Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 10 липня 2022, 05:51
6932
0

Шок для кремля. День 136. США відправлять до України ще чотири HIMARS

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 9 липня

| Оновлено 10 липня 2022, 05:51
6932
0
Шок для кремля. День 136. США відправлять до України ще чотири HIMARS
Wikipedia. HIMARS

136-й день війни. 9 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 9 липня

23:59. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

Президент Володимир Зеленський пояснив, що звільнення ним послів України у деяких країнах є питанням ротацій:

«Підписав сьогодні укази про звільнення деяких послів України. Це питання ротацій, звичайна частина дипломатичної практики. До Чехії, Німеччини, Угорщини, Норвегії та інших буде призначено нових представників України. Кандидатури готуються лінією Міністерства закордонних справ.

Вже готуюсь до нового тижня, будуть важливі новини, зокрема від представників уряду. Дякую США за рішення надати Україні новий пакет оборонної допомоги на 400 млн доларів. Додаткові системи HIMARS та інша точна зброя дозволяє нам робити саме антитерористичні кроки, дозволяє зменшувати російські удари їх ракетами по наших живих людей. Реально зупинити терористичні дії рф можна тільки зброєю, сучасною і потужною».

22:10. Після звільнення Зміїного відновлено судноплавство каналом Дунай  Чорне море

Після звільнення українськими військовими острова Зміїний на Одещині від окупантів відновлено судноплавство каналом Дунай – Чорне море.

Адміністрація морських портів України: «З огляду на звільнення від російських військ острова Зміїний та скупчення великої кількості суден в очікуванні проходження по каналу Суліна, можливе використання каналу гирла Бистре суднового ходу р. Дунай – Чорне море для заходу/виходу суден, що перевозять агропродукцію».

21:30. Артилеристи показали, як рознесли колону росіян із 15 танків та БМП

Артилеристи Королівської бригади оприлюднили відео, де розбивають колону російських окупантів у Луганській області.

24 ОМБр імені короля Данила: «На відео – півтора десятки російських танків та БМП у Луганській області, яких накриває наша арта. Цю колону спочатку зупинили, а згодом знищили. Гідна зустріч кожному окупанту гарантована».

21:10. Вілкул повідомив про приліт біля Кривого Рогу

Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив про приліт російського снаряда за містом:

«Приліт у районі Радушного. Автотранспорту та населенню повністю обмежити пересування.

Наслідки встановлюються, зараз повністю обмежено рух автомобільного транспорту та рух людей у тому районі».

Повітряна тривога у місті була з 19:27 до 19:39.

20:35. Зеленський звільнив голову Херсона та призначив заміну

Президент Володимир Зеленський звільнив голову Херсонської області Геннадія Лагуту, а також призначив тимчасового виконувача обов'язків.

«Звільнити Геннадія Лагуту з посади голови Херсонської обласної державної адміністрації згідно з поданою ним заявою».

Президент тимчасово поклав виконання обов'язку голови Херсонської ОДА на Дмитра Бутрія, який був заступником Лагути.

20:00. Генштаб: ЗСУ знешкодили ворожу розвідгрупу і відбило штурми

Зведення Генштабу ЗСУ: На Харківському напрямку ЗСУ знешкодили розвідувальну групу противника, також українські військові відбили ворожі штурми на кількох напрямках.

19:40. Жителів Херсонщини закликають готувати укриття, щоб пережити наступ ЗСУ

Жителям окупованої Херсонщини варто виїхати з області, а хто не може – готуватися до бойових дій, шукати укриття, воду та їжу, заявив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

«Все ж треба їхати нашим людям. Я знаю, що це дуже важко і не всі мають можливість, але треба це робити. Хто ніяк не може це зробити – треба готуватися до того, що знадобиться укриття, знову необхідно підготувати запас води, запас їжі для того, щоб пережити наступ наших військ.

Ми розуміємо, що наші хлопці працюватимуть максимально акуратно, хірургічно, щоб зберегти кожне життя, але війна є війна. У Херсонській області останнім часом все більше успіхів у ЗСУ».

19:00. Зеленський звільнив Мельника з посади посла України у Німеччині

Президент Володимир Зеленський звільнив Андрія Мельника з посади посла України у Німеччині.

