Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 21 вересня 2021, 22:54
4903
1

Суперліга повертається. Прев’ю сезону. Частина перша

Sport.ua анонсує національну баскетбольну першість, що виходить на старт

| Оновлено 21 вересня 2021, 22:54
4903
1
Суперліга повертається. Прев’ю сезону. Частина перша
ФБУ

У минулі сезони вересень в українському баскетболі традиційно був місяцем завершення комплектації команд і проведення передсезонної підготовки. Але в цьому році на всіх шанувальників помаранчевого м'яча чекає дуже ранній старт внутрішньої першості. Вже в найближчий четвер візьме свій початок тридцять перший чемпіонат України з баскетболу.

Одним з факторів, з яким можна пов'язати такий ранній старт турніру, стало чергове розширення Суперліги. Відрадно, що попри коронавірусний удар по економіці, число клубів в Суперлізі другий сезон поспіль збільшується і вже досягло дванадцяти. Тепер кожен колектив в регулярному чемпіонаті проведе по 44 матчі.

Наші баскетбольні команди по-різному провели міжсезоння і трансферну кампанію, за результатами яких цілком логічно можна виділити групу фаворитів сезону і в цілому розставити клуби по прогнозованим турнірним сходам. У першому розділі нашого матеріалу будуть представлені команди які посіли місця в нижній частині турнірної таблиці в минулому чемпіонаті. Один виняток буде зроблено для київського «Будівельника», на який в середу ще чекає гра за Суперкубок України. А почнемо ми з новачка майбутнього турніру.

12. «Кривбас» (Кривий Ріг)
Місце в попередньому чемпіонаті:
-

ФБУ. Артем Сліпенчук

Ключові підписання: Клим Артамонов (захисник, БК «Одеса»), Владислав Коренюк (центровий, «Київ-Баскет»), Зак Коупленд (захисник, «Брістоль Флайєрз», Великобританія), Мілош Попович (форвард, «Ловчен Цетіньє», Чорногорія), Мілош Латкович (захисник, «Теодо Тіват», Чорногорія)

Головний тренер: Артем Сліпенчук

Через чотири роки в українській баскетбольній Суперлізі знову буде представлений Кривий Ріг. Такий розклад став можливим після того як в липні ФБУ оголосила, що новачком турніру стане «Кривбас». Молодий клуб (не плутати з попередніми командами з цього міста) в минулому сезоні виграв бронзові медалі Вищої Ліги та завдяки відмові перших двох команд і збільшенню фінансування від своїх спонсорів заявився до Суперліги.

Одразу привертає до себе увагу персона керманича «Кривбасу». Для 32-річного Артема Сліпенчука прийдешній сезон стане першим в ролі головного тренера. До цього молодий наставник був другим тренером в «Київ-Баскеті». Втім, в останні роки тренерський цех у Суперлізі значно омолодився, а в майбутньому сезоні Сліпенчук не буде єдиним тренером-дебютантом.

Ростер у «Кривбаса» середнього рівня. Досвідчені Клим Артамонов і Владислав Коренюк - це гарне підсилення. Непогано виглядає фігура чорногорця Мілоша Латковича, який пару сезонів тому в «Київ-Баскеті» не виділявся, але і каші не псував. Його співвітчизник і тезка Мілош Попович свого часу був одним з лідерів чорногорської молодіжки і буде цікаво подивитися на нього в Суперлізі. А ось група американських легіонерів за іменами і своїми попередніми досягненнями зовсім не вражає. Також складно припустити, наскільки реально допоможе клубу на рівні Суперліги інша частина українського ростера, що складається головним чином з молодих гравців.

Безумовно, перший сезон серед найсильніших команд українського баскетболу буде для «Кривбаса» непростим і команді буде складно претендувати на вихід у плей-оф. Втім, для дебютанта турніру зараз набагато важливіше стати своїм у Суперлізі. Тим більше що за численними даними вже незабаром цілком можливе значне збільшення бюджету криворізької команди.

Прогноз на сезон: обкатка в Суперлізі.

11. МБК «Миколаїв»
Місце в попередньому чемпіонаті:
11

МБК «Миколаїв»

Ключові підписання: Андрій Кальніченко (форвард, БК «Тернопіль»), Олександр Тищенко (форвард, БК «Тернопіль»), Андрій Кожем’якін (захисник, «Будівельник»), Андре Волкер (захисник, «Огре», Латвія), Прентісс Ніксон (захисник, «Аанекоскі», Фінляндія), Олексій Онуфрієв (форвард)

Головний тренер: Арніс Вецвагарс (Латвія)

Головний старожил українського баскетболу, який не пропустив жодного чемпіонату в елітному дивізіоні за часів незалежної України, влітку отримав нового президента. Ним став Роман Сербенов. Після цього почалася повноцінна комплектація команди. І вона як для колективу з нижньої частини турнірної таблиці виявилася вельми непоганою.

В першу чергу, був підписаний новий головний тренер. Ним став латиш Арніс Вецвагарс, в доробку якого навіть є робота зі збірною Латвії. Після цього «корабели» підписали тріо добротних українських гравців (Кальніченко, Тищенко і Кожем'якін) та кілька легіонерів з непоганою статистикою. Але от чи зможуть проявити себе в нашій Суперлізі баскетболісти з латиського клубу-середняка і команди другого фінського дивізіону?

Окремо варто виділити включення в ростер Олексія Онуфрієва. Досвідчений українець нікуди з «Миколаєва» не йшов, але в минулому сезоні після за клуб не грав, що викликало безліч критичних стріл для керівництва від вболівальників «корабелів». Тепер легенда миколаївського баскетболу може красиво завершити кар'єру в Суперлізі.

МБК «Миколаїв» за силою свого ростера не входить до топ-вісімки чемпіонату. Втім, команда цілком може вийти в постсезон при вдалому збігу обставин і проблемах у основних конкурентів. Дуже багато для «корабелів» буде залежати від ковідної ситуації в країні. Адже МБК «Миколаїв» як ніхто інший черпає сили від домашніх трибун і підтримки вболівальників.

Прогноз на сезон: боротьба за плей-оф з невеликими шансами на успіх.

10. БК «Одеса»
Місце в попередньому чемпіонаті:
10

ФБУ. Олег Юшкін

Ключові підписання: Андрій Агафонов (центровий, БК «Тернопіль»), Кирило Марченко (захисник, «Хімік»), Чарльз Каллісон (захисник, «Горзенс», Данія), Лауріс Блаус (центровий, «Паулус», Естонія), Томс Лейманіс (захисник, «Цмокі Мінськ», Білорусь), Брайан Фітцпатрік (форвард, «Хаукар», Ісландія)

Головний тренер: Олег Юшкін

На превеликий жаль для одеських любителів баскетболу, один з найтитулованіших клубів України продовжує виступати в ролі середняка. Навряд чи стане проривним і прийдешній турнір. Команда не змогла зберегти багатьох лідерів минулого сезону. Особливо вдарить по клубу втрата Юрія Кондракова, на якому було дуже багато зав'язано в одеському колективі. Та й втрата Рамела Брауна і Клима Артамонова залишить свій слід.

З поповнення варто виділити досвідченого Андрія Агафонова і молодого Кирила Марченка, який спробує довести свою ефективність за межами системи «Хіміка». З легіонерів непогано виглядають Чарльз Каллісон і Томс Лейманіс. А ось Лауріс Блаус вже грав в Одесі та в набагато слабшій версії Суперліги практично нічим не запам'ятався.

БК «Одеса» знову змушена будувати нову команду, стелею для якої буде участь в плей-оф. Більш того, до цієї самої стелі ще потрібно буде дотягнутися у важкій боротьбі. Команді Олега Юшкіна або ж буде необхідно посилюватися на дистанції, або ж знайти, чим здивувати своїх опонентів по ходу турніру. А краще поєднати обидва варіанти.

Прогноз на сезон: боротьба за плей-оф з невеликими шансами на успіх.

9. «Харківські Соколи»
Місце в попередньому чемпіонаті:
9

БК «Харківські Соколи». Валерій Плєханов

Ключові підписання: Павло Буренко (захисник, БК «Тернопіль»), Майк Девіс (захисник, «Руставі», Грузія), Дмитро Глєбов (форвард, «Дніпро»), Макс Махоні (форвард, «Кіргхайм Найтс», Німеччина), Олександр Зечевич (центровий, «Хандлова», Словаччина)

Головний тренер: Валерій Плеханов

А ось хто планує розпрощатися з роллю середняка, так це харків'яни. Відразу звертає на себе увагу персона головного тренера. Валерій Плеханов після «запорізького дива» в минулому сезоні сильно підвищив своє і без того високе реноме і відправився будувати новий проект.

