Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 16 лютого 2022, 11:06
22814
7

Україна робить подвійну заявку на першу медаль. Як минув 11-й день ОІ

Оглядач Sport.ua – про 11-й день Олімпійських Ігор

| Оновлено 16 лютого 2022, 11:06
22814
7
Україна робить подвійну заявку на першу медаль. Як минув 11-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув 11-й день Ігор в Пекіні.

Сьогодні зроблена заявка, а момент істини настане завтра. Починаючи з 14:00 будемо спостерігати за фристайлістами Олександром Абраменком і Олександром Окіпнюком, які на олімпійських схилах Яньцина спробують вибороти для України дебютну медаль в Пекіні.

Аеронавти

Після одинадцяти днів олімпійських баталій врешті ми прийшли до того, що виглядало найбільш очікуваним. Біатлоністи в їхньому нинішньому стані мали мало шансів на медалі ще до старту. Їх виступи на пекінських трасах невтішних очікувань не розвінчали. Натомість фристайлісти зробили заявку на порятунок репутації нашого спорту. Може, зробили б навіть раніше, але позитивні тести на коронавірус вивели з ладу трьох з п’яти літаючих лижників напередодні командної першості, а потім не дозволили виступити лідерці нашої жіночої команди Анастасії Новосад уже в командній першості.

На щастя, до чоловічих змагань ситуація поліпшилася. Тести раніше «позитивних» Олександра Окіпнюка і Дмитра Котовського виявилися негативними і сьогодні вони вийшли на схил. Не просто вийшли. Якщо 20-річний Котовський з оцінкою 114,03 не добрав до потрапляння у 12-ку фіналістів лише три позиції, то 23-річний закарпатець Окіпнюк на прем’єрній Олімпіаді показав у кваліфікації третій найкращий стрибок, за який він отримав оцінку 125,00. Ліпше стрибнули тільки два китайці – дворазовий чемпіон світу Ци Ґуанпу (127,88) і призер трьох Олімпіад, зокрема володар срібла цьогорічних Ігор у командній першості Цзя Цзун’ян. Зауважимо, що досі найвищим досягненням Окіпнюка було 12 місце на чемпіонаті світу-2021.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Абраменко

Натомість чинний олімпійський чемпіон Олександр Абраменко свою п’яту Олімпіаду розпочав з робочого стрибка, який судді оцінили у 120,36 бала і спокійно вийшов у фінал, де спробує повторити своє досягнення чотирирічної давнини.

Українські муки і окаерівська трагікомедія

Тим часом, лідер українського біатлону Дмитро Підручний вибачився, що не зміг виступити в естафеті так, як хотілося б. І дав зрозуміти, що сили його вже покидають. І не лише його. Адже судячи з того, як виступали українські біатлоністи під час сьогоднішньої чоловічої естафети, наша команда підійшла до цієї Олімпіади банально не готовою до випробовувань високогір’ям. Зі схожими промахами наші біатлонні тренери стикаються вже далеко не вперше. Точніше, схожі прорахунки виникають настільки регулярно, що вже аж дивно. Невже важко зробити висновки?

Виступ Богдана Цимбала на першому етапі сьогоднішньої естафети в цьому аспекті красномовний. Перших два кола і обидві стрільби українець провів на рівні з лідерами і вийшов на фінішний відрізок в трійці лідерів. Проте на заключному колі Богдан просто зупинився і насилу доїхав до фінішу. На цьому відрізку Цимбал програв ходом 45 секунд. Далі – гірше. Артем Прима та Антон Дудченко заробили за підсумками стрільби стоячи по колу штрафу, а Підручний на заключному етапі заробив два кола штрафу. В підсумку, програвши чемпіонам 3 хвилини і 41 секунду, українська чоловіча збірна з біатлону третю Олімпіаду поспіль завершила на дев’ятому місці.