Відповідний указ розміщено на сайті глави держави: «Звільнити Мельника Андрія Ярославича з посади Надзвичайного та Повноважного Посла України у Федеративній Республіці Німеччина»

Мельник очолював дипломатичне представництво України в Німеччині вже 8 років, тоді як посли зазвичай повертаються з країни через 4, максимум 6 років.

18:20. Рада перевірить нардепів, які виїхали з України після початку війни

У Верховній Раді планують створити Тимчасову слідчу комісію, яка перевірить факти та причини знаходження не в Україні народних депутатів, які виїхали після початку повномасштабного вторгнення Росії, повідомив голова парламенту Руслан Стефанчук:

Думаю, що найближчим часом буде ініційовано створення тимчасової слідчої комісії, яка зможе визначити всі факти їхнього перебування не на території України, причини цього – та рекомендувати відповідні рішення для ухвалення у Верховній Раді.

Тому зараз ми на шляху до того, щоб депутати, які не виконують своїх функціональних обов'язків, не мали змоги працювати у стінах українського парламенту. Якщо є такі парламентарії, щодо яких відкрито кримінальні провадження, ми вже відкликали їх з посад у комітетах. Це, зокрема, Медведчук та Ковальов».

17:40. По Миколаєву випустили 6 ракет: зруйновано будинки, пошкоджено підприємства

У суботу вранці, 9 липня, окупанти випустили по Миколаєву 6 ракет, є руйнування, проте обійшлося без жертв.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич: «Сьогодні вранці російські окупанти запустили містом 6 ракет С-300. Влучили у житлові будинки та приватні підприємства. На щастя, обійшлося без жертв.

В одному з районів два приватні будинки зруйновані практично дощенту. Вибуховою хвилею та уламками у прилеглих будинках пошкоджено вікна та покрівлю. Також ракета потрапила на територію приватного підприємства – там ушкодження отримав автопарк, а у гаражі вилетіли вікна.

В іншому районі ракета потрапила на територію підприємства. У трьох розташованих поруч приватних будинках побили вікна та дах. У двох багатоквартирних будинках пошкоджено балкони».

16:30. Блінкен: США надасть Україні $360 млн гуманітарної допомоги

Державний секретар США Ентоні Блінкен за підсумками зустрічі міністрів G20 (Групи двадцяти) оголосив про виділення Україні 360 млн доларів гуманітарної допомоги (УП, AFP).

Він уточнив, що йтиметься про підтримку у вигляді їжі, питної води, грошової допомоги, екстреної медичної допомоги та притулків, а також координації з гуманітарними організаціями. Блінкен не уточнив, коли саме буде надано гуманітарну допомогу.

Раніше стало відомо, що міністерська зустріч Групи двадцяти цього разу завершилася без схвалення спільного комюніке та спільного фото. Міністри закордонних справ країн G7 влаштували бойкот голові російського мід Сергію Лаврову.

15:40. В окупованому Маріуполі колаборанти та росіяни крадуть автомобілі, що вціліли

Російські окупанти викрадають у захопленому Маріуполі уцілілі автомобілі мешканців міста.

Прес-служба ГУР: «У тимчасово окупованому Маріуполі стрімко збільшується кількість крадіжок уцілілого приватного автотранспорту. Крадіжка відбувається як з відкритих майданчиків чи стоянок, так і із закритих гаражних кооперативів. При цьому вартість машини не має значення: зникають машини представницького класу та дешеві моделі, такі як ЗАЗ чи GEELY.

Машини зникають вдень та вночі – під час комендантської години. Грабіжники часто використовують евакуатори. Тому пограбуванням займаються представники окупаційної адміністрації та пов'язані з нею місцеві колаборанти. Офіційно заяву про викрадення можна подати до військової комендатури Маріуполя, але на неофіційному рівні її представники заявляють, що шукати автомобілі потрібно самостійно».

Нерідко власники викрадених автомобілів знаходять їх у бойовиків так званої міліції ДНР. У такому разі викрадені машини оголошуються власністю ДНР.

14:10. Російські удари по Донецькій області: з-під завалів дістали чоловіка, згорів вокзал

Російські війська вранці 9 липня обстріляли Донецьку область, внаслідок чого у місті Часів Яр згоріла будівля вокзалу, а у Слов'янську чоловік опинився під завалами власного будинку – його діставали рятувальники.

