Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 09 вересня 2022, 02:34
1752
2

Могутній трафік телеграфіки. Як футбольна Європа підтримує Україну

Блогер Sport.ua - про українське оформлення телевізійної графіки під час матчів єврочемпіонатів

| Оновлено 09 вересня 2022, 02:34
1752
2
Могутній трафік телеграфіки. Як футбольна Європа підтримує Україну
Getty Images/Global Images Ukraine

Футбольною Європою котиться могутня хвиля моральної та матеріальної підтримки боротьби України проти підступних загарбників. Німецький клуб «Майнц» представляє форму на наступний сезон, де в синьо-жовтих кольорах виконані славнозвісні рядки «Ти ніколи не будеш самотнім» (це – пісня, написана американськими композиторами Річардом Роджерсом та Оскаром Хаммерстайном ІІ для мюзиклу «Карусель» далекого 1945 р., згодом стала відомою у фанатських колах як гімн «Ліверпуля»), «Ювентус» уже зіграв матч у формі, складовими якої є синьо-жовті ромби, «Парма» зробила елементом своєї форми синьо-жовтий прапор із написом «Ні війні!» Таких прикладів чимало. Осібну увагу хочу звернути на графіку під час трансляцій матчів різних національних чемпіонатів, в якій містяться надихальні слогани.

Приміром, серія А показ поточних рахунків матчів супроводжує англійським словом Peace, себто «Мир». Неоднораз під час матчів команд серії А на рекламних бортиках з’являються синьо-жовті тони й заклики до миру в Україні, зокрема й українською. Показ рахунків матчів в іспанській примері супроводжує напис «Зупиніть вторгнення!», який дублюється англійською та іспанською мовами. Натомість у трансляціях матчів чемпіонату Румунії проголошено: «Зупиніть війну!». Під час показу двобоїв польської екстракласи в лівому нижньому куті весь час майорить напис польською мовою «Солідарні з Україною» і двокольорова стрічка. Синьо-жовта стрічка сусідить у правому верхньому куті з рахунком і часом гри під час трансляцій матчів чемпіонату Чехії. А якнайдалі у своїй підтримці України під час трансляцій матчів національного чемпіонату пішли естонці. Щоматчу впродовж усього репортажу в правому верхньому куті звертає на себе увагу гасло українською «Слава Україні!» Власне, ці слова промовив коментатор матчу чемпіонату Грузії після хет-трику українського легіонера тбіліського «Динамо» Станіслава Беленького у виїзному матчі проти «Сіоні». Новину про це кілька днів тому було розтиражовано в українському інфопросторі. Та мало хто знає, що ці самі слова грузинський коментатор вигукнув й трохи раніше під час грузинського класико «Торпедо» (Кутаїсі) – «Динамо» (Тбілісі), коли наш співвітчизник відзначився вишуканою гольовою передачею.

Сила-силенна підтримки йде й від уболівальників різних клубів. Фанати мадридського «Реалу» та загребського «Динамо» проголошують: «Слава Україні!». Останні до того ж закликають на відповідному банері врятувати Маріуполь. А кількість клубів, ультрас (і не лише ультрас) яких вивішують нині українські прапори в своїх секторах, просто зашкалює. До цього переліку входять абсолютно всі, в яких грають наші легіонери, а також ті, стосунок до яких мають люди, що грали або тренували свого часу в Україні. Приміром, один із сучасних лідерів латвійського футболу – РФШ, до керівної ланки якого входить колишній київський динамівець Маріс Верпаковскіс. На фан-секторі РФШ синьо-жовтий прапор – звичне явище.

Та й фани клубів, які на перший погляд не мають жодного українського дотику, часто-густо демонструють солідарність з Україною та українцями. Неабияк розчулила мене наявність українських прапорів на «Кенілуерт Роуд» – домашній арені англійського «Лутона» – з написами «ЛЛСК» підтримує Україну» (англійською) та «Лутонні опори України» (вже українською). «ЛЛСК» – це клуб лояльних уболівальників «Лутона».

Щира дяка футбольній спільноті за палкий сапорт України. Разом здолаємо супостата!

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Biwis
Слава Україні! Слава нації і п..ць російській федерації!
Октавий Фландрийский
А многие хаяли футбольную Европу и восторгались орковским чемпионатом... Главное теперь- не растерять это уважение к нам....