Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 05 березня 2022, 18:25
1799
2

ЄС і G7 поки не ухвалили рішення про відключення Росії від SWIFT

Поки йдеться лише про російські банки

| Оновлено 05 березня 2022, 18:25
1799
2
ЄС і G7 поки не ухвалили рішення про відключення Росії від SWIFT
The Guardian

Світові лідери не змогли домовитися про відключення Росії від системи банківських платежів SWIFT у рамках третього пакету санкцій проти Росії через вторгнення в Україну.

Очікувалося, що цей елемент буде схвалено лідерами США та ключових держав Європи, проте вночі з'ясувалося, що ключовий елемент цього пакету санкцій було послаблено задля досягнення компромісу.

У спільному рішенні держав Євросоюзу та G7 йдеться, що лише «окремі російські банки будуть видалені із системи SWIFT». «Це забезпечить, що ці банки будуть від'єднані від міжнародної фінансової системи і це зашкодить їхній здатності діяти глобально», - йдеться в узгодженій заяві лідерів.

Йдеться про додаткові санкції проти невеликого переліку російських банків, що може підірвати їхню стабільність, але на експортний потенціал Росії ніяк не вплине.

В історії був один випадок відключення держави від SWIFT: у 2012 році із системи викреслили всі банки Ірану, вимагаючи від цієї країни припинити її ядерну програму. Це обвалило експорт нафти вдвічі; він відновився лише у 2016 році, після того як Тегеран пішов на поступки щодо ядерної програми та з нього зняли SWIFT-санкції.

З 2014 року звучать заклики викреслити із SWIFT Росію, але предметний діалог із цього приводу розпочався лише після вторгнення РФ до України у лютому 2022 року.

Список банків, які мають бути покарані, ще не оприлюднено.

 

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mavast
Це основний дохід раші. Бабло перемогло зло
Maxcrimea10
Твари. Мечтаю о том, чтобы фюрер с целью защиты русских Калининграда вломился в Германию, усрались бы жидко со своим несколькотысячным контингентом НАТО