Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 20 березня 2022, 15:23
3764
0

Зберегти культурну спадщину. У Львові ховають від орків цінні експонати

Львів'яни готуються до обстрілу рашистів

| Оновлено 20 березня 2022, 15:23
3764
0
Зберегти культурну спадщину. У Львові ховають від орків цінні експонати
bbc.com

У львівських галереях, музеях та церквах триває масштабна робота щодо збереження культурної спадщини міста. Тисячі творів мистецтва та артефактів були вилучені та доставлені у секретні підземні сховища чи підвали.

Зокрема, львів'яни розібрали Богородчанський іконостас XVII століття — релігійні картини розміром 10 на 8 метрів та один із найцінніших експонатів Львівського національного музею. Він був розібраний і захований від нацистів у 1939 році, заборонений до показу за радянських часів, ретельно відреставрований у 2006 році, а тепер знову розібраний.

За словами директора Львівського національного музею Ігоря Кожана, до того як два тижні тому почалося вторгнення, не було плану евакуації музейних артефактів. «Не було жодного плану, бо ніхто не міг уявити, що це станеться. Ми взагалі не мали плану — ні перед війною, ні навіть у грудні. Зрозумійте, ми не вірили, що цього може дійти», - сказав Кожан.

У Львові проводяться складні операції з пакування статуй, опечатування вітражів та вилучення історичних артефактів. На головній площі міста фонтани зі скульптурами грецьких богів та богинь обгорнуті вогнетривкою тканиною та вкриті лісами, щоб захистити їх від падіння кам'яної кладки. Пріоритетом є захист вітражів в старому історичному місті, об'єкті всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, архітектура якого створювалася протягом століть різними національностями — поляками, австрійцями, угорцями, німцями, вірменами — у міру того, як регіон переходив з рук в руки.

У вірменському соборі цінну дерев'яну скульптуру Христа на хресті 15-го століття було знято вперше з часів Другої світової війни та відвезено у безпечне місце.

Зазначається, що вже завдано значної шкоди культурній спадщині України. Вітражі та неф Успенського собору у Харкові постраждали від обстрілу рашистами. Орки зруйнували дерев'яну церкву ХІХ століття у селі В'язівка ​​у Житомирі. А музей в Іванкові, на північ від Києва, зруйнували, знищивши 25 робіт української народної художниці Марії Приймаченко.

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Екс-гравець Арсенала: «Мудрик може стати найкращим вінгером АПЛ»
Футбол | 16 травня 2024, 20:25 0
Екс-гравець Арсенала: «Мудрик може стати найкращим вінгером АПЛ»

Кліши підтримав українських гравців лондонських команд

Український біатлоніст одружився з сестрою Підручного
Біатлон | 17 травня 2024, 15:14 0
Український біатлоніст одружився з сестрою Підручного

Тарас Лесюк і Юлія Підручна стали сімейною парою

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.