра Геннадія Корбана було ухвалено у рамках чинного законодавства.

Зеленський відповів на брифінгу на запитання, чи можливо переглянути рішення про позбавлення Корбана громадянства у зв'язку зі зверненням до президента з цього питання понад сотні політичних та громадських діячів, бізнесменів та представників інших сфер діяльності.

Зеленський: «По-перше, жодних спекуляцій немає (щодо позбавлення Корбану громадянства). Ми на регулярній основі надаємо громадянство нашої держави чи позбавляємо. Це постійний процес, і все відбувається постійно в рамках чинного законодавства».

22 липня у Корбана під час в'їзду в Україну прикордонники вилучили український закордонний паспорт. Йому повідомили, що його українське громадянство призупинено. Корбан після цього звернувся до президента Володимира Зеленського із проханням вирішити це непорозуміння.

18:30. Рада підтримала закон про особливий статус поляків в Україні

Верховна Рада підтримала загалом законопроект 7550 про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають на території України (нардеп Ярослав Желєзняк)

За документ проголосували 283 народні депутати. Тепер він має бути підписаний головою Верховної Ради та президентом для набуття чинності.

Відповідно до законопроекту, громадяни Польщі зможуть перебувати на території України протягом 18 місяців після ухвалення закону та користуватися всіма правами та свободами, як і громадяни України:

  • права на працевлаштування без спеціального дозволу застосування праці іноземців;
  • державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • ведення господарської діяльності;
  • здобуття освіти, соціальні виплати, медичне обслуговування на умовах громадян України.

17:00. Ракетний обстріл Кропивницького: 5 загиблих та багато поранених

Станом на 15:00 відомо про 5 загиблих та 25 постраждалих після ракетного удару по Кропивницькому.

Глави Кіровоградської ОВА Андрій Райкович: «Є 25 поранених: 12 військових та 13 цивільних у лікарні. Їхнім життям нічого не загрожує.

Ракети влучили в ангари Літної академії та компанії Урга. Постраждала авіаційна техніка, а також довколишні споруди. Також отримали пошкодження навчальні літаки та цивільний АН-26».

16:00. Сенат США схвалив резолюцію із закликом оголосити росію спонсором тероризму.

Сенат США одноголосно схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити росію державою-спонсором тероризму за її дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні (The New York Times)

Аналогічний документ був представлений у Палаті представників, де спікер Ненсі Пелосі, як очікується, буде рішучим прихильником її ухвалення. Проте право оголошувати державу спонсором тероризму належить Державному департаменту.

Ухвалення резолюції Сенатом чинить ще більший тиск з боку Конгресу на адміністрацію Байдена, щоб вона додала росію до списку держав-спонсорів тероризму, що включає Кубу, Північну Корею, Іран і Сирію.

14:50. Ракетні удари по Київщині: відомо про 15 постраждалих

У Вишгородському районі Київської області від ранкових обстрілів постраждали не менше 15 осіб.

Начальник поліції Київської області Андрій Небітов: «15 постраждалих внаслідок ракетного обстрілу на Київщині. Нині маємо таку цифру. Залишки ще однієї ракети поліцейські виявили у лісосмузі Вишгородського району. На щастя, тут ніхто не постраждав. Завдяки своєчасному реагуванню на сигнал тривоги вдалося уникнути тяжких наслідків».

Глава Київської ОВА Олексій Кулеба: «Серед постраждалих є як мінімум 5 цивільних, також відомо про пошкодження об'єктів інфраструктури».

13:30. У Кропивницькому пролунали вибухи

У місті Кропивницький опівдні 28 липня пролунали вибухи. Повідомляється про два вибухи.

Голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович написав, що ситуація неспокійна, а потім уточнив, що був ракетний удар:

«Ракетний удар по Кропивницькому! Відповідні служби вже працюють. Категорично прошу всіх залишатися в укриттях до завершення тривоги! Прошу не публікувати жодної інформації. Усі подробиці пізніше».

13:10. Удар по Київщині: росіяни влучили у військову частину, є руйнування

У Київській області російські війська завдали удару по військовій частині, є руйнування.

Заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов:

«Близько 5 години ранку противник завдав ракетного удару шістьма крилатими ракетами Калібр по військовій частині в населеному пункті Лютіж Київської області. Наразі є інформація, що одна будівля зруйнована і дві – пошкоджено. Крім того, одну крилату ракету було збито в повітрі над Бучанським кар'єром. Противник завдав удару з акваторії Чорного моря – з району мису Фіолент.

Щодо Чернігівської області, вранці населений пункт Гончарівське зазнав обстрілів із реактивних систем залпового вогню (близько 20 снарядів) за позиціями ЗСУ. Пуски були здійснені із населеного пункту Зябрівка рб. Є втрати у нашому особовому складі, уточнюються».

12:40. Виробник Байрактар передасть польський безпілотник Україні безкоштовно

Турецька компанія Baykar передасть безкоштовно польський безпілотник Байрактар Україні, а зібрані в Польщі кошти на нього будуть витрачені на гуманітарні цілі.

Мніціатор збору коштів у Польщі, журналіст Славомир Сераковський опублікував лист від ради директорів компанії Baykar, в якому він висловив своє захоплення участю сотень тисяч поляків у зборі коштів:

«Ми хочемо бути частиною цього людського жесту солідарності. Ми передамо українцям безпілотник Bayraktar TB2, щоб вони могли найкраще захищати свою Батьківщину».

Зібрані в Польщі 22,5 млн злотих за погодженням з українською та турецькою сторонами будуть направлені на гуманітарну допомогу українському суспільству, яке зазнає страшних жертв».