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко: «Чотири прильоти до Дружківки. За попередньою інформацією, це ракетний удар. Пошкоджено лікарню, палац культури, житлові будинки та дитячий майданчик. Інформацію про постраждалих з'ясовуємо.

У Слов'янську ворожий снаряд потрапив до приватної будівлі – господар опинився під завалами, на місці працюють рятувальники. У м.Часів Яр росіяни обстріляли залізничну станцію – кілька людей отримали легкі контузії».

У ДСНС пізніше повідомили, що з-під завалів будинку у Слов'янську деблокували чоловіка 1982 р.н. Потерпілого передали медикам.

13:10. У Херсоні вибухи, у Чорнобаївці пожежа, детонація боєприпасів орків

Місцеві жителі повідомляють про вибухи в окупованому Херсоні, в Чорнобаївці, пожежу та детонують боєприпаси. Українські снаряди влучили у склад окупантів.

Місцеві жителі спочатку повідомили про вибухи, пожежу у Чорнобаївці, яка супроводжується довготривалою детонацією. Жителі Чорнобаївки та околиць Херсона повідомляють про те, що в районі аеропорту піднімається стовп чорного диму, масштабна пожежа триває. Пропагандистські канали підтвердили удар по складах боєкомплектів.

Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський: «У Херсоні для орків ранок недобрий, і це лише початок».

Радник голови Одеського ОВА Сергій Братчук: «Сьогодні вранці вийшла нова серія легендарного серіалу. Потужний вибух пролунав у районі аеропорту, де зазвичай купуються у своєї техніки рашисти».

12:00. ЗСУ вже знищили 37200 окупантів та 1638 танків

Росія у війні з Україною вже втратила 37200 військових, 3815 бойових броньованих машин та 832 артилерійські системи.

Генеральний штаб ЗСУ: загальні бойові втрати противника з 24.02 до 09.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 37 200 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1 638 (+1) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3 815 (+4) од.,
  • артилерійських систем – 832 (+4) од.,
  • РСЗВ – 247 (+0) од.,
  • засобів ППО – 108 (+1) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 187 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 674 (+5) од.,
  • крилатих ракет - 155 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 687 (+2) од.,
  • спеціальної техніки – 66 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському напрямку.

10:50. Штайнмаєр вимагав від Зеленського пояснень, чому зірвався його візит до Києва

Під час телефонної розмови у травні президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вимагав від глави України Володимира Зеленського пояснити, чому його візит до Києва у квітні було несподівано скасовано (УП, Spiegel).

Про візит Штайнмайєра до України 12 квітня домовився президент Польщі Анджей Дуда. З українського боку заперечень не було, а голова Офісу президента України Андрій Єрмак навіть схвально про це озвався. Але за день до того, як президент Німеччини мав вирушати, Єрмак нібито викликав посла Польщі і сказав йому, що не треба брати Штайнмайєра до Києва. У цей же час Зеленський нібито відмовився від розмови з німецьким колегою, який чекав на нього кілька годин.

Після цього посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен отримала ноту, в якій наголошувалося, що візит Штайнмайєра до Києва був би більш змістовним та прийнятним, якби він приїхав окремо від інших президентів. Тоді це викликало обурення Берліна і стало публічним, але, зазначає Spiegel, німецька сторона одразу вирішила розрядити напругу. Зовнішньополітичний радник Штайнмайєра через українського посла Андрія Мельника домовився про телефонну розмову із Зеленським.

Вона відбулася 5 травня та тривала 45 хвилин. Публічно повідомлялося, що сторони досягли взаєморозуміння, як стверджує Spiegel, президент України на початку самої розмови вибачився, заявив, що сталося значне непорозуміння, і запропонував німецькому колезі приїхати в Україну на 8 травня.

У той же час Штайнмайєр зажадав спочатку обговорити минуле і отримати пояснення скасованого візиту. Коли Зеленський заявив, що не знав про ситуацію, німецький президент йому начебто відповів, що має перед собою всі документи, що підтверджують протилежне. Лише після третього питання Штайнмайєра про причини скасування його візиту до України він нібито почув задовільняючу відповідь та запропонував залишити тему.

