Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 17 вересня 2021, 19:43
8219
0

Лікнеп. Жінки в кіберспорті. Які у них успіхи?

У черговій статті спецпроекту говоримо про гендерну різноманітність у кіберспорті

| Оновлено 17 вересня 2021, 19:43
8219
0
Лікнеп. Жінки в кіберспорті. Які у них успіхи?
HLTV

Спецпроект Sport.ua і Parimatch триває. Раніше в серії наших статей ми вже детально поговорили про CS:GO і Dota 2, розкрили деталі деяких турнірів, а також розповіли про нововведення на кіберспортивному ринку України. У цій статті поговоримо про деталі професійного кіберспорту, а саме - дізнаємося, чи багато дівчат в індустрії кіберспорту.

Кіберспорт з роками досяг глобальних масштабів. У 2020-му році в Україні кіберспорт був офіційно визнаний видом спорту в країні. В інших країнах також до цієї індустрії ставляться серйозно. Значиму роль в кіберспорті займають жінки. Відзначимо, що в 2020 році споживання відеоігор наблизилося до досягнення гендерного балансу, в відеоігри грають і споживають цей контент 41% жінок проти 59% чоловіків.

Восени 2021 року компанія Riot Games, яка відома по двох популярних дисциплінах - League of Legends і VALORANT, оголосила про створення серії турнірів VCT Game Changers EMEA для жінок і інших гендерів в VALORANT. Раніше турнір проходив в регіоні Північної Америки, тепер він розширився і на регіон Європи, Південної Азії та Африки. Всього в регіоні пройде три турніри. Перші два отримають призовий фонд в 20 тис. євро, а на останньому склади змагатимуться за 50 тис. євро.

З роками все більше різних клубів і організацій звертають увагу на дівчат-кіберспортсменів, а багато хто навіть підписують склади жінок.

Жіночі команди

Besiktaş Esports/XSET

Жіноча команда з CS:GO, яка представляла футбольний клуб «Бешикташ». У 2019-му році склад переміг на відбірковому турнірі DreamHack Showdown Valencia і вийшов на DreamHack Open Rotterdam - чемпіонат з призовим фондом в 100 тисяч доларів. Вперше в історії жіноча команда зайшла так далеко на професійній сцені CS:GO. Перемогти на турнірі команді не вдалося, дівчата посіли 7-ме місце з 8-ми команд, вигравши 2 тисячі доларів призових. Але позитивний прецедент був створений. На жаль, в січні 2020 року клуб припинив співпрацю з цією командою. Нині команда виступає під тегом XSET.

Evil Geniuses

Топова американська організація відома своїми чоловічими складами з Dota 2 і CS:GO. Але в січні 2021 року «злі генії» вирішили відкрити представництво у VALORANT, підписавши двох дівчат. Тепер тег EG представляють Крістін potter Чі і Клаудіа Clawdia Че. Капітаном є 34-річна potter, яка довгий час виступала професійно в CS:GO, а також працювала аналітиком. Нині Крістін спробує сили в VALORANT.

Evil Geniuses. Крістін potter Чі

Vaevictis eSports

Легендарна жіноча команда з LoL отримала слот в LCL, але програла всі 14 матчів з 14, набрала 0 очок, і незабаром вилетіла з LCL за погані результати. Під час турніру навіть розгорівся скандал між Riot, ROX, Vega Squadron і Vaevictis., Коли Рокс забанили п'ять саппортів, а Vega нібито затягувала гру, Riot порахувало це образою команди, лише тому що вона жіноча, причому самі Vaevictis так не вважали, і не мали претензій ні до кого.

Dignitas Female

Жіночий склад американської організації Dignitas є найуспішнішим серед жінок в CS:GO. D 2020-й році команда стала переможцем жіночої ліги Intel Challenge Katowice і заробила 25 тисяч доларів. До цього дівчата вигравали 4690 доларів на фестивалі GIRLGAMER Esports в 2018 році і 1505 доларів на Копенгагенських іграх в 2019 році.

