Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 31 сiчня 2022, 10:15
12702
24

Найгірший чемпіонат Європи в історії: український біатлон б'є антирекорди

Денис Шаховець розчарований виступом резервної збірної України на європейській першості

| Оновлено 31 сiчня 2022, 10:15
12702
24
Найгірший чемпіонат Європи в історії: український біатлон б'є антирекорди
Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Абрамова

Багато років чемпіонат Європи з біатлону був віддушиною для українських уболівальників. Якщо на Кубку світу наші співвітчизники нечасто опинялися на п'єдесталі пошани, то на турнірі з гучною, дещо пафосною назвою все компенсувалося з лишком. Навіть у медальному заліку Україні кілька разів вдавалося посісти перше місце.

Але добиватися тих успіхів виходило насамперед завдяки тому, що топ-збірні привозили на турнір резервістів, що не дивно, адже очки за гонки чемпіонату Європи йдуть у залік Кубка IBU. Отже, сама Міжнародна спілка біатлоністів позиціонує його як головний старт сезону для спортсменів з другого дивізіону.

В Україні все працює трохи інакше. Чемпіонат Європи наша держава сприймає як дуже серйозний турнір, трохи слабший за статусом, ніж чемпіонат світу. Цим багато років логічно користувалася федерація, відправляючи на біатлонне Євро чи не основний склад, який без особливих проблем рік у рік стабільно завойовував кілька медалей.

Цього сезону відправляти основну збірну на чемпіонат Європи було б невиправданою авантюрою. Мало того, що між ним та Олімпійськими іграми менше тижня, так ще й додатковий переліт для спортсменів був би насамперед ризиком заразитися коронавірусом перед головним стартом чотириріччя. Тому було ухвалено рішення, щоб у німецькому Арбері, де й проходив ЧЄ-2022, виступили ті, хто не зміг здобути путівку до Пекіна.

Здавалося б, із такими досвідченими біатлоністками, як Віта Семеренко та Анастасія Меркушина, наша збірна просто зобов'язана здобути бодай одну медаль. Але цього не сталося ані в індивідуальних гонках, ані в спринтах, ані у переслідуваннях. І навіть у змішаних естафетах Україна виявилася далекою від трійки призерів.

IBU. Тарас Лесюк – перший з правого боку

Хоча розпочався чемпіонат Європи не так уже й погано. Вже у чоловічій індивідуальній гонці, яка відкривала змагальну програму турніру, Тарас Лесюк з одним промахом став шостим. Проте його виступ так і залишився для нашої збірної найкращим, у решті гонок учасниками квіткової церемонії українцям стати не вдалося.

Проте відносно непогані виступи були. Анастасія Меркушина та Юлія Журавок по черзі посіли сьоме місце в індивідуальній гонці та спринті відповідно, а у чоловічому персьюті Віталій Труш фінішував 20-м після старту з 55-ї позиції. Зовсім трохи менш ефектний прорив у тому ж переслідуванні здійснив Лесюк.

Інші чотири гонки (чоловічий спринт, жіночий персьют та змішані естафети) можна охарактеризувати лише одним словом: провал. Причому після чоловічого спринту, коли ніхто з українців не зміг потрапити навіть у топ-40, здавалося, що ще гірших емоцій пережити цього тижня вже не судилося... Але це припущення виявилося хибним.

У класичній змішаній естафеті, на яку, судячи з вибору складу, і було зроблено ставку, Ольга Абрамова на третьому етапі настріляла чотири кола штрафу та позбавила наш квартет навіть теоретичних шансів на медаль. У той же час команда Молдови завдяки Аліні Стремоус здобула в особистих гонках чемпіонату Європи одразу дві медалі, причому одна з них вищої проби! Обидві – натуралізовані росіянки, але якщо Стремоус молдовські вболівальники готові носити на руках, то Абрамову більшість українських дружно відправляють на пенсію.

Getty Images/Global Images Ukraine. Аліна Стремоус

Щодо сингл-міксту, то з огляду на сильний вітер, який заважав спортсменам на вогневих рубежах, ставити на гонку Дениса Насика було явно програшним рішенням. Проблеми зі стійкою в таких умовах, звичайно ж, дали про себе знати, і де-факто наша команда втратила шанси на медаль ще до старту Віти Семеренко – найтитулованішої спортсменки, яка брала участь у гонках Арбера. У результаті вся наша збірна залишила змагання із порожніми руками.

Востаннє Україна не здобула жодної медалі чемпіонату Європи у 2000-му році (якщо не враховувати ЧЄ-2016 у Тюмені, який наша збірна пропускала через політичні міркування). Але у Закопане-2000 нашими біатлоністами були виграні медалі у юніорських гонках. Тоді дорослий і молодіжний чемпіонати Європи проводилися спільно, в останні ж роки вони розділені на два повноцінні турніри й проходять у різних місцях.

Зараз світла в кінці тунелю не видно і на юніорському рівні. На чемпіонаті Європи U-21, який тиждень тому завершився у словенській Поклюці, медальна скарбничка України теж залишилася порожньою. Ось і виходить, що цей чемпіонат Європи – найгірший в історії українського біатлону.

Головним наслідком стане скорочення фінансування з держбюджету відразу в кілька разів, що, у свою чергу, може позначитися на майбутніх результатах. Таке собі замкнене коло вийде. Добре, що президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак, за його словами, має багато друзів-спонсорів. Залишається сподіватися, що вони не залишаться осторонь у важкі часи.

Єдиним шансом урятувати цей сезон залишається Олімпіада у Пекіні. Будь-яка медаль Ігор перекриє провальний чемпіонат Європи та автоматично зробить цей сезон досить успішним. Але шансів на успіх, щиро кажучи, дуже мало.

Як показали індивідуальні гонки на передолімпійському етапі Кубка світу в італійському Антгольці, Меркушина зараз перебуває приблизно на одному рівні з основною жіночою командою. Але Джимі, Білосюк, Блашко, Петренко та Валі Семеренко, на відміну від Анастасії, протистоятимуть не резервні збірні Норвегії, Росії та Німеччини, а найкращі стріляючі лижниці планети, які теж намагаються вийти на пік форми до 5 лютого.

Біатлонний сезон-2021/22: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(74)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
Хорошая статья, когда в Украине было кому бегать, никто не торопился строить биатлонный комплекс, это нужно было делать лет 25 назад, а сейчас, когда пенсионеры закончат, а из молодых бегать никто не может, срочно построили биатлонный комплекс и натурализовать как раньше никого нельзя, в силу известных причин, на олимпиаде будем рассчитывать на гримасу судьбы в нашу пользу, брынзак в последнее время кроме отвращения ничего не вызывает
ĴØЌÉŔ
А самое печальное что надежд на ближайшие будущие нет . 
Андрей Гинов
Странно... на чемпионат отправили одних из самых лучших наших спортсменов по их мнению... они кричали что сделали ошибку что их не взяли на олимпиаду... а на ЧЕ на котором не выступал ни один атлет из них кто будет на олимпиаде, они протсо обосрали*сь
Владимир Копяк
Зато Брынзак на биатлоне сколотил приличное состряние, После Пекина можно и отдохнуть на Канарах....
euro2012_za_2012euro
Еще можно ухудшить .
Собрать Печальный хет-трик.
без медалей ЮЧЕ, ЧЕ и ОИ...
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nick07
Тобто і далі на думку автора надія на кумовство бринзака?
Vbolivalnyk-Peter
Вперше за багато років навіть не хочеться дивитися біатлон.... Так переглядаєш новини, а раптом щось... Приблизно так само, як скажімо щодо виступів саночників, чи фристайлістів (щоправда там новин подають ну дуже мало..).
Віталій Яценко
Меркушина найслабша, ніяких результатів на рівні Джими чи Підгрушної давно не показує. Але треба бути об'єктивними, що медаль в біатлоні на Олімпіаді нам не світить. Та дива стаються. Хто у цьому винний - хай розбираютья Бубка і Гутцайт.
slafko
Рыба гниет с головы. Да вот беда, сам рыба уже сгнила. И кому, в таком случае, нужны спонсоры этой давно не свежей головы, как и сама голова?
Нужна другая рыба.
PETP0
Наша сборная на данный момент просто сборище пенсионеров и бездарей.
finka13
Давайте закроем биатлон?
antt
Ну Меркушина могла погано виступити бо її ж все-таки "обійшли" з Олімпіадою, що ж вже доказувати в Арбері. До медалей не дотягує на ЧЄ через стрільбу, а в Пекіні - він неї могли вимагати лише щоб не завалила естафету, при залучення туди, що якраз могло б статися.
inpark
Уже было понятно, до начала сезона. Утвердили старый проверенный, но неудачный (в последнее время) тренерский состав. Велепец, Санитра... Это уже далеко даже на первый сорт. Ротация напрашивалась сама собой, после регресса прошлого сезона.