Spiegel: «Дехто в офісі президента (Німеччини) досі здивований наполегливістю, з якою зазвичай обережний Штайнмаєр розмовляв з українцем. Але водночас дещо горді, що їхній керівник не проковтнув приниження через те, що його не запросили».

09:00. москва в шоці після рішення США відправити в Україну ще 4 HIMARS

Посольство росії в Штатах відреагувало на новину про новий пакет допомоги США на суму 400 млн доларів, до якої увійдуть і 4 ракетні системи залпового вогню HIMARS.

«Звернули увагу на заяву Пентагону про відправку в Україну ще чотирьох РСЗВ HIMARS. За цим рішенням стоїть нестримне бажання Вашингтона затягнути конфлікт за будь-яку ціну».

Теза високопоставлених представників США про те, що ПВН (продукція військового призначення) використовується українцями в оборонних цілях, неспроможна. У посольстві стверджують, що зброя зі Сполучених Штатів застосовується для знищення міст Донбасу.

07:50. Байден погодив новий пакет допомоги для України на $400 млн

Президент США Джо Байден підписав наказ про виділення нового пакету допомоги для України на 400 млн доларів.

У документі сказано, що Байден делегує повноваження Державному секретареві з передачі допомоги на 400 млн доларів США для України на предмети оборонного призначення та послуги Міністерства оборони, а також військову освіту та підготовку.

Раніше повідомлялося, що до нового пакету військової допомоги для України у розмірі 400 млн доларів увійдуть чотири системи реактивного залпового вогню HIMARS.

07:00. Зведення росіяни намагалися захопити Вуглегірську ТЕС, ЗСУ відкинули ворога

Російські загарбники намагалися взяти під контроль Вуглегірську ТЕС, проте українські захисники відкинули окупантів на колишні позиції.

05:45. Американські експерти: російські війська бояться контрнаступу ЗСУ

Інститут вивчення війни (ISW), аналізуючи дії російських військ в Україні, передбачає, що все ж таки окупанти взяли оперативну паузу, хоч і продовжують обмежені наступальні дії на Донбасі, оскільки бояться українських контратак.

Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай заявив, що російські війська не проводять оперативної паузи і продовжують обстріл населених пунктів та перекидання додаткових танкових підрозділів на Донбас.

Однак, незважаючи на це, ISW з посиланням на зібрані дані припускає, що все ж таки російські війська після захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська явно потребують відновлення бойової могутності та нарощування можливостей перед початком чергової широкомасштабної наступальної операції. Тому, на думку аналітиків інституту, вони перебувають у оперативній паузі у цьому секторі ведення бойових дій.

04:40. На Півдні ВСУ знищили майже 200 окупантів, ворожі склади та техніку

На захисті південних рубежів українські захисники знищили 194 загарбники, 42 одиниці ворожої техніки та 3 склади боєприпасів росіян.

ОК Південь: Нових ударних угруповань не створює, в основному дотримується тактики контрбатарейної боротьби.

Однак у Херсонській області, в районі Князівки та Ольгиного, противник намагався здійснити прорив диверсійно-розвідувальними групами до 10 рашистів. Удачі не мав. Отримавши відсіч, ретирувався.

02:30. Удар по Сергіївці на Одещині: зросла кількість жертв

Внаслідок російського ракетного удару 1 липня у селищі Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині кількість жертв зросла до 22 осіб.

Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук: 7 липня в лікарні померла 53-річна співробітниця бази відпочинку, яка отримала поранення під час ракетної атаки РФ на Сергіївку. Таким чином кількість загиблих зросла до 22.

01:00. Зеленський розповів про виступи перед парламентами ЄС

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що всі 27 парламентів Євросоюзу почують боротьбу за свободу краще за будь-які російські маніпуляції.

«Звернувся до парламенту Словенії. Це було вже 24 звернення до парламентів країн ЄС. І перше – яке зроблено поблизу передової.

Сподіваюся, що й три інші країни ЄС відчують, що ці звернення не про політику, а про захист нашої свободи, спільну, до речі, а отже, ми прийдемо до того, що одного разу я зможу сказати, що всі 27 парламентів Євросоюзу чують боротьбу за свободу краще, ніж будь-які російські маніпуляції».

00:00. Початок 136-го дня війни, 9 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 24
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 172
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.