Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 26 квітня 2022, 14:15
4587
1

Армагеддон! Кулеба зізнався, як застосував прийом, заборонений у дипломатії

Глава МЗС України розповів, як вдалося домогтися відключення рашки від SWIFT

| Оновлено 26 квітня 2022, 14:15
4587
1
Армагеддон! Кулеба зізнався, як застосував прийом, заборонений у дипломатії
Getty Images/Global Images Ukraine

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів історію про те, як йому довелося піти на заборонений у дипломатії прийом, щоб домогтися відключення російських банків від SWIFT.

Глава МЗС: «Мені злили інформацію, хто блокував відключення РФ від SWIFT. На зустрічі глав МЗС Євросоюзу я назвав ці п'ять прізвищ – і там розпочався армагеддон!»

Кулеба: «Буквально на третій день агресії ми вперлися у питання SWIFT. Коли я напишу мемуари, і там буде окремий розділ, який буде називатися SWIFT. Скажу відверто, що якби ми діяли інструментами класичної дипломатії, то жодного відключення російських банків від SWIFT ми не отримали б. Було два вирішальні моменти для отримання цього результату.

Перший – це було онлайн включення президента Зеленського на саміті лідерів Європейського союзу. Це те включення, де він сказав, що можливо, ви востаннє бачите мене в живих. Це спілкування справило на них величезне враження.

А здається, наступного дня чи через день я включився на зустріч міністрів закордонних справ Європейського Союзу, де вони обговорювали, які санкції запроваджувати. Перед цим – у мене там є друзі, які зливали інформацію – писали, що по SWIFT нічого не виходить. І на момент включення я знав країни, які блокують SWIFT.

І довелося йти на вкрай недипломатичний, у принципі, заборонений у дипломатії прийом – це називати всіх за іменами. Причому не за іменами країн, а саме за прізвищами, за іменами людей. І це зробив. Це дуже, м'яко кажучи, не за правилами, це дуже ризиковано. Але я розумів, що зараз або ніколи, і тому я це зробив.

Я назвав п'ять прізвищ.

За моєю інформацією, після того, як я відключився і вони продовжили засідання, там відбувався просто армагеддон.

Десь протягом наступних двох годин троє із названих мною колег мені зателефонували – точніше, двоє зателефонували, а один надіслав повідомлення. Повідомлення було такого змісту: «Як ти смієш обмовляти мене і мою країну, що ми там проти чогось? Ми насправді ніколи цього SWIFT навіть не обговорювали». Тобто було неприємно, але мені було байдуже, бо головне, що я зрозумів – він дає задню.

Інша людина зателефонувала і мало не зі сльозами в голосі почала говорити: «Зрозумій, це так складно, це призведе для нашої країни до таких наслідків, ми не можемо на таке піти, у нас зростуть ціни, у будинках наших громадян не буде світла». Я сказав: «Дивися: ви хвилюєтеся за те, що у вас світла не буде у будинках? Ми хвилюємось за те, що у нас взагалі не буде будинків, бо їх розбомблять. Погодьтеся, що це непорівнянні речі».

А третій дзвінок був такий: «Дмитро, я тебе почув, я щойно вийшов до наших ЗМІ, зробив прес-конференцію та сказав, що моя країна підтримує повне відрубування Росії від SWIFT, ми за вас».

Отак ми пробили відключення російських банків від SWIFT. Скажу чесно, що за всю мою дипломатичну кар'єру нічого складнішого за історію зі SWIFT не було. Але результат є, і це табу знято.

А зараз, два дні тому, я говорив із міністром закордонних справ однієї дуже впливової країни ЄС. Він сказав мені одну фразу, і я тепер хочу, щоб цю фразу мені повторили усі міністри закордонних справ країн Європейського Союзу. Фраза звучить так: «Дмитро, у нашого уряду більше немає жодних табу щодо будь-яких санкцій щодо Росії». Ось той настрій, який потрібний для того, щоб справді здобути повну та безповоротну санкційну перемогу над Росією».

Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хто зіграє зі Свьонтек? Визначено першу пару 1/2 фіналу турніру в Мадриді
Теніс | 30 квітня 2024, 22:45 0
Хто зіграє зі Свьонтек? Визначено першу пару 1/2 фіналу турніру в Мадриді

Медісон Кіз виграла у Онс Жабер у чвертьфіналі тисячника у столиці Іспанії

Баварія – Реал – 2:2. Заруба у Мюнхені. Відео голів та огляд матчу
Футбол | 01 травня 2024, 00:30 1
Баварія – Реал – 2:2. Заруба у Мюнхені. Відео голів та огляд матчу

Дивіться відеоогляд першого матчу 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Шевчук Віктор
Кулеба ВИ герой...це революція в дип.відношеннях,ане мишинна метушня...А якже іначе(якщо 'точать' ножа за спиною),це демократично(незавувпальоне)та ідіть дальше,показуючи пальцем(хоть і не етично),бо вони ще доросли до етики...відповідайте їхнім розумінням-пальцем,обусновуючи словами свій показ пальцем...в