А головними невдахами естафети стали представники ОКР. Саїд Халілі, Алєксандр Лоґінов і Максим Цвєтков на перших трьох етапах на трьох використали лише три додаткових набої, за майже ідеальної стрільби і доброго ходу створивши Едуардові Латипову, який був фінішером, комфортний заділ. Можна лишень уявити, в яку переможну істерику цієї миті попадали коментатори-пропагандисти із так званих «федеральних» телеканалів. Зате яким милим було їхнє скавчання, коли Латипов, котрий на «лежці» відпрацював ідеально, зі «стійки» відправився на два штрафних кола. Це можна порівняти хіба з трансом Віктора Гусєва, коли наш Андрій Шевченко забивав Філімонову в 1999-му. У підсумку окаерівці насилу стали третіми, а золото здобули норвежці, за яких бігли Стурла Леґрейд, Тар’єй Бьо, Йоганнес Бьо і Ветле Крістіансен. На фініші вони випередили французів на 27,4 секунди. За Францію срібло здобули Фаб’єн Клод, Емільєн Жаклен, Сімон Дестьйо і Кентен Фійон-Майє.

Провал дня

Талановита українська фігуристка Анастасія Шаботова провалила коротку програму, отримавши найгіршу оцінку – 48,68. Довільної програми 16-річна натуралізована екс-росіянка виконувати не буде.

А виграла коротку програму представниця ОКР – 15-річна Каміла Валієва. За свій виступ вона отримала 82,16 бала. Правда, немає гарантії, що цей результат щось нашим горе-сусідам дасть. Валієва, як відомо, має проблеми з антидопінговим законодавством, через що досі не відбулося нагородження призерів нинішньої Олімпіади в командній першості. ОКР там перемогли, але перебувають у підвішеному стані через те, що розгляд справи Валієвої все ще триває.

Нордична стійкість


Getty Images/Global Images Ukraine

Третє в кар’єрі олімпійське золото в північному двоборстві здобув норвежець Йорґен Ґробак. Цікаво, що дві перших золотих медалі Йорґен здобув в особистій і командній першостях ще в Сочі-2014. У Пхьончані-2018 він виграв срібло в команді і повторив це досягнення уже в Пекіні. Сьогодні ж Ґробак знову піднявся на вершину особистого п’єдесталу, випередивши на фініші лижних перегонів на 10 км всього на 0,4 секунди земляка Єнса Офтебро і на 0,6 – японця Акіто Ватабе.

Українець Дмитро Мазурчук посів 32 місце, програвши чемпіонові 4 хвилини і 7 секунд.

Крах Чехії

Тим часом, завершився груповий етап у чоловічому хокейному турнірі. Головною сенсацією став виліт збірної Чехії. До краху звичних фаворитів призвели дві поразки – стартова від Данії і сьогоднішня, з рахунком 2:4 від Швейцарії. Швейцарці до того програли обидві зустрічі і сьогодні не мали іншого вибору, крім як перемагати. Підопічні Патріка Фішера першими пропустили шайбу від Лукаса Клока, але згодом Андрес Амбюль, Кілліан Мотте і Денис Мальґін довели рахунок до 4:1. Відіграна в середині третього періоду Романом Червенкою одна шайба ні на що не вплинула.

Словаччина несподівано переконливо перемогла з рахунком 4:0 фіналістів попередньої Олімпіади німців – по шайбі закинули Лібор Гудачек, Петер Цегларік, Міхал Крістоф і Марек Грівік. Шат-аут записав до свого активу Патрік Рибар.

Третьої поразки в трьох матчах за дуже достойної гри зазнала Латвія. Цього разу підопічні Гарійса Вітоліньша поступилися 2:3 данцям. У першому періоді Мортен Поульсен і Лауріс Дарзіньш обмінялися шайбами, а на початку другої 20-хвилинки той же Дарзіньш навіть вивів балтійців уперед. Проте незадовго до заключної перерви Юліан Якобсен вирівняв становище, а в заключній третині Мартін Лаурідсен, реалізувавши більшість, приніс скандинавам перемогу.

Ще в одній грі Канада обіграла 7:2 аутсайдерів, збірну Китаю. По дві шайби за переможців закинули Джордан Вілл і Адам Тамбелліні, по одній – Ерік О’Делл, Ерік Стаал і Джек Макбейн.