Відомі кіберспортсменки/медіаособистості в індустрії

Джулія Juliano Кіран

Шведська кіберспортсменка є справжньою ветеранкою Counter-Strike. 27-річна спортсменка почала грати ще в 2010-му році і за цей час грала за 7 клубів. Тричі поспіль в період з 2015-17 року, колективи з juliano перемагали на найпрестижнішому турнірі - Intel Challenge Katowice. До речі, недавно разом з гравцем NAVI.Youth Іллею m0NESY Осіповим посіла третє місце на благодійному турнірі 2vs2. А в складі команди XSET брала участь на чоловічому турнірі DreamHack Open December 2020 року, зайнявши 7-8 місце, програвши Virtus.pro і Espada. Після тривалої кар'єри в CS: O 16 вересня Джулія вирішила змінити ігрову дисципліну і оголосила про перехід в VALORANT.

Besiktas. Juliano

Бі axx Ся

Китайська кіберспортсменка досить успішно виступає в Dota 2. Дівчина відома тим, що грає за чоловічі команди. Якісну гру axx помітила відома організація Newbee.Boss, яка запросила дівчину до себе. В результаті axx грала разом з легендами світової Dota 2 - xiao8 і Ferrari_430. На великі турніри відібратися не вдалося, після чого дівчина покинула клуб і перебралася в команду Baze, в складі якої обігравала бронзового призера останнього The International - PSG.LGD.

Кім Geguri Сейон

Корейська кіберспортсменка грає в Overwatch. Популярність отримала після виходу гри від Blizzard, де швидко злетіла в топ світового рейтингу. Її помітили і запросили в команду UW Artisan. У цьому складі вона виграла кваліфікацію на престижний турнір Nexus Cup, після чого її стали звинувачувати в чітерстві. Дівчині довго довелося доводити свою невинність, для цього була організована трансляція, щоб зрозуміти, використовує Geguri сторонні програми чи ні. У підсумку все завершилося позитивно для дівчини. У лютому Кім стала першою дівчиною, яка увійшла в Overwatch League. Вона доповнила чоловічий склад Shanghai Dragons.

Саша Scarlett Hostyn

Саша потрапила в Книгу рекордів Гіннесса у 2016 році як кіберспортсменка, яка виграла найбільше призових серед жінок (384 269 доларів). 27-річна канадка за свою кар'єру грала в Starcraft, Starcraft 2, Magic the Gathering. У лютому 2018 року виграла Intel Extreme Masters в Пхенчхані, приуроченому до Зимових Олімпійських ігор. Вона стала першою жінкою, яка перемогла на прем'єрному турнірі зі Starcraft 2.

Тоня Предко

Одна з найвідоміших і найавторитетніших дівчат в українському кіберспорті та інших країнах Східної Європи. Тоня вважається топовою ведучою і аналітиком з багатьох ігрових дисциплін - CS:GO, Hearthstone, Dota2, Point Blank, World of Tanks, PUBG, PUBG Mobile, Starcraft, Valorant. Предко є бренд-амбасадор компанії Parimatch. Трансляції, на яких працює Тоня Предко, завжди привертають багато аудиторії.

Parimatch. Тоня Предко

Таким чином, можемо зрозуміти, що дівчат у професійному кіберспорті меншість, але з кожним роком їх стає дедалі більше. Відомі клуби відкривають жіночі склади з ігрових дисциплін, деякі дівчата за своїм рівнем не поступаються чоловікам. Також варто зауважити, що практично на кожному кіберспортивному турнірі дівчата представлені в якості ведучих або коментаторів. Також в клубах дівчата займають посади менеджерів або медіафахівців. Розробники ігор і турнірних операторів звертають увагу на гендерну складову, тому анонсують свої турніри для жінок. Варто очікувати, що в майбутньому ця тенденція буде лише набирати хід.

 

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.