Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 08 лютого 2022, 18:55
2799
2

Прометей – Унікаха. Прогноз та анонс на матч Ліги чемпіонів ФІБА

Чемпіон України розпочинає боротьбу на стадії Топ-16

| Оновлено 08 лютого 2022, 18:55
2799
2
Прометей – Унікаха. Прогноз та анонс на матч Ліги чемпіонів ФІБА
FIBA

Поєдинок «Прометей» – «Унікаха» відбудеться у вівторок, 8 лютого, в Запоріжжі. Початок зустрічі о 19.00.

Сьогодні слобожанський «Прометей» останнім з усіх клубів Ліги чемпіонів ФІБА, що залишилися в обоймі, відкриє для себе раунд Топ-16 третього за значимістю єврокубка. Варто відзначити, що ніколи раніше українські команди не добиралися до такої високої стадії турніру, тому «титанам» в найближчі два місяці належить написати нову сторінку в історії нашого баскетболу.

На даному етапі найсильніший клуб України було визначено до групи К, де окрім нього зіграють іспанська «Унікаха», румунський «Клуж-Напока» та бельгійський «Остенде». Причому іспанський та румунський колективи безпосередньо отримали свої місця у Топ-16 як переможці груп основного раунду, а бельгійському клубу довелося неабияк попотіти в раунді плей-ін, щоб завоювати право на подальший виступ у Лізі чемпіонів ФІБА. Дві найкращі команди з квартету вийдуть до чвертьфіналу третього за статусом єврокубка, а розпочинати свій новий турнірний шлях «Прометей» буде домашнім поєдинком з іспанською «Унікахою».

Клуб з міста Малага був заснований у 1977 році і вперше пробився до елітного дивізіону іспанського баскетболу у 1989. З того часу суперник «Прометея» його ще жодного разу не покидав. Трохи більше десяти років «Унікаха» була міцним середняком турніру, але все змінилося з початком нового тисячоліття. Нульові стали періодом розквіту іспанського клубу. У Малазі помітно покращилося фінансування, і команда стала реальною силою в Лізі АСВ. Піком для «Унікахи» став сезон 2005/2006, в якому команда з півдня Іспанії здобула своє єдине чемпіонство в історії. Крім внутрішніх успіхів місто Малага стало важливою точною і на європейській баскетбольній карті. «Унікаха» п'ятнадцять сезонів поспіль відіграла в Євролізі і в розіграші 2006/2007 навіть дісталася до Фіналу Чотирьох найпрестижнішого європейського клубного турніру.

В останні роки результати команди погіршилися. Спочатку колектив втратив топовий статус в Іспанії, а останні два сезони і зовсім не пробивався у внутрішній плей-оф. Також «Унікаха» втратила гарантоване місце в Євролізі, але змогла в сезоні 2016/2017 виграти Кубок УЛЄБ, завдяки чому знову на один рік зазирнула у найсильніший турнір континенту. Після ще кількох заходів до Кубка УЛЄБ іспанський клуб змінив вектор свого розвитку та у сезоні 2021/2022 вперше взяв участь у Лізі чемпіонів ФІБА.

Дебютний сезон у третьому за статусом єврокубку складається для «Унікахи» двояко. З одного боку, команда впевнено виграла свій квартет на першому груповому етапі, але з іншого – гостьові поразки від французького «Діжона» та грецького «Лавріо» (прямо скажемо, не найсильніших команд Ліги чемпіонів ФІБА), а також домашня поразка від румунського « Клужа» на стадії Топ-16 показують, що іспанському клубу буде важко поборотися за перемогу в турнірі. Адже на початку сезону команда з Малаги вважалася одним із фаворитів єврокубку.

Наведемо повний перелік результатів «Унікахи» в Лізі Чемпіонів ФІБА:

6 жовтня. «Нижній Новгород» (Росія) – «Унікаха» (Іспанія) – 62:79

20 жовтня. «Унікаха» (Іспанія) – «Лавріо» (Греція) – 86:70

1 листопада. «Унікаха» (Іспанія) – «Діжон» (Франція) – 83:54

16 листопада. «Діжон» (Франція) – «Унікаха» (Іспанія) – 78:68

15 грудня. «Унікаха» (Іспанія) – «Нижній Новгород» (Росія) – 93:69

21 грудня. «Лавріо» (Греція) – «Унікаха» (Іспанія) – 70:58

25 січня. «Унікаха» (Іспанія) – «Клуж-Напока» (Румунія) – 73:79

2 лютого. «Унікаха» (Іспанія) – «Остенде» (Бельгія) – 75:59

Не дуже все добре в «Унікахи» і в іспанській першості. Після суботньої поразки від «Сарагоси» – 82:93 клуб із Малаги опустився аж на тринадцяте місце в турнірній таблиці Ліги АСВ (7 перемог та 11 поразок). Терпець у босів «Унікахи» урвався, і грецького тренера Фоциса Кацикаріса було відправлено у відставку.

В Україну команду повезе його помічник Анхель Санчес Канете. У своєму розпорядженні він матиме досить висококласних баскетболістів. У задній лінії тон в «Унікасі» задають іспанці Даріо Брізуела (в середньому 11,8 очок за матч ЛЧ ФІБА) та Хайме Фернандес (10 очок рівно + 4,5 передач). А в передній лінії дуже непогано себе проявляє американський форвард Тім Абромайтіс (8,9 очок + 5,4 підбирання). Також не можна не згадати і про французького легкого форварда Акселя Бутеля, який поповнює скарбничку своєї команди у єврокубкових поєдинках в середньому на 10,8 очок за гру.

Є в іспанському клубі і серйозна кадрова пробоїна. Нігерійський центровий Майкл Ерік, який ще минулого сезону грав у Євролізі за московський «ЦСКА», а зараз є найкращим ребаундером «Унікахи», отримав травму і не зіграє у Запоріжжі.

Матч з іспанцями буде для «Прометея» дуже непростим. «Унікаха» зараз не виблискує, але й чемпіони України втратили ритм через спалах ковіда і перед таким відповідальним поєдинком провели малу кількість повноцінних тренувань. І все ж таки хочеться вірити, що Ронен Гінсбург та Міленко Богічевіч знайдуть потрібні ключі до свого суперника, а баскетбольні таланти гравців «Прометея» допоможуть українському чемпіону стартувати з перемоги в раунді Топ-16.

Команди

Ігри

Перемоги

Поразки

М´ячи

Різниця

Очки

1. Клуж-Напока

2

2

0

165:148

+17

4

2.Унікаха

2

1

1

148:138

+10

3

3.Остенде

2

0

2

134:161

-27

2

4. Прометей

0

0

0

0

0

0

8 лютого

«Прометей» (Україна) – «Унікаха» (Іспанія)

Прогноз Sport.ua: перемога «Прометея»

Sport.ua проведе текстову трансляцію поєдинку «Прометей» – «Унікаха».

Сделать ставку Зробити ставку
Сделать ставку Зробити ставку
BETWINNER  
  • 2.00
  • -
  • 1.71
Сделать ставку Зробити ставку
1xBet  
  • 2.00
  • -
  • 1.71
Сделать ставку Зробити ставку
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
potemkin78
странно, игор у прометея нет а заброшенные и пропущенные мячи есть
ABOBA
xsport покажет?