Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 15 лютого 2022, 12:15
7714
5

Надія вмирає передостанньою. Як минув 10-й день ОІ

Оглядач Sport.ua - про десятий день Олімпіади в Пекіні

| Оновлено 15 лютого 2022, 12:15
7714
5
Надія вмирає передостанньою. Як минув 10-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Полюк

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув 10-й день Ігор в Пекіні.

У перший день заключного тижня 24-ї «білої» Олімпіади було розіграно всього чотири комплекти медалей. Лижна акробатика у фристайлі вважалася одним із найперспективніших для нас видів до старту. Але обставини склалися так, що більшість сподівань були зруйнованими ще до виходу на змагальний схил. Перспектива третьої безмедальної Олімпіади для України стає ще реальнішою.

Швидкий фінал

Наші головні сподівання у лижній акробатиці серед жінок були пов’язані з Анастасією Новосад, котра цьогоріч виграла один із етапів Кубка світу і була здатна боротися за найвищі місця й у Пекіні. Проте яким був реальний потенціал Анастасії, ми так і не дізнаємося. Позитивні тести на коронавірус закрили нашій фристайлістці шлях до участі на Іграх. Та й загалом обставини складаються так, що Новосад при всій її обдарованості ніяк не вдається виступити на Іграх. І якщо чотири роки тому, напередодні Олімпіади в Пхьончхані Анастасія випала з обойми, оскільки вирішила стати мамою, то нинішня історія виглядає дуже сумною.

Не змогла розкрити свого потенціалу в Яньцині й іще одна вельми майстровита українка Ольга Полюк, для якої нинішня Олімпіада була четвертою в кар’єрі. Щоразу Ольга вважалася претенденткою мінімум на потрапляння до числа 12-ти фіналісток, але кожні Ігри завершувалися для Полюк невдачами. Не стала винятком і нинішня Олімпіада, на яку Ольга приїхала, маючи за спиною призові місця на етапах Кубка світу. За підсумками двох кваліфікаційних стрибків українка з оцінкою 68,76 посіла 16 місце.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Полюк

А олімпійською чемпіонкою нарешті стала 31-річна китаянка Сюй Ментао, котра була фавориткою й на трьох попередніх своїх Іграх, але спромоглася піднятися на п’єдестал лише раз, здобувши срібло на Іграх-2014 у Сочі. Щоб піднятися на вершину, п’ятиразовій переможниці загального заліку Кубка світу, лідерці поточного світового сезону треба було дочекатися домашньої Олімпіади. В Яньцині Сюй Ментао перемогла, показавши стрибок захмарного рівня, котрий судді оцінили у 108,61 бала.

Неоцінена краса

Українська танцювальна пара Олександра Назарова/Максим Нікітін посіла 20-те місце за підсумками довільної програми фігуристів. За свій «Backstage Romance» українці, котрі вигравали срібло юнацької Олімпіади-2012, отримали 97,34 бали і мали підстави бути невдоволеними такою оцінкою. Як, у принципі, незадоволеними Олександра і Максим залишилися оцінками й у прем’єрному виступі, за ритмічний танець. Проте така специфіка цього виду фігурного катання, що іноді мало просто якісно виступати – треба дочекатися свого часу і здобути авторитет. Хтось дочікується, а хтось сходить, так нічого й не здобувши. Назарова й Нікітін на попередній Олімпіаді стали 21-ми й у підсумку не змогли виступити в довільній програмі. Зараз у Пекіні вони зробили крок уперед.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ґабріелла Пападакіс та Ґійом Сізерон

А золото серед танцювальних пар здобув найяскравіший дует сучасності Ґабріелла Пападакіс/Ґійом Сізерон. Срібні призери Пхьончхана-2018, чотириразові чемпіони світу, п’ятиразові чемпіони Європи отримали за свій танець під «Elegie» Ґабріеля Форе вражаючі 136,15 бала і перемогли з сумою 226,98. Представники ОКР Вікторія Синіцина і Нікіта Кацалапов здобули срібло з результатом 220,51. Бронза дісталася американцям Медісон Габбелл/Закарі Донаг’ю – 218,02.