Без поразок груповий етап завершили збірні США і Фінляндії. Групу В, випередивши данців на одне очко (сім проти шести) виграла команда ОКР. У чвертьфіналі 16 лютого зіграють США – Словаччина, ОКР – Данія, Фінляндія – Швейцарія, Швеція – Канада.

Хто забере найбільше золотих медалей на Олімпіаді?

Медальний залік

Дуже яскравою сьогодні вийшла боротьба за перемогу в жіночому швидкісному спуску. Попервах домінували італійки – одна за одною в лідери виривалися Елена Куртоні, Ніколь Дельґадо і Софія Ґоджа. Причому олімпійська чемпіонка Пхьончхана Ґоджа випередила землячок дуже суттєво, зробивши серйозну заявку на повторення пхьончханського успіху в давнгіллі. Проте потім на старт вийшла швейцарка Корін Сутер. Вона програвала Ґоджі на всіх відрізках, але стала першою на фініші, саме на тому клапті дистанції, на якому Софія трохи розгубила свою перевагу. Сутер – перша, а італійки змушені були задовольнитися сріблом і бронзою. В принципі, для Ґоджі, яка останнім часом більше бореться з травмами, нинішній результат є великим успіхом.

Друге золото змагального дня Швейцарії принесла фристайлістка Матільде Ґрімо, яка змагається в слоупстайлі. Австрійська сноубордистка Анна Ґассер вдруге поспіль виграла Олімпіаду в біґ-ейрі. В чоловіків цю дисципліну виграв 17-річний китаєць Су Їмін. Раніше він на цій Олімпіаді вигравав срібло в командній першості.

Ковзанярі сьогодні розіграли медалі в командних переслідуваннях. Серед жінок золото виграли канадійки Івані Блонден, Валері Мальтайс та Ізабель Вайдеманн. У чоловіків перемогли норвежці Гольґейр Енґебраатен, Педер Конґсгауґ і Сверре Лунде Педерсен. Норвегія повторила свій успіх чотирирічної давнини. Правда, тоді в складі скандинавів був лише Педерсен, якому нині 29 років.

У змаганнях екіпажів-двійок у бобслеї весь п’єдестал був німецьким. Перемогли Франческо Фрідріх та Торстен Марґіс, котрі чотири роки тому в Пхьончхані стали чемпіонами як на бобі-двійці, так і на четвірці.

За шість днів до фінішу 24-ї «білої» Олімпіади медалі має 27 країн. 21 з них має золото. Норвегія лідирує з 12 нагородами найвищої проби. Німеччина має дев’ять. Сім золотих медалей виграли спортовці США, по шість – Австрія, Нідерланди і Китай, по п’ять – Швеція і Швейцарія, чотири – ОКР, три – Франція.

Читайте також: 15 лютого. Усі призери дня зимової Олімпіади-2022

Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ihor Bielyshev
А нічого, що в хокеї то були матчі 1/8 фіналу, а не групового етапу?))
None
Мы даже к бронзе не приблизились. К чему этот сарказм? Тут слезы надо лить и рас*** пару наших функционеров. Когда мы уже начнем жить, чтобы у нас лучше было, а не кого то там хуже
Babacam
Заявка на медали
alekos59
Сделать выводы, сделать выводы... Только никто не хочет и не будет их делать. Пожизненные функционеры бубка, брынзак, сафиулин, гутцайт и пр. наблюдают с высоких кабинетов и тихо хихикают в кулачек, при этом не забывая регулярно получать ордена, звания и не малые зарплаты. Так что остается тихо материться или постепенно заканчивать с просмотрами спортывных соревнований с участием украинских, некогда великих, спортсменов.
Микола Гуцуляк
«Можна лишень уявити, в яку переможну істерику цієї миті попадали коментатори-пропагандисти із так званих «федеральних» телеканалів», – щойно переглянув їхні коментарі, де є радісні і необачливі слова: «Золото уже уєхало»😎😎😎😎😎😎😎
Владимир Копяк
Маленький шанс у Окипнюка есть, если он устоит при поиземлении, а вот у Абраменка шансы нулевые стать чемпионом ОИ...
xvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил