Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 09 липня 2022, 08:39
5758
1

А що було 4 місяці? День 135. путін погрожує: воювати вони ще не починали

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 8 липня

| Оновлено 09 липня 2022, 08:39
5758
1
А що було 4 місяці? День 135. путін погрожує: воювати вони ще не починали
Йолкін

135-й день війни. 8 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 8 липня

23:59. Зеленський розповів про виступи перед парламентами ЄС

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що всі 27 парламентів Євросоюзу почують боротьбу за свободу краще за будь-які російські маніпуляції.

«Звернувся до парламенту Словенії. Це було вже 24 звернення до парламентів країн ЄС. І перше – яке зроблено поблизу передової.

Сподіваюся, що й три інші країни ЄС відчують, що ці звернення не про політику, а про захист нашої свободи, спільну, до речі, а отже, ми прийдемо до того, що одного разу я зможу сказати, що всі 27 парламентів Євросоюзу чують боротьбу за свободу краще, ніж будь-які російські маніпуляції».

22:50. Верещук просить виїхати з окупованих Запорізької та Херсонської областей

Віце-прем'єр, міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала мешканців окупованих районів Херсонської та Запорізької областей евакуюватися всіма можливими способами.

«Хоч би як важко на території, яка сьогодні підконтрольна українському уряду. Все одно у будь-якому випадку перебування на території Херсонської чи Запорізької області в рази гірше та в рази небезпечніше».

21:50. Литовський Bayraktar прибув до України

Безпілотник Bayraktar, на який зібрали гроші литовці, прибув до України, повідомив заступник глави Офісу президента, дипломатичний радник президента України Андрій Сибіга:

«Литовський Bayraktar Vanagas вже в Україні! Це неабиякий прояв дружби і в черговий раз доводить єдність – не лише Україна бореться з агресором. Вдячний особисто Халуку Байрактару та Андрюсу Тапінасу за непохитну підтримку на шляху до перемоги! Слава Україні!»

20:20. Розчарувався: убивця екс-прем'єра Японії пояснив свої мотиви

Підозрюваний у вбивстві колишнього прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе, 41-річний житель Нари Тецуя Ямагамі, заявив, що розчарувався в екс-прем'єрі (The Guardian).

Повідомляється, що Ямагамі після свого арешту в п'ятницю сказав поліції, що він був розчарований колишнім прем'єр-міністром і мав намір вбити Абе. Поліція заявила, що підозрюваний зізнався у вбивстві і був незадоволений організацією, частиною якої, на його думку, був Абе.

Зброя, використана під час нападу, була саморобною. На землі поруч із місцем, де було застрелено Абе, було виявлено двоствольний пристрій, обмотаний чорною ізолентою.

19:10. Генштаб: ЗСУ змусили окупантів відійти від Верхньокам'янського

Зведення Генштабу ЗСУ: Українські військові змусили росіян відійти від населеного пункту на Краматорському напрямку, а також відбили ворожий наступ на Харківському, Слов'янському, Бахмутському та Південнобузькому напрямках.

18:40. Рєзніков розповів, скільки бійців захищає Україну

На сьогодні у зв'язку з мобілізацією задіяно до 700 тисяч військових Збройних сил, Національної гвардії – до 90 тисяч, прикордонників – близько 60 тисяч, Національної поліції – 100 тисяч, повідомив міністр оборони Олексій Рєзніков.

Міністр наголосив, що сьогодні понад мільйон людей у ​​формі забезпечують діяльність сектору безпеки та оборони. Він також закликав бізнес активніше долучатися до їхньої підтримки та інвестувати у цей сектор.

Рєзніков також заявив, що через військові дії Україна перетворилася на свого роду полігон, де застосовуються нові види озброєння, інноваційні рішення.

17:50. Що мав на увазі путін, коли сказав: воювати ми ще не починали

«Народ зовсім не зрозумів посил президента, мовляв, ми воювати ще не починали. У народу застигло в очах і мовою питання: а чим, власне кажучи, ми 4 місяці займаємося? Але народу треба пояснити, що в розумінні путіна воювали військові, а ми, у сенсі народ, воювати ще не починали. Це так хитромудро президент підводить народ до необхідності мобілізації, ось коли всім народом навалимося, ну після загальної мобілізації, ось тоді можна сказати – і почали.

У своїй промові путін згадав і про те, що всі поставлені цілі та завдання для СВО будуть виконані, ось тільки незрозумілий народ хоче побачити весь список закріплених цілей та завдань, а то таке враження, що цілями та завданнями президент маніпулює на свій розсуд. Так і є, путін вже втомився пояснювати неписьменним громадянам - те, що вдасться виконати, тобто поставлені цілі і завдання, а що не вдасться, значить і не було в планах» (Генерал СВР).

16:40. Рєзніков назвав 3 сценарії завершення війни

Міністр оборони Олексій Резніков назвав три можливі сценарії завершення війни з росією серед яких розвал росії, перемога України на полі бою та черговий нібито жест доброї волі росії.

«Перший сценарій буде приблизно такий самий, як і добра воля росіян, яку було оголошено, коли вони втекли з Київщини, Чернігівщини, Сумщини та острова Зміїний.

Відповідно, я думаю, що він буде розбитий на кілька ланцюжків. Спочатку ми вийдемо з вами на позиції до 24 лютого поточного року, далі будуть якісь розмови щодо статусу окупованого раніше Донецька, Луганська та Криму, але за столом із нашими потужними партнерами. Мінська-3 точно не буде і якихось капітуляційних домовленостей не буде. З дулом у скроні ніхто вести переговори не буде.

Варіант другий – поступово ми перемелюватимемо Збройні сили росії, тому що це насправді війна ресурсу на ресурс. Вони мають більше людей, території, танків, літаків тощо, але все несучасне, все давнє, і вони сьогодні використовують принцип м'ясорубки. Другий варіант перемоги не настільки швидкий: До кінця цього року, можливо, із захопленням початку нового року.

Третій – більш драматичний для росії, це розвал рф, це парад суверенітетів на кілька різних суб'єктів: Татарстан, Башкортостан, на Сході і т.д. Ми це з вами точно за нашого життя побачимо, але це трохи тривала історія».

15:40. Зеленський приїхав до захисників на Дніпропетровщину

Президент Володимир Зеленський відвідав передові позиції Збройних сил під час поїздки до Дніпропетровської області:

«Поспілкувався із нашими захисниками, вручив їм нагороди. Настрій у них рішучий, в очах – впевненість у нашій перемозі. Дякую, що боретесь за свободу України!

Президент надав звання Героя України та вручив орден Золота Зірка командиру танкового батальйону підполковнику Олегу Грудзевичу, який брав участь у бойових діях у місті Маріуполі Донецької області.

Також у Криворізькому районі Зеленський провів нараду щодо ситуації в регіоні, стану справ у військах. За словами президента, міста, незважаючи на військовий стан, мають ефективно функціонувати та бути повністю забезпеченими продуктами та ліками.

15:20. Крилата ракета, запущена по Одещині, розірвалася над морем

Російська крилата ракета Х-31, запущена з літака на Одещині, розірвалася над Чорним морем, повідомили в оперативному командуванні Південь:

«Близько 10:00, з ворожого літака Су-30, з боку Чорного моря, на Одещині випущено крилату ракету типу Х-31, яка розірвалася над морем, прямуючи до узбережжя.

Цілком можлива зміна тактики ворога щодо заподіяння масових осколкових уражень у місцях великих скупчень людей у прибережній зоні».

15:00. Зеленський назвав умови припинення бойових дій до кінця року

Президент Володимир Зеленський вважає, що через низку умов військові дії з росією можуть закінчитися до кінця 2022 року. Серед них – об'єднані українці, потужна зброя та удача (CNN):

Якщо наша держава буде об'єднаною, такою як зараз, якщо потужна зброя прибуватиме від наших партнерів нам вчасно, і якщо успіх і Бог будуть на нашому боці, то ми зможемо багато зробити до кінця цього року.

Я впевнений, що ми можемо завершити військову частину цієї війни. Тому що якщо ми будемо міцними, як я сказав, то ми можемо дійти того моменту, коли росії доведеться вже сісти за стіл переговорів. росія бачитиме продовження об'єднання світу навколо України, міцність України та перемогу України в тих чи інших напрямках, або в операціях».

14:10. Зеленський: росія не відмовилася від плану захопити всю Україну

Президент Володимир Зеленський заявив, що росія постійно змінює свої повідомлення про плани у війні з Україною, але він не вірить у заяви кремля, тому що насправді путін не відмовився від наміру захопити всю країну (CNN):

«Вони не відмовилися від спроб (захопити Київ). Ми їх витіснили і вони відійшли. Але я вважаю, що загалом вони усередині своєї держави та всередині своїх військово-політичних планів від окупації нашої держави не відмовляються багато років.

Вони завжди окупували нашу державу – спочатку політично, потім то був Крим, потім Донбас, потім повномасштабне вторгнення. Тому до планів росії входить і зміна політичного керівництва, і окупація всієї України. Ми абсолютно це впевнені».

13:20. ЗСУ влучили у склад боєприпасів росіян у Новій Каховці, десятки вбитих

Збройні сили влучили у склад боєприпасів росіян в окупованій Новій Каховці, за попередніми даними, вбито кілька десятків військових рф.

Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук у Telegram: «Нова Каховка вранці. Попередньо, мінус БК, ППО та кілька десятків орків поранені/вбиті. Інформація уточнюється».

ЗМІ пишуть, що після успішного відпрацювання ЗСУ за позиціями росіян на Каховській ГЕС – 44 вбитих бойовики. Зазначається, що на знищеній позиції перебували близько 70 росіян, ППО та боєкомплекти.

12:30. Екс-прем'єр Японії загинув після замаху

Колишній прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе помер після того, як його розстріляли на політичному заході.

Абе було на момент убивства 67 років. На нього напали у місті Нара, вистріливши двічі.

Колишнього прем'єра непритомним забрали до лікарні, де його не змогли врятувати.

12:00. Мер Чернігова – Зеленському: Ваші підлеглі хочуть усунути мене

Мер Чернігова Владислав Атрошенко заявив, що підлеглі президента намагаються усунути його від управління містом і попросив Володимира Зеленського втрутитися у цю ситуацію:

«Шановний пане президент! Сьогодні мене, мера, ваші підлеглі намагаються усунути від управління містом та поставити свою людину шляхом призначення військової адміністрації у Чернігові. Причина проста: їм заважає мер, якого підтримали майже 80% виборців і який каже правду та захищає інтереси чернігівців, а не чиновників. Тому хочуть забрати повноваження міського голови.

Мені забороняють візити за кордон за грошима на відновлення міста, шлють привіти через силовиків, здійснюють інформаційні атаки, блокують роботу та багато іншого. Все це шкодить насамперед Чернігову та Україні. Сьогодні замість того, щоб протистояти нападам ворога, місто змушене терпіти нападки ваших підлеглих.

Звертаюся до вас як гаранта Конституції! Прошу вас втрутитися в ситуацію, зупинити політичну атаку окремих ваших підлеглих на мене та всіляко підтримати місто та міського голову Чернігова. Центральна та місцева влада має працювати разом проти ворога, а не один проти одного».

11:40. Міністри G7 влаштували бойкот Лаврову на зустрічі G20

Міністри закордонних справ країн G7 не прийшли на вечерю з колегами по G20 в Індонезії, а традиційне фото зустрічі не відбулося через присутність глави міністерства закордонних справ росії сергея лаврова (Reuters, УП).

Під час підготовки зустрічі міністрів G20 на індонезійському острові Балі домінувала війна в Україні та її вплив на світову економіку, а західні дипломати наголосили, що на зустрічі не буде тієї співпраці, як раніше, через присутність міністра росії.

Японська агенція Kyodo повідомила, що традиційна групова фотосесія, яка проходить на таких зустрічах, не відбулася. США та інші уникали спільного фото з міністром закордонних справ росії сергєєм лавровим через вторгнення в Україну.

На початку зустрічі міністрів, коли глава мзс росії лавров потис руку індонезійській колегі Ретно Марсуді, пролунали вигуки: «Коли ви зупините війну?», «Чому б вам не припинити війну?». Підкреслюючи напруженість, Ретно повідомила, що раніше колеги з G7 попередили її, що не можуть приєднатися до спільної вечері, де буде присутній лавров.

11:00. Обстріл Харкова: загинуло троє людей, ще п'ятеро поранено

7 липня ввечері російські війська масово обстріляли Немишлянський район Харкова, внаслідок чого загинули троє мирних жителів.

Глава ОВА Олег Синегубов: «Пошкоджено житлові будинки, гаражі, контейнери, прибудинкові споруди. Наші рятувальники цілий вечір ліквідували пожежу. В результаті обстрілу 3 мирні особи загинули, 5 поранені.

У ніч на 8 липня вперше за кілька тижнів не було нічних обстрілів Харкова. Окупанти намагалися вести наступ у напрямку Дементіївки, але захисники зупинили спробу та змусили ворога відступити».

10:00. Захисники вже знищили майже 37 тисяч окупантів

Збройні сили України вже ліквідували 36900 окупантів, 1637 ворожих танків, 828 артилерійських систем та 669 БПЛА.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 36 900 (+250) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1 637 (+35) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3 811 (+14) од.,
  • артилерійських систем – 828 (+13) од.,
  • РСЗВ – 247 (+0) од.,
  • засобів ППО – 107 (+0) од.,
  • літаків – 217 (+0) од.,
  • вертольотів – 187 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 669 (+2) од.,
  • крилатих ракет - 155 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 685 (+20) од.,
  • спеціальної техніки – 66 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському напрямку.

08:40. Обстріл Донеччини: 6 загиблих та 21 поранений за добу

Внаслідок російських обстрілів Донецької області лише за добу 6 людей загинули та ще 21 отримав поранення.

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко: «росія вбиває цивільних! За 7 липня росіяни вбили 6 мирних жителів Донеччини: у Краматорську, Слов'янську, Авдіївці, Сіверську, Покровському та Орлівці. Ще 21 особа отримала поранення.

Всього з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Донецькій області загинули щонайменше 583 мирні жителі, ще щонайменше 1517 отримали поранення. Кириленко підкреслив, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

07:30. Генштаб: Окупанти наступають на Бахмутському напрямі

Зведення Генштабу ЗСУ: російські загарбники продовжують наступати на Бахмутському напрямку, водночас спроби ворожих штурмів на Харківському та Слов'янському напрямках захисники відбили.

06:50. На екс-прем'єра Японії вчинили замах

Невідомий вистрілив із дробовика у колишнього прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе, який виступав у західному місті Нара, Абе госпіталізований.

У момент пострілу Абе говорив передвиборну промову біля залізничного вокзалу. Під час виступу Абе було чути два послідовні постріли.

Після пострілу Абе впав, стікаючи кров'ю. Він був непритомний, і як повідомляється, було схоже на те, що в нього зупинилося серце. Нападника затримано.

05:30. Херсонщина: ЗСУ відбили ворожу вертолітну атаку, росіяни втекли

На Херсонщині росіяни ударним вертольотом Ка-52 намагалися атакувати наші позиції, але ЗСУ їх відбили.

ОК Південь: «Українське військо втрат не зазнало, а росіяни без успіху втекли, ухиляючись від вогню у відповідь.

Під час повітряного протистояння над Чорним морем ворожий винищувач Су-35 застосував керовані ракети повітря-повітря за парою наших штурмовиків. В ОК Південь відзначили, що «для нас без втрат, для ворога без успіху».

Також увечері росіяни з важкої артилерії обстріляли околиці Галициново на Миколаївщині. Без людських втрат».

04:00. У ВП відреагували на заяву путіна про війну Заходу до останнього українця

Заява путіну про війну до останнього українця є ще одним доказом продуманого російського геноциду, заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк:

«Немає жодного плану колективного Заходу. Лише конкретна z-армія увійшла до суверенної України, обстрілює міста та вбиває мирних громадян. Решта – примітивна пропаганда. Тому мантра путіна про війну до останнього українця – ще один доказ продуманого російського геноциду».

02:30. путін вирішив залякати Україну: Ми всерйоз ще нічого не починали

путін, який розв'язав війну проти України, заявив, що в рф всерйоз поки що нічого не починали:

«Сьогодні ми чуємо, що нас хочуть перемогти на полі бою. Ну що тут скажеш. Нехай спробують. Ми вже багато чули, що Захід хоче воювати з нами до останнього українця. Це є трагедія для українського народу. Але схоже, все до цього і йде. Але всі повинні знати, що ми щось серйозно поки що нічого не починали. При цьому ми не відмовляємось і від мирних переговорів. Але ті, хто відмовляється, повинні знати, що що далі, то складніше їм буде з нами домовитися.

путін, який традиційно намагався залякати Україну і розповідав про загниваючий Захід, сидів за величезним столом подалі від людей. Він також заявив про зміцнення суверенітету росії як побічний ефект війни проти України.

Основною метою нападу на Україну путін назвав захист Донбасу та зміцнення безпеки самої росії. Провину за розв'язану війну проти України російський президент переклав на Захід та США, а також заявив, що Захід уже програв, бо почався «злам світопорядку по-американськи».

01:00. Зеленський: Нехай кожен російський капітан бачить український прапор на Зміїному

Президент Володимир Зеленський подякував українським захисникам, які звільнили острів Зміїний від російських загарбників:

«Хочу подякувати за завершальний етап боротьби за Зміїний – там встановлено наш національний прапор. Два місяці тривала операція. Розвідка, Сили спеціальних операцій, альфівці, СБУ, прикордонники, артилеристи, Військово-морські сили, Повітряні сили. І нехай тепер кожен російський капітан – корабель чи літак – бачить український прапор на Зміїному та знає, що нашу державу не зламати.

Українські партнери мають точну інформацію щодо оборонних потреб України в кожному з напрямків. Зокрема, це стосується протиповітряної оборони, сучасної реактивної артилерії. Чим більше буде оборонна допомога Україні зараз, тим швидше війна закінчиться перемогою України і меншими будуть збитки всіх країн світу, збитки США від російського тиску на демократичні суспільства».

00:00. Початок 135-го дня війни, 8 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SergRV
Украина вас, цапов породила, Украина вас и отпоет.
Это мы еще не начали по настоящему!