Героїня дня

Getty Images/Global Images Ukraine. Кайлі Гамфріс

Чемпіонкою в новому олімпійському виді – перегонах на монобобі серед жінок – стала 36-річна Кайлі Гамфріс, яка нині виступає за США, а на трьох попередніх Олімпіадах вигравала медалі за свою історичну Батьківщину. Кайлі народилася в Калґарі (провінція Альберта). Канаді вона принесла золото Ванкувера-2010 і Сочі-2014, а також бронзу Пхьончхана-2018 на бобі-двійці. На монобобі Гамфріс почала ганятися за США і виграла третє олімпійське золото, випередивши за підсумками чотирьох заїздів ще одну американку Елану Майєрс-Тейлор. Українка Лідія Гунько посіла в компанії конкуренток у змаганнях на монобобах останнє, 20 місце. Зрештою, в цій ситуації важливим є не стільки результат, а скільки банальне повернення українського бобслею після 20-річної перерви. Нехай і в новому виді.

Хокейна класика

Визначилися фіналісти хокейного жіночого турніру серед жінок. Дива не сталося. Як і на семи з восьми попередніх Олімпіад, золото розіграють в очному протистоянні США і Канада.

Канадійки в півфінальному матчі перемогли 10:3 Швейцарію. Дублем складі у переможниць відзначилася Марі-Філіп Пулен, по голу провели Клейр Томпсон, Джеймі-Ле Реттрей, Блейр Турнбулл, Рената Фаст, Ерін Емброз, Емілі Кларк, Емма Малтейс і Бріанн Дженнер. У швейцарок двічі відзначилася Лара Сталдер, ще одну шайбу закинула Аліна Мюллер. Зрештою, для європейок успіхом є сам факт виходу в півфінал.

В іншому півфіналі чинні олімпійські чемпіонки американки обіграли 4:1 Фінляндію. За переможниць по шайбі закинули Кайла Барнс, Гіларі Найт, Гейлі Скамурра і Еббі Роке. Єдиний гол фінок - свій сьомий на турнірі – провела Сусанна Тапані.

Хто забере найбільше золотих медалей на Олімпіаді?

Медальний залік

Ще в одному медальному виді – командній першості стрибунів з трампліна – золото виборола збірна команда Австрії. Новоспеченими олімпіоніками стали Штефан Губер, Даніель Крафт, Ян Гьорль і Мануель Феттнер, котрий у свої 36 став найстаршим переможцем Ігор у стрибках з трампліна з в історії. Австрійці з сумою 942,7 випередили словенців і німців, у яких срібло і бронза, а також норвежців, які розраховували на золото, а опинилися за межею призерів.

Після десяти змагальних днів 24-х зимових Ігор медалі надалі мають 26 країн. З золотом ті самі, що й після неділі, 21 держава. Норвегія і Німеччина залишилися на вершині, маючи дев’ять і вісім золотих медалей відповідно. США з сімома нагородами найвищої проби вирвалися на третє місце. Шість золотих медалей у Нідерландів, по п’ять – в Австрії, Швеції і Китаю, чотири – в ОКР, по три – у Франції і Швейцарії.

14 лютого. Усі призери дня зимової Олімпіади-2022

Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 14
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо
Інші види | 25 квітня 2024, 20:47 3
Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо

23-річна українка в Загребі послідовно здолала 5 суперниць

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Руслан Шевченко
Ничего, параолимпийцы за "двуногих" и "двуруких" отиграются...
bolela11111
Серия заголовков от пиантста из блюз-бара "Тоска зеленая"
nick07
так це було зрозуміло задовго до старту Олімпіади.
Найбільш прикро що висновків жодних не буде, чиновники і функціонери залишаться на свої місцях, спорстмени хто планував завершить кар"єру, а розвиток зимових видів спорту і далі буде там де і був до цього - в задниці