12:00. Зеленський: Не зупинимося, доки не звільнимо останній метр нашої землі

Президент Володимир Зеленський у День української державності заявив, що українці не здадуться і не зупиняться, доки не звільнять усю територію України від окупантів:

«Великий народ великої країни і великої держави, яка існувала на цій землі з давніх-давен і яку намагалися і поневолити, і знищити багато і багато разів. І яке з давніх-давен не дозволяло це зробити нікому і ніколи.

Держава, в якій почалася історія християнства Східної Європи, коли 1034 тому його охрестив великий київський князь Володимир. Держава, в якій почалася історія незламності, яка зараз захоплює всю Європу і весь світ. Це наша держава, це наша країна Україна.

Історія її створення налічує тисячі років, але лише цього року ми вперше відзначаємо День української державності».

10:50. Президент Литви прибув до Києва відзначити День державності

Президент Литви Гітанас Науседа прибув до Києва у День української державності:

«Щойно приїхав до Києва. Цього особливого дня, коли Україна вперше відзначає День державності, виступлю перед українським народом у Верховній Раді».

Він додав, що проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським і вручить йому орден Вітовта Великого – найвищу державну нагороду Литви.

09:55. У День державності окупанти випустили по Україні два десятки ракет

Російська армія вдарила ракетами різного класу по Україні 28 липня за трьома напрямками.

Спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат: росіяни випустили Калібри з акваторії Чорного моря, Іскандери з району Зябрівка Гомельської області Білорусі та ракети Х-22 з далеких бомбардувальників Ту-22м3, що базуються на аеродромі Шайковка в рф.

Загалом ворог випустив близько 20 ракет. На жаль, через складність ураження подібних повітряних цілей цього разу ППО не вдалося збити ці ракети.

08:00. росіяни обстріляли Чугуїв, влучили у житлові будинки

Вранці 28 липня російські війська обстріляли Чугуїв Харківської області – відомо про руйнування житлових будинків, інформація про постраждалих уточнюється.

Чугуївський міський голова Галина Мінаєва: «Шановна громада! Думаю всі ви чули як почався сьогоднішній ранок у Чугуєві. Наразі є повідомлення про одразу кілька ворожих влучань у різних мікрорайонах міста. Вже точно відомо про руйнування житлових будинків, наявність та кількість постраждалих уточнюється».

Мінаєва попросила мешканців міста цього дня максимально обмежити пересування містом та по можливості триматися поблизу укриттів.

07:20. Генштаб: РФ посилює контррозвідку і додає сили на Запорізький напрямок

російські загарбники перекидають додаткові підрозділи на Запорізький напрямок та закріплюються поблизу села Вершина Донецької області, захисники України відбили штурмові дії на низці напрямків.

06:30. ОК Південь: ЗСУ знищили склад боєприпасів у Чорнобаївці

ЗСУ знищили у Чорнобаївці та Білогірці звичайний та польовий склад боєприпасів.

ОК Південь: Крім того, ліквідовано 66 росіян, три танки Т-72, ​​три гусеничні мінні загороджувачі, дві гаубиці Мста-С, самохідна гаубиця Гвоздика, мінометний комплекс Сани, три одиниці автотехніки. Також у Миколаївській області ЗСУ знищили БПЛА типу Форпост.

Як повідомляється, наша авіація завдала п'яти ударів по ворогові. Парами штурмовиків та бомбардувальником уражені три ворожі опорні пункти, вертолітними парами – ще два навколо сіл Бериславського та Херсонського районів.

Зазначається, що загалом ракетно-артилерійські підрозділи за день виконали 271 вогневе завдання.

05:20. Біля Києва вибухи, росіяни завдали ракетного удару

Під Києвом пролунало щонайменше два вибухи, росіяни завдали ракетного удару Вишгородському району.

Повідомляється про щонайменше три вибухи, і опублікував фото стовпа диму.

Глава Київської ОВА Олексій Кулеба: «Вранці ворог завдав ракетного удару по одній із громад Вишгородського району. Обстріляно об'єкт інфраструктури. Інформація про жертв уточнюється».

03:30. ISW: У росіян вистачає ресурсів лише на дві наступальні операції

росіяни, ймовірно, можуть провести лише дві значні наступальні операції в Україні – на Сіверськ та на Бахмут у Донецькій області.

Аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW): Ці операції були зосереджені на наступі з моменту закінчення оперативної паузи 16 липня.

росіяни виділили достатньо ресурсів для проведення майже щоденних наземних атак та захоплення території за цими двома напрямками, але не змогли підтримувати такий самий темп наступу або досягти аналогічних територіальних завоювань в інших місцях в Україні. Таким чином, російський наступ швидше за все досягне кульмінації до того, як будуть захоплені інші великі міські райони України.

01:00. Це був його сотий виліт: Зеленський вшанував пам'ять загиблого льотчика-героя

Президент Володимир Зеленський вшанував пам'ять про героя України льотчика Олександра Кукурбу, який 26 липня загинув, захищаючи Україну:

«За час повномасштабної війни 160 українських воїнів я присвоїв звання Героя України. І серед них – одному з найефективніших українських льотчиків, майору Олександру Кукурбі. У квітні у Маріїнському палаці, у білій залі героїв України, я вручив йому орден Золота Зірка. Вчора майор Кукурба загинув у бою. То був його сотий бойовий виліт. Справжній український герой, якого ми завжди пам'ятатимемо».

00:00. Початок 155-го дня війни, 28 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.