Гравці в Харкові підібралися також непогані завдяки більш щедрому фінансуванню команди. Американець Майк Девіс у минулому сезоні став MVP грузинської ліги, а серб Олександр Зечевич може стати лідером у фронткорті «соколів». Найкращі роки українців Дмитра Глєбова і Павла Буренка вже позаду, але завдяки своєму досвіду вони можуть дуже сильно допомогти команді. З мінусів можна виділити втрату клубом Ігоря Бояркіна.

Минулі сезони показують, що Валерій Плеханов будує свої команди не один рік і піку в цьому чемпіонаті для харків'ян очікувати не варто. Але вихід у плей-оф вбачається для «соколів» цілком реальною планкою. Ростер і позиція головного тренера дозволяють так вважати.

Прогноз на сезон: вихід у плей-оф.

8. «Черкаські Мавпи»
Місце в попередньому чемпіонаті:
8

Фото БК «Харківські Соколи»

Ключові підписання: Олександр Кольченко (захисник, БК «Тернопіль»), Родні Первіс (захисник, «Вілскі Щецин», Польща), Макс Конате (форвард, МБК «Миколаїв»), Сергій Приймак (форвард, МБК «Миколаїв»), Дювон Максвелл (форвард, «Шартр», Франція)

Головний тренер: Максим Міхельсон

Черкащани на даний момент мають найкоротший ростер з усіх учасників Суперліги та будуть добирати по ходу сезону. Втім, попередній чемпіонат «Черкаські Мавпи» починали на схожих позиціях.

Команда влітку втратила Дмитра Скапінцева, який перейшов до «Київ-Баскету», але змогла поповнити передню лінію відразу декількома досвідченими виконавцями. Однак класичного центру колективу з Черкас все ще сильно не вистачає. Окремо варто виділити повернення в команду Олександра Кольченка, який до переїзду в Тернопіль у минулому році провів в команді чотири сезони і зіграв у ній ключову роль в завоюванні єдиного чемпіонського титулу для Черкас.

На даний момент складно сказати, як підуть справи в новому чемпіонаті у черкащан. Все буде залежати від подальших ходів клубу на трансферному ринку. Станом на зараз команда має дуже коротку лаву і не вписується в число учасників постсезону.

Прогноз на сезон: боротьба за плей-оф.

7. «Хімік» (Южне)
Місце в попередньому чемпіонаті:
6

Фото: БК «Харківські Соколи»

Ключові підписання: Діон Едвін (захисник, без клубу), Делано Спенсер (захисник, «Нова-Вес», Словаччина), Домінік Морріс (форвард, «Фрібург», Швейцарія), Станіслав Завадський (центровий, «Політехник»)

Головний тренер: Виталій Степановський

Головною новиною міжсезоння для «Хіміка» є той факт, що команда продовжує свої виступи в Суперлізі, хоча по ходу літньої паузи чутки з Южного долинали дуже тривожні.

Більш того, «Хімік» провів досить непогану комплектацію і цілком може перекрити втрату лідерів минулого сезону. Особливо в цьому плані виділяється підписання Діона Едвіна, який у складі южненців ставав MVP Суперліги. Насторожує лише той факт, що в минулому сезоні Едвін був без клубу і грав тільки за свою збірну Віргінських островів. Багатообіцяючим виглядає підписання і американського форварда Домініка Морріса зі складу чемпіонів Швейцарії.

Може «Хімік» стати ще сильніше, якщо підтвердиться інформація про повернення до команди американського бігмена Крістіана Джонса, який в складі южненців став найкращим центровим Суперліги в сезоні 2018/2019, але поки про це офіційно оголошено не було.

«Хімік» зараз об'єктивно не може претендувати на високі місця. Але Віталій Степановський в черговий раз може показати, як добиватися результату в умовах обмеженого бюджету. Вихід у плей-оф і пару скальпів з грандів Суперліги за підсумками регулярного чемпіонату у команди з Одеської області повинні бути.

Прогноз на сезон: вихід у плей-оф.

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tiger tiger
Не зря на фото Соколы!
Ведь туда перешёл Плеханов!
Да и Ярославский поддержит чуток.